Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon lip 08, 2026 11:48

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Mormoni
PostPostano: Pon lip 08, 2009 11:48 

Ovo će nadam se biti jasnije povjest crkve ako ovo ne pomgne onda ćao đaci.

POVIJEST
Ovdje ćete naći pregled povijesti Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana.
U proljeće 1820. godine 14-godišnji dječak koji se zvao Joseph Smith otišao je u šumarak blizu svojeg doma u Palmyri, New York, i pomolio se kako bi saznao kojoj se crkvi treba priključiti. Kao odgovor na njegovu molitvu Bog Otac i njegov Sin Isus Krist su mu se ukazali, baš kao što su se nebeska bića u biblijska vremena ukazala prorocima poput Mojsija i Pavla. Joseph je saznao da crkva koju je Isus Krist jednom osnovao više nije na zemlji.

Bog je odabrao Josepha Smitha da obnovi Crkvu Isusa Krista na zemlju. Tijekom sljedećih deset godina Josepha su posjetili drugi glasnici s neba. On je preveo Mormonovu knjigu i primio ovlast da osnuje Crkvu. Crkva je osnovana 6. travnja 1830. godine u Fayetteu, New York, a Joseph Smith je bio njezin vođa. Razvila se u organizaciju koja ima članove i kongregacije diljem svijeta.

Prvo viđenje
Kada je Joseph Smith još bio mali, različite su crkve došle u područje gdje je živio, i sve su tvrdile da podučavaju istinu. To ga je brinulo. Htio je saznati koja je crkva istinita. Jednoga je dana pročitao stih u Bibliji koji je rekao: »Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se« (Jakovljeva 1:5). Joseph je odlučio prihvatiti taj izazov i pitati Boga. U proljeće 1820. godine otišao je u šumarak blizu svojeg doma i pomolio se kako bi saznao kojoj se crkvi treba priključiti. Kao odgovor na njegovu molitvu pokazali su mu se Bog Otac i njegov sin Isus Krist. Joseph je to opisao ovako: »Kad svjetlo otpočinu na meni, ja ugledah dvije osobe kojih se sjaj i slava ne daju opisati gdje stoje u zraku povrh mene. Jedan od njih mi progovori, zazvavši me imenom te reče, upirući prstom u drugoga: Ovo je Sin moj! Ljubljeni! Slušaj ga!« Josephu je bilo rečeno da se ne smije priključiti nijednoj crkvi koja je postojala u njegovo vrijeme. Prvo viđenje Josepha Smitha označava početak obnove Crkve Isusa Krista na zemlji.
Obnova
Apostol Petar je prorokovao o vremenu »sveopće obnove« prije Kristovog drugog dolaska (Djela apostolska 3:19-21). Budući da je sve bilo izgubljeno zbog Otpada, Crkva Kristova i njezina ovlast na zemlji morale su biti obnovljene. Ova obnova trebala je još jednom omogućiti svakome da primi pune blagoslove evanđelja Isusa Krista.

Obnova evanđelja Isusa Krista na zemlji započela je prvim viđenjem Josepha Smitha. U godinama koje su uslijedile Krist je obnovio svećeništvo i ponovno uspostavio svoju Crkvu. On nastavlja objavljivati istine svojim prorocima i obnavlja blagoslove koji su na neko vrijeme bili uzeti sa zemlje.
Obnova svećeništva
Tijekom cijele povijesti Bog je dao moć svojim slugama prorocima da djeluju u njegovo ime. Ta se ovlast naziva svećeništvo. Isus Krist je podijelio svećeništvo prvotnoj dvanaestorici apostola i oni su vodili djelo Crkve nakon što je Isus uzašao na nebo. Ali nakon što su apostoli bili ubijeni, svećeništvo je postupno nestalo sa zemlje.

Godine 1829. Joseph Smith je primio svećeničku ovlast da osnuje Crkvu Kristovu. Godine 1830. ista Crkva Isusa Krista koja je postojala stoljećima prije bila je još jednom uspostavljena i obnovljena na zemlji.

Svećeništvo je podijeljeno na dva dijela. Niže svećeništvo naziva se »Aronovo svećeništvo«, prema Aronu iz Starog zavjeta. To je ovlast za naviještanje evanđelja pokajanja i za krštenje. Više svećeništvo naziva se »Melkisedekovo svećeništvo«, prema Melkisedeku iz Starog zavjeta. To je ovlast za vođenje Crkve i obavljanje svih svetih uredbi, uključujući davanje dara Duha Svetoga.

Ovlast za krštenje
Kada je Joseph Smith preveo Mormonovu knjigu, on i njegov prijatelj Oliver Cowdery pročitali su što je Isus Krist imao za reći o krštenju uranjanjem za otpust grijeha (Mormonova knjiga, 3. Nefi 11:21-27). Dana 15. svibnja 1829. njih su se dvojica molili za daljnje upute o krštenju. Kao odgovor na njihovu molitvu ukazao im se glasnik s neba. To je bio uskrsli Ivan Krstitelj, koji im je onda podijelio Aronovo svećeništvo, koje sadrži ovlast za naviještanje evanđelja pokajanja i za krštenje. Nakon toga Joseph i Oliver krstili su jedan drugoga u obližnjoj rijeci Susquehanna. Ovaj je događaj najavio obnovu svećeništva koje je bilo uzeto sa zemlje u vrijeme Otpada.
Prijevod Mormonove knjige
U rujnu 1823. Josepha Smitha je posjetio nebeski glasnik koji se zvao Moroni, na isti način na koji se to često događalo vođama Crkve u Novom zavjetu (pogledajte posebno Djela apostolska). Ovaj mu je glasnik rekao da Bog ima zadatak za njega. Moroni je rekao Josephu o zapisu o ranijim stanovnicima Amerike, koji je bio zakopan na obližnjem brdu i sadržavao je puninu evanđelja Isusa Krista.

U rujnu 1827. Joseph je primio zapis koji je bio zapisan na tankim zlatnim pločama. Danas znamo kako nije bilo neobično da ljudi na američkom kontinentu u drevna vremena vode zapise na metalnim pločama. Kroz božansko nadahnuće Joseph Smith je preveo knjigu na engleski jezik. Ona nosi naslov Mormonova knjiga – Još jedno svjedočanstvo o Isusu Kristu. Nazvana je po Mormonu, proroku iz drevnih vremena, koji je sastavio ovaj sveti zapis. Kao još jedno svjedočanstvo o Isusu Kristu, knjiga potvrđuje da je Isus Krist doista živio te da je bio božanske naravi. Ona je također još jedno svjedočanstvo da je Biblija istinita.

Mormonova knjiga je bila objavljena 1830. godine. Od tada je blagoslovila živote milijuna ljudi, zahvaljujući svojoj snažnoj poruci o Isusu Kristu i njegovom evanđelju.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 12:09 

Tomias je napisao/la:
Ovo će nadam se biti jasnije povjest crkve ako ovo ne pomgne onda ćao đaci.

Tomias možeš li nam reći na koje si nam pitanje odgovorio i tko te to pitao? :?:

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 12:26 

Na sva pitnja koja ste postavili.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 12:32 

Tomias je napisao/la:
Na sva pitnja koja ste postavili.

Možeš li mi pomoći pa reći koji se dio odnosi na sljedeća pitanja?

Kako tumačiš činjenicu da je Smith razgovarao s Bogom i da mu je rečeno da na zemlji nema Crkve, a u Bibliji koju on citira i kojom se služi piše da je Isus ustanovio Crkvu i dao joj vlast i da ju vrata paklena neće nadvladati, tj. da će trajati vječno?

Da li je istina da vi vjerujete da je Bog, koji se objavio u Bibliji, nekoć bio grešan i smrtan čovjek?

Imam li pravo kad velim da se vi nadate da ćete postati bogovi, i imati svoje vjernike u budućnosti, dapače, svemire koje ćete kontrolirati?

Ako sam u pravu, kako zamišljaš svoj život kao novi bog?

Volio bih da mi rastumačiš, da ako svaki čovjek može postati bogom, tko je tako odredio? Meni se čini da za taj sustav treba biti nekakav nadmoćni Bog, što bi umanjilo ideju o mnogoboštvu....

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 13:13 

Sve ti je jasno i glasno napisno i nema drugoga. Jedan je Bog, i Isus nema ih više. Je al kako su učenici umrli i crkva je nestajala. I nije bilo više isniske crkve na zemlje. Svaka je crkva tumačila biliju na svoj način. Jehovi se zamljišlju ko bogovi i jučer sam bio kod njih i razgovaro sa njima.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 13:18 

Citat:
POVIJEST
Ovdje ćete naći pregled povijesti Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana.
U proljeće 1820. godine 14-godišnji dječak koji se zvao Joseph Smith otišao je u šumarak blizu svojeg doma u Palmyri, New York, i pomolio se kako bi saznao kojoj se crkvi treba priključiti. Kao odgovor na njegovu molitvu Bog Otac i njegov Sin Isus Krist su mu se ukazali, baš kao što su se nebeska bića u biblijska vremena ukazala prorocima poput Mojsija i Pavla. Joseph je saznao da crkva koju je Isus Krist jednom osnovao više nije na zemlji.

Tomias, nemoj se ljutiti, ali vrijeme je da odgovoriš na naša pitanja. Ovi copy/pasteovi raznoraznih dokumenata i povijesnih činjenica nama Katolicima ništa ne znače, što se nas tiče, nama je Isus rekao da nas ništa neće zatrti (Evanđelje po Mateju 16:18) i da od dana kad je postavljena, Crkva će biti pod zaštitom Boga, prisutna u čovječanstvu do kraja svijeta ( Evanđelje po Mateju 28:20) i neće nestati. S naše strane, ovo je mnogo mjerodavnije od 14-godišnjeg Josepha Smitha. Please, pitanja su postavljena, vrijeme je da pokažeš što su te naučili u Americi, i uvjeravam te da nećeš biti napadnut radi svojih vjerovanja.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 13:58 

Sigrno da sam ljut i to sa razlogm to vam cjelo vrijeme tumačim ali uzalud (matej 28.16-20).
Eto vidiš da je sad malo jasnije ali ipak još ne razumijete.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 15:12 

Citat:
Sigrno da sam ljut i to sa razlogm to vam cjelo vrijeme tumačim ali uzalud (matej 28.16-20).
Eto vidiš da je sad malo jasnije ali ipak još ne razumijete.

(16) Jedanaestorica poðoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. (17) Kad ga ugledaše, padoše nićice preda nj. A neki posumnjaše. (18) Isus im pristupi i prozbori: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! (19) Poðite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga (20) i učeći ih èuvati sve što sam vam zapovjedio!" "I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta."
Evanđelje po Mateju 28:16-20

Isus ovdje veli da će biti s Crkvom "u sve dane", a Smith veli da ima jako mnogo "dana" u kojima nije bilo niti Isusa niti Crkve na ovoj zemlji.

Na koji način ovo objediniti, Tomias? Nije moguće da Bog ostavi Svoju Crkvu, jer bi zanijekao sam Sebe.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 16:47 

Da i mi to radimo i tako je ponovno došla crkva Isusa Krista svetaca posljednih dana. I znam da je to istinska crkva.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 19:19 

Citat:
Da i mi to radimo i tako je ponovno došla crkva Isusa Krista svetaca posljednih dana. I znam da je to istinska crkva.

O ovome govorim- nije moguće da se Crkva ponovno ustroji- jer je Biblija jasna. Crkva je osnovna samo jednom, i predana zauvijek ( Poslanica Jude Apostola 1:3 ). Ona neće nestati, i neće je trebati ponovno izgraditi. Ona je Božja institucija, i nije moguće da se opet izgradi, jer je neuništiva.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 07:26 

Moroni 8.2-3

2Ljubljeni sine moj, Morni, silno me radje što je Gospodin tvoj Isus Krist sjetio tebe i što te poziva na službeništvo i na sveto djelo svoje. 3 Ja uvjek mislim na te u svojim molitvama, neprestanice moleći Boga Oca u ime svetoga Čeda njegeva Isusa, da te on svojom beskrajnom dobrotom i milošću sačuva u ustrajnosti vjere u ime njegovo do savršetka.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 09:36 

Citat:
Moroni 8.2-3

2Ljubljeni sine moj, Morni, silno me radje što je Gospodin tvoj Isus Krist sjetio tebe i što te poziva na službeništvo i na sveto djelo svoje. 3 Ja uvjek mislim na te u svojim molitvama, neprestanice moleći Boga Oca u ime svetoga Čeda njegeva Isusa, da te on svojom beskrajnom dobrotom i milošću sačuva u ustrajnosti vjere u ime njegovo do savršetka.

Ovo ništa ne znači, Tomias. Novi Zavjet je bez ikakve sumnje naveo da Crkva neće nestati pod teretom otpada i zla ( Evanđelje po Mateju 16:18 ), ona će biti od dana kad je uspostavljena do kraja svijeta prisutna, jer je Isus uz nju (Evanđelje po Mateju 28:16) i predana je čovječanstvu jednom i zauvijek ( Poslanica Jude Apostola 1:3). Ako je Moroni naveo da je Crkva nestala, time direktno protuslovi Novom Zavjetu i niječe Isusovu objavu. Mi ovo nismo dužni vjerovati, niti anđelu, niti 14-godišnjem dječaku. Poštujemo tvoju vjeru, ali u njoj ne nalazimo išta što bi nas navodilo da je preuzmemo.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 09:55 

Znači to da bi ti htio preuzeti našu crkvu. U tvoju korst dragi moj prijatelju to neneće ići dosta nas i jehovini svjedoci kopiraju. A kamali bi vi, žao mije ali sam pročito na internetu da crna misasa ako je ko čuo zanju nije bitno je invazija Katoličike mise. Tamo sve rade naopako Križaju se lijevom rukm itd idd to sad nema veze sa tom temo znam ali želim objasniti.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 10:10 

Tomias je napisao/la:
Znači to da bi ti htio preuzeti našu crkvu. U tvoju korst dragi moj prijatelju to neneće ići dosta nas i jehovini svjedoci kopiraju. A kamali bi vi, žao mije ali sam pročito na internetu da crna misasa ako je ko čuo zanju nije bitno je invazija Katoličike mise. Tamo sve rade naopako Križaju se lijevom rukm itd idd to sad nema veze sa tom temo znam ali želim objasniti.

1. Nije Sinke upće rekao da želi preuzeti tvoju crkvu, već da ne nalazi razloga vjerovati kao što vjeruju u tvojoj crkvi (vjerujem da je ova smiješna tvrdnja :lol: :lol: posljedica nerazumijevanja hrvatskog jezika).
2. Sotonisti nisu ovdje teme i ne treba ih uvlačiti ovdje.

Međutim čudi me što prelaziš preko činjenice da tvoja vjera direktno protuslovi Novom Zavjetu i niječe Isusovu objavu. To su ozbiljni prigovori, i razuman čovjek bi ih trebao uzeti u obzir.
Zar je tebi svejedno što tvoja vjera direktno protuslovi Novom Zavjetu i niječe Isusovu objavu??

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 11:00 

E ovo je sad pretjerno da se mi protivimo Novom zavjetu ili neznam čemu. Onda nebi bili takvi nego drugačiji ponavljam Jehovi se protive Isusu i smatraju ga anđelom Mihaelom. A ne mi zašto bi jehovi imali onda svje biblije.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata