Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 12:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Mormoni
PostPostano: Čet lip 04, 2009 09:29 

Molim vas budimo obazriviji. Važno je da mi ne budemo prepreka dijalogu, možda nas čovjek razumije pa se obrati, ako je otvorena srca i bez predrasuda prema nama.

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 10:09 

Očito nekima nije jasno da mi slijedomo primjer Isusa Krista. I da neki sa teškim mukama i ne baš zdrvog razmu dolaze k nama. Da obnove evanđelje Isusa Krista i žive prema zapojedima koje je on dao. A to je: Ljubi bljižnjega svoga kao samga sebe. Ako vam nije nešto jasno pitaj te al ne vrijeđajte. Ja na ovo glupo i bezvezno pitanje neću i niti ne planiram odgvrati. Mi živimo prema evanđelju i ja sam bio isto katolik ko vi sad. Al sam otišao dalje da obnivim evanđelj. I vjeruj te crkva mi je pomgla a i misonari da shvatim što je svrha ovga života. Ja sam skoro učini samoubjstvo, to je bio znak da moram podučavti i čitai evanđele. To vam ostavljam u ime Isusa Krista. Amen

Upamti te: Oni koji vrjeđaju, koji nemaju ljubi, koji sude, koji žele drugme zlo. Neće činit kraljestvo Božje. I nemog slijediti Isusov primjer.

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 12:55 

Tomias je napisao/la:
Očito nekima nije jasno da mi slijedomo primjer Isusa Krista. I da neki sa teškim mukama i ne baš zdrvog razmu dolaze k nama. Da obnove evanđelje Isusa Krista i žive prema zapojedima koje je on dao. A to je: Ljubi bljižnjega svoga kao samga sebe. Ako vam nije nešto jasno pitaj te al ne vrijeđajte. Ja na ovo glupo i bezvezno pitanje neću i niti ne planiram odgvrati. Mi živimo prema evanđelju i ja sam bio isto katolik ko vi sad. Al sam otišao dalje da obnivim evanđelj. I vjeruj te crkva mi je pomgla a i misonari da shvatim što je svrha ovga života. Ja sam skoro učini samoubjstvo, to je bio znak da moram podučavti i čitai evanđele. To vam ostavljam u ime Isusa Krista. Amen

Upamti te: Oni koji vrjeđaju, koji nemaju ljubi, koji sude, koji žele drugme zlo. Neće činit kraljestvo Božje. I nemog slijediti Isusov primjer.

šta ti je falilo u Katoličkoj crkvi kad morao otić u Mormone da obnoviš Evanđelje? U Katoličkoj crkvi imamo izvorno Evanđelje i lažu oni koji tvrde da se izmijenilo tokom povijesti,za takvu tvrdnju nemaju ni jedan dokaz

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 14:10 

Zao mi je ali mi je mnogo toga falio i znam da je crkva Isusa Krista svetaca posljednih dana istnska. U katolickoj crkvi nema besplatnih tecajeva ka sto su engleski,njemacki, tecaj protiv pusanja itd. Nema aktivnosti koje crkva organizira itd. Ja sam skoro napravi samoubojstvu. Kada se ona djevcica bacila u Splitu neznam gdje onda sam se upitao ko smo. Ja sam bio veliki gresnik i sada ti svjedocm da me je kriz spaso kojega sam ja posvecivao osobno. I vjerujem u da su i danas cuda koje clanovi rade.

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 14:48 

Tomias je napisao/la:
Zao mi je ali mi je mnogo toga falio i znam da je crkva Isusa Krista svetaca posljednih dana istnska. U katolickoj crkvi nema besplatnih tecajeva ka sto su engleski,njemacki, tecaj protiv pusanja itd. Nema aktivnosti koje crkva organizira itd. Ja sam skoro napravi samoubojstvu. Kada se ona djevcica bacila u Splitu neznam gdje onda sam se upitao ko smo. Ja sam bio veliki gresnik i sada ti svjedocm da me je kriz spaso kojega sam ja posvecivao osobno. I vjerujem u da su i danas cuda koje clanovi rade.

u crkvu se ne ide zbog besplatnih tečajeva engleskog ili tečajeva kako se ostaviti pušenja nego se ide prvenstveno da se bolje upozna Boga i da nam to pomogne da budemo bolji.A besplatnih tečajeva raznih jezika imaš i u Katoličkoj crkvi samo možda to nije u prvom planu.Besplatni tečaj protiv pušenja nude zdravstveni djelatnici jer je Hrvatski zavod za javno zdravstvo educirao zdravstvene djelatnike za edukatore u borbi protiv pušenja.Aktivnosti koje crkva organizira ima jako puno samo što možda nisu u svim župama jednako zastupljene ali ih ima.

I ja sam bio na rubu,život mi je bio pakao i lutao sam u potrazi za Bogom.Našao sam ga u krilu Katoličke crkve.Zapravo u svojim lutanjima kroz razne religije sam shvatio da je Isus jedini pravi Bog i da se u Katoličkoj crkvi mogu naći mnoge milosti kojih nigdje drugdje nema.Shvatio sam da ima puno lažnih proroka jer svako tvrdi da je on jedini i pravi a da ostali ne valjaju ali da Katolička crkva jedina ima garanciju da je ona prava Kristova crkva jer je sam Isus dao za to garanciju u Evanđelju.Svako može reć da je baš njemu Bog govorio i takvih danas ima koliko hoćeš

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 17:39 

Citat:

Eto, ja te ljubim i držim do tvoje vjere. Volio bih da odgovoriš na moja pitanja, i da svi budemo na putu spoznaje Boga.

A što se tiče tečajeva, mislim da se i ovo počinje lagano javljati kod nas Katolika. I treba- na taj način bolje služimo.

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 19:02 

Citat:
Sinke je napisao/la:
Citat:
:wink: To što mormoni nisu zadrti, poput, recimo jehovaca, to još ne znači da je s njima moguć neki dijalog.
Dovoljno je primjetiti kakav stav imaju prema crkvi i vjernicima.
Na lijep način u kravatama oni obilaze one koje mogu preobratiti, poput sotone koji je lukavo i s puno taktičnosti zaveo čovjeka: ''bit ćete kao bogovi''.
Ništa novo.

Mislim da bi svijet bio ipak malo lijepši kad bi smo svi išli okolo po kravatama i uvjeravali ljude u svoja uvjerenja. Rade što i mi- svjedoče svoju vjeru, na način na koji je doživljavaju. :)

:wink: Kada se govori o sektama onda treba dobro razlučiti dvije stvari, a to je osoba i nauk.
Mi smo dužni poštivati svaku osobu, pomoči joj, bez razlike što i kako vjeruje.
Ali, jednako tako dužni smo jasno ispovijediti svoju vjeru i ne samo to nego onoga koji je u zabludi trebamo poučiti.
Zar nije u mormonskom nauku spomenuto da će jednom postati bogovi i boraviti na nekim drugim planetama?
Zar nije točno da je taj Smith otišao u šumu i zazvao Boga da mu neke stvari pojasni? Ono što je njemu, tobože, rečeno od Boga u mnogome je u potpunoj suprotnosti s Objavom i tradicijom Crkve.
Zar nije točno da uza svu finoću koji ti proroci koriste, obezvrjeđuju svetinje koje mi vjerujemo, a u Crkvi vide samo negativnosti.....
Kada pokažemo da nismo spremni prihvatiti njihovu indoktrinaciju, jednostavno smo za njih nepristojni jer ih vrijeđamo.
Pa momak, došao si među vjernike koji i poznaju i poštuju svoju vjeru, pokušaj to shvatiti.

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 08:39 

Jučer sam sazno da postoji sekta mormini. Pa vas molim odgorite mi na kratko pitnje.
O čemu je tu riječ o sekti ili o crkvi Isusa Krista svetaca posljednih dana.

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 10:35 

Citat:
Tomias je napisao/la:
Jučer sam sazno da postoji sekta mormini. Pa vas molim odgorite mi na kratko pitnje.
O čemu je tu riječ o sekti ili o crkvi Isusa Krista svetaca posljednih dana.

Male zajednice koje su se odijelile ili su nastale u ozračju trolista kršćanske Crkve koju čine: katolici, pravoslavni i evangelici, zovemo sektama.
Stvari se dodatno komliciraju što te zajednice upravo sebe smatraju crkvom Isusa Krista i uvjerene su da će upravo one spasiti svijet, jer je punina istine kod njih.
Tomias, iskreno mi je drago što si se našao u mormonskoj zajednici, kako god ju zvali i da si sretan. No pokušaj shvatiti da bi isti taj svoj životni problem koji si imao riješio i da si ušao u neku od zajednica u kršćanskoj Crkvi. Mislim da se ljudi tvoga profila izvanredno snalaze i dobro su primljeni u Neokatekumenskom pokretu. Koliko sam shvatio tebi je bio prioritet kako si primljen a ne toliko sadržaj vjere.
Katolička Crkva i Pravoslavna posjeduju nevjerojatno duhovno bogatstvo od svog početka do danas. To je prava riznica mudrosti i spoznaje kojoj je izvor i temelj Objava (Sv. Pismo). Mučenici, crkveni učitelji, sveti pustinjaci i oni koji su svoje živote istrošili za bližnje. To je naše bogatstvo i inspiracija za život. Crkva Kristova nikada nije prestala postojati. Samo oni koji misle da će svijet usrećiti nekim svojim naukom i tako sebe promovirati i ''svoje stado'' u Crkvi vide samo negativnosti, a sve se bazira na plitkim i paušalnim ocjenama.
Gdje god su ljudi tu ima i negativnosti i slabosti.... samo neke integrističke zajednice, kojima je životno stalo prikazati se svijetu u njaljepšem svjetlu pribjegavaju hipokriziji koje ćeš se nagledati i osjetiti na vlastitoj koži. No znaj majka Crkva je uvijek otvorena za one koji su tražili kruha nad pogačom.
Za to će ti trebati puno vremena, ali kad shvatiš potraži što si izgubio. I svako dobro ti želim.

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 12:26 

Ako ovo neće pomići onda neznam što će pogledaj na starnici. brisan link na nekatoličke stranice

Molim umjesto linka na početnu stranicu svoje sljedbe
jasno citirati ono što želiš naglasiti,
npr. ovako:
Citat:
»Postoje mnogi koji tvrde da sveci posljednjih dana vjeruju u 'drugačijeg Isusa' od drugih kršćana te stoga nisu 'kršćani'. . . Mi vjerujemo u Isusa Novoga zavjeta i u ono što o njemu tamo možemo naučiti. U svezi s Isusom mi vjerujemo u nauke u koje drugi kršćani ne vjeruju, ali to se temelji na učenjima koja smo primili kroz objave koje drugi ne poznaju.«

Ovo je samo primjer jer ne znam što si od cijele stranice mislio istaknuti. Nadam se da razumiješ kako treba citirati, jer općenito i nejasno reklamiranje linkova će se smatrati misionarenjem.
Administrator

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 13:14 

Citat:
Male zajednice koje su se odijelile ili su nastale u ozračju trolista kršćanske Crkve koju čine: katolici, pravoslavni i evangelici, zovemo sektama.

Sektama nazivamo i zatupljene ljude koji ne vjeruju toliko Objavi koliko sebi i svojem doživljaju Objave. Radi toga je takvo nazivlje opasno, jer sugovornik osjeća napad na osobnoj razini, a apologet Katoličke Crkve pada u napast ponosa, što je jedan od najgorih protivnika apologetske evangelizacije.

Ja sam se razgovarao s ljudima koji su za Katolicizam imali mnogo gore mišljenje od toga da smo sekta. Nazivao sam ih braćom, i čak ih je ovo možda smetalo. Ali kad su tijekom razgovora shvatili da mi ništa ne mogu, jer iza mene stoji Kristovo Tijelo i 2000 godina Crkve, shvatili su da nisam dužan vjerovati njihovim vjerovanjima, i sami su sebi izgledali čudno.

Bez ljubavi i poštovanja, nema apologetike. Zato maknimo sektaštvo iz našeg uma, i činimo što smo uvijek činili- širimo Evanđelje. Mormoni nisu sekta, već vjerska zajednica s kojom želimo kvalitetan i smislen dijalog.

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 13:52 

Sinke slažem se pomoli se večaras u ime Isusovo dobit ćeš odgvor. Ali iz dna duše, vidm da si jedini koji shvaća jedan dio svega toga. Ali provaj sa svojim riječma. Još malo bolje pruči cjelu temu imat ćeš odgovr. Važno je samo jedno da širimo evanđelje, i to činimo u ime Isusa Krisa. Jer je Isus reko sve što tražite potražite u moje ime dat će vam se. Nadam se da razumiješ svašta ljudi govre o nama da smo oholi, budale i slično. Nismo ni jedno ni drugo a i ni desto. Hvala ti na tome što napokn neko razumje vaštnu svega toga.

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 16:03 

Citat:
Sinke slažem se pomoli se večaras u ime Isusovo dobit ćeš odgvor. Ali iz dna duše, vidm da si jedini koji shvaća jedan dio svega toga. Ali provaj sa svojim riječma. Još malo bolje pruči cjelu temu imat ćeš odgovr. Važno je samo jedno da širimo evanđelje, i to činimo u ime Isusa Krisa. Jer je Isus reko sve što tražite potražite u moje ime dat će vam se. Nadam se da razumiješ svašta ljudi govre o nama da smo oholi, budale i slično. Nismo ni jedno ni drugo a i ni desto. Hvala ti na tome što napokn neko razumje vaštnu svega toga.

Svaki dan se molim za odgovore, dragi Tomias. Dobijem ih, nekad me zbune, nekad ih usvojim i pomislim da sam ih trebao i prije spoznati.

Hajde, sad mi odgovori na pitanja koja sam ti postavio. I molimo svi jedni za druge, da stignemo do istine.

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 20:03 

:wink: Sinke, ja ne tražim Istinu, jer čvrsto vjerujem da sam član Crkve u kojoj je punina istine po Duhu Svetomu koji ju vodi.
Terminologija kojom se služim, a kamo spada i termin sekta, je nazivlje Katoličke Crkve kojoj pripadam i apologetike koju sam studirao.
Već sam u jednom od predhodnih postova pojasnio što za nas znači termin sekta, a kako ga doživljuju oni na koje se to odnosi.
Ja se ne želim miješati i uplitati u tvoje pojmove dijaloga s inovjercima, pa bi i tebe uljudno molio da mi ne držiš lekcije kako i što ću kazati. Jednako tako nije mi potrebno tvoje ocjenjivanje mojih stavova.
Ti samo nastavi razgovarati s tim vjernikom. Jedini moj komentar na sve to je da g. Tomijasu nije do dijaloga, to mu je tek odskočna daska, a jedini cilj nekoga pridobiti za svoju vjeru. Zato je došao iz Amerike ili odkud već.
Verujem da imaš i dovoljno vremena za ''dijalogiziranje'', dok ti ja za to nemam. Moji su odgovori čvrsti, jasani i ne zaboravi oni su moji. :lol: Nisi centar svijeta da bi sve moralo biti po tvome. To posebno imaj na umu dok mi se obraćaš.
Vidim da si neki mladac i to nadobudni. Neka te to ne uvrijedi, jer ja sam bio još bedastiji.
Svako ti dobro želim.
Pristane li taj Tomijas otiči na tvoj nagovor na svetu misu u Zagrebu ili Splitu, barem kao promatrač, u čast tog događaja skačem s vrha zagrebačke katedrale. :lol: :lol: :lol: Pa sretno!

Vrh

PostPostano: Ned lip 07, 2009 14:28 

Citat:
:wink: Sinke, ja ne tražim Istinu, jer čvrsto vjerujem da sam član Crkve u kojoj je punina istine po Duhu Svetomu koji ju vodi.
Terminologija kojom se služim, a kamo spada i termin sekta, je nazivlje Katoličke Crkve kojoj pripadam i apologetike koju sam studirao.
Već sam u jednom od predhodnih postova pojasnio što za nas znači termin sekta, a kako ga doživljuju oni na koje se to odnosi.
Ja se ne želim miješati i uplitati u tvoje pojmove dijaloga s inovjercima, pa bi i tebe uljudno molio da mi ne držiš lekcije kako i što ću kazati. Jednako tako nije mi potrebno tvoje ocjenjivanje mojih stavova.
Ti samo nastavi razgovarati s tim vjernikom. Jedini moj komentar na sve to je da g. Tomijasu nije do dijaloga, to mu je tek odskočna daska, a jedini cilj nekoga pridobiti za svoju vjeru. Zato je došao iz Amerike ili odkud već.
Verujem da imaš i dovoljno vremena za ''dijalogiziranje'', dok ti ja za to nemam. Moji su odgovori čvrsti, jasani i ne zaboravi oni su moji. :lol: Nisi centar svijeta da bi sve moralo biti po tvome. To posebno imaj na umu dok mi se obraćaš.
Vidim da si neki mladac i to nadobudni. Neka te to ne uvrijedi, jer ja sam bio još bedastiji.
Svako ti dobro želim.
Pristane li taj Tomijas otiči na tvoj nagovor na svetu misu u Zagrebu ili Splitu, barem kao promatrač, u čast tog događaja skačem s vrha zagrebačke katedrale. :lol: :lol: :lol: Pa sretno!

Meni nije u interesu da se natežem. Pozvani smo da propovijedamo Evanđelje, a ne katoličku teološku terminologiju. Ako čovjeka nazovemo sektašem, i radi ovog on ne pogleda naše vrijednosti već se stavi u obranu na osobnoj razini, tada ne činimo ništa što gradi Crkvu. Pavao je sa Židovima bio Židov, a s Grcima Grk ne bi li im doveo Evanđelje. Ako bi se Židovi ili Grci uvrijedili na riječ sekta, Pavao ih ne bi tako nazvao, taman da razgovara s ne znam kakvim religijskim sustavom.

Mislim da nisam centar svijeta, a ako već jesam tako umišljen, budi uvjeren da ću ohrabrivati svoju krotkost pred svima. Ne samo pred tobom, ma koliko bio mudriji od mene. :wink:

A sad pričekajmo da nam Tomias odgovori na moja pitanja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata