adrijana je napisao/la:
Na prvo pitanje:
Citat:
1. Da li je smrtni grijeh umrijeti ne krsten i bez vjere da je Krist Bog i jedini spasitelj?
ja bih odgovorila:
NIJE, ako čovjek uistinu ne poznaje ni Krista ni Njegovo spasenje, ali živi po Zakonu koji je Bog urezao u svačije srce, te ljubi bližnjega i teži prema istinskom dobru.
Nije ovo ispravan odgovor jer ne polazi od definicije smrtnog grijeha iz KCC, eventualno bi se moglo reći Nije ako to nije učinjeno pri punoj svijesti i slobodnim pristankom dakle dovoljno slobodno da se može govoriti o osobnom izboru. No u tom niječnom slučaju bi se odgovaralo preko iznimke što baš i nije uobičajen način objašnjavanja.
adrijana je napisao/la:
Citat:
2. Da li je smrtni grijeh izaci iz Katolicke Crkve i umrijeti kao clan neke druge krscanske vjere?
NIJE, ako je čovjek u KC bio, ne uvijek vlastitom krivnjom, samo formalni član, bez istinskog iskustva vjere, a kasniji život u tuđoj vjeri osobno ga je više povezao s Kristom i samim spasenjem.
Ovo nema uporišta u niti jednom dokumentu Crkve a po svemu sudeći protivi se i izričajima u Dominus Iesus čitavog 16 dijela a najočitije
"Kao što je samo jedan Krist, tako postoji samo jedno njegovo Tijelo, samo jedna njegova Zaručnica: »Jedna katolička i apostolska Crkva«." Dakle nikako se ne može reći da gore opisanog čovjeka spašava nekakvo veće povezivanje s Kristom izvan Katoličke Crkve kad takvo što ne postoji već mu jedino olakotna okolnost može biti ako to (izlazak iz KC) nije učinjeno pri punoj svijesti i slobodnim pristankom dakle dovoljno slobodno da se može govoriti o osobnom izboru.
adrijana je napisao/la:
Prvo pitanje:
Citat:
Zelio bih znati, prema Katolickoj Crkvi, tko sve od ovih skupina ljudi ide u pakao:
Ateisti?
Muslimani?
Budisti?
Hinduisti?
...I da li postoji nacin da izbjegnu pakao, iako ne vjeruju u Isusa Krista kao Boga?
Od ovih ljudi NITKO nije osuđen na pakao, mogućnost za spasenje imaju svi, unatoč tome što njihove vjere nisu potpuno istinite. Međutim, spasenje gube oni koji teško sagriješe protiv Boga i Njegovih zapovijedi.
I ovdje bi se trebalo naglasiti kako bez Crkve nema spasenja te je nužno da ti ljudi makar pred samu smrt postanu njenim nevidljivim dijelom. Kako se to može zbiti odista je tajna Božja. Isto tako zašto ne reći da postoji i Čistilište u kojem će nevjernici i krivovjernici biti pročišćeni za raj ali je nužno njihovo pozitivno očitovanje o Kristu kao spasitelju za vrijeme života pa makar i pred samu smrt. Isto tako važno je reći da je i grijeh protiv Crkve isto tako teški grijeh protiv Boga zbog kojeg se gubi spasenje.
adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Evo ga: "Izvan Crkve nema spasenja" odnosno kako bi se latinski reklo "Extra Ecclesiam Nulla Salus"
To je konkretan odgovor
Zanimljivo kako su se moji postovi, kad sam citirala Katekizam
viewtopic.php?p=16540#p16540, ocjenjivali kao
dvosmisleni, zbunjujući i nekonkretni,a kad je Mata izjavio da svaki katolik koji prijeđe u Pravoslavnu crkvu odlazi u pakao,
ti komentari su se ocjenjivali kao jasni i konkretni.
Prvo bih volio vidjeti dokaze za ovakve tvrdnje jer to ne mogu dovesti u vezu s prije napisanim postovima.
Doduše,

bit će zanimljivo kad se Sir Oliver uvidi kako jedino Sveta Crkva Katolička ima puninu objave, kako to pravovjerno deklarira Dominus Iesus.
Baš da vidim čita li ovu temu adrijana je napisao/la:
Ne mislim da je na "Catholic Answersu" prikazano samo nečije neobavezno mišljenje,
Pa oni to očito jesu i sami takav izričaj koriste "But, Adam says" doduše ne eksplicitno i nedovoljno odvojeno od onog dijela kad citiraju dokumente Crkve ali posve je očito kako je to samo Adamovo mišljenje.
adrijana je napisao/la:
jer se izreka "Izvan Crkve nema spasenja" ne može tumačiti izvan i mimo konteksta Katekizma.
Slažem se zato i treba polaziti od definicije smrtnog grijeha u KKC kad se takve stvari tumače. Onda ne može biti zabune.
Domenika je napisao/la:
Ma tako je Barnaba,i moja draga nonica, je uvik govorila, vanka Crikve nima spasenja,
iako nije znala ništa o teologiji, samo je slušala predike našeg Don Rafe.
( Oprosti Barnaba, morala sam ovo reći )
Želim ti ugodan dan, prepun Božjeg dodira...

...