Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon lip 08, 2026 23:59

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 193 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 03, 2010 11:17 

Prema tome,djela i njihova očitovanja unutar ljudskih zajednica, u kojima određene skupine ljudi egzistiraju i djeluju ,su relevantni simboli ili kršanstva ili antikršćanstva.
Također ću se osuditi reći da sam mišljenja da po Božjoj providnosti postoje kršani koji sebe nazivaju drugačije,i koji misle da su nešro drugo, ali ih njihova dobra djela očitavaju kao kršane."(URIEL)
.
Uriel, u svemu se slažem!
Nadodao bih samo jedan upitnik: u mom okruženju su dva ZAREĐENA svećenika napustili svoju "službu" i postali svjetovnjaci(u razmaku od nekoliko godina)...pa sad...KAKO zaokružiti cjelinu u jedno pitanje tko će biti spašen - i od ove dvojice?

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 14:49 

zdrave je napisao/la:
Nadodao bih samo jedan upitnik: u mom okruženju su dva ZAREĐENA svećenika napustili svoju "službu" i postali svjetovnjaci(u razmaku od nekoliko godina)...pa sad...KAKO zaokružiti cjelinu u jedno pitanje tko će biti spašen - i od ove dvojice?

Budući su valjano kršteni, a i pripadnici Katoličke Crkve nema nepremostivih zapreka za njihovo spasenje, uz milost Božju.

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: Pet sij 22, 2010 20:43 

Gutaperka je napisao/la:
ja smatram da će se svatko ko živi po svojoj savjesti spasiti,bio on Katolik,Pravoslavac,Protestant,pripadnik neke druge vjere ili čak ateist

Istina:)

Vrh

Naslov: Re: Re:
PostPostano: Pet sij 22, 2010 22:16 

što je istina je napisao/la:
Gutaperka je napisao/la:
ja smatram da će se svatko ko živi po svojoj savjesti spasiti,bio on Katolik,Pravoslavac,Protestant,pripadnik neke druge vjere ili čak ateist

Istina:)

Mislim da nije. :wink: ... A što je istina? ... Ne, ne, što je savjest? :lol:

Vrh

PostPostano: Pet sij 22, 2010 22:36 

Vidim i ovdje ima "novih vjetrova". Čak i od nekih forumaša koji su inače dosta unutar okvira vjere.
Da je Gospodin htio da se mi spašavamo po svojoj savjesti, onda se zasigurno ne bi patio klešući X. zapovjedi Božjih, zar ne?
Savjest je samo glazura na vjernikov život u smislu Evanđelja, na njegovo pridržavanje X. zapovjedi Božjih.

Ovo je rezultat relativizacije. I ovo je pokušaj relativizacije Gospodnjih naredbi.

Lako je pokazati promjerom da ste u krivu. Dakle, uzmimo lopova ili kojeg drugog kriminalca. Puno puta sam čuo da je lopov nekoga okrao ne kajući se ni malo jer je imao "socijalističko" obrazloženje da je okradeni bogat, da ima puno pa je red da to malo i podjeli, čak i krađom. Dakle, njegova savjest je mirna. Po nekim forumašima, on bi pravac u Raj.

I onaj koji ubije, a ne kaje se također ima sve posloženo sa svojom savjesti, ali ne ide u Raj jer se ne kaje već si manipulacijom svojom savješću (na sebi svojstven primitivan način) kupuje mir u duši. I njegova je savjest mirna, po nekima bi i on u Raj...

Onaj tko ima prilike upoznati Božju riječ, dužan je Nje se držati i provoditi u svom životu. Bez obzira na svoju savjest.

Pa što je ljudska savjest spram zapovjedi Milostivog Stvoritelja???

Vi bi našu ljudsku čemernu, kukavnu, prevrtljivu i opaku savjest postavili iznad Božjih zapovjedi???

Vrh

PostPostano: Pet sij 22, 2010 22:41 

Daba je napisao/la:
Vidim i ovdje ima "novih vjetrova". Čak i od nekih forumaša koji su inače dosta unutar okvira vjere.
Da je Gospodin htio da se mi spašavamo po svojoj savjesti, onda se zasigurno ne bi patio klešući X. zapovjedi Božjih, zar ne?
Savjest je samo glazura na vjernikov život u smislu Evanđelja, na njegovo pridržavanje X. zapovjedi Božjih.

Ovo je rezultat relativizacije. I ovo je pokušaj relativizacije Gospodnjih naredbi.

Lako je pokazati promjerom da ste u krivu. Dakle, uzmimo lopova ili kojeg drugog kriminalca. Puno puta sam čuo da je lopov nekoga okrao ne kajući se ni malo jer je imao "socijalističko" obrazloženje da je okradeni bogat, da ima puno pa je red da to malo i podjeli, čak i krađom. Dakle, njegova savjest je mirna. Po nekim forumašima, on bi pravac u Raj.

I onaj koji ubije, a ne kaje se također ima sve posloženo sa svojom savjesti, ali ne ide u Raj jer se ne kaje već si manipulacijom svojom savješću (na sebi svojstven primitivan način) kupuje mir u duši. I njegova je savjest mirna, po nekima bi i on u Raj...

Onaj tko ima prilike upoznati Božju riječ, dužan je Nje se držati i provoditi u svom životu. Bez obzira na svoju savjest.

Pa što je ljudska savjest spram zapovjedi Milostivog Stvoritelja???

Vi bi našu ljudsku čemernu, kukavnu, prevrtljivu i opaku savjest postavili iznad Božjih zapovjedi???

Ako bi tko radio protiv savjesti, krivo bi radio. Čovjek će biti suđen po savjesti. No, savjest nije gotov paket nego nešto što podliježe normi istine. Stoga je čovjek dužan svoju savjest odgajati prema istini.

Vrh

PostPostano: Sub sij 23, 2010 22:47 

sara je napisao/la:
Čovjek će biti suđen po savjesti.

A kako se ovo nadovezuje: "Ja nisam došao suditi svijetu, nego svijet spasiti. Tko mene odbacuje i riječi mojih ne prima, ima svoga suca: riječ koju sam zborio - ona će mu suditi u posljednji dan." (Iv 12, 47) ?

Božje Riječi su i Deset zapovijedi i Zapovijed ljubavi, pa se utoliko slažem s Dabom, jer je pogodio bit.

Vrh

PostPostano: Ned sij 24, 2010 10:54 

adrijana je napisao/la:
sara je napisao/la:
Čovjek će biti suđen po savjesti.

A kako se ovo nadovezuje: "Ja nisam došao suditi svijetu, nego svijet spasiti. Tko mene odbacuje i riječi mojih ne prima, ima svoga suca: riječ koju sam zborio - ona će mu suditi u posljednji dan." (Iv 12, 47) ?

Božje Riječi su i Deset zapovijedi i Zapovijed ljubavi, pa se utoliko slažem s Dabom, jer je pogodio bit.

Ne bih komentirala izvlačenje citata Pisma iz konteksta. Radije navodim KKC - broj 1706 koji navodi da je svatko dužan slijediti zakon koji odzvanja u svjesti, a zatim cijeli članak 6 koji govori o moralnoj savjesti, s posebnom napomenom na br. 1795 koji doslovce piše: "Savjest je najskrovitija jezgra i svetište čovjekovo gdje je on sam s Bogom čiji glas odzvanja u njegovoj nutrini" a poziva se na Dokumente.
Naravno savjest nije gotov paket, ona se mora razvijati i usklađivati s Božjom riječju.

Vrh

PostPostano: Ned sij 24, 2010 17:14 

Svima koji ovdje razbivaju glavu pitanjem tko će se spasiti poručujem: brini se za svoje vlastito spasenje, ako tvoj život i djela zavrijede vječno spasenje, onda će se po tebi drugi ljudi spašavati!

Vrh

PostPostano: Ned sij 24, 2010 17:50 

sara je napisao/la:
Ne bih komentirala izvlačenje citata Pisma iz konteksta. Radije navodim KKC ...

Nema frke, pa Pismo nije u suprotnosti s Katekizmom... :wink: :wink:

sneni je napisao/la:
Svima koji ovdje razbivaju glavu pitanjem tko će se spasiti poručujem: brini se za svoje vlastito spasenje, ako tvoj život i djela zavrijede vječno spasenje, onda će se po tebi drugi ljudi spašavati!

Doista, ali zar je naslov teme onda samo igra riječima? Kako se ja mogu brinuti za svoje spasenje, ako ne znam koji su uvjeti za to spasenje... To jest, naravno da ja znam, samo postavljam retorička pitanja, kao i prije... Zbog različitih odgovora ova tema mi je interesantna... Vidimo da ne mislimo svi isto... Kako ćemo se onda svi spasiti?... Ah, neka je veliko Božje milosrđe!... :mrgreen:

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: Ned sij 24, 2010 22:51 

Dina reče:
Dina je napisao/la:
Znaci,bez Crkve u globalu nema spasenih.
Ovo je jedna od krscanskih varijacija....da li je covjek odgovoran sam za svoje spasenje?Da li njegov nacin zivota utjece na spasenje? Ili se moze zivjeti kako se hoce i biti spasen?

Dakle, odmah namirišim protestantske ujdurme. Pa što su se navadili na katolipčke forume, nemo'š od njih ni mrdnuti.

Tako i Dina (sama se diči time da je administratorica na jednom takvom forumu) nudi nama čiste heretičke misli.
Ubacije "crva sumnje" da bi kod slabijih vjernika poljuljala vjeru. I to im je dovoljno.
Kakvo je to pitanje da li je čovjek sam odgovoran za svoje spasenje? Hoću ja odgovarati za koga drugoga ili za sebe? I najbolje nudi na kraju, a to je čista hereza iz poznate protestantsko-globalističke kuhinje - da se može živjeti kako se hoće i biti spašen.
Samo to treba nuditi mladima kao mamac, eto sljedbenika koliko hoćeš. Onih kojima je preteško breme katoličkog jedinog ispravnog nauka.
Živi kako hoćeš i da ćeš biti spasen? O Gospode, koja opaka provokacija. Ovo je stvarno uvreda Duhu Svetome.

Vrh

PostPostano: Ned sij 24, 2010 23:01 

Gutaperka je napisao/la:
E zar ti vjeruješ da se takvi ljudi neće spasit? Po onom što vidim ti ljudi žive po svojoj savjesti i ja vjerujem da će se spasit

Možeš ti vjerovati, ali vjeruješ u opet nauk mimo crkvenog nauka. lijepo ti je i jasno naveo pri kraju druge strane čovjek izvatke iz KKC. Dakle, tko ima priliku upoznati riječ Božju, a odbija ju i živi mimo Božjih Zakona ne bi trebao imati spasenje.
Ti tvoji prijatelji, ako ne idu na Euharistiju koju je osobno ustanovio Krist Spasitelj iz nekog uvrijeđenog razloga jer im je netko nekada nešto učinio, to je apsolutno odbijanje Boga. Današnji svečenici nisu oni koji su im nanijeli nepravdu ili zlo. S njima će Gospodin po svojom milosrđu, ali to ne može biti isprika da se zbog nečega starog 70 godina odbija od tada ići u Crkvu!
To ne "pije vode".

To je jasno i mi katolici bi trebali UVIJEK zastupati pravovjerne stavove.

Vrh

PostPostano: Ned sij 24, 2010 23:04 

T.H.
Svaka ti čast, potpisujem sve što si napisao. Takav treba biti svaki katolik!
Od Duha si, Bogu hvala!

Vrh

PostPostano: Ned sij 24, 2010 23:13 

Kaže naš "crni" forumaš Modus vivendi:"Djela a ne riječi."

Da djela, ali djela poštivanja Crkvenog nauka Svete Crkve Katoličke (i drugih pravovjernih crkava) i Božjih zapovjedi. To su djela koja vode k spasenju, a ne ono što ti misliš.
Prvu nedjelju kad taj tvoj "dobrica" koji živi po savjesti, svojom voljom propusti slavlje Euharistije, on potpada pod smrtni grijeh, nije u milosti Božjoj i na vratima raja za toga i takve piše "zatvoreno"!

Vrh

PostPostano: Ned sij 24, 2010 23:19 

XXX"Čovjek će biti suđen po savjesti."
Ovo jednostavno nije istina već tvoje naklapanje na krilima relativizacije. Nije dobro da ovakve nedolične misli stavljaš na katolički post. Pročitaj ovdje odgovore pa će ti biti veoma jasno da su Božje zapovjedi u Crkveni nauk svakako iznad savjesti.
Čovjek modelira svoju savjest sukladno Božjim Zapovjedima i Crkvenom nauku. Tako postižemo da nas peče savjest ako učinimo što protivno Božjim Zapovjedima.
Dakle, savjest je čovjeku POMOĆ i svakodnevnom životu da poštuje Božje zapovjedi i Crkveni nauk.

XXX - nepotrebno osobno konotiranje posta

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 193 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata