Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 18, 2025 18:03

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 08, 2025 13:52 

Zanima me vaše mišljenje o tome.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 09, 2025 00:11 

Sve je moguce onom koji vjeruje. :D

Vrh

PostPostano: Ned ožu 09, 2025 08:05 

Sve je moguce onom koji vjeruje. :D

Stoga, budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi!
(::

Vrh

PostPostano: Ned ožu 09, 2025 19:25 

Moje mišljenje je da većina nas u braku doživi neku vrstu prevare ne mislim u fizičkom obliku nego virtualnom, npr slao sam poruke ili lajkao drugoj ženi ili je tvoj bračni partner to isto učinio.
Mi kršćani imamo potrebu da brak idealiziramo i mislimo da se to nama ne može dogoditi pa tako neki ne žele o tome ni misliti niti bilo što posumnjati.
Da li je to dobro ili ne?

Vrh

PostPostano: Pon ožu 10, 2025 08:21 

Zanima me vaše mišljenje o tome.

Ne možemo biti sigurni u bilo kojeg čovjeka, ali možemo biti mirni ako iskreno ljubimo bračnog druga.
Ako imaš sumnje u vjernost prvo se potrudi da tvoj bračni drug osjeti tvoju ljubav, a ostalo prepusti Bogu.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 10, 2025 08:36 

Ne možemo biti sigurni u bilo kojeg čovjeka, ali možemo biti mirni ako iskreno ljubimo bračnog druga.
Ako imaš sumnje u vjernost prvo se potrudi da tvoj bračni drug osjeti tvoju ljubav, a ostalo prepusti Bogu.

Moje mišljenje je da nevjera sastavni dio ljudske naravi i da se to stalno u nekoj manjoj mjeri dešava, uzmimo primjer samo interneta i mogućnosti koje pruža.
Vjernici imaju problem idealizacije braka u kojoj je vjernost zagarantirana kao na primjer: dao si zakletvu ili predao sam Bogu sve i to se nama ne može dogoditi.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 10, 2025 09:42 

Moje mišljenje je da nevjera sastavni dio ljudske naravi i da se to stalno u nekoj manjoj mjeri dešava, uzmimo primjer samo interneta i mogućnosti koje pruža.
Vjernici imaju problem idealizacije braka u kojoj je vjernost zagarantirana kao na primjer: dao si zakletvu ili predao sam Bogu sve i to se nama ne može dogoditi.

Nevjera je sastavni dio pale ljudske naravi, kao uostalom i svaki drugi grijeh.
Sakrament braka nije samo puka forma, već ima i stvarnu snagu u zaštiti od nevjere i ostalih zala, kroz milost Božju koju primamo preko tog sakramenta.
Stoga će se nevjera teže dogoditi ako je taj sakrament prisutan i ako supružnici žive svoju vjeru, odnosno ako ljube jedno drugo kako sv. Pavao savjetuje u poslanici Efežanima.
Dakle, ako ti kopitaru ljubiš svoju ženu kao što je Krist ljubio Crkvu možeš 100% biti siguran da te ona nikada neće prevariti :wink:

Vrh

PostPostano: Pon ožu 10, 2025 12:42 

Nevjera je sastavni dio pale ljudske naravi, kao uostalom i svaki drugi grijeh.
Sakrament braka nije samo puka forma, već ima i stvarnu snagu u zaštiti od nevjere i ostalih zala, kroz milost Božju koju primamo preko tog sakramenta.
Stoga će se nevjera teže dogoditi ako je taj sakrament prisutan i ako supružnici žive svoju vjeru, odnosno ako ljube jedno drugo kako sv. Pavao savjetuje u poslanici Efežanima.
Dakle, ako ti kopitaru ljubiš svoju ženu kao što je Krist ljubio Crkvu možeš 100% biti siguran da te ona nikada neće prevariti :wink:

Mislim da čovjek ne može ni u sebe ni u bračnog druga biti siguran ma koliko bio u vjeri jer i nakon pričesti opet griješimo, nije stvar u Bogu i jakosti sakramenata nego u nama, to je jednostavno činjenica koju treba prihvatiti a ne živjeti u bajci sigurnosti.

Oni koji žive u toj bajci i nekoj idealnoj slici braka u kojoj se podrazumijeva vjernost kao nešto što se ne događa vjernicima već nekim drugima je obmana koja ne može dugo trajati i kad tad će shvatiti da su samo griješi ljudi i to je spasonosno i za njih i za brak.

Ljubav je prihvaćanje neizvjesnosti i boli na tom području kao nešto normalno jer smo samo ljudi.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 10, 2025 12:45 

Ja znam da me muž ne bi prevario ni ja njega.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 10, 2025 12:53 

Ja znam da me muž ne bi prevario ni ja njega.

Činjenica je da to radimo prilično često mišlju, riječju i djelom a poslije idemo na ispovjed.

Ako ćeš iskreno zar nisi nikad pogledala drugog muškarca te u toj razmjeni interakcije s nijm nije bilo osmijeha nekih lijepih riječi a poslije razmišljanja o tome.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata