Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 11:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 115 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet ožu 20, 2015 16:45 

teo je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
Krešo:
Da Bog ne prašta ako ga zamolimo,nego jedino po ispovjedi,za mene nema veze sa MOZGOM i Duhom Svetim!
Jer tu nema nikakve logike!Kapiši?Znači,crkva ima vlast opraštati,Bog ne?Jel to hoćeš reći?

mislim da želi reći da Crkva ima vlast opraštati a kad Crkva oprosti onda i Bog oprosti

Crkveni službenik odriješuje grijehe po ovlastima koje je Bog dao.
Jednostavno je. patriot_1 zna da je tako, no ne vjeruje u to.
Bog mu se smiluj!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 21, 2015 02:31 

patriot_1 je napisao/la:
Giovi je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
Iako nema veze sa mozgom i Duhom Svetim!

Patriot1, upozoravam te da raspravljaš razumno i bez vrijeđanja. Nazivanje Kristovih riječi "Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im." "seljačkom duhovnošću" ili da ta Kristova želja "nema veze sa mozgom i Duhom Svetim" se neće tolerirati. Nije to nečija filozofija ili mišljenje nego direktna Kristova odredba.
Isus je odredio potrebu Crkve kojoj je preko Petra i apostola dao vlast odriješivanja i vezanja:
"Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima." (Mt 16,19.)
Bez Crkve svatko pada u opasnost birati što mu paše kao na švedskom stolu, to je problem protestantizma i zato ima toliko odijeljivanja. Ako te zanima o tome preporučam pročitati svjedočanstvo obraćenja jednog baptista na katoličanstvo:
http://www.whyimcatholic.com/index.php/ ... -steve-ray

Ja sam se na ovu izjavu referirao od navodnog kršćanina krešimira:
"Nije ispravno jer ne slijediš Boga!
Crkvu je ustanovio sam Isus, naš Spasitelj i Otkupitelj. Postavio je temelje Svete Crkve i odredio da njeni službenici otpuštaju grijehe u Ime Boga. Tako nas uči naša crkva i ja se toga držim jer je ispravno.
Bog je Ljubav i Milosrđe, zato imamo načine spasenja u vidu Svetih Sakramenata."
Dakle po Flayu,tko ne slijedi Katolički nauk,ne slijedi Boga!
Neće ići,jer I Protestanti slijede Boga!I Pravoslavci!Nitko nema pravo Krista svojatati!

Bog je Ljubav i Milosrdje, ali i Pravedan (Dobar). Svovremeno i istovremeno, a ne samo po potrebi!

Ja bih te pitao: Koji je to duh vodio protestante u podjelu? I jeli "istovremeno" u sebi razdijeljen, kada je isti kod katolika kao i kod 30000 protestantskih crkava? (Molim odgovor)

Ovisi li o nasem dojmu ili je On taj koji nas bira?

Zar Isus nije rekao tko se mene posrami pred ljudima i ja cu se njega pred Ocem? A ti tvrdis kako se dovoljno pokajati pred Bogom, a sramis se pokajati pred "jednim" svecenikom. Samo sto ne shvacas, da se Katolici ispovjedaju samo Bogu, a Bog im odgovara preko svecenika. (Ima li veceg milosrdja za tolike uvrede, dobiti par molitava za pokoru?) Kao sto je rijedak bolesnik koji je sam sebe uspio izlijeciti, tako je jos rijedi gresnik koji je "sam" (u svom EGU i pameti) nasao Boga...a da isti nije bio sredstvo u Bozjim rukama.

Ocekivati od Boga to cudo, je ono sto se zove kusati Boga, kao sto je jedan vec zatrazio "ako si Bog, ucini da ovo kamenje postane kruh" -iako nam predstoji pomijesati brasno, sol, vodu i kvasac koju nam je Bog vec dao (po svojoj milosti), mi u okorjelosti svoga srca to ne zamjecujemo (nikako ispeci) -odlucimo cekati milost (vec prisutnu), koja po nasem grijehu propusta, postaje nasa propast (sve po Bozjoj pravdi). "Ne kusaj, Gospodina Boga svoga, uzalud."

Bog nas u svojoj dobroti dalje poucava: " Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima zivot vjecni; i ja cu ga uskrisiti u posljednji dan." Iv 6, 54- Znas li koliku sablazan ova recenica izazvala kod Zidova? Istu onoliku koliko Katolike danas sablaznjuje izjava o simbolicnoj prisutnosti Krista u Hostiji. (Koliko god mozda ne primjecujes, ali i kod protestanata Bog po krivim crtama pise pravo. Odbacivanje ispovjedi, dovodi i do pojave simbolicne prisutnosti u misi, sto ih dobri Bog sacuva od najveceg svetogrdja- primanja svojeg Tijela u stanju grijeha.) Ta pisano je: “Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete casu, smrt Gospodnju navjescujete dok on ne dode. Stoga, tko god jede kruh ili pije casu Gospodnju nedostojno, bit ce krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz case pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela.” (1 Kor, 11 26-29)

Tako da Krscanin ne posjeduje Boga vec Bog posjeduje Krscanina. A Isusovim ucenikom postaje svatko tko se prizna gresnikom i odluci se rjesiti sebe i svoga JA, birajuci Crkvu koja ce mjenjati svijet (mene), a ne onu koju ce mijenjati svijet (crkvu po mojoj volji). Pa se Krscaninom (vojujuca Crkva) ne postaje niti prestaje biti po nasoj, vec po Volji Bozjoj - "mnogo je zvanih, a malo odbranih" (koji su se odazvali pozivu).

Iz tvog pisanja se vidi kako nemas lose namjere, ali te od Istine odvajaju lose predodzbe (iskustva), pa odbacujes ono sto nisi niti upoznao (a imas tu milost).

Svi mi trazimo taj uski put i niska vrata. I kada se pozivamo na Istinu, ne uskracujemo ju bliznjemu da ju i on pronadje (nismo vlasnici). Ali kada ju dobijemo za ucitelja, bili bi lasci kada bi u trenutku gledanja u nju tvrdili da se ona nalazi negdje drugdje. To bi bila laz, lazni ekumenizam, pored ovih ociju. Ja te ne osudjujem vec te pozivam...u suprotnom bih sebe lagao (mozes li razumjeti?)-Samo ce nas Istina osloboditi i slijedeci Njegov Put, naci cemo Zivot.

Razliciti su putevi (poslanja), ali samo jedna karta; Crkva- jedna, sveta, katolicka, apostolska (molimo u vjerovanju).

Vrh

PostPostano: Ned ožu 22, 2015 20:06 

Ja bih pitao tebe ,koji je duh vodio Barnabu I Pavla kad je došlo do žestoke rasprave među njima?
Ili kad je Pavao pred svima napao Petra jer se ponio licemjerno?
U Rijeci ima 4 protestantske crkve,Baptisti,Kristova Crkva,Evanđeoska Crkva(Pentekostalci) I Bratska crkva.
Ove tri jako dobro surađuju,znaju imati zajedničke molitve i Mise!Jedino se Bratska drži malo postrani!
Dakle,što ako se različito zovu I male razlike imaju u učenju?Što ako nemaju zajedničkog "Papu"!?
Kako rekoh,među njima ima manje razlika nego npr između Isusovaca I Katoličkih Karizmatika!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 22, 2015 20:11 

Kresimir Fly je napisao/la:
teo je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
Krešo:
Da Bog ne prašta ako ga zamolimo,nego jedino po ispovjedi,za mene nema veze sa MOZGOM i Duhom Svetim!
Jer tu nema nikakve logike!Kapiši?Znači,crkva ima vlast opraštati,Bog ne?Jel to hoćeš reći?

mislim da želi reći da Crkva ima vlast opraštati a kad Crkva oprosti onda i Bog oprosti

Crkveni službenik odriješuje grijehe po ovlastima koje je Bog dao.
Jednostavno je. patriot_1 zna da je tako, no ne vjeruje u to.
Bog mu se smiluj!

Dakle,vrtimo se u krugu!
Ja tvrdim da meni Bog oprašta kad se kajem.I zašto bih onda išao I čovjeku , kajati se pred njim?
Imaš stih , ok , imam ga I ja!

Jednom kad su Isusu donijeli uzetog,ona četvorica,pitaju faizeji,"Tko ima vlast opraštati grijehe doli Bog jedini!"Isus ne kaže da su krivo rekli,nego "Vlastan je sin čovječji opraštati" jer , jasno je,on ne huli jer je Bog!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 22, 2015 20:12 

teo je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
Krešo:

Ili recimo,postavimo to ovako,ja molim Boga da mi oprosti vjerujući čvrsto da će mi oprostiti a onda kaj?Da mi crkva ne oprosti?Jel ona iza ili ispred Boga po važnosti!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 22, 2015 20:36 

patriot_1 je napisao/la:
teo je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
Krešo:

Ili recimo,postavimo to ovako,ja molim Boga da mi oprosti vjerujući čvrsto da će mi oprostiti a onda kaj?Da mi crkva ne oprosti?Jel ona iza ili ispred Boga po važnosti!

ok da ti ponovim -" kad Crkva oprosti onda i Bog oprosti" a to što ti vjeruješ me ne zanima što se mene tiče možeš vjerovati i da si bezgrešan tvoj problem

Vrh

PostPostano: Ned ožu 22, 2015 21:18 

patriot_1 je napisao/la:
Ja bih pitao tebe ,koji je duh vodio Barnabu I Pavla kad je došlo do žestoke rasprave među njima?
Ili kad je Pavao pred svima napao Petra jer se ponio licemjerno?
U Rijeci ima 4 protestantske crkve,Baptisti,Kristova Crkva,Evanđeoska Crkva(Pentekostalci) I Bratska crkva.
Ove tri jako dobro surađuju,znaju imati zajedničke molitve i Mise!Jedino se Bratska drži malo postrani!
Dakle,što ako se različito zovu I male razlike imaju u učenju?Što ako nemaju zajedničkog "Papu"!?
Kako rekoh,među njima ima manje razlika nego npr između Isusovaca I Katoličkih Karizmatika!

Tesko je raspravljati o necemu, malo s doktrinalne pa malo s razine osobnog dojma. Prvo sto kroz obrazovanje ali i kroz zivotno iskustvo naucimo - za mjerilo stvari nije bas pametno uzimati osobni dojam, pa ga predstavljati kao opce stanje.

Iako bas tvoj odgovor (bez odgovora) potvrduje da su Petar i Pavao "sinovi" istoga Duha. Zar je Pavao odustao od svoga brata i otisao osnovati neku novu Crkvu? Ili je s pouzdanjem i vjerom u Boga, pomogao bratu da vidi Istinu. Ljubav zahtjeva zrtvu. Ljubav je iznad zakona, ali zakon je taj koji nam sluzi kao mjerilo (jer smo samo ljudi)- koliko ljubimo.
Sakramenti svete Crkve su ustanovljeni od Gospodina, ali nas oni ne mogu spasiti bez Duha Svetoga. Pa i sama smrt Kristova bila bi nekorisna bez Njega. Ali negiranje sakramenata je uvreda tom istom Duhu i samoj zrtvi Kristovoj - to je ono na sto upozorava Biblija: "Zato ce se svaki grijeh i hula oprostiti ljudima, ali hula protiv Duha Svetoga ne ce se oprostiti nikada." Zato se nazvati krscaninom ne spasava. A biti Katolikom nosi jos vecu odgovornost.

Tako se isusovac i karizmatik ne moraju slagati, ali niti jedan ne negiraju puninu istine (na opcoj razini), pa kao takvi su njih dva blizi u Bogu, nego sto ce to biti 4 navedena protestanta, odjeljena od Crkve (da u zajednickoj molitvi provode 24 sata).

Ostavi se slicnosti i razlika, vec u svoje ruke uzmi Kriz, pa iz te knjige citaj. Sto vise iz tog otajstva budes spoznavao svoju bjedu, biti ce ti jasnija Rijec Bozja i ucenje Crkve. Izvan Bozje Volje svi smo mi samo slijepci koji tapkaju u mraku. Svima nam se smilovao dragi Bog!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 23, 2015 14:45 

Onaj kome je crkva bitnija od Boga je idolopoklonik!
Papa I crkva tog doba je bila SMEĆE!Informiraj se malo,pročitaj tko je I kakav je bio taj Papa!Kakva crkva?Kakav Papa takva I crkva!I onda je jedan VAŠ svećenik poludio I htjeo ispraviti krive Drine.Kao Pavao kad je napao Petra!Ma Petar se pokajao,a ta crkva u doba Luthera nije.Oni su ga progonili!
A on,kasnije,posta kao oni!
Pragmatik!

Vrh

Naslov: Re: Luterani
PostPostano: Pon ožu 23, 2015 14:52 

EDIT: prebačeno s teme "Luterani"
Ignisardent je napisao/la:
enigmus je napisao/la:
Koji je stav katolika prema skandinavskim luteranskim crkvama, koje su su odvojile u 16. stoljeću prvenstveno iz političkih razloga, a tek poslije i postepeno prihvaćale nova teološka učenja. Znam da Rim ne gleda blagonaklono na zaređivanje žena za svećenike i biskupe, ali mislim da je to iz razloga nepoznavanja skandinavske kulture - žena mora biti ravnopravna, pa ako može raditi na baušteli i voziti kamion, onda može biti i svećenik, to je u Skandinaviji jednostavno tako :mrgreen: . No zamjera li se skandinavskim luteranima još nešto u vezi teologije?

Problem je u tome što za skandinavske (i ostale) luterane nema razlike između šofera, bauštelca i luteranskog svećenika, sve su to samo zanimanja. U tome je i razlika u odnosu prema katolicima. Zato žena i može biti svećenik i biskup.

U Stockholmu je luteranski biskup lezbijka Eva ( :DD ) Brunne, a njezina supruga je isto svećenica.

Da,samo to nije slika crkve kao takve,samo vasa zluradost!
Jer znam,studirao sam Katoličku Bogosloviju,profesor Novog Zavjeta" beše" Anton Benvin!Forumašica "Dominka" ga zna!No tad mi to nismo znali!Bio je dobar professor I svećenik!Doktor teologije!A kasnije se pokazalo da je peder.Ma da peder,pederčina,ubio je svećenika ljubavnika u Zadru I kasnije kad ga je policija otkrila ,objesio se.Ne krijem podatke jer je to sve bilo u novinama.I sad da ja kažem(kao ti meni) vaši svećenici su pederi?
Kamo nas to void?

Vrh

PostPostano: Pon ožu 23, 2015 15:32 

patriot_1 je napisao/la:
Papa I crkva tog doba je bila SMEĆE!

ako nije valjala, zašto je onda opstala? :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 23, 2015 18:26 

patriot_1 je napisao/la:
Papa I crkva tog doba je bila SMEĆE!Informiraj se malo,pročitaj tko je I kakav je bio taj Papa!Kakva crkva?Kakav Papa takva I crkva!I onda je jedan VAŠ svećenik poludio I htjeo ispraviti krive Drine.Kao Pavao kad je napao Petra!Ma Petar se pokajao,a ta crkva u doba Luthera nije.Oni su ga progonili!
Pragmatik!

kakve su sad to bedastoće?Bogu je bitnija Crkva,toliko mu je bitna da je predao svog sina za nju (Kao što mene poznaje Otac, i ja poznajem Oca, i život svoj polažem za ovce svoje.).Nije Bog dao svoj život sam za sebe (Ja sam pastir dobri, Pastir dobri daje život svoj za ovce.) nego za narod svoj.Pa ako ti sad ne vidiš da su Bog i Crkva jedno (Kao što u jednom tijelu ima mnogo udova, i svi udovi nemaju isto djelovanje, tako smo i mi – makar mnogi – jedno tijelo u Kristu) tvoj problem 8)

Vrh

PostPostano: Pon ožu 23, 2015 20:55 

patriot_1 je napisao/la:
Pragmatik!

Evo jezika ljubavi.

Pitanja na koja nemas odgovora odgodis drugim kontekstom, a u pripremi drzis etikete nebuloznog konteksta, pozivajuci se na znanje (stovise citanje).

Nastavak rasprave u ovom besmislu, ne moze biti na korist niti meni, a niti tebi - pa ti zelim svako dobro...uz jedan mali savjet: Prvo trazi Istinu, pa vidi koliko je u skladu s ucenjem (vlasite sljedbe), inace se pocines gubiti u krugu vlastite argumentacije.

"Oprosti nam Boze, jer ne znamo sto cinimo."

Vrh

PostPostano: Pon ožu 23, 2015 22:16 

Crni Barun je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:

Zato što je u toj crkvi uvjek bilo Kristovih slugu!
Ali generalno,bila je smeće(mislim na kuriju I dobar dio puka,ne sve,ne ni svu kuriju).

Vrh

PostPostano: Pon ožu 23, 2015 22:33 

patriot_1 je napisao/la:
Crni Barun je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:

Zato što je u toj crkvi uvjek bilo Kristovih slugu!
Ali generalno,bila je smeće(mislim na kuriju I dobar dio puka,ne sve,ne ni svu kuriju).

pa ako generalno nije valjala, onda bi generalno i propala, a nije!
Dakle, nešto u jednadžbi i ne štima... :;

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 23, 2015 22:54 

U Srednjem vijeku Rimo-katolička crkva je bila najveća politička i vjerska sila tog vremena. Utjecaj na društveni život je bio velik, pod njenim vodstvom došlo je do mnogih promjena u životu ljudi onoga vremena. Bilo je to vrijeme koje je donosilo odrađeni napredak vrijeme budući su se razvijali univerziteti i umjetnost, uglavnom pod patronatom Crkve, ali bilo je to i vrijeme mnogih kontaverzi u njoj. Rimska kurija je prerasla u veliku instituciju koja je imala ogroman politički, ekonomski i vojni utjecaj. Bilo je to vrijeme skolasticizma, gotičke arhitekture ali i križarskih vojni, šizme papinstva i nastanka nekoliko papa te mnoge amoralnosti u institucionaliziranoj Crkvi. Papinstvo je bilo u izrazito velikoj krizi tako je jedno vrijeme bilo dvoje, a kraće čak tri Pape, a Pape su stolovale u Avigonu 122 g. U papinstvu onog vremena, što ne znači nužno da su sve pape bili takovi, bilo je mnogo amoralnosti i srebroljublja. Tako je Inocent VII. (1484.-1492.) imao vanbračnu djecu, a Alexandar VI. (1492.-1503.) koje mu je bilo ime Rodrigo Borga postao je poznat kao jedan od najraskalašenijih Papa tog vremena ali i uopće. Njegova skandaloznost očitovala se je i u činjenici da je tijekom skoba s Francuzima u pomoć pozvao Turskog sultana što je pored svega dodalo «ulje na vatru» zbog činjenice da je za pomoć u sukobu s kršćanskom subraćom pozvao pozivao u pomoć «neznabošca». Ovakvi ali i primjeri Lav X. koji je imao slogan «Bog nam je dao papinstvo – uživajmo!», te je 1517. uveo nauk o kupnji oprosta stvaralo je prostor ali i poticalo nezadovoljnike, iskrene vjernike, ali i razne hohštaplere da počnu razmišljati o mogućoj izmjeni do tada stoljetnog uvriježenog društvenog sustava.
C/P

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 115 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata