patriot_1 je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Mislim kako bi trebao koristiti istinitu argumentaciju, a ne pokušavati manipulirati. Prije si se složio kako nam je povijest zajednička do 16 stoljeća i pojave reformacije 1517. Sada navodiš problematične Pape prije tog perioda. Iako oni koji su navedeni neposredno prije reformacije, objektivno mogu biti uzrokom nezadovoljstva kod vjernika koje je potaklo reformaciju ipak ostaje činjenica kako poslije Lutherove pobune nije bilo loših Papa koji bi opravdali ostanak u razdvojenosti (šizmi). Dakle niti argument o lošim Papama ne drži vodu pa i u onom slučaju da je bilo loših papa i poslije reformacije. Prije smo se razumno složili kako ponašanje vjernika nije argument za utvrđivanje ispravnosti Crkve, a to se logično odnosi i na Pape koji su isto bili i jesu vjernici.
Nema tu manipulacije.I što ako je povjest zajednička?To po tebi znači da je dobro,sve to,jer je zajedništvo najbitnije!?Zajedništvo i u zlu,samo nek smo zajedno?To hoćeš reći!
Moram utvrditi kako ti je pogled po pitanju jedinstva identičan pogledu lefebvreovaca. Međutim potreba za jedinstvom proizlazi iz činjenice kako bez Crkve nema spasenja te je onaj tko se on Nje udaljava u opasnosti gubitka života vječnoga.
patriot_1 je napisao/la:
Zašto onda Isus preti nekim crkvama da će nestati(Otkrivenje) jer su se udaljile od njega?
Dakle baš zbog takvih riječi Gospodina Boga, navodim ti kako bez Crkve nema spasenja i potičem te na promišljanje o potrebi zajedništva s Crkvom koju je utemeljio Krist.
patriot_1 je napisao/la:
Navodim problematične Pape prije ali sa naglaskom na onog TADA!A I oni prije nisu nevažni.Doveli su do POBUNE!U Crkvi a ne van nje!
Raskol se dogodio TADA.O kom ostanku govoriš,kad je raskol već bio dogođen?
U konačnici ti sada možeš izabrati hoćeš li ostati s onima koji su u raskolu ili se vratiti u Crkvu. Zato i naglašavam kako te ponašanje nekadašnjih Papa ne uvjetuje niti ima utjecaja na tvoj odabir. Odnosno kako to nije argument za odbacivanje Crkve danas.
patriot_1 je napisao/la:
Ja neznam u kojoj mjeri smo se složili,da ponašanje vjernika nije argument za utvrđivanje ispravnosti crkve!Po meni,dobra crkva =dobri vjernici.Loša=loši!
Ovo shvaćam kao muljanje jer sam odista nastojao biti jasan i jasno te pitao o ponašanju vjernika i čak si se ti složio s tim, kao što se lijepo vidi na postu koji je
na ovom linku Tamo ti moj zaključak nije bio sporan već postavljaš pitanje ispravnog nauka. Sad tvrdiš zapravo tvrdiš kako je ponašanje vjernika presudan argument u procjeni crkve i stavljaš znak jednakosti između toga. Ako tako misliš zašto prije nisi tako napisao? Takvim ponašanjem pokazuješ kako nisi ozbiljan sugovornik i nije ti do istine već do količine riječi, odnosno možda si ovom temom htio izigravati žrtvu te kupiti vrijeme za trolanje po raznoraznim temama?
patriot_1 je napisao/la:
A vjernici su uvjek "proizvod" učenja dobre ili loše crkve!Rezultat vodstva!Tako da po meni,moja crkva u koju sam išao od malena nije bila dobra jer smo imali lošeg svećenika!Ili,isto tako,loš Protestantski svećenik u ovo vrijeme,nema rezultate ,DOBRA CRKVA!Ja se zgražam kad gledam službe(olitiga Mise) na nekim Protestantskim skupovima!I jednako tako,neke Mise koje vode loši Katolički svećenici!
Imamo npr. afere sa pedofilima -svećenicima(katoličkim).Zar misliš da vjernici koje je takav lik učio i vodio mogu biti dobri vjernici?Ja ne mislim,a ti misli što hoćeš!Meni je tih vjernika žao,nisu oni mogli napredrovati ako ih je vodio,pedofil.Njihova duhovnost je mizerija!Trebali su PROTESTIRATI protiv njega i izbaciti ga iz crkve!Sakrament svetog reda ne pokriva takve duhovne i moralne nakaze!Bog nije sa njima!
Ima puno netočnosti koje ovdje navodiš no zadržao bih se samo na najgoroj pogrešci. Ona je kako očito previše stavljaš naglasak na ljudsko djelovanja jer kada bi se usvojio tvoj princip onda bi to značilo kako niti jedno dijete lošeg roditelja ne može postati dobar čovjek. To je, hvala Bogu, stvarno nistina.
Još bih na kraju napomenuo kako je stvarno teško čitati tvoje postove jer ne razdvajaš rečenice i nisi ispravno quotao pa te molim da cijeniš napor koji sam uložio u čitanje i odgovaranje. Ako i pored toga misliš nastaviti s trolenjem tipa „slažem se“ pa ne slažem i ako nisi zainteresiran prepoznati smisao potrage za Istinom onda ti unaprijed kaže kako u tom slučaju nisam zainteresiran za daljnju raspravu.