zdrave je napisao/la:
Koliki, mada ne poznavali napisanu Bibliju/Evanđelje ili Zakon, ipak žive ili su živjeli po 10 Zapovijed, jer te Zapovijedi svaki čovjek nosi u svojoj naravi - baš sve. Samo je 3.(po nekima i 2.) Zapovijed diskutabilna.
Osobno, nisam uvjeren da postoji ijedan čovjek koji cijeli život živi u potpunosti prema 10 zapovijedi, ili u potpunosti prema savjesti (osim možda djeteta koje umre prije dobi razuma). Vjerujem da i mi kao kršćani vidimo sami na sebi koliko smo SVI daleko od tog ideala - mi, koji bismo mu po nekoj logici trebali biti najbliži - pa ne znam zašto onda mislimo da su drugi bolji. Rekao bih da se previše idealizira čovjek, preoptimistično se gleda na čovjeka, a zaboravlja se na grešna sklonost koja je istočnim grijehom došla u čovjekovu narav i na koju nitko nije imun (pa čak ni dobrohotni Indijanci, Bušmani, i sl., koliko god se oni zapadnom čovjeku na prvi pogled simpatični činili).
Time ne niječem ništa od onoga što je rekao Giovi, samo želim ukazati na manjkavost tog argumenta o poganima koji nikada nisu čuli za Kristovu Crkvu, a žive u potpunosti prema savjesti. Po meni, već pozivanje na taj argument odaje implicitno Pelagijanski način razmišljanja. (Pelagijanstvo je krivovjerje koje - bilo teoretski ili praktično - niječe istočni grijeh i smatra da čovjek može vlastitim dobrim djelima zaslužiti spasenje, neovisno o Božjoj milosti). U praksi, čovjek nakon pada nije sposoban za takvo što.
Citat:
Tko se krsti - spašen je, a biti spašen znači li: 1. Boga gledati, ili 2.(koš): ne dospjeti u pakao?
Što je s nekrštenom dječicom? Trpamo ih u onaj 2. koš? gdje bi trebali biti i svi ostali nekršteni pravednici?
Ovaj drugi koš je u biti teološka opcija poznata pod nazivom "limb". Istina jest da doktrina o limbu nije dogma i time nije dio službenog nauka Crkve - ali isto tako nije mu ni protivna. A meni osobno ima dosta smisla, i donedavno je bila općeprihvaćena među teolozima. I po mom mišljenju - a naravno, sada smo samo u domeni spekulacije - ako doista uopće postoji nekršteni pravednik koji bi umro bez teškoga grijeha na duši, te ako se Bog drži redovitih kanala podjele svoje milosti (a to su sakramenti), onda bi limb bio savršeno logično odredište za takvu dušu, baš kao i za nekrštenu djecu.
Citat:
"Što je ljudima nemoguće, Bogu je moguće"!
I STOGA, ne bi li trebalo malo više opreza pri tvrdnji da nema spasenja izvan Crkve?
Misliš JOŠ VIŠE opreza, s istinom koja se sustavno prešućuje?
Osobno mislim da se sada u ovom trenutku iskazuje PREVIŠE opreza s dotičnom istinom - do te mjere da se oduzima smisao i svrha samoj Katoličkoj Crkvi. Jer, ako spasenja ima posvuda izvan Crkve - postavlja se pitanje čemu onda uopće Crkva i zašto ostati u njoj?
Citat:
Druga je stvar što od prvobitne JEDNE Kristove Crkve danas imamo…(tko zna broj?)!
... i dalje samo JEDNU! Kristova Crkva postoji do svršetka svijeta, i uvijek je nužno jedna.
Citat:
Pitanje: jesu li to uopće Kristove crkve, jer Isus na Petru-stijeni osniva svoju Crkvu, ostavlja nam sakramente… Koliko crkava danas ne priznaje samo to dvoje spomenuto? U koliko novih(?) crkava je Euharistija tek puko "sredstvo" okupljanja,…zapravo sve - samo ne Žrtva?
Slijedom toga, mislim da je pitanje na mjestu: jesu li to uopće Kristove crkve, ma kako vjernici takvih ckava njih nazivali?
Po mom mišljenju - nisu. Samo Katolička Crkva je Kristova Crkva.