Bernard je napisao/la:
Da, to ima smisla. Postavlja se pitanje vjere kao nečeg baštinjenog i vjere kao izraza osobne odluke.
Konkretno pitanje: jesi li se ikada pokušao moliti na osoban način, kao da s Bogom razgovaraš?
Hvala na ovom pitanju.
Kao prvo odgovorit ću na postavljeno pitanje. Odgovor glasi: Da, naravno. Tako sam odgojen.
E sada, što se dešava kada počneš razmišljati o samom činu, o molitvi kao misaonom izrazu sebe. Kad počneš tražiti zaključke o molitvi, a ne samo moliti. Što se tada dešava? Dešava se to da počneš ispitivati da li je molitva tvoj racionalan ili tvoj iracionalan čin. Pod racionalno mislim na obilježje nečega da je povezano sa stvarnošću, a iracionalno ono što ne možemo prepoznati u realnom svijetu.
Molitvu, u njenim aspektima, razvrstavam u čin sljedećih oblika:
a) molitva kao čin zahvalnosti,
b) molitva kao čin pozicioniranja: odnos podložnosti prema višemu, prema Bogu,
c) molitva u prozaičnom značenju: prošnja, dakle traženje nekih vremenitih dobara.
Komponente a i b svrstavam u iracionalni dio, a komponentu c uvjetno rečeno u racionalni dio molitve. Ukratko da obrazložim takvo svrstavanje. Molitva kao čin zahvalnosti i molitva kao izraz podložnosti ne mogu biti predmet nikakve mjerljivosti ili da se kroz taj čin gledaju neke promjene u događajima u realnosti, one su pravi izraz uvjerenja, vjere, vjerovanja i osobni su.
Međutim molitva pod c, molitva kao prošnja, može biti promatrana izvana, dakle možemo razmišljati o učincima molitve (ispričavam se na grubosti izraza „učinci“ ali razumjet ćete da namjera nije uvredljiva već tragam za mogućim formulacijama unutar realnog jezika). Dakle, možemo se očitovati da li je moljenje, prošnja, postiglo ono što se molilo. E, tu je ona kvaka koju nevjernici lako previde. Vjernik i kada upućuje molitvu kao prošnju, on ne očekuje da će vrednovati svoju molitvu po učinku na stvar ili događaj za koji se moli, već unaprijed vjernik je pomiren sa stavom: no i ako mi molitva ne bude uslišana, Bog najbolje zna što je za moje dobro, te upravo ono što bude odlučeno to je ono najbolje, a ne rezultat koji sam ja molio. S tim stavom i ova racionalna komponenta molitve postaje dakle iracionalna.
No ako na kraju ako ipak ostane onaj racionalni dio, ako molitva u vidu prošnje biva realizirana,onaj koji moli osjeća veliko zadovoljstvo i potvrdu i ljubavi i potvrdu svoje vjere. Hajde da pitam sada, zna li netko da je provedeno neko ozbiljnije istraživanje o tome postoji li signifikantna veza između čina molitve kao prošnje i realnih učinaka molitve. Ne znam da je tako što istraženo (još mi je čudnije zašto se tako što znanstveno ne istraži), ali kakve bismo rezultate mogli iz takvoga istraživanja očekivati? Da bi korelacija bila totalno niska ili nikakva, jednostavnim rječnikom rečeno da molitva ne proizvodi realni učinak. Što onda s njom? Ono što smo već na početku rekli: molitva nije tu da djeluje na stvarnost, ona je tu da djeluje na subjekt. Ono što je sigurno jedino je to da molitvom mijenjamo sebe. I na kraju pitanje: ako je dakle sve tako iracionalno, zašto se snebivati na stav da je vjera sa intelektualnog aspekta čin apsurda? Treba je prihvatiti ili ne prihvatiti, ali pri tome se ne vrijedi pozivati najprije na razum.