Blazeni Ivan Merz je umro u 32-oj godini. Svakodnevno je isao na misu, adorirao, molio krunicu, bio uzor laicke mladezi... on je svoju smrt prihvatio kao dobitak.
E a kad kažeš "smrt kao dobitak" - meni odmah asocijacija padne na uskoro blaženu Chiaru Corbello Petrillo čija "smrt je bila potrebna da slijepi progledaju, žedni se napoje, umišljeni oholice budu raspršeni..."
Točno se sjećam jedne noći u studenom prije dvije godine kada sam pročitala njeno svjedočanstvo (knjigu Rođeni smo i nikada nećemo umrijeti) i tek tada shvatila o čemu to govore ProLife aktivisti, o čemu govori Ljubav između muškarca i žene i koja je naša uloga ovdje na zemlji - pa jednostavno vjerujem da sve "te smrti" nas nečemu mogu naučiti.
I danas puno puta ja užasno tvrdoglava, zadrta i ohola se moram podsjećati kako Bog od nas traži da živimo s pouzdanjem u Njegov plan, kako sve okreće na dobro i kako nam može preobraziti život jedino ako smo otvoreni djelovanju Njegove milosti.
Ako nisi pročitala, preporučujem ovu knjigu - "Pokazuje kako je život poput goblena okrenut na stražnju stranu, neurednu i punu konca, ali nam vjera omogućava da vidimo djelić prednje strane".
Priča Chiare i Erica je stvarno takva. Meni je zanimljivo da su oboje ustvari bili užasni jedno prema drugome u fazi hodanja i da je Chiara bila njegov križ sv. Damjana (osoba koju je bilo teško voljeti, ali i koja ga ljubi i onda kad se on na nju ljutito obrušuje). Ali je i posvjedočila da naš život ima smisla jedino ako se potroši za druge, a moguće je ljubiti jedino ako se prihvatiš takav kakav jesi.
Sa svojim mužem Enricom imala je troje djece, a kad su očekivali svojega trećeg sina, Francesca, dijagnosticiran joj je veoma agresivan rak. Zajedno su odlučili odgoditi zračenje do rođenja djeteta, da ga ne bi ugrozili. Međutim time je Chiarin život doveden u pitanje, na kraju umire, ali Francesco je rođen potpuno zdrav.
Dvoje djece im je umrlo netom nakon rođenja. Prva djevojčica čije stanje nije bilo spojivo sa životom, bila je ustvari pravi "dar od Boga" jer je Chiari pokazala da je Erico uistinu voli i da s njom govori "Evo me", drugo dijete David također ima sličnu dijagnozu te tada supružnici zajedno pitaju Gospodina "Kamo me vodiš" jer obje trudnoće i svi nalazi kažu da nije u pitanju nikakva genetska nepravilnost, već je riječ o pukim slučajnostima, a bez Boga sve postaje slučajnost. Poput Marie, i mali David je imao od Boga veliku zadaću, a to je oboriti velike Golijate u svojim roditeljima pokazavši da Bog čini čuda, ali ne po našoj ograničenoj ljudskoj logici.
Pitanje koja postavljaju, ali i pitanje koje mi sada (u slučaju i ovog glumca, u slučajevima naših bližnjih i njihove smrti), možemo postaviti je - Ako Bog stvara život za vječnost, tko smo mi da put do vječnosti propitujemo?
Pa pšenično zrno mora umrijeti da bi donijelo ploda, a ono što Bog otvara, nitko ne može zatvoriti.
I ono najteže i najbitnije - Ljubav ne znači posjedovati i često mi ljudi ne razmišljamo o Njegovim putima i nesretni smo jer ljudi koje volimo odlaze nekomu tko ih voli više od nas.