patriot_1 je napisao/la:
Da je bio udovac,čudno bi bilo da ga Isus postavlja na čelo crkve,a sexao je!Nadglednik je po Pismu ,po Pavlu trebao biti jedne žene muž a nadglednik jest svećenik!On sam preporučuje da budu kao on,neženje,al lipo kaže,"to nije zapovjed nego MOJA preporuka!"
Ta preporuka-ako mi nešto nije promaklo-spominje se u 1 Kor 7:8, i odnosi se općenito na sve vjernike, a ne konkretno na svećenike. Međutim, iz poslanica Timoteju i Titu jasno se vidi-u čemu se s tobom slažem-da su u početku sigurno postavljali za starješine oženjene muškarce (v. današnju praksu kod pravoslavnih i naših grkokatolika), ali ne vjerujem da je to bilo isključivo pravilo. Ni Timotej ni Tit - kako se čini - nisu bili oženjeni. Sigurno su imali na umu Isusovu izreku
A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti, neka shvati." (Mt 19:12). Neke stvari su se s vremenom pročišćivale i razvijale kao i sama Crkva, koja se razvija i nadograđuje sukladno uvijek novim izazovima koji se pred nju postavljaju. Kao u slučaju pojave đakona, koje su uveli nakon što se povećao broj vjernika, pa apostoli više fizički nisu mogli sve stići sami.
Što se pak tiče obveznog celibata, čini mi se da njegovi kritičari nekako polaze od teze da je svako spolno suzdržavanje nezdravo, što je na tragu plodova tzv. seksualne revolucije. Malo tko spominje da dozvola svećenicima da se žene podrazumijeva brigu o obitelji, materijalnu i svaku drugu. Kako je rekao papa Benedikt XVI: dopustimo li svećenicima da se žene, time ćemo kod nekih riješiti krizu vjere, ali ćemo dobiti nov problem: razvode svećeničkih brakova. U protestantskom svijetu među pastorima tu ima često bolnih slučajeva, razvoda i koječega drugog. Tako da je to sve dosta škakljivo i ne smatram se podobnim da tu dajem nekakve prijedloge.