patriot_1 je napisao/la:
I što ti to govori?Pa i komunizam i dan danas postoji,jel to dokaz da je dobar?Ono što ja hoću reći,<Katolička crkva nije jedina i nije svetija od npr. pravoslavne i protestantske!
ovo ti je dosta klimava argumentacija. Naime, komunizam kao takav nije nikada postojao - radi se o društvenom uređenju u kojem "svatko radi koliko može, a dobija koliko mu treba". Odnosno, radi se o raju na zemlji stvorenom od ljudskih ruku, odnosno, utopiji.
Ono što pod komunizam smatramo obično se odnosi na marksizam, boljševizam, lenjinizam, donekle maoizam i sl. No, od svih mahom nabrojenih nije ostao nitko! SSSR i druge komunističke zemlje su propale, odnosno, došlo je do transformacije režima i uništenje ideologije.
Npr. spomenuti maoizam je u stvari sinteza kineskog nacionalizma i socijalizma; dok u S. Koreji su knjige K. Marxa zabranjene i ta država više ni službeno ne priznaje socijalističko-marksističku doktrinu, već je razvila svoju koja se zove juanizam.
Danas su i Kina i Kuba postale kapitalističke države, gdje bivša komunistička stranka postoji samo nominalno s ciljem zadržavanja postojeće pol. elite na vlasti.
Što se doktrine (marksizma) tiče, davno je i to kod intelektualnih predstavnika ljevice napušteno, te se danas ljevica ne bavi više pravima radnika koliko pravima homoseksualaca i sl. nastranih manjina.
Isto tako, ne treba smetnuti s uma da danas svijet lagano prelazi iz doba industrijalizacije preko doba informatizacije do doba robotizacije - više ni radnika u tvornicama neće trebati jer će sve raditi roboti a upitno je hoćemo li trebati i trgovine (osim možda pekara) zbog novih 3d printera koji su, po nekima, preteča replikatora iz zvjezdanih staza (oni su "printali" i hranu!). Jasno je da u svijetu gdje čovjek neće raditi komunizam ne može ni nastati - a to K. Marx nije mogao predvidjeti.
Ukratko, komunizam iako možda još i životari, uskoro će i biti mrtav...samo je pitanje vremena.
S druge strane, KC je prošla sve od robovlasničkog društva preko feudalnog pa do današnjeg (post)industrijskog. Kako? Kako je moguće da KC koju su po tvome vodili maltene demoni koji u sebi nemaju ništ dobra, uspjela dogurati do danas?
Dakle, ponavljam, u tvojoj jednadžbi nešto ne štima... A sam sam ti već natuknio gdje je greška, ali si odbio na to reagirati.