Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 00:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 29, 2011 18:13 

Atheos mislim da si debelo pretjerao.

Katolik-SDPovac je napisao/la:
A što se filimića tiče, niti ono gdje SDP-ovci pjevaju pjesmu nije politički skup.

Ne treba potcjenjivati inteligenciju vjernika pa misliti da će spušiti foru kako je slavlje SDP poslije dobivenih izbora isto što i svadba ljudi za koje se uopće ne zna političko opredjeljenje. Uostalom što je slavlje poslije izbora nego politički skup?

Katolik-SDPovac je napisao/la:
Smatram da bi ovdje također bilo nužno potrebno razlučiti još jednu stvar. Naime, smatram da bi, ako govorimo o tvrdim komunistima ipak trebali razlučiti ateiste od antiteista. Većina ovih o kojima priča Miroslav spada u red antiteista, no nemojmo zaboraviti da je jako puno onih koji su počinili zločine nad Hrvatima u Domovinskom ratu oko vrata nosilo "krst". Stoga nemojmo zločine pripisivati samo a(nti)teistima.

Zločinci jesu antiteisti odnosno bezbožnici bez obzira kako se nazivali i što oko vrata nosili. Nažalost, pravoslavlje koje ima tradicionalan pristup u pastoralu svojih vjernika uopće nije uspjelo Kristovom porukom prodrijeti do većine vjernika te se sve svelo na formalizam (ista stvar je bila kod katolika u ratovima prije Drugog Vatikanskog sabora pa je masovnih zločina bilo i od strane onih koji su se formalno zvali katolici u npr. Drugom svjetskom ratu) te se Srpska Pravoslavna Crkva nije uspjela oduprijeti ateizaciji u komunizmu. Nažalost nije kod njih bilo nikoga kao što je bio Kardinal Kuharić koji je govorio "Ako netko zapali moju kuću, ja njegovu neću jer sam kršćanin". No to je za drugu temu a ako je atheos tražio bar jedan dokaz ja sam dao daleko više i argumentirano to razložio. Isto tako je razumljivo da humanizma ima i među ateistima i agnosticima ali njegova svrha je i za njih same neobjašnjiva pogotovo kad čine dobro prema nekome na svoju štetu. Na to ateizam nema odgovor.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 18:37 

Barnaba je napisao/la:
Isto tako je razumljivo da humanizma ima i među ateistima i agnosticima ali njegova svrha je i za njih same neobjašnjiva pogotovo kad čine dobro prema nekome na svoju štetu. Na to ateizam nema odgovor.

Zasto ateizam ne bi imao odgovor na altruizam? Altruizam je prisutan kod mnogih zivih bica i evolutivno je uvjetovan. Socijalna bica koja su tzv. "uvjetni altruisti" puno bolje prezivljavaju od cistih egoista. Procitaj knijgu Daniela Dennetta "Evolucija slobode", shvatiti ces da za altruizam ne treba nista nadnaravno i nije iskljuciva karakteristika covjeka.

Ateisti smatraju da ne postoji raj i pakao. Da li cemo zivjeti u raju ili paklu ovisi samo o uvjetima koje mi stvorimo na Zemlji u svojem kratkom postojanju. Zato je ogromna vecina ateista sklona humanizmu i pokusaju stvaranja sto boljih uvjeta zivota u svom ambijentu za sve ljude.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 20:18 
Administrator

Dok se malo ne ohlade glave i umjesto ispraznog vrijeđanja i prepucavanja počne pisati nešto korisno, privremeno zaključavam temu.
Posebno opominjem atheosa da ne vrijeđa vjernike implikacijama da su skloniji nemoralu.
Dakle, tražim da se (nakon manje pauze) raspravlja konstruktivno

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata