Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 21:42

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon tra 05, 2010 10:52 

Svjedoci smo da mi svi bliži ili dalji crkvi i vjeri zaziremo od više djece. Mislim da nije u pitanju neimaština jer u pravilu manje djece imaju bogatiji ljudi , pod tim mislim barem više od troje. Ja imam petero (četiri sina i curicu) iskreno ne bih vše , ali ako je božja volja .....
Mislim dok ne promjenimo način razmišljanja o djeci kao teretu neće se ništa promjeniti . često se čuje i ono "trebalo bi više djece ali ja nebih "

Vrh

PostPostano: Pon tra 05, 2010 12:47 

Jako je teško na ovu temu izvaditi bič i ošinuti "krivce".
Veoma osjetljiva tema i svaki slučaj je za sebe. Ima tu utjecaja i odgovornost prema životu, razmišljanje, upotreba inteligencije i slično.
Milosni su dani, nije lako bičem zamahivati!

Vrh

PostPostano: Pon tra 05, 2010 17:10 

Nisam htjeo nekoga osuđivati ali potaknuti na razmišljanje o obečanjima koja smo dali na vjenčanju . Dobar izgovor zlata vrijedi,(odgovornost prema životu, razmišljanje , upotreba inteligencije itd.) ali dali je to put spasenja ili propasti . Upoznao sam dosta ljudi koji se kaju što nisu imali više djece jer im je onaj jedan ili dva sina ili kčeri postali propalice ili su stradali, poginuli itd.

Vrh

PostPostano: Pon tra 05, 2010 18:59 

Ne znam da li se zaziremo od toga da imamo vise djece...Dosta toga je odlucujuce...
Neki cak i nemogu dobiti da im Bog podari vise djece....a neki,zaista kako kazes ,bez obzira sto su katoloci,ne zele vise od 2-3 djece...
I ja sam jedna koja ima samo troje..
Razmisljala sam i ja o tome...Za odredjeni broj djece,moraju "bracni drugovi" obojica biti slozni da zele...Ne,jedan zeli a drugi ne...inace,ukoliko brak nije sretan dovodi samo do svadja..
Treba tu djecu podici,odhraniti i dati im kruh u ruke..za cega snose obojica odgovornost..
Djeca trebaju mngo vise,nego sto mislimo...Nismo svi jednako sposobni
ali ako imas podrzku od bracnoga druga,onda sam za svakako da se ima vise djece..
Da djeca rastu u miru i ljubavi to je isto vazno...Da djeca rastu u vjeri,to je isto tako vazno..
Isto,koliko i broj djece..!

Vrh

PostPostano: Pon tra 05, 2010 20:07 

Djecu treba željeti i voljeti. Oni koji to ne mogu, bolje da nemaju više djece. Neki ljudi jednostavno nisu za djecu, nemaju onaj osjećaj...ma ne znam...kao što postoje razni talenti, tako i za odgoj djece mora postojati talent. Znam ljude koji se bore samo s jednim djetetom, svakodnevno mi podastiru bezbroj problema u odgoju, komunikaciji, ponašanju...slušam ih i mislim kako bih ja to jednostavno riješila, meni to nekako ide s lakoćom i bez puno razmišljanja...

Mislim da nikome ne treba nametati stav da se mora imati puno djece, jer nije svima jednako, a pogotovo onima kojima je to teret. Zato mi kojima to ide trebamo ustrajati, pa će se u prosjeku sve posložiti. :)

Vrh

PostPostano: Pon tra 05, 2010 22:32 

Leja je napisao/la:
Ne znam da li se zaziremo od toga da imamo vise djece...Dosta toga je odlucujuce...
Neki cak i nemogu dobiti da im Bog podari vise djece....a neki,zaista kako kazes ,bez obzira sto su katoloci,ne zele vise od 2-3 djece...
I ja sam jedna koja ima samo troje..
Razmisljala sam i ja o tome...Za odredjeni broj djece,moraju "bracni drugovi" obojica biti slozni da zele...Ne,jedan zeli a drugi ne...inace,ukoliko brak nije sretan dovodi samo do svadja..
Treba tu djecu podici,odhraniti i dati im kruh u ruke..za cega snose obojica odgovornost..
Djeca trebaju mngo vise,nego sto mislimo...Nismo svi jednako sposobni
ali ako imas podrzku od bracnoga druga,onda sam za svakako da se ima vise djece..
Da djeca rastu u miru i ljubavi to je isto vazno...Da djeca rastu u vjeri,to je isto tako vazno..
Isto,koliko i broj djece..!

Uhvatio bih se ovoga "dati im kruh u ruke". Od moje supruge roditelji su bili stvarno siromašni preživljavali su od nadnica ponekad su bili i gladni i otranili petero djece jedno (šesto) je umrlo kao malo od bolesti. Njezina brača su sada vrsni zidari i imaju više i bolje nego one gazde kod kojih su radili u ono vrijeme. Te gazde su imali u pravilu jedno dvoje djece naslijedili su imanje i nisu se pomakli ni malo (svaka čast iznimkama ). Pa ima i jedna poslovica "nit ludu teci nit pametnom ostavi". Daleko ot toga da ne treba djeci pomoći koliko se može , školovanje , financije, posao, kuća itd.ali ne preterati jer neće znati cjeniti, imam jednog rođaka kojem je otac sve pripremio škola, posao, imanje i na kraju ovaj se neženi i sad naravno zlo zamire loza jer je jedinac .

Vrh

PostPostano: Pon tra 05, 2010 22:54 

Kako rekoh, ovo je veoma škakljiva tema. Zato što je najlakše ponapravljati djecu i koda-koji. Kao jedan što ima nekih desetak i došao k prošlom župniku te stalno traži pomoć, kao - eto, on je napravio svoje, sada neka crkva radi ostalo. Nisu se nešto baš uskladili i razumjeli, a ja tu podržavam župnika.
Najbolji štos mjeriti njega tvojim mjerilom, Alojzije, bio bi ne samo katolik nego svetac -ta izrodili su desetak djece i to je kao divota. Mi ostali koji imamo manje (jedno) bi trebali presvisnuti od grižnje savjesti. A nije tako!
Nije iz jednostavnog razloga pšto nitko ne može viriti u tuđu intimu i dramu intimnog života koja je prethodila toj odluci. Ja se jako ljutim kad se ide sa takvim kvalifikacijama: oni su dobri katolici jer imaju hrpu djece, a mi smo ,loši jer imamo jedno. To je gnusna podvala i ne dopuštam da se tako govori.
Ja sam izričito protiv abortusa i to je stvar koju obitelj nikako ne bi smjela učiniti, a djece svatko treba izroditi koliko se osjeća sposoban za ODGOVORNO RODITELJSTVO te koliko mu dopuštaju zdravstvene prilike.
Sve druge kvalifikacije su nekorektne i onaj koji tako lijepi etikete mogao bi razmisliti o jednoj dobroj ispovjedi.

Vrh

PostPostano: Uto tra 06, 2010 07:24 

Oprosti Daba ali očito se nismo razumjeli . Nisam uopće rekao da trbamo imati čopor djece to je svakako izbor pojedinca , nisam tu ni mislio na one sa zdravstvenim poteškoćama, tu sam mislo na one koji se kvalificiraju kao katolici idu u crkvu zdravi su imaju mogučnosti puno bolje nego ja i drugi (a znam ih dosta)jer mi je takav posao . Istina boli očekivao sam i ovakve reakcije ali ako na ovaj način nekoga vrijeđam neču više potencirati temu . A opet nije se taj rodio tko bi svijetu ugodio. Nemojte se ljutiti pa ovo je samo razmjena mišljenja i dijalog (barem ja tako mislim ) Hvaljen Isus i Marija. :)

Vrh

PostPostano: Uto tra 06, 2010 07:53 

alojzije je napisao/la:
Istina boli očekivao sam i ovakve reakcije ali ako na ovaj način nekoga vrijeđam neču više potencirati temu . A opet nije se taj rodio tko bi svijetu ugodio. Nemojte se ljutiti pa ovo je samo razmjena mišljenja i dijalog (barem ja tako mislim ) Hvaljen Isus i Marija. :)

Hvala ti dragi brate Alojzije na otvaranju ove teme...
Dobra je..i treba je nastaviti..Nisu nasa srca tko mekana da se za svaku sitnicu ljute..
Imamo mi srce,koje i kada se uvrijedi prasta...

Citat:
Uhvatio bih se ovoga "dati im kruh u ruke". Od moje supruge roditelji su bili stvarno siromašni preživljavali su od nadnica ponekad su bili i gladni i otranili petero djece jedno (šesto) je umrlo kao malo od bolesti

Da,slazem se s tobom u tome..i meni je takvih slucajeva dosta poznato..
Kada sam mislila "dati im kruh u ruke". onda sam mislila da to zaista bude "covjek"ne samo da ima od cega da zivi..
A,moramo prizmnati,ja imam primjer koji poznajem.gdje djeca stalno roditeljima pregovaraju i osudjuju ih sto ih ima tako mnogo.."8" Svi njih osmero su odskolovani,ali odreda se zale da im manjka ljubavi,da nisu dobili dovoljno ljubavi u domu.....od roditelja...
Eto dobili su kruh..ali kazu nisu dobili ljubavi...?

Vrh

PostPostano: Uto tra 06, 2010 08:08 

Daba je napisao/la:
Kako rekoh, ovo je veoma škakljiva tema. Zato što je najlakše ponapravljati djecu i koda-koji. Kao jedan što ima nekih desetak i došao k prošlom župniku te stalno traži pomoć, kao - eto, on je napravio svoje, sada neka crkva radi ostalo. Nisu se nešto baš uskladili i razumjeli, a ja tu podržavam župnika.
Citat:

A čuj ni ja takav pristup ne odobravam, ali pa mi smo vjernici i ako već nemamo ili imamo malo djece zašto ne bismo pomogli svome bratu koji nije baš odgovoran, pa ljudi moji Isus je rekao neka vas ljudi po djelima prepoznaju. Najlakše je reći tko mu je kriv nek se sam snađe. Razumijem čovjek je bezobrazan i dosadan ima nas svakakvih ovčica u Božijem toru , ali opet tu su i njegova djećica šta su ona kriva. Međutim mišlenje je problem tj. javno mišljenje, jer prije su recimo izraelci gledali tko ima više djece taj je bogat. Nisu svi podložni tome ali to je otprilike ono kad moj susjed može imati novi auto moram i ja , ako svi imaju malo djece nebi bio red da ja odskačem , da ne spominjem smanjeni luksuz komociju itd.

Vrh

PostPostano: Sub tra 10, 2010 10:45 

Kraj mene susjed gradi novu kuću i ima jedan radnik dolazi iz Bosne na gradilište, pa smo jutros malo popričali. I tako on mene pita jesu li sve to moja djeca u dvorišt jer ih je bilo devetero približnih godina pa sam mu rekao da je petero mojih a četvero od seste. A vidiš kaže on nas je u oca bilo 6 braće i 6 sestara i svi se snašli neki čak imaju i svoje restorane u njemačkoj . pa sam ga pitao dali mu je žao što ih je toliko puno , rekao je da je sretan zbog toga jer ne prođe dan da se s nekim od njih ne čuje , a dodao je i da oni jači pomažu onima slabijeg imovinsko stanja . Zanimljivo je bilo slušati toga čovjeka sa koliko je optimizma to govorio ....

Vrh

PostPostano: Uto tra 20, 2010 16:13 

Naravno da je nemoguće izvesti neki opći zaključak koliko bi katolik trebao imati djece. Međutim, moguće je reći da bi katolik za početak trebao shvaćati što je to obitelj. Izuzimajući bračne parove sa specifičnim situacijama, blagopokojni papa Ivan Pavao II u svojoj knjizi Ljubav i odgovornost, jasno govori što je obitelj. Obitelj je jedno malo društvo pa se pretpostavlja da u njoj ima više djece (negdje pročitah, nisam sigurna, mislim baš u toj knjizi kako bi to bilo bar četiri). Čemu sve obitelj uči svoje članove i zašto nije svejedno ima li jedno ili više djece. Dapače, Humanae vitae poziva na otvorenost životu sukladno mogućnostima para, ali otovrenost koja ni u jednom trenutkiu ne kaže: e sad je dosta. Uvijek su izuzete posebno teške prilike da ne bi bilo zabune.

I istina što kaže alojzije, koliko god je nekad bilo posve "normalno" imati puno djece, toliko je danas postalo gotovo posve "nenormalno" pa čak i među katolicima. I je li to dobro? Svakako nije. Biti katolik i biti posve zatvoren na Božji poziv za sustvarateljstvom meni nikako ne ide skupa.

Koliko smo samo podlegli medijskoj propagandi koja nameće siromašne slučajeve obitelji sa puno djece i komotno došli do općeprihvaćenog zaključka: danas se ne može imati puno djece.

A zašto ne?

Vrh

PostPostano: Uto tra 20, 2010 18:41 
Administrator

Lina je napisao/la:
Izuzimajući bračne parove sa specifičnim situacijama, blagopokojni papa Ivan Pavao II u svojoj knjizi Ljubav i odgovornost, jasno govori što je obitelj. Obitelj je jedno malo društvo pa se pretpostavlja da u njoj ima više djece (negdje pročitah, nisam sigurna, mislim baš u toj knjizi kako bi to bilo bar četiri).

Pozdrav, Lina, koliko se sjećam nigdje se ne spominje "bar" određeni broj djece. Papa u toj knjizi objašnjava koja je prednost zajedništva kada obitelj ima troje djece (ne četiri), dakle kada se svaki roditelj ne posvećuje "svom" djetetu, već obitelj postaje jedno šire zajedništvo.

Vrh

PostPostano: Uto tra 20, 2010 22:05 

Pozdrav :)
No pa rekoh da nisam sigurna da mi je broj ostao iz te knjige. Ima bit da je to o 4 rekao Fuček, ali moram provjeriti... Makar to nije bila poanta...

Vrh

PostPostano: Uto tra 20, 2010 23:12 
Administrator

Lina je napisao/la:
Pozdrav :)
No pa rekoh da nisam sigurna da mi je broj ostao iz te knjige. Ima bit da je to o 4 rekao Fuček, ali moram provjeriti... Makar to nije bila poanta...

Poanta je da se danas može imati više djece od današnjeg prosjeka. Ne "puno djece" jer taj izraz nije dobar, već onoliko djece koliko se velikodušno i uz Božju pomoć želi odgojiti.
Bitno je u tome osluškivati Crkvu, a ona nigdje ne kaže da je za obitelj potrebno troje ili četvero ili petero ili bilo koji drugi broj djece, Crkva spominje stav velikodušnosti a ne broj.

Četvero djece u obitelji spominje Baković u smislu statistike za obnovu i održanje naroda. Moguće da si nešto pobrkala oko toga.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata