Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 03:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 516 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 35  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 08, 2008 16:11 

pa u adventističkim školama nema nikakve prisilne evangeliazcije....oni koji spavaju na kampusu nazoče jutarnjim i večernjim bogoslužjima, a oni koji ostanu vikendom, i subotnjim.....s obzirom da se susreću sa možda njima novim vjerovanjima, mnogi su upoznali adventistička vjerovanja i tijekom ovih 30 godina koliko škola djeluje prešli dragovoljno na adventizam....da li su to bili katolici ili ateisti u to ne ulazim....inače na jutarnjim i večernjim bogoslužjima se većinom propovijeda o pratktičnoj pobožnosti, znači onome što muče mlade u njihovom tinejdžerskom životu....i sam sam imao nekoliko propovijedi srednjoškolcima.....isto tako ima dosta mladih koji sviraju razne instrumente, pa se tako izmjenjujemo i sviramo kršćanske pjesme i slavimo Boga...
mladi petkom navečer kada subota počinje uzmu gitaru i vani sviraju i pjevaju, pošto je škola u prirodi, isto tako i subotom idu u šetnje i tako....nedjeljom i drugim danima mladi igraju nogomet, košarku, odbojku, stolni tenis, imaju i teretanu....jučer je baš odigrana revijalna bejzbol utakmica nakon koje smo imali večeru, inače svake prve nedjelje u novoj školskoj godini, za večeru se pripremi oko 60-ak skuša i pečeni krumpir, tu je još i sladoled i onda se tako družimo i blagujemo hranu....

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2008 09:45 

Mene zanima dali u kampusima informirate ljude da za razliku od ostalih krscana nijecete besmrtnost duse te vjecni pakao. I dali katolicima kazete da vjerujete da je papa antikrist, Katolicka Crkva bludnica a Nedjelja zig zvijeri kako je pisala E. White koju drzite za proroka, ili takve stvari skrivate ko zmija noge, zavodeci neupucene?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2008 09:55 

crusadercro je napisao/la:
Mene zanima dali u kampusima informirate ljude da za razliku od ostalih krscana nijecete besmrtnost duse te vjecni pakao. I dali katolicima kazete da vjerujete da je papa antikrist, Katolicka Crkva bludnica a Nedjelja zig zvijeri kako je pisala E. White koju drzite za proroka, ili takve stvari skrivate ko zmija noge, zavodeci neupucene?

pa ovdje su većinom adventisti nemamo ih što informirati.....

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2008 11:59 

Krizostom je napisao/la:
inače na jutarnjim i večernjim bogoslužjima se većinom propovijeda o pratktičnoj pobožnosti, znači onome što muče mlade u njihovom tinejdžerskom životu....i sam sam imao nekoliko propovijedi srednjoškolcima.....isto tako ima dosta mladih koji sviraju razne instrumente, pa se tako izmjenjujemo i sviramo kršćanske pjesme i slavimo Boga...
mladi petkom navečer kada subota počinje uzmu gitaru i vani sviraju i pjevaju, pošto je škola u prirodi, isto tako i subotom idu u šetnje i tako....nedjeljom i drugim danima mladi igraju nogomet, košarku, odbojku, stolni tenis, imaju i teretanu....jučer je baš odigrana revijalna bejzbol utakmica nakon koje smo imali večeru, inače svake prve nedjelje u novoj školskoj godini, za večeru se pripremi oko 60-ak skuša i pečeni krumpir, tu je još i sladoled i onda se tako družimo i blagujemo hranu....

Ovaj ti je dio kao neko nagovaranje mladih da ti dođu kamp. No neka si to stavio da vide roditelji, koji šalju djecu tamo, što ta djeca rade.
Ipak ovaj prvi dio koji pišeš govori o mogućnosti prozelitizma (pridobivanje novih članova iz drugih vjerskih zajednica raznim metodama primamljivanja).
Krizostom je napisao/la:
pa u adventističkim školama nema nikakve prisilne evangeliazcije....oni koji spavaju na kampusu nazoče jutarnjim i večernjim bogoslužjima, a oni koji ostanu vikendom, i subotnjim.....s obzirom da se susreću sa možda njima novim vjerovanjima, mnogi su upoznali adventistička vjerovanja i tijekom ovih 30 godina koliko škola djeluje prešli dragovoljno na adventizam....da li su to bili katolici ili ateisti u to ne ulazim....

Dakle ti priznaješ da su i neka djeca prelazila u adventističku crkvu i među njima ima i katolika. Misliš li da je takav oblik prozelitizma nešto što bi moglo zbližiti adventističku crkvu s KC?
Prozelitizam, barem u teoriji, se može prakticirati i bez prinude. I on kod nas nije krivično djelo ali je krivično djelo u nekim zemljama EU. Pitanje prozelitizma dospjelo je u fokus međunarodnog prava tek u posljednjih nekoliko decenija. U Grčkoj prozelitizam predstavlja krivično djelo, koje je definirano kao „svaki direktni ili indirektni pokušaj da se naruše vjerska uvjerenja osobe drugačije vjerske orijentacije, s ciljem podrivanja tih uvjerenja, bilo nekom vrstom moralnog utjecaja, moralne podrške ili materijalne potpore, ili prijevarnim sredstvima ili zloupotrebom iskustva, povjerenja, stanja nužde, smanjenih intelektualnih sposobnosti, ili naivnosti“
Već sam rekao da u Hrvatskoj prozelitizam nije krivično djelo ali dok se adventistička crkva njime bavi mislim da nije moguće postići potpuni ekumenski dijalog s njom.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2008 12:20 

Krizostom je napisao/la:
pa ovdje su većinom adventisti nemamo ih što informirati.....

Ja te nisam pitao za adventiste, nego za katolike koji prelaze na adventizam, koje si spomenuo. Tj. dali katolike upoznate sa svim adventistickim vjerovanjima, pa i onima koje sam gore spomenuo!??

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2008 15:36 

to nije nikakva reklama....štoviše roditelji drugih vjera dragovoljno šalju svoju djecu zato što cijene ovu školu...drugo, oni koji dolaze valjda znaju gdje dolaze, da je ovo vjerska škola koja ima određena pravila....
i kao što sam rekao ovdje nema nikakve prisilne evangelizacije....djeca slobodno mogu ići vikendom doma....pa i mnogi profesori su dragovoljno prihvatili adventizam....svatko ima slobodnu volju....

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2008 19:43 

Krizostom ja bi te molio odgovor na moje pitanje!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2008 19:47 

:wink: Pa njihov kampus nije za kampiranje nego za misionarenje. :lol:
Jedini cilj sve djelatnosti je širenje adventizma. Sva pitanja u tom smislu su suvišna.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2008 20:20 

nitko ovdje ne propovijeda nikakav žig zvijeri, da je papa antikrist, da je RKC bludnica, nego se propovijeda raspeti Krist....i ova ustanova nije otvorena zbog misionarenja, nego još davne 1970, zbog toga što su adventisti imali problema u komunističkoj Jugoslaviji, zbog toga što su odbijali subotom pohađati nastavu....samo čudo što su vlasti i dozvolile takvu školu u ono vrijeme....samo nemojte mi reći da se škola osnovala da misionari komuniste, katolike i ostale....i smanjite malo ton inkvizicijskog duha

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2008 21:37 

Krizostome ja sam te jasno pitao dali katolike upoznajete sa svim adventistickim vjerovanjima, a tu spadaju i gore navedena o kojima je Ellen White pisala u "Velikoj Borbi"? I molim te iskren odgovor.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 10, 2008 06:33 

Citat:
Krizostom je napisao/la:

nitko ovdje ne propovijeda nikakav žig zvijeri, da je papa antikrist, da je RKC bludnica, nego se propovijeda raspeti Krist....i ova ustanova nije otvorena zbog misionarenja, nego još davne 1970, zbog toga što su adventisti imali problema u komunističkoj Jugoslaviji, zbog toga što su odbijali subotom pohađati nastavu....samo čudo što su vlasti i dozvolile takvu školu u ono vrijeme....samo nemojte mi reći da se škola osnovala da misionari komuniste, katolike i ostale....i smanjite malo ton inkvizicijskog duha

:wink: Koliko je meni poznato sve kršćanske crkve imaju naglašen osjećaj za misionarenje i to je odgovor na Isusov poziv u evanđelju: Pođite po svem svijetu i propovijedajte evanđelje... Jedino tu zaostaje pravoslavna crkva koja se drži one: cuius regio illius religio. Tu je najtvrđa Ruska pravoslavna crkva.
Adventistička crkvica nije nikakava iznimka, dapače, ona prednjači u širenju evanđelja, dakako, na svoj način.
To katolike nipošto ne mora uznemiravati, jer mi znamo kome smo povjerovali, jednako tako imamo kontinuitet crkve od apostola, a nismo nastali u 19. st. Samo treba hrabro naviještati, propovijedati i usmjeravati, posebno mlade, jer samo neznanje ih može odvesti u krivovjerne zablude.

Tvoj izraz;''ton inkvizicijskog duha'' zapravo pokazuje da brzo iskačeš iz kože - malo više stamenosti u vjeri i evanđeoskoj strpljivosti s onima koji ne misle kao ti ne bi ti škodilo.
Kako pišem ujutro, želim ti lijep i uspješan dan. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 11, 2008 13:15 

Ne radi se tu o strahu već o odgovornosti za vjeru djece koju su roditelji preuzeli kad su se vjenčavali da su spremni s ljubavlju od Boga primiti djecu i odgajati ih po zakonu Krista i njegove Crkve.
Osobno nikad ne bi poslao dijete u takav kamp jer bi prvo vjerojatno naučilo krivo koristiti interpunkciju (to zaključujem kad vidim pisanje Krizostomovo pisanje :lol: ) i drugo, od organizatora takvih druženja minimum koji očekujem je omogućavanje da se djeca u miru druže bez obaveze da sudjeluju u obredima drugih crkva, te da slobodno ispovijedaju svoju vjeru, da mogu ići na nedjeljnu sv. misu itd. Ukoliko to nije moguće onda tamo ne bi poslao svoju djecu.
Što se tiče konkretnih odgovora, crusadercro ne gaji iluzije da ćeš ih dobiti, obično nikada ne odgovore konkretno već zasipaju tonama nepotrebnog teksta kojim se promoviraju a nekada nemaju niti ikakve veze s pitanjem. Takva su moja iskustva a da o podmetanju i nekoraktnosti ne govorim.
Recimo mene bi zanimalo kad su adventisti prestali hodati od kuće do kuće i propovijedati? To mora biti u zadnjih 30 godina. Eto to bi me zanimalo kao i onaj odgovor o Prozitelizmu ali čini mi se ništa od toga.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 11, 2008 15:17 

Slazem se Barnaba, nije njima do diskusije nego do vlastite promocije a dobit konkretan kratki i jasni odgovor katkada je nemoguce. Ali neka ljudi vide da skrivaju svoje hereze ko zmija noge radije nego da ih se odreknu. Cudim se samo kako su se uspjeli odreci svoje prvotne hereze da je Isus arkandeo Mihael te prihvatili katolicki nauk o Trojstvu.

Vrh

PostPostano: Sri lis 08, 2008 12:15 

Clear Word, ili Clear Word Bible, adventisticka verzija Biblije(parafrazirana). Drugim rijecima prepravljen Biblijski tekst da bi potvrdio adventisticke doktrine...

http://millennium.fortunecity.com/linco ... r-word.htm
http://www.watchman.org/reltop/clearwordbible.htm

Od 26 izdanja Biblija koje nude, 14 ih je Clear Word verzija:
http://www.adventistbookcenter.com/Brow ... egory=BIBL

Vrh

PostPostano: Čet lis 09, 2008 06:49 

Nije to ništa novo, tako su napravili i Jehovini svjedoci. Zato je u raspravama s njima, potrebno uvijek koristiti provjereni prijevod od kompetentnih prevoditelja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 516 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 35  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata