Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet ožu 20, 2025 12:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub vel 08, 2025 13:05 

Naravno da moj savjet nije grubijanski ni neživotan nego baš životan. Jer ako nekog voliš, voliš ga kao osobu u cjelosti, i zbog vrlina i zbog mana. A ne da ćeš mu cijeli život predbacivati grijehe iz prošlosti koje više ne može ispraviti. To služi samo za oholo uzvisivanje sebe i dokaz je nečijeg ega.
Inače, nije "Božija" nego Božja.

p=51651#p51651]totus tuus » Pet vel 07, 2025 12:16[/url]

Ne zelim se pravdat jer nema potrebe, ali volio bi ipak da me bolje shvatis,
Ko sto sam i napisao ne radi se ni o kakvom uzvisivanju jer nikako ne mogu bit iznad, dapače, Bog mi je baš u području seksualnosti najviše pokazivao kroz zivot kolko sam slab i nevjeran. I kazem, vjerujem da mi to onda i smeta toliko jer sam tu najvise i ja ranjen. Siguran sam da bih lakse prihvacao kad bih mogao imati čisto srce, a ne ovako iskrivljen pogled.
Uostalom ja uopce nisam pitao za savjet prekinuti ili nastaviti vezu, nego sam htio savjet nekoga tko je imao slicnu situaciju, a dns je npr u braku vec pa mi moze reci kako je Gospodin to lijecio i ohrabriti me u prihvacanju kriza kojeg mi Gospodin daje.

Vrh

PostPostano: Ned vel 09, 2025 10:23 

Cristiane zanimljivo je da si tražio prvenstveno odgovore od muškaraca, a većinom dobio odgovore od ženskog spola (čak bi rekla ekspresno brzo od žena). Muški koji su odgovorili nisu potvrdili kako su imali takvu situaciju i čini mi se da se niti neće otvoriti po tom pitanju. To dokazuje kako je gledanje na tu temu povezano s prirodom samog ljudskog spola pa ga se ne može tretirati univerzalno. Dakle muškarce to smeta više i sasvim je legitimno što i ti to propituješ te se nemaš zašto sramiti takvih osjećaja, a niti misliti kako ju manje voliš ako imaš takve osjećaje.
Budući ja nisam muškarac niti ja ti ne mogu reći hoće li to i kada prestati. Jedino što znam je vezano uz slučaj jednog starijeg obiteljskog poznanika koji se nije oženio (jer su mu smetale različite stvari), a imao je neku potrebu uvijek pričati kako se mogao oženiti, ali ipak nije. Pod kraj života je rekao da je pogriješio zbog izbirljivosti jer sve stvari koje su mu smetale na kraju nisu bile bitne, ali vrijeme na ovom svijetu je ograničeno i prolazi. Pitanje je samo koristimo li ga korisno ili nekorisno. Dakle, ja samo mogu pretpostaviti kako će tvoja kriza jednom prestati, a kad točno to ovisi o tebi i o Milosti Božjoj koja liječi i nadopunjuje manjkavosti.
Ono što je univerzalno što vam Bog daje kroz svoju Katoličku Crkvu jest mogućnost dobivanja sakramentalnog oprosta za grijehe i davanje zadovoljštine za grijehe. Ako sada hodate čisto i uzimate te lijekove od Crkve možete se više nadati kako će biti manje problema tj. da ćete svaki problem prevladati. Dakle ne mislim kako je tu dovoljna samo njena iskrenost da ti je to pošteno priznala i nije zatajila već je nužna i sakramentalna milost Božja.

Vrh

PostPostano: Ned vel 09, 2025 16:15 

Ja se toplo nadam da će Cristian doći do spoznaje što je najbolje za njega i da će na ovoj temi imati priliku i bolje upoznati čak i sammoga sebe.
Hoće li doći do same spoznaje preko ženskog ili muškog spola bi trebalo biti irelevantno za Cristiana osim za neke kao u ovome slučaju gospođe M..... koja bi najrađe da svijet počme i završi s njom i preko nje. Nisam siguran da je mladi kolega htio dobiti odgovor od isključivo muškog spola nego je postavio zamolbu ne izdvajajući niti isključujući nikoga. Navoditi primjer starijeg obiteljskog znanca koji se nije uspio oženiti a mogao je, pobjegle mu neke prilike (imao je vrapca u ruci a stalno je ganjao goluba po granama) nisam siguran da je u ovome slučaju presudno. Znamo da je čovjekova anatomija kompleksna i presložena pa bi poentiranje sa nesretnim sporadičnim slučajem starijeg obiteljskog znanca bilo više štetno nego korisno.
Nadam se da nam je svima pouka da se ne trebamo nepotrebno promovirati i skupljati jeftine poene.

Ponavljam za Cristiana da povjeri Providnosti svoju sudbinu i da odbaci sva jeftina poentiranja.

Vrh

PostPostano: Ned vel 09, 2025 18:12 

Ja se toplo nadam da će Cristian doći do spoznaje što je najbolje za njega i da će na ovoj temi imati priliku i bolje upoznati čak i sammoga sebe.
Hoće li doći do same spoznaje preko ženskog ili muškog spola bi trebalo biti irelevantno za Cristiana osim za neke kao u ovome slučaju gospođe M..... koja bi najrađe da svijet počme i završi s njom i preko nje. Nisam siguran da je mladi kolega htio dobiti odgovor od isključivo muškog spola nego je postavio zamolbu ne izdvajajući niti isključujući nikoga. Navoditi primjer starijeg obiteljskog znanca koji se nije uspio oženiti a mogao je, pobjegle mu neke prilike (imao je vrapca u ruci a stalno je ganjao goluba po granama) nisam siguran da je u ovome slučaju presudno. Znamo da je čovjekova anatomija kompleksna i presložena pa bi poentiranje sa nesretnim sporadičnim slučajem starijeg obiteljskog znanca bilo više štetno nego korisno.
Nadam se da nam je svima pouka da se ne trebamo nepotrebno promovirati i skupljati jeftine poene.

Ponavljam za Cristiana da povjeri Providnosti svoju sudbinu i da odbaci sva jeftina poentiranja.

Hvala ti od srca, ali siguran sam da je i ovaj prethodni komentar bio dobronamjeran.
Ne bih ni ja htio da ovo moje pitanje postane prilika za neku raspravu.

Vrh

PostPostano: Pon vel 10, 2025 07:21 

cristian je napisao/la:
Ne bih ni ja htio da ovo moje pitanje postane prilika za neku raspravu.

Iako je internet pun ljudi s problemima ipak se može naići i na neki dobar poticaj. Stvarno ne možemo znati kako će netko drugi shvaćati ono što smo napisali na internetu. Prečesto je to refleksija nekih problema s kojim se oni muče ili se pronađu u situaciji koju sam spomenula. Ne kažem ništa novo kad kažem da imamo vremensko ograničenje za biranje i općenito za sve u zemaljskom životu. No Bog nam i puno svoje milosti daje kroz sakramente pa je to od velike pomoći.

Vrh

PostPostano: Pon vel 10, 2025 11:09 

Hvala, ma znam da se Gospodin zeli proslaviti u tome kao i u svakom krizu, ali mene brine dal.to je Kriz koji mi Gospodin stavlja ili ipak nisam sposoban ljubiti pa je mozda netko drugi taj koji ce ju moci iskrenije i bolje ljubit.
Kazem cesto mislim da me Gospodin hrabri preko Riječi da je samnom u tome i da će liječit sve, al.onda me opet zbuni to sto mi unatoc tim ohrabrenjima tako nerijetko dode opet to na um i rastuzi me pa onda pomislim dal je ipak to znak da jednostavno ja to ne mogu jer nemam (još) njegovu ljubav koja prihvaca sve

Ovo će te više-manje stalno pratiti (vidi npr. ovaj članak:Link) i zato mislim da trebaš razlučiti što je volja Božja za tebe u ovom odnosu. Drugim riječima, u molitvi trebaš doći do odgovora je li ona prava osoba za tebe, odnosno ti za nju. I onda ako je odgovor potvrdan moraš posve odbaciti ove "smetnje" kao kušnju od Zloga, prihvatiti to i trpjeti - kako kaže don Damir u videu u kojem se bavi tom tematikom. Ako pak u svojem razlučivanju dođeš do spoznaje da ne želiš taj teret nositi onda je bitno da budeš iskren prema djevojci i pustiš ju da sreću nađe s nekim kome njena prošlost neće smetati. I jedan i drugi izbor imaju svoje pluseve i minuse, moralno nisu upitni i mogu ti biti poticaj za dodatan duhovni rast. U svakom slučaju prilikom donošenja odluke od tebe se traži određena hrabrost, muževnost pa moli Gospodina da u tvoje srce ulije tu krepost.
Možeš se u svojoj molitvi uteći sv. Josipu za savjet i zagovor, evo ti link na molitvenu inicijativu "Nasljeduj sv. Josipa" koja uskoro počinje https://muzevnibudite.com/zapocele-su-prijave-za-inicijativu-nasljeduj-sv-josipa/

Vrh

PostPostano: Sri vel 12, 2025 00:07 

Ovo će te više-manje stalno pratiti (vidi npr. ovaj članak:Link) i zato mislim da trebaš razlučiti što je volja Božja za tebe u ovom odnosu. Drugim riječima, u molitvi trebaš doći do odgovora je li ona prava osoba za tebe, odnosno ti za nju. I onda ako je odgovor potvrdan moraš posve odbaciti ove "smetnje" kao kušnju od Zloga, prihvatiti to i trpjeti - kako kaže don Damir u videu u kojem se bavi tom tematikom. Ako pak u svojem razlučivanju dođeš do spoznaje da ne želiš taj teret nositi onda je bitno da budeš iskren prema djevojci i pustiš ju da sreću nađe s nekim kome njena prošlost neće smetati. I jedan i drugi izbor imaju svoje pluseve i minuse, moralno nisu upitni i mogu ti biti poticaj za dodatan duhovni rast. U svakom slučaju prilikom donošenja odluke od tebe se traži određena hrabrost, muževnost pa moli Gospodina da u tvoje srce ulije tu krepost.
Možeš se u svojoj molitvi uteći sv. Josipu za savjet i zagovor, evo ti link na molitvenu inicijativu "Nasljeduj sv. Josipa" koja uskoro počinje https://muzevnibudite.com/zapocele-su-prijave-za-inicijativu-nasljeduj-sv-josipa/

hvala ti svakako, al ja se iskreno nadam ipak da nece trajat vjecno, da ce Bog ucinit da se više toga ni ne spominjem (Iz 54,4), ko sto mi je nedavno doslo u citanju, (valjda) "nada ne postiđuje"

Vrh

PostPostano: Sri vel 12, 2025 12:32 

p=51651#p51651]totus tuus » Pet vel 07, 2025 12:16[/url]

Ne zelim se pravdat jer nema potrebe, ali volio bi ipak da me bolje shvatis,
Ko sto sam i napisao ne radi se ni o kakvom uzvisivanju jer nikako ne mogu bit iznad, dapače, Bog mi je baš u području seksualnosti najviše pokazivao kroz zivot kolko sam slab i nevjeran. I kazem, vjerujem da mi to onda i smeta toliko jer sam tu najvise i ja ranjen. Siguran sam da bih lakse prihvacao kad bih mogao imati čisto srce, a ne ovako iskrivljen pogled.
Uostalom ja uopce nisam pitao za savjet prekinuti ili nastaviti vezu, nego sam htio savjet nekoga tko je imao slicnu situaciju, a dns je npr u braku vec pa mi moze reci kako je Gospodin to lijecio i ohrabriti me u prihvacanju kriza kojeg mi Gospodin daje.

A što te to toliko "smeta" u vezi njenog da je imala prije, a ti nisi??
Ako je zbilja voliš :))

Vrh

PostPostano: Čet vel 13, 2025 11:50 

Tako je. Već sam i ja tako komentirala.

Vrh

PostPostano: Čet vel 13, 2025 19:20 

Christian, meni se čini da samo tražiš ispriku za izlaz iz veze.
Budi pošten prema sebi i prema djevojci i ne traži isprike, to nikada ne završi dobro.
Ako je voliš Bog ti ju je povjerio sa razlogom. Ako je ne voliš nemoj utopiti i sebe i nju.

Verbum je objavio krasnu knjigu Francine Rivers koja govori o ljubavi čednog muškarca,vjernika, i prostitutke.
Predivna priča o ljubavi, oprostu i samo-oprostu. Možda ti progovori nešto o tome što pitaš:
https://verbum.hr/iskupljenje-5455

Ako nisi od čitanja, po knjizi je snimljen i vrlo dobar film, mislim da je još uvijek na Netflix listi za HR tržište:
https://www.youtube.com/watch?v=6Z-0C02cqFo

Vrh

PostPostano: Čet vel 13, 2025 20:34 

Nekorektno prozivate Christiana. On je javno izložio svoj slučaj i objektivno nije kriv za svoje osjećaje na koje ima pravo, a vi niste ispričali svoj slučaj praštanja predbračne nečistoće nego se nabacujete s fiktivnim pričicama. Nije mi to vjerodostojno.

Vrh

PostPostano: Čet vel 13, 2025 20:53 

Pa iznio je svoju intimu kako bi dobio komentare i mišljenja.

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2025 10:50 

Nekorektno prozivate Christiana. On je javno izložio svoj slučaj i objektivno nije kriv za svoje osjećaje na koje ima pravo, a vi niste ispričali svoj slučaj praštanja predbračne nečistoće nego se nabacujete s fiktivnim pričicama. Nije mi to vjerodostojno.

Ne vidim da si ti ispričala svoje oko toga? Što nam držiš nepotrebne prodike i prozivke??
predbacuješ nam predbračnu nečistoću ( za koju ne znaš da li smo ju imali!)
...jesi li ti ušla nevina u brak i tvoj muž, pa da nam tako s visoka dociraš i prozivaš nas?

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2025 12:13 

Svatko ima pravo na svoje mišljenje i svoj komentar ali postavljati se kao nečiji odvjetnik je u najmanju ruku smiješno.

Zapravo, što više razmišljam, ovo možda nema toliko veze s katoličanstvom, koliko sa opsesijom.
Mislim na pitanje.

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2025 16:21 

hrki je napisao/la:
.jesi li ti ušla nevina u brak i tvoj muž,

Jesmo milošću Božjom. Zašto ti umjesto prozivanja drugih ne pomogneš iskreno čovjeku pa i ti odgovoriš na isto pitanje?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata