kalimero je napisao/la:
Zanima me postavljate li granice i koje su?
Ispovijed kod jednog starog svecenika me potaknula da nacnem ovu temu,
jer mi rece da "nije dobro bas SVE reci muzu"
Da li se moze imati punina zajednistva ako se ne govori o svemu?
Draga kalimero, ti si sigurno jos jako mlada..puna elana za zivot, a u trazenju pravog puta i vjere...Sve u zivotu treba da ima neke granice...najcesce sto nesto pretjerano radimo, cini nas polako ovisnicima..
Ako smijem da se osvrnem na ovoj citat;
"nije dobro bas SVE reci muzu"
Vidis za takve stvari,kada poslje ispovjedi nesto pricamo ili pisemo, onda bi bili i duzni reci..
"razlog,zasto je stari svecenik tako rekao", ne vjerujem da je on rekao ,bez razloga...
Ako se to presuti,onda to cesto vodi u krivo shvacanje...nemoj me krivo shatiti, nisam ovdje ,ili jos manje da netko javno iznosi svoje grijehe,to ne..Ali prije nego sto pocnemo pisati,mrali bi ukratko navesti..razlog,mozda ne sve i u tancine...ali barem nesto,jezgu razloga..
Ja bi tu mogla romane da pisem...Sigurno je najispravnije,da bracni drugovi nemaju nikakvih tajni,jedan prema drugome...Ali znamo iz iskustva da smo cesto razliciti,i da su nam interesi uvjek drugaciji,gdje nam je duznost traziti kompromis, ustvari "prihvacati drugoga, a ne biti istog misljenja".Nema takvih brakova,gdje bas sve lezi,kao u bajci...Brak je ,jedna borba, gdjese s odredjenim granicama ,moramoizboriti na obostranu korist,i tako neki puta moze dosvesti na vecu stetu nego korist,ako bi sve povjerili i s tim upropastili,ono sto nam koristi ,pogotovo ako se to slaze s nasom vjerom..i iz tih razloga je mozda pametnije presutiti,ali sigurno nije ispravno...tu smo postedjeni kojekakvih losih posljedica,ali ne rijesnje.. i uvjek je vazno dati do znanja o cemu se radi...
Citat:
I zanima me da li (bracni drugovi) prakticirate neke zajedničke duhovne obnove (ili slično), ili odlazak na razgovor s kompetentnim ljudima iz Crkve - kad zapne?
Koliko cesto i da li uopće stignete i imate vremena za to?
Sigurno da su duhovne vjezbe na veliku korist,ali covjek ne moze cijeli zivot da ide na duhovne vjezbe..Iako se bracni drug moze odazvati na prijedlog da podjemo zajedno na duhovne vjezbe, nema garncije da cu one sve poslje toga rijesiti,i da ce biti drugacije..
Mi zapadamo cijeli zivot i kojecemu...Tu lezi vrijednost nase vjere, na vrijeme prepoznati...
ako je moguce sprijeciti,ako ne onda poslje popraviti koliko god je moguce...
Tu ne bi smjelo biti pitanje vrijeme, nego ono bi trebalo biti stalno na raspolaganju...da se medjusobno pomazemo i izgradjujemo..