Krizostom je napisao/la:
inače na jutarnjim i večernjim bogoslužjima se većinom propovijeda o pratktičnoj pobožnosti, znači onome što muče mlade u njihovom tinejdžerskom životu....i sam sam imao nekoliko propovijedi srednjoškolcima.....isto tako ima dosta mladih koji sviraju razne instrumente, pa se tako izmjenjujemo i sviramo kršćanske pjesme i slavimo Boga...
mladi petkom navečer kada subota počinje uzmu gitaru i vani sviraju i pjevaju, pošto je škola u prirodi, isto tako i subotom idu u šetnje i tako....nedjeljom i drugim danima mladi igraju nogomet, košarku, odbojku, stolni tenis, imaju i teretanu....jučer je baš odigrana revijalna bejzbol utakmica nakon koje smo imali večeru, inače svake prve nedjelje u novoj školskoj godini, za večeru se pripremi oko 60-ak skuša i pečeni krumpir, tu je još i sladoled i onda se tako družimo i blagujemo hranu....
Ovaj ti je dio kao neko nagovaranje mladih da ti dođu kamp. No neka si to stavio da vide roditelji, koji šalju djecu tamo, što ta djeca rade.
Ipak ovaj prvi dio koji pišeš govori o mogućnosti prozelitizma (pridobivanje novih članova iz drugih vjerskih zajednica raznim metodama primamljivanja).
Krizostom je napisao/la:
pa u adventističkim školama nema nikakve prisilne evangeliazcije....oni koji spavaju na kampusu nazoče jutarnjim i večernjim bogoslužjima, a oni koji ostanu vikendom, i subotnjim.....s obzirom da se susreću sa možda njima novim vjerovanjima, mnogi su upoznali adventistička vjerovanja i tijekom ovih 30 godina koliko škola djeluje prešli dragovoljno na adventizam....da li su to bili katolici ili ateisti u to ne ulazim....
Dakle ti priznaješ da su i neka djeca prelazila u adventističku crkvu i među njima ima i katolika. Misliš li da je takav oblik prozelitizma nešto što bi moglo zbližiti adventističku crkvu s KC?
Prozelitizam, barem u teoriji, se može prakticirati i bez prinude. I on kod nas nije krivično djelo ali je krivično djelo u nekim zemljama EU. Pitanje prozelitizma dospjelo je u fokus međunarodnog prava tek u posljednjih nekoliko decenija. U Grčkoj prozelitizam predstavlja krivično djelo, koje je definirano kao „svaki direktni ili indirektni pokušaj da se naruše vjerska uvjerenja osobe drugačije vjerske orijentacije, s ciljem podrivanja tih uvjerenja, bilo nekom vrstom moralnog utjecaja, moralne podrške ili materijalne potpore, ili prijevarnim sredstvima ili zloupotrebom iskustva, povjerenja, stanja nužde, smanjenih intelektualnih sposobnosti, ili naivnosti“
Već sam rekao da u Hrvatskoj prozelitizam nije krivično djelo ali dok se adventistička crkva njime bavi mislim da nije moguće postići potpuni ekumenski dijalog s njom.