Giovi je napisao/la:
Najprije, ne znam kod kojih to parova prirodna regulacija poroda nije moguća?
Ne znam je li prilika da ovdje objašnjavam osnove fiziologije, ali da budem jako kratak - u svim onim stanjima - fiziološkim ili patološkim, kada postoji neredovit menstrualni ciklus. Da, tada nema prirodne metode jer se ne može znati vrijeme ovulacije.
Giovi je napisao/la:
Nedavno je u našoj župi održano predavanje na ovu temu, uz predstavljanje metode regulacije poroda "Fertility Care" koja se
koristi "za svaku vrstu ciklusa…duge, kratke, neredovite, ..., u klimakteriju ili tijekom dojenja", a slično je i sa Billingsovom metodom itd.
To je poluistina. Moj posao je takav da se dobro razumijem u cervikalnu sluz. I mogu ti reći da je strašno teško biti 100% siguran kakva je sluz. Ona mijenja uglavnom viskozitet za što je potrebno jako dobro i uvježbano oko. No, dakako, ovisi i o milijun drugih utjecaja na žensko tijelo. Primjerice koliko pije tekućine, kakvu vrstu tekućine pije, nivo uzbuđenja, opće zdravstveno stanje i još niz drugih čimbenika. A posebno da kažem kako je to jaaaako tanka metoda u doba klimakterija jer je u to vrijeme u organizmu hormonski košmar.
To je metoda koja je utvrđena kao pomoć neplodnim parovima da pokušaju odrediti vrijeme ovulacije, a onda su se amerikanci (a tko drugi) domislili i ponudili to katolicima kao prirodnu kontracepciju.
Giovi je napisao/la:
Zatim, crkveni nauk jest da se možemo a nekad i moramo suzdržavati u plodne dane radi višeg cilja. Ne možeš crkveni nauk nazivati farizejštinom ili dvoličnošću. Naime, ovo što si ti napisao je upravo nepriznavanje samog crkvenog nauka, dakle jasno negiranje suzdržavanja u plodne dane samog po sebi. A ono o čemu se može raspravljati je samo zlouporaba korištenja neplodnim razdobljima, i to Crkva uvijek naglašava. Dakle, nije i ne može biti farizejština ako par iz opravdanih razloga apstinira, naprotiv u nekim situacijama to čak može biti i obaveza.
Nisam ja Crkveni nauk nazvao farizejštinom, ali jesam ljudsko ponašanje. Nije istina da sam negirao suzdržavanje, ali i dalje tvrdim da se radi o dvoličnosti.
Da te pitam, kako objašnjavaš da par upražnjava odnose samo u pouzdano neplodne dane, tobože se držeći crkvenog nauka jer ne koriste mehaničku ili kemijsku kontracepciju? K
Kontracepcija je kontracepcija, bila ona kemijska, mehanička ili biološka. Jedan isti jedini je cilj - izbjeći začeće i nemati djece, a spolno se zadovoljiti!
Gospodinove zapovjedi se moramo pridržavati čista srca, a ne s figom u džepu. Pa ima li u tome razlike sa farizejima u Izraelaca? Oni su čak izmudrovali Institut koji smišlja načine kako formalno zadovoljiti njihovo strogo obdržavanje sabata i današnji život. Tako su izmislili i zvonce na tlak zraka jer električno ne smije raditi subotom u ortodoksnih židova.
Veoma slično kao razlikovanje vrsta kontracepcija kao Boguugodnih i Boguodurnih.
Ponavljam: Gospodinu je svejedno jer se sve svodi na izbjegavanje začeća.