Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 01:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 205 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon pro 20, 2010 01:04 

edargrim
Citat:
Bio sam izgarao željom da postanem svecenik. No u jednome trenutku mi se to sve ucinilo krivo.

Učinilo? :shock:

Ovo je najveći dokaz da kršćanstvo nije istinito, jer se njemu to tako učinilo :lol:

Vrh

PostPostano: Pon pro 20, 2010 22:00 

I meni se ovdje svašta pričinilo… Evo samo jedan mali ulomak:

edargrim je napisao/la:
1.
Jakobinci i njima slicni nemaju nikakve veze sa ateizmom i nije mi jasno zasto se u temi o krscanskim problemom s ateizmom spominju isti.

Jakobinci su svojim antikršćanskim djelovanjem odveli mnoge na put ateizma, koji se pokazao “slobodoumnim” izborom, iako sami jakobinci nisu bili ateisti, bili su sektaši.

Citat:
Jakobinci nisu tek tako krenuli ubijati svoje sunarodnjake katolike. Jakobinci su revolucionarski/prosvjetiteljski pokret

Jakobinci su u istoj toj revoluciji bili poraženi, a prosvjetiteljstvo je pokret koji ih daleko nadilazi.

Citat:
Tražili su veća prava za sitno građanstvo te ukidanje nejednakosti na temelju bogatstva. Do revolucije je došlo iz jednostavnog razloga nezadovoljstva kraljevim apsolutizmom, nejednakostima naroda i prava, feudalnim uređenjem, uzvišenim svecenstvom.

Ne baš, te želje su bile samo izlika da uvedu svoj apsolutizam, svoje krvave (i još krvavije) obračune, diktaturu i još veće nejednakosti… “Deklaracija o pravima” bila je samo lista praznih obećanja iz njihove “predizborne kampanje”…

Citat:
Crkva u to doba (u Francuskoj) sigurno nije bila na strani Jakobinaca i/ili prosvjetitelja jer je uživala vrlo visok položaj u elitnom društvu, odmah ispod kralja a po staležima je bila iznad plemstva.

Ali je bila na strani naroda i dobar dio svećenstva koji je imao politički utjecaj bio je za provedbu reformi u interesu naroda. Međutim, u općem metežu u kojem se revolucija dalje razvijala zadesili su ih progoni kakve civilizacija rijetko viđa. Ne radi toga jer su oni politički bili na drugoj strani, nego jer su jakobinci željeli dovesti Crkvu u Francuskoj pod svoju vlast (to su i privremeno uspjeli).

Citat:
Isto se ne smije zaboraviti da je 1700ih godina europa iskljucivo (vecinom) krscanska pa je logicno zakljuciti da su Jakobinci (ili barem vrlo vrlo veliki broj njih) bili zapravo krscani koji su ubijali sunarodnjake krscane jer su se ovi pak protivili njihovu cilju i htjeli ga osujetiti.

Hm, bili su kršćani koji su se odmetnuli od kršćanstva i priklonili novonastalim sektama. Utjecaj masonskih loža na Francusku revoluciju, a osobito na anticrkveno djelovanje povijesno je potvrđen.
Između ostaloga, Robespierre je želio uvesti novu deističku religiju, tzv. kult Najvišeg bića.

Citat:
Možda i je neosporivo da je prosvjetiteljstvo u Francuskoj rezultiralo zacetcima sekularizma ali to je prvenstveno radi ukidanja nadmoci svecenstvu, postavljanjem narodne vlasti i nedozvoljavanjem Crkvi da se u nju uplice.

U studenom 1789. su konfiscirana crkvena imanja (pojedine crkve pretvorene su doslovno u tržnice i markete), kako bi se financirale reforme i nove vlasti. Svećenstvo je došlo pod vlast države (to znači izuzeto od papinskog utjecaja – gušenje katoličanstva!!), a 1790. je u okviru zakona donijet ustavni zakon svećenstva. U njemu je definiran položaj svećenstva: biskupi su trebali biti birani, a ne da ih izabire papa. To je dovelo do raskida s papinstvom. Država nije mogla "odrediti" svećenike jer su bili podređeni – to je bio kamen spoticanja.

"Francuska revolucija nije nastala kao spontani pokret nego je pomno pripremljena od strane masona koji su se okupljali u bivšem samostanu svetoga Ivana (Jakob) u Parizu i po mjestu okupljanja nazivali se jakobincima. Masonska loža je vlast preuzela preko radikalnih jakobinaca i političkog ekstremista Maximiliena de Robespierra koji je ukinuo Rimokatoličku crkvu i crkve pretvorio u masonske hramove, i masonski kult pretvorio u novu „vjeru“. Proganjani su biskupi, svećenici i vjernici. U rujanskim pokoljima u samostanu karmelićanki masoni su strijeljali 200 svećenika i tri biskupa, te su karmelićanke odveli pod giljotinu. Opće nasilje su prekinuli umjereni revolucionari koji su masone zbacili s vlasti i dali ih pogubiti na giljotini na kojoj je završio i zločinac Robespierre koji je prije toga dao pod oštrim nožem revolucije pogubiti 2.625 osoba u glavnom gradu Francuske, i još daljnjih 16.600 u cijeloj zemlji..."

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 21:31 

meni je kao kršćaninu žao da edargrim više neće pisati.
bez njega i drugi bi teško našli inspiraciju za pisanje.
S druge strane, postavlja mi se pitanje tko je tu pročitao više knjiga i ima više doušnika diljem svijeta pa zna
što je zapravo npr.Svjetska zdravstvena organizacija.
I znam trebam li je vjerovati svom župniku ili obavezno kroz filter medija slušati što je rekao neki drugi
župnik (u cjepivu je mikročip) ili spomenuta WHO.

Isto tako, jako je lijepo rekao Slavomir da je više razumskih dokaza da Bog postoji nego da ga nema. Jednako mislim.
Iako sam nedavno doživio jako smiješan obrat. Kad sam bio mlad jako je popularan bio znanstvenik Stephen Hawking koji je valjda umom negdje na rubu svemira. Prije 20-ak godina rekoše mi kako je on rekao da je svemir dokaz postajanja Boga, naravno sve znanstveno utemeljeno mada ne znam to ponovit. Prije neki dan sam opet pročitao da se isti predomislio. Vijesti s ruba svemira govore da Boga nema. Eto što ti je znanost, a ja 20 godina vjerovao čovjeku...
U povijesti sam isto slab, jedva sam za te jakobince čuo, a za Staljina sam čuo da je zapravo bio religiozan. Samo fali da se javi netko i postavi tezu o kršćanskoj utemeljenosti Staljinovih žrtava.

Jednom davno jedna ateistkinja mi je rekla (iako je rekla da ona nije ateist, jer ateisti negiraju Boga, a ona misli da Bog ne postoji) da je vjernicima puno lakše, ne moraju propitkivati samu bit postojanja, sve odgovore na bitna pitanja znaju. Meni je to skroz zgodno!
Dobro za moju baku (pokojnu), dobro i za mene!

Vrh

PostPostano: Uto sij 04, 2011 10:55 

arsen je napisao/la:
a za Staljina sam čuo da je zapravo bio religiozan. Samo fali da se javi netko i postavi tezu o kršćanskoj utemeljenosti Staljinovih žrtava.

Staljin je bivši pravoslavni bogoslov koji je postao ateist. Hitler je kršteni katolik koji je utonuo u ezoterične spekulacije teozofskog društva Thule. Mao Ce Tung govorio je kako u djetinjstvu u rodnom selu gledao konfucijevski hram i najviše priželjkivao da se sruši do temelja.

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 18:49 

čini mi se da je rasprava na jutarnjem dosta dobar "obrazac"
http://www.jutarnji.hr/gregoric--bezgresno-zacece-u-sukobu-je-s-biologijom--raguz--jesu-li-i-grcki-mitovi-setni-za-drustvo-/897512/

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 19:43 

Ma, tko je ovaj 'genijalac' fizičar dr. Slobodan Danko Bosanac? Nevjerovatan popis fundamentalnih gluposti na malo prostora:
Citat:
Bosanac: Temelj znanosti je sumnja, a religija se temelji na vjerovanju. Mene zanima svijet oko mene, priroda, događaji, a na konceptu Boga ne mogu naći nijedan odgovor. No, mogu u znanosti, i to je vrlo uzbudljivo. Mnogo toga ne znamo, ali znanost će nam otkriti, a ne vjerovanje u Bogu. Kaže se da je religija utjeha u stresnim situacijama. Jedva sam ostao živ u bolnici, a spasili su me kirurzi. Nijednog trenutka nisam trebao Boga, nego obitelj i prijatelje.

Jel zna netko kontakte od Paara i Pavune da ih spojimo s Bosancem, morti dojde k sebi človek?

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 20:26 

Rio je napisao/la:
Ma, tko je ovaj 'genijalac' fizičar dr. Slobodan Danko Bosanac? Nevjerovatan popis fundamentalnih gluposti na malo prostora:
Citat:
Bosanac: Temelj znanosti je sumnja, a religija se temelji na vjerovanju. Mene zanima svijet oko mene, priroda, događaji, a na konceptu Boga ne mogu naći nijedan odgovor. No, mogu u znanosti, i to je vrlo uzbudljivo. Mnogo toga ne znamo, ali znanost će nam otkriti, a ne vjerovanje u Bogu. Kaže se da je religija utjeha u stresnim situacijama. Jedva sam ostao živ u bolnici, a spasili su me kirurzi. Nijednog trenutka nisam trebao Boga, nego obitelj i prijatelje.

Jel zna netko kontakte od Paara i Pavune da ih spojimo s Bosancem, morti dojde k sebi človek?

Na samom okruglom stolu bio je i drugi fizičar - Guberina.

Obzirom na oslanjanje ateizma na znanost sigurno da bi dva fizičara različitih vjerskih orijentacija mogli pitati jedan drugog

Kako ti kao fizičar-znanstvenik možeš (ne) vjerovati u Božju opstojnost!

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 21:47 

Obzirom na do sada napisano i temu,
probao bih kratko napisati okvire dnevnih razgovora s ateistima. Možda nešto propustim, možda me netko nadopuni

Problemska pitanja

1. opće pitanje Božjeg postojanja bez obzira na religijsku pripdanost
ateist znastvenim metodama negira postojanje bilo kakvog božanstva koje bi na bilo koji način obvezivala čovjeka.
najviše priznanje koje se može doživjeti je postojanje Sile (puno gledali ratove zvijezda) ili Prirode (i oni se nekako zovu, koliko znam panteisti)

2. pitanja kršćanskog Boga
npr. zašto Bog dozvoljava zlo u svijetu
pitanje prvih ljudi i teorije evolucije
bezgrešno začeče - kad ga ne bi bilo vjerojatno bi argument bio obrnut: kako je moguće da je Bog začet kao običan čovjek?

3. pitanja odnosa Crkve prema znanosti
članak na koji sam uputio u svojem ranijem postu prepun je takvih primjedbi
npr. po ateistima embrij sada ima šanse ako preživi 15 dana, hvala Bogu, prije 20-ak godina radilo se o duljem periodu.
argument doprinosa Crkve znanosti obara se činjenicom da je crkva tada eliminirala svu konkurenciju.
Jednako tako, Crkvi su i interesu neobrazovani ljudi jer tako laše njima mogu manipulirati.

4. materijalni položaj Crkve (popovi lopovi)
velika davanja države katoličkoj Crkvi pri čemu se zanemaruje i gubi svijest da država financira svaku građansku udrugu obzirom na njezin utjecaj u društvu. Utjecaj se uglavnom mjeri brojem članova. Bilo bi dostatno samo pogledati odvojena sredstva za sportske udruge bez obzira na to što su i ta sredstva nedostatna za njihovo funkcioniranje.

5. pitanja klera
uvijek ćemo zanijemiti kad se postavi pitanje pedofilije u Crkvi koje je i na ovom forumu zaslužilo posebnu temu. O tome je već ovdje pisao Citadel.
No ima i drugih pitanja moralnih karakteristika lokalnih župnika kao što je potkupljivost, odluke o (ne)krštenju, kumstvu i tome sličnom, politička opredjeljenost uz krajnju desnicu...
naravno primjer koji iznosi ateist je uvijek takav da ga je nemoguće oboriti, zna on informaciju iz prve ruke

6. pitanja života vjernika
tu smo definitivno razoružani. ako ničime onim što je kao citat Gandhija jednom davno izrekao Tomislav Ivančić
"da nema vas krščana, mi bismo davno postali kršćani"
Ivančić je to rekao da bi nas vjernike malo trgnuo, ali nemojte da to saznaju ateisti.
doduše edargrim je rekao da će promatrati.

7. povijesna pitanja
ostavljam za kraj kao najnevažnija, iako nekad ateistima prva, prednjače inkvizicija i križarski ratovi

Metoda

- oslanjanje na znanost i superiornost u odnosu na kršćane postavljajući svoje dobro znanje znanstvenih postignuća u odnos
prema razmišljanju srednjevjekovnog svećenika
- postavljanje imperativa nepogrešivosti pred svakog krščanina koje se onda vrlo lako obara. njegova mrvica moralnosti koja
nije lažna vrijedi puno više od bilo koje moralnosti krščanina

Pokušao sam dati nekakvo svoje viđenje razgovora s ateistima i iako smo upućeni na dijalog s drugim religijama, mi najviše zapravo razgovaramo s ateistima jer ih je najviše oko nas. No najgore mi je kad čujem u razgovoru ovo:
"Čuj, ja idem u Crkvu i sve to, ali stvarno ne mogu vjerovati da smo svi nastali od Adama i Eve, otkud onda crnci!"

Vrh

PostPostano: Sub sij 08, 2011 16:58 

Tu sam, tu sam
:D

Vrh

PostPostano: Sub sij 08, 2011 18:00 

edargrim je napisao/la:
Tu sam, tu sam
:D

drago mi je da si spoznao kako Bog i po krivinama vuče prave linije...
što nam možeš reći o tome?

Vrh

PostPostano: Sub sij 08, 2011 18:17 

arsen je napisao/la:

Da te ne razumijem.
I da necu odgovarati na pitanja vezana na temu jer cu samo provocirati

Javio sam se samo da se zna da sam tu :D

Vrh

PostPostano: Sub sij 08, 2011 18:32 

edargrim je napisao/la:
arsen je napisao/la:

Da te ne razumijem.
I da necu odgovarati na pitanja vezana na temu jer cu samo provocirati

Javio sam se samo da se zna da sam tu :D

Čuj nemaš ti kaj provocirati,
ljudsko je znanje krajnje relativno i što god pametno smislili napravimo glupo (to su krivine),
samo nas Božja milost spašava(On vuče prave linije).

Ovako ispadaš smiješan,
"ne vjerujem Crkvi jer tu nešto ne štima,
ali zato vjerujem svjetskoj zdravstavenoj organizaciji koja će me na vrijeme cijepiti da ne obolim od pogubnih bolesti."

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 07:37 

Evo jednog primjerenog interviewa s Vladimirom Paarom o toj temi; nisam sačuvao izvor, ali mislim da je Veritas prije nekoliko godina.

U trenutcima kada znanost želi probiti barijere humanoga i prirodnoga, najugroženiji je čovjek u čije ime znanost žudi za napretkom po svaku cijenu. Vrlo važna pitanja genetike, kloniranja i terapije svakako se nameću kao nezaobilazni suputnici ne samo znanstvene javnosti nego i svakoga čovjeka u novome stoljeću. Je li moć koja proizlazi iz znanja i znanosti doista toliko silna i kako učiniti da svoju snagu usredotoči na izgradnju boljega i humanijega svijeta, a ne da pokolebanom svijetu daje novu inspiraciju za razdor, pitali smo prof. dr. Vladimira Paara, znanstvenika fizičara, profesora na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i akademika HAZU. Paar je dobitnik dviju državnih nagrada za znanstveni rad, član je mnogih svjetskih udruženja fizičara i Akademije znanosti u New Yorku. Kao predstavnik iz Hrvatske sudjelovao je među dvjestotinjak znanstvenika iz cijeloga svijeta u radu velikog znanstvenog simpozija o znanosti i vjeri održanom u Vatikanu u organizaciji Pontificium consilium de cultura u okviru Jubileja 2000., uz prisutnost pape Ivana Pavla II. Na tom skupu vodio je niz diskusija s područja teorije kaosa koja je Vatikan posebno zanimala.
N: Kroz stoljeća je uvijek bilo sporova između znanosti i religije, pa, između ostalog, i enciklika "Vjera i razum" ide za tim da pridonese njihovu većem razumijevanju, te da stavi čvrste norme i jasne definicije za znanstvene rasprave u novom stoljeću. Što Vi mislite o tom povijesnom sukobu?
Paar: Moj stav o tome je vrlo jasan. Smatram da uopće nije istina da je postojao krupni sukob između znanosti i Crkve, odnosno religije u povijesti na način kako se to obično opisuje, jer je zapravo znanstvena povijest falsificirana. Taj falsifikat su napravili francuski prosvjetitelji u 18. stoljeću.
To objašnjavam činjenicom da se razvoj znanosti sve do 16. stoljeća odvijao unutar Crkve i sukob koji je postojao ostao je unutar Crkve, gdje se različitim mišljenjima polemiziralo o određenoj problematici. Stvarali su se različiti znanstveni lobiji, opet unutar Crkve. To potvrđuju povjesničari znanosti kada ispituju originalne dokumente iz toga vremena.
Odnos između Crkve i znanosti je izmanipuliran. Najočitiji primjer na kojem tu manipulaciju vidite jest slučaj Galilej. Prema sugestijama prof. Bajsića izučavao sam Galilejev slučaj i uvjerio se da je on kao duboko religiozan čovjek i izvrstan poznavalac teologije djelovao unutar Crkve. Galilej je bio u pravu što se tiče teologije, a njegov protivnik, s kojim je zajedno studirao, kardinal Belarmin koji je tada bio na čelu crkvene komisije koja je odlučivala o njegovu slučaju, bio je u pravu što se tiče znanstvenih argumenata. Kardinal Belarmin je bio potpuno u pravu kad je tvrdio da Galilej nema nijednog znanstvenog argumenta da se Zemlja kreće. Galilejeva astronomska otkrića mogla su se protumačiti u okviru Braheovog planetskog sustava (u kojemu Zemlja miruje), a Galilejeva tvrdnja da su plima i oseka dokaz gibanja Zemlje bila je pogrešna! Belarmin je od Galileja tražio znanstveni dokaz, a Galilej takvog dokaza nije imao.
Umjesto znanstvenog dokaza, Galilej je koristio teološke argumente. Galilej je zastupao, pozivajući se na Augustina i Tomu Akvinskoga, ono što danas Crkva prihvaća, da se Biblija ne smije čitati doslovno, nego se ona služi slikama i često govori u prenesenom smislu. No, ni tome se nije domislio on sam, nego se poslužio ranijim skolastičkim razmišljanjima. Očito je da je i tada unutar Crkve bio visok stupanj različitosti stavova. Galilej je rekao da se Bog prikazuje na dva načina: jedan je preko Svetoga pisma, a drugi je preko prirodnih zakona koji su napisani u matematičkom obliku.
Međutim, on je ušao u konflikt sa službenim učenjem onoga trenutka kad je htio mijenjati Crkvu i utjecati na način teološkoga tumačenja Biblije, ali je ipak imao krive postavke glede fizike. Osim toga, to se zbivalo u doba žestokoga sukoba između katolika i protestanata.
N: Često žudimo za definiranjem konkretnih dokaza o Božjoj opstojnosti, pa i teologija i filozofija dosta se trude oko toga. Kada se preko znanosti traži most prema Bogu, postoji li išta u teoriji kaosa što bi sadržavalo sigurnije elemente o Božjoj opstojnosti ili barem njegovoj nužnosti?
Paar: Duboko sam uvjeren da znanstvenog dokaza za to nema i nikada ga neće niti biti. Međutim, znanstvenik prvo nailazi na čvrste barijere znanstvene metode. Dakle, svemoć znanosti, što je bila prosvjetiteljska fikcija, potpuno je neodrživa hipoteza. Znanost je izvanredno napredovala, ali je duboko svjesna svojih granica, više nogo ikada u povijesti.
Što je i tko je s druge strane? Naravno da se može pokriti lice i reći: Nitko i ništa. Sve je ispraznost.
Sad se nameće pitanje kako ćete se kao čovjek suočiti sa svojom ograničenošću. Jedan moj kolega koji je uvjereni filozofski materijalist kaže: "Ja vjerujem u materiju." No, on toj "materiji" pridaje skoro božanske atribute.
Materija nije samo ono vidljivo nego ju čine i prirodni zakoni koji upravljaju njezinim ponašanjem, djelovanjem, postankom i nestankom. A ti zakoni su fascinantni, gotovo nevjerojatni. Oni imaju u sebi toliko elegancije i nepredvidljivosti da često stanemo i čudimo se.
Nema čvrstih dokaza da iza znanosti i u znanosti stoji Bog, a isto tako nema dokaza protiv te teorije. Prihvaćanje činjenice Božje opstojnosti daje osjećaj većega smisla i čovjek je na koncu zadovoljniji i sretniji. Znanstvenici koji to mogu prepoznati najvećim djelom duboko su religiozni ljudi.
N: Možemo li u teoriji kaosa i kaotičnom sustavu pronaći posebne Božje tragove u prirodi?
Paar: Apsolutno možemo. U čovjeku su fizičke i biološke činjenice tako beskonačno isprepletene da smo pred tom tajnom nemoćni, jer ne možemo se u zaključivanju valjano poslužiti determinističkom teorijom. To je teorija kaosa. No to nije kaos bez ikakvoga reda. Postoji red, ali je on nama vrlo čudan. Razlog zašto postoji deterministički kaos nalazimo u ograničenosti naših spoznajnih mogućnosti. Samo bi netko svemoćan u okviru tih prirodnih zakona mogao potpuno jasno sve razlučiti.
Znanost nikad ne može u potpunosti shvatiti prirodu. Znanost radi pojednostavljene slike pojedinih aspekata prirode i te pojednostavljene slike sve su bliže stvarnosti, sve su bolje i bolje, one se postupno približavaju stvarnosti, no nikad nisu do kraja pogođene. Većina znanstvenika to danas prihvaća. Mi se služimo modelima i teorijama.
N: Ima li duhovnost kao profinjeni dio vjere zajedničke dodirne točke sa znanošću?
Paar: Mislim da se svaki pravi znanstvenik koji pokušava dokučiti bit nužno susreće s duhovnošću. Hoće li ju on shvatiti kao duhovnost koja ga vodi vjeri, ili kao duhovnost koja ga vodi općim filozofskim principima, tu postoje nijanse. Ali one su sasvim subjektivne. Vjerojatno zato znanstvenici vremenom i mijenjaju svoj duhovni nazor, ne iz nekoga interesa nego jer dozrijevaju. Potvrđeno je da upravo ljudski mozak radi na principu kaotičnoga režima, a njegova nepredvidljivost dolazi do izražaja kod obraćenja. Nekada se dogodi da se i najbeznačajniji prekidač okrene i čovjek počne potpuno drukčije razmišljati. U razumijevanju rada i funkcioniranja ljudskoga mozga još smo na samom početku.
Fizičari imaju golemo znanje o prirodnim zakonima, ali su to samo fundamentalne činjenice kojima ne znamo razloge. Znamo, primjerice, da se sve sastoji od elektrona, protona i neutrona, ali taj elektron ima električni naboj koji je 0,000 000 000 000 000 000 16 kulona. Zašto je taj električni naboj baš takav, a ne recimo 1% veći ili manji? Ne znamo! To smo samo izmjerili i prihvatili kao činjenicu.
Slično je i sa zbivanjima u svemiru. Mi znamo da u svemiru iz vodika i helija, nakon postanka svemira u trenutku "velikog praska", nuklearnim procesima nastaju ugljik, kisik, dušik itd. To da ti svi teški elementi mogu nastati uvjetovala je jedna konstanta u fizici, tzv. Planckova konstanta, koja ima baš određenu vrijednost. Kad bi ona bila samo 1% veća ili manja, cijeli proces se ne bi mogao dogoditi, u svemiru ne bi bilo ni kisika, ni dušika, ni ugljika… i život uopće ne bi bio moguć. To nas potiče na antropocentrično razmišljanje. Nije li Netko morao odrediti da ta konstanta bude baš tolika koliko treba da bi život bio moguć? U prirodi postoji toliko koincidencija koje mi u znanosti uzimamo zdravo za gotovo, jer smo to tako izmjerili. Duboko sam uvjeren da mora postojati jedan savršeni tvorac prirodnih zakona, jer pod tom pretpostavkom sve se čini jasnije i sve dobiva smisao.
N: Može li se teorija o velikom prasku i nastanku svemira pomiriti s Biblijom?
Paar: Teoriju velikog praska i postanka svemira iznio je najprije jedan svećenik s oltara, koji je ujedno bio astronom i fizičar. Do tada je predodžba bila da je svemir bio oduvijek jednak. Međutim, njemu to nije bilo u skladu s njegovim razumijevanjem Biblije i svijeta. Ako je Bog stvorio svijet, onda je stvorio i svemir, pa je nužno da je bio trenutak stvaranja. I odatle u fizici ideja "velikog praska": svemir je nastao eksplozijom iz jedne točke iz koje se počeo širiti. Tek je kasnije to potvrđeno i nekim konkretnim mjerenjima. Naime, posljedica bi velikog praska morala biti mikrovalno zračenje iz svemira koje bi trebalo odgovarati temperaturi od oko 3°C. Mjerenja su pokazala da takvo zračenje u svemiru doista postoji. Nadalje, astronomskim opažanjima je otkriveno da se svemir doista širi na sve strane, kao što predviđa teorija velikog praska. Ima i mnoštvo drugih dokaza za to.
N: Ovih nas je dana zapljusnula informacija o kloniranju ljudskih stanica. Kakve su moralne kvalifikacije toga čina?
Paar: Ozbiljno sumnjam da je za kloniranje znanstvena situacija takva da znanstvenici u znatnoj mjeri ne znaju u što se upliću. Znanost je djelomično dešifrirala samo 5% od ukupne strukture nasljedne šifre čovjeka, a za preostalih 95% uopće nemamo nikakvih saznanja što zapravo znači. Graditi teorije iz tako skromnoga znanja čini mi se vrlo riskantnim. S druge strane, farmaceutska industrija predviđa golem profit od toga i tu nastaje problem.
Mislim da izazovi suvremene znanosti zahtijevaju mnogo jaču duhovnu stranu i znanstvenika i svakog pojedinca. Novi znanstveni izazovi vrlo su obećavajući, ali mogu biti i opasni i oni pred čovjeka postavljaju sve veće i osjetljivije zahtjeve. S tim se možemo adekvatno nositi jedino ako smo snažni i duhovno zreli. Vjernici lakše postižu taj humanizam, jer imaju moralne principe koji ih potiču na izgradnju sebe i svijeta oko sebe.
N: Znači da pored genetičkoga koda u čovjeku postoji još jedan duhovni kod koji ga određuje i uzdiže?
Paar: Pitanje je koliko onaj nepoznati dio genetičkoga koda ima veze s čovjekovom duhovnošću. Sklon sam vjerovati da ima. Mi po prilici znamo čitati kako ta slika izgleda, ali ništa ne znamo kako izgleda stvarnost iza toga, a tamo se krije ono što proniče svakoga čovjeka.
Znanost je nužna komponenta za bolji svijet i život, ali nije jedina i nije dovoljna. Ne vjerujem da se samo na znanosti temelji kvaliteta života nego čovjeka određuje i njegova duhovna komponenta koja je u znanstvenim istraživanjima često gotovo zanemarena. S druge strane znanstvenik koji pristupa izučavanju otvorena srca i sa strahopoštovanjem prema veličanstvenim djelima velikoga Stvoritelja može doista na jedinstven način kroz znanost susresti Boga.
N. Kakvo je stanje u znanosti u Hrvatskoj i kako to da znanstvenik vašega kova nije završio na nekom od stranih instituta koji bolje vrednuju znanstveni rad?
Paar: Kod nas stanje u znanosti uopće nije tako crno kako se često prikazuje u medijima. Hrvatska ima oko tisuću vrhunskih znanstvenika svjetske klase i mnogi su od njih ostali tu. Vjerujte mi da imaju opravdanih razloga za svoj izbor. Mi ovdje radimo u lošijim uvjetima, ali smo osobno zadovoljniji i sretniji. Ja sam sedam godina proveo u zapadnoj Europi i Americi po vrhunskim sveučilištima i institutima i imao sam mnogo ponuda za ostati, međutim, sve sam ih odbio kao i mnoge moje kolege iz Hrvatske. Veliki sam optimist u pogledu razvoja i budućnosti znanosti u Hrvatskoj, a najviše me smeta prečesto pesimistično prikazivanje zbilje te osjećaji beznađa i pasivnosti kod nekih ljudi.
N: Jesu li sami mediji uzrok tome ili postoji neka dublja pozadina? Koji su to principi koje bismo trebali slijediti?
Paar: Na televiziji znam često reći da mediji moraju biti zrcalo zbilje, a ona se ne odražava samo u skandalima i svađama. Ona ima i pozitivne strane koje se često ne prikazuju. Kod nas se mediji ipak radije i više koncentriraju na zrcaljenje loših stvari. I u znanosti i u prosvjeti imamo izvrsnih pozitivnih primjera i ljudi s jasnim vizijama, ali oni kao da nisu zanimljivi za neke medije.
Mediji bi trebali stvarati pozitivnu klimu u javnosti. To bi mnogima dalo snage i poticaja mijenjati naše društvo u smjeru boljega života na svim poljima.
Moram priznati da mi je dosta zagonetna ta negativna misija nekih medija. Druga važna činjenica koju sam upoznao vani jest uporaba bogatstva različitosti za plodne rasprave i dijaloge, a ne ostajanje gluhim za sugovornika i neuvažavanje suprotna mišljenja. To pretpostavlja i snagu da se vlastiti stavovi mijenjaju i korigiraju. Na koncu, takvi stavovi izrastaju iz vjere i moralnih vrednota. Zapadne zemlje su se razvile upravo na tome što su primjenjivale kršćanske principe. Mnoga velika znanstvena otkrića u povijesti imaju kršćansku pozadinu, a ugledni britanski fizičar Hodgson jednom je rekao da je znanost utemeljena na kršćanskim principima; Galilej je bio veliki vjernik, Newton također, a i mnogi drugi. Newtonovu fizikalnu teoriju u početku su promatrali sa skepsom jer je bio smatran vjerničkim mistikom, koji je pisao teološke rasprave, kao što je ona o četiri jahača Apokalipse. Isto tako, mnoge su ključne ideje i otkrića u znanosti izrasli u okviru kršćanskoga načina razmišljanja. Tako je Mendel koji je utemeljio genetiku bio svećenik. Potvrđuje to i naš Ruđer Bošković koji je kao isusovac imao čisti kršćanski način razmišljanja i u tom okviru napravio je ključna znanstvena otkrića, čiji pravi značaj tek danas dolazi do punog izražaja.

Razgovarao: Zdenko Sabljić

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 16:26 

Mislim da problem neprihvačanja kršćanstva nije intelektualne naravi nego se temelji na vlastitim životnim planovima koji su u sukobu sa kršćanskim idealom življenja. Inaće, da nije tako ispadalo bi da su kršćani ili puno pametniji ili puno gluplji od ateista. :)

Vrh

PostPostano: Uto sij 11, 2011 09:14 

Prije nekoliko dana udruga Američkih ateista postavila je jumbo plakat na ulazu u Lincoln tunel u New Yorku. Na plakatu je slika tri kralja kako jašu prema Svetoj Obitelji i istaknuta poruka: "You know it's a Myth. This Season, Celebrate Reason!" (Znaš da je to mit. Ove sezone, slavi razum!) Nije trebalo dugo čekati na odgovor Katoličke lige koja je u blizini postavila drugi jumbo plakat s odgovorom: "You know it's Real. This Season, Celebrate Jesus!" (Znaš da je to stvarno. Ove sezone, slavi Isusa!) Na plakatu su u krupnom planu Josip, Marija i mali Isus. Tako je nastavljen svojevrsni reklamni rat između ateista i katolika koji se latentno odvija po cijeloj Americi. Ateisti su ga započeli, ako se sjećate, onom poznatom kampanjom po londonskim ulicama, s natpisima na autobusima: "There's probably no God." (Ovdje vjerojatno nema Boga.).

Militantni aktivizam

Poznati ateistički ideolog Richard Dawkins raspamećeno je prijetio kako će prijaviti papu Benedikta XVI. za prikrivanje pedofilskih afera i tražiti da ga se uhapsi prigodom posjeta Velikoj Britaniji. Papa je bio i otišao ali ga, na veliku Dawkinsonovu žalost, nitko nije ni ubio ni uhapsio. Guru suvremenih ateista ispao je smiješan. No, njegova isključivost sasvim sigurno bi izmamila suučesnički smiješak na licima sovjetskih dužnosnika iz tridesetih ili pedesetih godina prošloga stoljeća. Svaki ateizam u svojoj isključivosti, pretvoren u ideologiju, na koncu se kondenzira u militantni aktivizam. U čemu je razlika između sovjetskog komunističkog ateizma i ovog suvremenog, liberalističkog, na Zapadu? Ne govorim o ateizmu kao filozofiji ili svjetonazoru, nego o ateizmu koji traži obračun s Bogom i vjernicima, koji negira jednu stvarnost, koji je postao igra društvene provokacije, nešto što je sada "in", kao što je komunizam bio "in" sredinom prošloga stoljeća kod zapadnih lijevih intelektualaca, dok su gulazi radili punom parom. Igre s ateizmom nisu baš ugodne upravo zbog svojih povijesnih reminiscencija i njegovo naslijeđe nije baš za pohvaliti se i na njemu temeljiti budućnost.

Gdje se "krije" Bog?

Dakako, rat porukama u New Yorku bezazlen je u odnosu na naše povijesno pamćenje. Radi se o pristojnom nadmudrivanju, ili nadmetanju porukama koje decentno podsjećaju na stil reklamnih kampanja za neki proizvod, sasvim u skladu s američkim mentalitetom i newyorškom demokratskom profinjenošću. U kontekstu kozmopolitskoga duha toga grada, jumbo plakati ateista i katolika izgledaju kao neko staromodno viteško nadmetanje u odnosu na neke sasvim druge povijesne okolnosti. Iako, ateisti se u Americi danas žale da su izloženi netoleranciji, da se u drugim gradovima širom SAD-a njihovi plakati vandalski uništavaju. Bit će zanimljivo pratiti kako će se "rat" u New Yorku nastaviti. Poruka Američkih ateista da je Božić mit, i da treba slaviti razum i razboritost, tipična je za njihovu filozofiju, ali u svojoj suštini promašena. Rođenje Isusovo nije mit nego povijesni događaj. Ateisti griješe i u odnosu na pojam mita, ne samo da ga koriste u pogrešnom kontekstu, nego mu i pridaju negativan prizvuk. Mit nije izmišljotina, on je svojevrsna alegorija, priča koja upućuje na neku dublju stvarnost. Mit sam po sebi nije ništa negativno, štoviše, pradavna duhovna baština čovječanstva izvire iz mitološkog. Mitološka svijest nije samo prethodila religijskoj svijesti, nego je općenito stvarala kulturu i pismenost čovječanstva. Kad je riječ o Božiću, onda ateisti griješe i kad u njemu vide rekontekstualizaciju poganskog kulta Sunca. Ovdje se radi o jedinstvenom događaju, ali koji u svojoj povjesnosti ne zanemaruje kontinuitet sazrijevanja ljudske svijesti i konkretnih povijesnih prilika. U svakom slučaju, kad ateisti poručuju da Boga vjerojatno (probably) nema, onda očito nisu svjesni kakav se ponor skriva u samoj vjerojatnosti, kakvo i koliko područje mogućnosti se otvara tim pojmom. Kad kažu "probably" a ne "certainly" potvrđuju svoju nesigurnost, dovoljno su razumni da priznaju kako ne mogu sto posto znati. A upravo u toj nesigurnosti, u rasponu između vjerojatno i sigurno, krije se neuhvatljivi Bog.

Zoran Vukman, http://www.velecasnisudac.com/hr/clanak ... s-ateizmom

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 205 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata