Osjecaje ne mozes nikad kontrolirat, zato ih uvijek treba i slusat i razmatrat.
Adrijana, ne treba prevladavat osjecaj pokajanja. Dovoljno je da se osoba kaje. Osoba se cak ne mora kajat ni za odredeni grijeh koji ispovijeda, i apsolutno moze bit, i nakon ispovijedi uvjerena da bi opet napravila taj isti grijeh.
Ovako bih ja isto to rekla: nije potrebno u ispovijedi suze roniti od boli i kajanja niti biti vidljivo emotivno potresen da bi se kajanje priznalo. Dovoljno je razumski doživjeti da je nešto zaista grijeh, da nešto vrijeđa Boga (ili crkvu, ljude ili samu dušu) i odreći se toga. Odreći se u razumu, ali i u srcu.
Nakon ispovijedi mislim da malo ljudi misli da će od sada nadalje biti bezgrešni, realno možemo priznati da postoji mogućnost ponovnog pada, ali se grijeha treba odreći i u srcu, tj. zamrziti ga kao najveće zlo i svoju volju staviti u Božje ruke. Drugim riječima, ne više niti poželjeti da se slično dogodi...
*
U vezi osjećaja: da, osjećaji se mogu kontrolirati i trebaju (emocionalna inteligencija!). Kao što glumci prije izlaska na pozornicu svladavaju tremu (strah) da ih ne pojede, kao što vojnici vježbaju hrabrost, kao što se molitvom trenira srce da bude u miru (da se ne predaje srdžbi i nervozi), kao što oni koji vježbaju askezu prevladavaju osjećaj gađenja prema nekom jelu... Nitko se nije rodio s tim gotovim umijećem kontrole, to je više stvar vježbe. To nije niti potiskivanje emocija, točnija riječ je "upravljanje" ili usmjeravanje na dobro...
Prije par godina i ja sam se ispovijedala kod jednog mlađeg svećenika.. i tako ja nabrajam grijehe, a onda sam naravno očekivala i od njega koju riječ utjehe, suosjećanja ili bar razumijevanja.. a on me zatekao pitanjem: što od ovoga navedenog možete promijeniti?! ... Ajoj...
Tražio je od mene bar jednu stvar koju mogu promijeniti... Dalje, nikakva utjeha, nikakve govorancije - to je bilo to. Bila sam malo rastresena u početku, ali sam o tome danima poslije razmišljala...
Drugi put sam - da budem sigurna ne zaboravljam li koje grijehe - kroz tjedan dana radila ispit savjesti svaku večer. Zadatak mi je bio sjetiti se samo jedne stvari taj dan gdje sam pogriješila i krivo učinila i nakon toga "savršeno se pokajati". Zanimljivo, nikad mi se grijesi tu nisu ponavljali...
To me dovelo do toga da razmišljam da nije uvijek potrebno od ispovijedi činiti "životnu ispovijed", nekad je dovoljno navesti jednu-dvije stvari koje te najviše muče, a ne uvijek nabrajati karakterne mane, lake grijehe ili mišljenja drugih o tebi...