Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon stu 10, 2025 12:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 06, 2025 20:19 

Te stvari vrlo teško je izdržati, a ovisi i o okolnostima.
U životopisu Ništa ili sve nalazimo da je sv. Ivan od Križa i nakon što je pobjegao iz tamnice bio proganjan unutar vlastitog reda.
S takvim stvarima većina ljudi teško se nosi. Tražio sam članak - izjavu kardinala koji se time bavio u smislu duhovnog i psihičkog zlostavljanja, ali nisam našao. Sjećam se da je rekao da ima toga više nego li se misli.

Ne samo Ivan od Križa.. i drugi sveci su proživjeli progone od strane pojedinaca unutar Crkve ili odbačenosti..
Sigurno je to teško izdržati - nismo svi sveci, oni su uspjeli izgraditi tako dubok, osoban odnos sa Isusom da ih ni nevolje ni progonstvo nisu mogli udaljiti od ljubavi Kristove...
Čak su radosno nosili te patnje..

Mi možda previše vjerujemo da je "Crkva sveta zbog ljudi kojima se (naivno) nastojimo svidjeti", ali - ljudi su grešni, a jedino Isus svet. Pridavanje previše pažnje ljudskim obzirima i samosažaljenje su grijeh.. više se treba koncentrirati na Isusa i evanđelje.

Papa Franjo je znao puno govoriti o grijehu klerikalizma koji vodi duhovnom zlostavljanju (i ne samo duhovnom), a u nas su prevedene tri sjajne psihološke knjige (priručnici) "Rane zlostavljanja" i druge dvije.. naći ćete na internetu.

Vrh

PostPostano: Pon lis 06, 2025 21:14 

Bi li Ivan od Križa postao što je postao da nije utamničen?
Je li to bila Božja volja?
Zašto je napokon pobjegao iz tamnice?
Ono što je jasno da za njegove progonitelje ne znamo.

Od sv. Ivana Zlatoustog do sv. Ivana od Križa, od sv. Monforta do sv. Padre Pia i vjerojatno i mnogih drugih znanih i neznanih progonjenih od svojih čini se prema razdobljima u kojima su živjeli da se takve stvari događaju kada je Crkva nisko. Iako su nutarnji progoni različiti, kao što su se i navedeni sveci različito nosili sa progonima, zajedničko im je da progoni dolaze iznutra u slabim vremenima Crkve, koja su opet teško usporediva. Naravno teško možemo obuhvatiti svu povijesnu stvarnost, ali čini se.

Vrh

PostPostano: Pon lis 06, 2025 21:56 

Izvor: Blogger.com https://share.google/Tpzmca74t9vuZ2NZg

Evo link za pjesme. Valja bi trebao raditi. Preporucam se čitatelju u jednu Zdravo Marijo

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2025 09:01 

https://draft.blogger.com/u/1/blog/posts/1270046969901251852?hl=hr&tab=jj

nažalost ne mogu otvoriti.
traži mi lozinku vezan za email...koju god stavim kaže da je pogrešna?

ima li neki drugi link, format?

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2025 09:47 

Stavio sam novi link iznad tvog posta

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2025 19:33 

Bi li Ivan od Križa postao što je postao da nije utamničen?
Je li to bila Božja volja?
Zašto je napokon pobjegao iz tamnice?
Ono što je jasno da za njegove progonitelje ne znamo.

Od sv. Ivana Zlatoustog do sv. Ivana od Križa, od sv. Monforta do sv. Padre Pia i vjerojatno i mnogih drugih znanih i neznanih progonjenih od svojih čini se prema razdobljima u kojima su živjeli da se takve stvari događaju kada je Crkva nisko. Iako su nutarnji progoni različiti, kao što su se i navedeni sveci različito nosili sa progonima, zajedničko im je da progoni dolaze iznutra u slabim vremenima Crkve, koja su opet teško usporediva. Naravno teško možemo obuhvatiti svu povijesnu stvarnost, ali čini se.

Ima jedan lijep odgovor u spisima sv. Marije Margarete Alacoque (iz objava Srca Isusova)
"Ovo Srce želi od vas žrtvu svega u čemu mu se narav opire. Ako čini da u stvorenjima nailazite na nepostojanost i kušate gorčinu, to je zato što vas ljubi i ne želi da se navežete na propadljive stvari, nego samo na njega. Ah, kad bismo mogli shvatiti njegovu ljubav za nas i kako je slatko samo njega ljubiti, brzo bismo shvatili sve drugo i odgovorili na njegovu ljubav, ljubili ga djelima više nego riječima!"

Kad sam zaista razumjela ove riječi postalo mi je jasno zašto Isus dopušta "svojim prijateljima" da kušaju odbijanje drugih i ponekad razočaranje u bližnje, često i u svoje duhovne voditelje. Da se naučimo da je ljubav prema Bogu iznad svega. Jedino je On dobar i svet...

To je samo na prvi pogled oprečno ljubavi prema bližnjemu - ljubav koju Isus od nas traži nije ni ovisnost o tuđem mišljenju, ni navezanost (emotivna ili duhovna), ni ljudski obziri, ljudska slava, popularnost i čast...

Zapravo, mi ni svoje protivnike ne smijemo mrziti ni o njima zlo govoriti, ne željeti im zlo... nego duhom nadići svu mržnju i gorčinu..

O tome je govorio sv. Ivan od križa.

Jer i sveti je Franjo iskusio odbačenost od vlastitog oca - radi ljubavi Božje, Josip i Marija su bili odbačeni u Betlehemu, Isus je bio odbačen od svoga naroda (pismoznanaca i farizeja). To isto i mi moramo nositi kad-tad kao križ.

A Isusa u molitvi i razmatranju primiti "u ruke" i u srce kao što ga je starac Šimun doslovno primio u naručje tijekom prikazanja u Hramu...
Zatim moliti i Duha Svetoga da nas utješi kako je i sv. Pavao molio Duha za utjehu.

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2025 21:01 

A radi se o jednom obećanju, obećanju progonstva: 'mene su progonili i vas će'. Bitno je ovo što sam rekao, bitno za duhovni rat. Ako je Đavao svece direktno progonio, a onda se nama to može dogoditi posredstvom njegovih u haljama, ili što kažeš prijatelja, obitelji, pa ovdje i doslovno tumačenje 'neprijatelji će čovjeku biti njegovi ukućani'. Bog te stvari ne želi, ali dopušta. Rješenje: jako jak u Bogu, a to mora biti uvijek opcija, jer ne znaš hoćeš li imati drugog oslonca.

Vrh

PostPostano: Ned lis 12, 2025 10:55 

Stvarno, Kristovo obećanje nije lažno i progoni onih koji ispovijedaju Katoličku vjeru jesu realnost, ali i pokazatelj ispravnog puta. Onaj koji je na krivom putu je popularan, prihvaćen, takvi se lako i odmah udružuju u zbor podrugljivaca protiv vjernika koji su se eto usudili slijediti nauk Katoličke Crkve.

Vrh

PostPostano: Ned lis 12, 2025 18:49 

Preporučam Razmatranje (svezak 1) Marina Restrepa. Razmatranja nastaju u zatvorskoj ćeliji u kojoj je završio pod lažnom optužbom. Sedam mjeseci patnje okružen bandama i u izuzetno ne higijenskim uvjetima, omražen u svijetu i oklevetan među vjernicima, jer prije te ćelije dvije godine je već vršio apostolat po svijetu.
Našim vjernicima poznati Hodočasnik ljubavi, duša žrtva, u ovom mističnom spisu opisuje duhovnu dinamiku, put Križa. O tom Putu govori kao o 'dostojnom svake žrtve i zadovoljštine'.
Vrlo korisno duhovno štivo za razumijevanje duhovnog puta i za duhovni rast.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata