Observer je napisao/la:
Algoritam je sljedeći: Ako povjeruješ – vjerovat ćeš da ti Bog može pomoći – doživljavat ćeš tu pomoć bilo subjektivno bilo objektivno – dakle – bit će ti dobro.
Skraćeni algoritam glasi: Ako povjeruješ – bit će ti dobro.
Je li to okvir argumentacije zašto biti vjernik? Onda otpada potreba za promišljanjem, dovoljno je samo povjerovati? Je li promišljanje o spoznajnim činjenicama samo remetilački faktor u tom postupku i unaprijed pogrešno?
No što ako je prezentiran algoritam samo placebo? Da li je moguća takva greška? Da li se unaprijed pomiriti s tom mogućnosti greške?
Što se tiće vjere složio bih se s jednim od prethodnih komentara tonija koji je naveo izjavu filozofa Henria Bergsona da je intuicija sredstvo spoznaje istine, više od razuma. Također postoje slične izjave i drugih poznatih religioznih osoba, primjerice:
Albert Einstein: "Intuicija je sveti poklon, dok je razum vjerni sluga. Stvorili smo društvo koje veliča slugu i zaboravilo je na poklon"
Tolstoj: "Razum me nije ničemu naučio; sve što znam dalo mi je, otkrilo mi je srce"
Paul Palnik: "Razum mora teško razmišljati kako bi shvatio 'istinu', no intuicija ju prepoznaje istog trena"
Joseph Joubert: "Razum nam može kazati što treba da izbjegavamo, ali jedino nam srce govori što treba da radimo"
Sv. Augustin: "Vjeruj da bi razumio, razumi da bi bolje vjerovao."
Stoga se ne može nešto što je govor srca i intuicije podvesti pod placebo. Ako vjeru i molitvu isključivo budeš pokušavao dokučiti razumom onda si na krivom putu.
Vjeru se mora prvo prihvatiti i onda se ulazi u osobni odnos sa Trojedinim Bogom. Molitva je prvenstveno čin volje i rezultat čovjekove odluke da stupi u odnos sa svojim Stvoriteljem i Otkupiteljem. Pri tome je Bog uvijek onaj koji radi prvi korak, a molitva je slobodni čovjekov odgovor na Božji poziv. Stoga ni jedna molitva nikada nije uzaludna ili beskorisna. Molitva ne mora uvijek polučiti nekakav mjerljiv rezultat ili emocionalnu utjehu, sreću ili mir. To su darovi Božji i nemamo ih pravo očekivati ili zahtijevati svaki put kada pristupimo molitvi.