Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 10:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet svi 05, 2022 18:16 
Administrator

Važno je razumjeti da prihvaćanje takve i slične ideologije dovodi do agresije i ratova (sličan je i odnos SPC i "srpskog sveta")
Evo kako o svemu tome govori Livio Marijan:
"Ruska PC, to je jedna crkva koja je stvorila toliko vrijednu i bogatu kršćansku literaturu, kulturu, umjetnost, duhovnost, ... Ona je bila prisiljena u komunizmu biti, teško je to reći državna crkva, to je prejaka riječ, ali to je bila crkva kojom je ipak dominirala država odnosno ondašnja vlast, i mnogi su biskupi bili ili KGB-ovci ili postavljeni od komunističke vlasti.
Kad se Rusija oslobodila komunizma, najprije u vrijeme Jeljcina, ali pogotovo u vrijeme Putina, on je zaigrao na jednu drugu kartu, na kartu nacionalnosti, sveruska crkva i država jedno, dakle ruski svijet. I jasno u tom ruskom svijetu o kojem govori patrijarh Kiril se podrazumjeva da su to zemlje i narodi i crkve koje su vrlo bliske ili su bili zajedno dugo vremena sa Rusima, to je onda Bjelorusija, Ukrajina. I to je jedna vrlo agresivna filozofija slična velikosrpskoj ideji na Balkanu, koja ne priznaje drugim narodima njihov kulturološki identitet i samosvojnost i kulturu, ni drugim crkvama koje nastaju iz te potrebe.
Zašto ne bi ukrajinska nacija koja je jedan slobodan narod imala svoju crkvu, ako oni to žele. Pravoslavne crkve imaju tu tradiciju, imate Finsku PC, Češku i Slovačku PC dakle po tom etničkom ključu.
Međutim Putin je zaigrao na jedan drugi ključ a to je jedna drevna povijesna činjenica u Bizantu, kad je Rim propao na Zapadu kršćanstvo se pogotovo ojačalo i jedino kršćansko Carstvo je bilo dugo vremena Bizantsko carstvo. I tamo je došlo do spoja Crkve i države "simfonija" na grčki, dakle postoji vremeniti vladar i postoji crkveni vladar. Na žalost, u većini slučajeva takvih država pojede Crkvu i onda Crkva živi unutar njenih okvira i ona nema slobodu za poslanje.
I sad je Putin na tu kartu zaigrao, i Patrijarh s njime. I tragedija je da Ruska PC nije prepoznala svoj kairos svoje vrijeme da kaže "ne", mi slijedimo evanđelje, Krist je rekao "moje Kraljevstvo nije od ovoga svijeta" nego je kraljevstvo duše i srca i mi ćemo se boriti za istinu, za pravednost i za slobodu svakog čovjeka i za evanđelje, a ne služiti ovako režimu.
I s te strane mislim da se ne može govoriti da je to vjerski rat, mislim da u Rusiji i u RPC ima jako puno pobožnih iskrenih vjerujućih kršćana a i među biskupima, monasima i svećenicima, pa evo javljaju se i pišu peticije protiv. Jedan je svećenik i zatvoren jer je govorio protiv. Onda RPC ima veliku emigraciju koja je isto tako ustala. Evo čujem da su mnogi ruski biskupi u Europi i u Americi dali svojim svećenicima na volju ako uopće ne žele spominjati više Patrijarha na liturgiji da ga ne spominju. Dakle oni su ipak trijezniji po tom pitanju. međutim taj aparat, dakle patrijarh Kiril i oni oko njega su se utopili u politiku i postali nažalost njezin instrument."

Reagirao je i papa Franjo kada mu je "prvih 20 minuta Kiril nabrajao opravdanja za ratnu agresiju":
"Slušao sam ga i rekao mu: Ne razumijem ništa o čemu govoriš. Brate, mi nismo državni klerici, ne koristimo jezik politike, nego Isusov. Mi smo pastiri istog naroda Božjeg. Zato trebamo tražiti puteve mira kako bi se oružje utišalo. Patrijarh se ne može pretvoriti u Putinova ministranta."

I dok patrijarh Kiril u Moskvi opravdava rat, carigradski patrijarh Bartolomej koji djeluje kao prvi među jednakima u pravoslavnom svijetu rusku je agresiju nedvosmisleno osudio. Svaki kršćanin se treba jasno distancirati od ove osvajačke ideologije, na to su pozvale i mnoge druge pravoslavne crkve u svijetu.

Vrh

PostPostano: Uto svi 10, 2022 12:43 

Važno je razumjeti da prihvaćanje takve i slične ideologije dovodi do agresije i ratova (sličan je i odnos SPC i "srpskog sveta")
Evo kako o svemu tome govori Livio Marijan:
"Ruska PC, to je jedna crkva koja je stvorila toliko vrijednu i bogatu kršćansku literaturu, kulturu, umjetnost, duhovnost, ... Ona je bila prisiljena u komunizmu biti, teško je to reći državna crkva, to je prejaka riječ, ali to je bila crkva kojom je ipak dominirala država odnosno ondašnja vlast, i mnogi su biskupi bili ili KGB-ovci ili postavljeni od komunističke vlasti.
Kad se Rusija oslobodila komunizma, najprije u vrijeme Jeljcina, ali pogotovo u vrijeme Putina, on je zaigrao na jednu drugu kartu, na kartu nacionalnosti, sveruska crkva i država jedno, dakle ruski svijet. I jasno u tom ruskom svijetu o kojem govori patrijarh Kiril se podrazumjeva da su to zemlje i narodi i crkve koje su vrlo bliske ili su bili zajedno dugo vremena sa Rusima, to je onda Bjelorusija, Ukrajina. I to je jedna vrlo agresivna filozofija slična velikosrpskoj ideji na Balkanu, koja ne priznaje drugim narodima njihov kulturološki identitet i samosvojnost i kulturu, ni drugim crkvama koje nastaju iz te potrebe.
Zašto ne bi ukrajinska nacija koja je jedan slobodan narod imala svoju crkvu, ako oni to žele. Pravoslavne crkve imaju tu tradiciju, imate Finsku PC, Češku i Slovačku PC dakle po tom etničkom ključu.
Međutim Putin je zaigrao na jedan drugi ključ a to je jedna drevna povijesna činjenica u Bizantu, kad je Rim propao na Zapadu kršćanstvo se pogotovo ojačalo i jedino kršćansko Carstvo je bilo dugo vremena Bizantsko carstvo. I tamo je došlo do spoja Crkve i države "simfonija" na grčki, dakle postoji vremeniti vladar i postoji crkveni vladar. Na žalost, u većini slučajeva takvih država pojede Crkvu i onda Crkva živi unutar njenih okvira i ona nema slobodu za poslanje.
I sad je Putin na tu kartu zaigrao, i Patrijarh s njime. I tragedija je da Ruska PC nije prepoznala svoj kairos svoje vrijeme da kaže "ne", mi slijedimo evanđelje, Krist je rekao "moje Kraljevstvo nije od ovoga svijeta" nego je kraljevstvo duše i srca i mi ćemo se boriti za istinu, za pravednost i za slobodu svakog čovjeka i za evanđelje, a ne služiti ovako režimu.
I s te strane mislim da se ne može govoriti da je to vjerski rat, mislim da u Rusiji i u RPC ima jako puno pobožnih iskrenih vjerujućih kršćana a i među biskupima, monasima i svećenicima, pa evo javljaju se i pišu peticije protiv. Jedan je svećenik i zatvoren jer je govorio protiv. Onda RPC ima veliku emigraciju koja je isto tako ustala. Evo čujem da su mnogi ruski biskupi u Europi i u Americi dali svojim svećenicima na volju ako uopće ne žele spominjati više Patrijarha na liturgiji da ga ne spominju. Dakle oni su ipak trijezniji po tom pitanju. međutim taj aparat, dakle patrijarh Kiril i oni oko njega su se utopili u politiku i postali nažalost njezin instrument."

Reagirao je i papa Franjo kada mu je "prvih 20 minuta Kiril nabrajao opravdanja za ratnu agresiju":
"Slušao sam ga i rekao mu: Ne razumijem ništa o čemu govoriš. Brate, mi nismo državni klerici, ne koristimo jezik politike, nego Isusov. Mi smo pastiri istog naroda Božjeg. Zato trebamo tražiti puteve mira kako bi se oružje utišalo. Patrijarh se ne može pretvoriti u Putinova ministranta."

I dok patrijarh Kiril u Moskvi opravdava rat, carigradski patrijarh Bartolomej koji djeluje kao prvi među jednakima u pravoslavnom svijetu rusku je agresiju nedvosmisleno osudio. Svaki kršćanin se treba jasno distancirati od ove osvajačke ideologije, na to su pozvale i mnoge druge pravoslavne crkve u svijetu.

Ovo je kompleksna tema i ako se pažljivo sluša Papa onda vidimo da on ne govori i ne zauzima isti stav kao većina svjetskih političara.

Da li su većina katolički biskupa spremni ponoviti papine riječi i reći predsjednicima svojih vlada da ne šalju oružje na teritoriju sukobljavanja ili kako to da je Vatikan pristao da plaća u rubljima energente.. ( da li je taj čin znak slabosti ili razboritosti?)
Između ostalog Papa je rekao nešto što se drugi ne usuđuju a to je odgovornost i nato i Amerike jer kako reče: " nato je lajao pred vratima Rusije.

Naravno da ništa ne opravdava rat i agresiju ali da li krivica samo na jednoj strani.

Pozicija Bartolomeja i Kirila nije ista da bi se moglo jednostrano zaključiti.
Kao što ne možemo očekivati da Ukrajinski kardinal koji je u centru događanja kaže javno isto što i papa.

Teško je od Kirila očekivati jednaku širinu i slobodu te ga uspoređivati u tom smislu sa Papom .

Pominjane biskupa na liturgiji je obavezno i niko ne može davati suprotne naloge jer je to poziv na raskol.
Znamo što sveti oci kažu za one koji šire hereze ili pozivaju na raskol. Zato treba biti oprezan sa davanjem takvih savjeta.

Mislim da nije dobro uspoređivati odnose koji su se događali kod nas za vrijeme raspada Jugoslavije sa ovim što se dešava sada u Ukrajini i to nikad ne rade ozbiljni intelektualci.

Što se tiče autokefalnosti pravoslavnih crkvi to je također kompleksna tema i potrebno je poznavati materiju a ne jednostrano zaključivati kako ovi imaju npr. Češka, Poljska, Finska itd a ovi ne? To je tema za sebe.

Vrh

PostPostano: Sri svi 11, 2022 10:09 
Administrator

ili kako to da je Vatikan pristao da plaća u rubljima energente.. ( da li je taj čin znak slabosti ili razboritosti?)

Upozoravam da neću tolerirati širenje propagande i laži. Vatikan nije pristao plaćati nikakve energente u rubljima, to je propaganda sa ruskih i srpskih portala, neki su kasnije objavili i demantije.

U vezi ideologije "Ruskog svijeta" (i jednako "srpskog sveta") one su vrlo slične i protivne kršćanstvu. Mnogi pravoslavni teolozi i Finska PC objavili su da se ruska invazija na Ukrajinu temelji na "posebnoj vrsti ortodoksnog vjerskog fundamentalizma zvanom Ruski svijet"
"Ako ova lažna načela smatramo valjanima, onda će Pravoslavna Crkva prestati biti Crkva Evanđelja Isusa Krista, Apostola, Nicejsko-Carigradskog vjerovanja, Ekumenska Crkva". U deklaraciji stoji kako su ti postupci "u osnovi nepravoslavni, nekršćanski i protiv čovječanstva, protiv ljudi koji su kršteni u ime Oca, Sina i Duha Svetoga".

Kako sam već pisao na temi o sličnim idejama patrijarha SPC Ireneja: Opravdavati takvo huškanje koje je vodilo i vodi do ratova poput ideje "Gde god žive Srbi, to je Srbija" je ogromno zlo.
Svatko to podržava čini veliko zlo i od takvih osvajačkih ideologija se svaki kršćanin treba jasno i neuvijeno distancirati.

Vrh

PostPostano: Sri svi 11, 2022 15:26 

Upozoravam da neću tolerirati širenje propagande i laži. Vatikan nije pristao plaćati nikakve energente u rubljima, to je propaganda sa ruskih i srpskih portala, neki su kasnije objavili i demantije.

U vezi ideologije "Ruskog svijeta" (i jednako "srpskog sveta") one su vrlo slične i protivne kršćanstvu. Mnogi pravoslavni teolozi i Finska PC objavili su da se ruska invazija na Ukrajinu temelji na "posebnoj vrsti ortodoksnog vjerskog fundamentalizma zvanom Ruski svijet"
"Ako ova lažna načela smatramo valjanima, onda će Pravoslavna Crkva prestati biti Crkva Evanđelja Isusa Krista, Apostola, Nicejsko-Carigradskog vjerovanja, Ekumenska Crkva". U deklaraciji stoji kako su ti postupci "u osnovi nepravoslavni, nekršćanski i protiv čovječanstva, protiv ljudi koji su kršteni u ime Oca, Sina i Duha Svetoga".

Kako sam već pisao na temi o sličnim idejama patrijarha SPC Ireneja: Opravdavati takvo huškanje koje je vodilo i vodi do ratova poput ideje "Gde god žive Srbi, to je Srbija" je ogromno zlo.
Svatko to podržava čini veliko zlo i od takvih osvajačkih ideologija se svaki kršćanin treba jasno i neuvijeno distancirati.

Nikakav problem ako je riječ o krivoj informaciji moja isprika.
Što se tiče ove opservacije Finskih pravoslavnih teologa o tome da RPC ima takvu ideju te da to može dovesti do prestanka njihove crkvenosti mogu reći sljedeće:

Crkva i njeno postojanje ne ovisi od trenutne političke situacije ili krivog mišljenja osim ako se to učenje ne pokuša i putem kanona implementirati a zašto je potrebno sazivanje neke vrste crkvenog sabora.
Izjava i mišljenje njihovog patrijarha nema neku opću težinu i obavezu kao što je to slučaj kod nas katolika kad papa zastupa neko mišljenje.

Što se mene tiče o stavu RPC slušam samo papu i samo njegovo mišljenje mi je bitno.

To što je bitno net prenio mišljenje Finskih pravoslavnih teologa ne znači automatski da se mora odmah bezuslovno prihvatiti zdravo za gotovo.

Ok jasno i je u čemu se sastojala pogreška SPC i njezinih Patrijarha za vrijeme domovinskog rata ali nekritički to isto prenositi na sadašnju situaciju sa Rusijom je neozbiljno, jednostavno se to tako ne radi ako želimo poštivati znanstvena pravila.

Što se tiče te ideologije "ruskog svijeta" to nije ništa novo jer je takvih sličnih primjera bilo puno kroz povijest.
Logika velikih imperijalnih sila je na žalost takva da gleda samo svoj interes zato je veoma bitno kakav politički stav zauzeti kad dođe do pretenzije od strane puno jačeg.

Da li pružati otpor bez obzira na cijenu i ako je za pretpostaviti da će biti uzaludan.(
Luka 14,31 Ili kad koji kralj hoće da se zarati s drugim kraljem, ne sjedne li najprije i ne promisli, može li s deset tisuća ljudi izaći protiv njega?
Luka 14,32 Ako li ne može, onda pošlje poslanike, dok je onaj još daleko, i moli, da se nagode mirno.)

Vrh

PostPostano: Čet svi 12, 2022 10:52 

Najbolji su mi ovi zagovarači predaje Ukrajine.
Nismo mi, neće ni oni :!:

Vrh

PostPostano: Pet svi 13, 2022 09:09 

Da li pružati otpor bez obzira na cijenu i ako je za pretpostaviti da će biti uzaludan.(
Luka 14,31 Ili kad koji kralj hoće da se zarati s drugim kraljem, ne sjedne li najprije i ne promisli, može li s deset tisuća ljudi izaći protiv njega?
Luka 14,32 Ako li ne može, onda pošlje poslanike, dok je onaj još daleko, i moli, da se nagode mirno.)

Kopitar, mi mislimo da znamo KOJI je tu KRALJ u pitanju, ali tko je SVE ovdje protiv kojeg kralja (ili kraljeva)?
.
Da patrijarh Kiril svojim izjavama ne ide niz dlaku, odnosno samo potpiruje Putinovo "mišljenje" i planove, (ako je to samo njegovo) vezano uz rat s Ukrajinom - a vjerujem ne samo i u vezi toga - ne bi se nitko trebao ni obazirati na takve tvrdnje. I mada je patrijarhovu "potporu" ruskoj vojnoj akciji, (s ubijenih tisuće vojnika i ukrajinskih civila) razljutila dio pripadnika RPS i pripadnika iste u inozemstvu, koje su povezane s Moskovskom patrijaršijom, ostaje činjenica da su Kiril i Putin vrlo bliski i da Kiril ima utjecaj na politiku Rusije - pa je i su-kreator iste.
Ono što je usko vezano uz sve događaje vezane uz rat su osim kao 1. nevinih ljudskih žrtava i...
2. SANKCIJE - tko više ispašta, zar Putin? Nije li to narod, ruski i narod zemalja EU?
3. Sigurno da se treba držati pape Franje kao autoriteta i da su njegov stav i riječi ispravni, a mi, kao puk, trebamo li reagirali na sve IZJAVE pojedinaca, bez razmišljanja o razlozima početka ovog suludog rata, o glavnim akterima-pokretačima tj. inicijatorima "drmanja" Europe koji ostaju zaboravljeni ili u sjeni(što oni nastoje biti - nevidljivi)? Naše reakcije su tek "puhanje u naslagu prašine na površini" stvarnosti. Sjetimo se Trumpa! Jedini predsjednik u zadnjih decenija za čijeg "mandata" Amerika nije ratovala!
4. Razmislimo: nije li patrijarh Kiril itekako upoznat sa scenarijem (ovih trenutnih svjetskih događanja) "pisanim" još prije Trunpa, ali zbog Trumpovog "plesa sad na jednoj, sad na drugoj nozi" - američki establišment nije uspio u svojim planovima?
Trump je ovo, što sad Rusija čini u Ukrajini, nazvao genocidom, kao i kanadski premijer J. Trudeau, međutim, Macron i njem. kancelar Olaf Scholz su izbjegli taj termin. Zašto?
SVE će se ovo odraziti na svjetskoj razini.
5. "Kriza “identiteta” u svjetskom pravoslavlju je velika. Drmaju li se sami temelji pravoslavlja, ali ne toliko religijski i liturgijski koliko oni u borbi za “politički utjecaj” i kontrolu? Vidimo da SPC ne priznaje ukrajinsku autokefalnost, a Rusi su već stali na stranu SPC-a u vezi Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Ali Bugarska pravoslavna crkva (BPC) nije nesklona Makedoncima, te kao makedonska “braća” spremni su ju priznati kao “Crkvu Majku”. Što je s Carigradom, koji se smatra “majkom” svih pravoslavnih crkava...(Jutarnji.hr)"
Zaključak: Ne bi li Kirilovu izjavu i njegov stav treba promatrati/tumačiti u "svjetlu" predviđanja, sagledavanja i analize mogućih ishoda svih lokalnih, a ne samo ovog rata s Ukrajinom? Sjetimo se samo za primjer Sirije: Amerika i Rusija "spašavaju" - KOGA? A rezultat je koliko prognanih, izbjeglih, ubijenih...što je ostalo nerazrušeno???Tko zna pravi motiv i razlog kaosa u Siriji taj shvaća zašto je do uništenja Sirije došlo).
Ovdje je - preko Ukrajine kao polazne točke- u igri SVJETSKA politika, a Kirila pokušajmo "ugurati u jedan kotao u kojoj se već duže nešto svašta kuha".

Tko je čitao poruke majke Magdalene Plassman shvatit će da je vo vrijeme MOLITVE, POSTA, POKORE, za KRUNICU, za OBRAĆENJE (ne osvrćući se na izjave i provokacije moćnika iz bilo kojeg "faha"):
" 0 Presveto Trojstvo, mi Tebe ljubimo, hvalimo, veličamo!
Veliko se Svijetlo približuje zemlji. Strah zahvaća ljude... Bujice će krvi teći.
Vrijeme Milosrđa prolazi. Ljudi lutaju kao ovce bez pastira. Velika svjetska politika igra svoju posljednju igru. Sve bliže dolazi sat kad će Gospodin probuditi uspavane. Lucifer bije zadnju bitku. Demoni neće više dugo okolo plaziti".
Crkva je udarni cilj. Rim će proživljavati strašne dane, teže nego za vrijeme Nerona.

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2022 15:13 

Sa Zdravom se slažem , posebice zadnje rečenice :idea: :!:
Dolazi velika kriza, dolazi grozota pustoši, ali ubrzo dolazi i trijumf Bezgrešnog Srca MARIJINA i Presvetog Srca ISUSOVA!
Maranatha

Vrh

PostPostano: Sri pro 07, 2022 23:39 

Nije mi drago da čujem da Ukrajinci kontrolišu ruske hramove i traže neke špijune, pripremaju progon monaha iz Kijevsko-pečerske lavre. Možda će drugima pasti na pamet da kontrolišu SPC i traže špijune. Ruska pravoslavna crkva i Srpska pravoslavna crkva su veoma slične i imaju svoj svet.

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2023 18:42 

Ruska ortodoksna crkva boluje od nacionalizma i svojim odnosom prema agresiji na Ukrajinu i poticanjem na rat dokazuje kao je beskrajno daleko od Crkve koju je osnovao Isus Krist. Isto se ponašala i srpska ortodoksna crkva kada je agesiju vršila Srbija. Ne može ih se zvati pravoslavnim jer je to oksimoron.

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2023 21:12 

Ruska ortodoksna crkva boluje od nacionalizma i svojim odnosom prema agresiji na Ukrajinu i poticanjem na rat dokazuje kao je beskrajno daleko od Crkve koju je osnovao Isus Krist. Isto se ponašala i srpska ortodoksna crkva kada je agesiju vršila Srbija. Ne može ih se zvati pravoslavnim jer je to oksimoron.

Možemo ih nazvati pravoslavnim jer to jesu a koliko su udaljene od Krista to mi ne možemo znati.
Znamo samo da u Crkvi djeluje i ljudski element .

Vrh

PostPostano: Sri sij 04, 2023 08:21 

Glupo je relativizirati. Nemaju oni ni P od pravog slavljenja Gospoda.

Vrh

PostPostano: Sri sij 04, 2023 14:21 

npr. nama najbliža SPC je davno prestala biti Crkva evanđelja Isusa Krista
Tko je imalo pratio njihovu povijest ( pposebno do 1804., a najposebnije iza 1920.godine, kada su se tek i nazvali SPC!), vrlo lako može vidjeti da je to postala crkva svetosavlja, odnosno crkva koja svim načinima želi širiti velikosrpsku ideju , HEGEMONIJU I ŠOVINIZAM!
Rusija je daleko od toga...ona doživljava procvat iza pada željezne zavjese i komunizma u SSSR-u, i puno je bolja od SPC-a

Vrh

PostPostano: Čet sij 05, 2023 13:54 

Dokazi pokazuju kako su RPC i SPC stvarno iste jer sada Rusija napada Ukrajince s Čečenima isto onako kako je Srbija napadala s Osmanlijama hrvatske prostore. Sve to blagoslivljaju i podržavaju njihove žetonske "crkve".

Vrh

PostPostano: Sub kol 26, 2023 09:35 

I sv. Pavao je bio može se reći nešto kao židovski KGB-ovac onoga doba i progonitelj prve Crkve.
Ne treba podcijenjivati snagu Isusa Krista.

Nadajmo se da Kiril neće i da neće morati blagosloviti i Putin ispaliti Sotonu 2 - najjače nuklearno oružje koje čovječanstvo posjeduje.

Ako Kiril tako kritizira Zapad do mjere da Putinu odobrava trupe, možda ipak nešto na Zapadu nije u redu.
Možda se ipak treba dubinski preispitati.

Možda treba tržišta ipak usporiti i okrenuti se više vjeri i molitvi i prepustiti "povrat investicije" Božjoj volji.

A za ideologije - Bože moj uvjek postoji fleksibilnost dogovora. Svi smo mi open minded, fleksibilni i otvoreni za različite opcije.

Ja zato predlažem: napravimo crkvu, fakultet, željeznicu, školu, vrtić, bolnicu ... itd gdje praktički nema ničega i nikoga i gdje se ekonimski uopće to ne isplati.
I Dobri Bog će dati dobre ljude i "povrat invedticije".
Za 1 dan, 50 godina, 100, 200, 1000,... kako god je po Božjoj volji.
Čovjek mora prvo odraditi svoj dio posla, pa će Bog "odraditi svoj dio".
Obrnuto nikako ne može.

Zadnja izmjena: Mozo; Sub kol 26, 2023 10:06; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Sub kol 26, 2023 09:41 

Ja ipak vjerujem da je sa Kirilom i kršćanskom Rusijom pošto je on ipak Isusov svećenik lakše poslovat i dogovarat se nego sa Zapadom gdje kršćanstvo gubi. Tko zna kakve ideologije tamo stvarno vladaju.

I Putin ima sve sakramente koje priznaje i Rimokatolička Crkva. Dakle svi sakramenti dobiveni RPC su jednako validni kao i da su dobiveni u RKC uključujući i sakrament svete ispovijedi. I obrnuto.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata