Pa baš zbog toga što ne možeš podnijeti kako je i netko drugi katolik iako (Crkvu oduvijek karakteriziraju elementi integracije), ja sam napisao kako ti je lakše takvog napasti nego se okrenuti Bogu. Dakle ipak se može znati.
Šta, ljubomoran sam (ili frustriran) jer su i drugi katolici?

Nije mi jasno što hoćeš reći ovime.
Barnaba je napisao/la:
Ne zanima te sve dok netko ne napiše npr: "Najbolji katolički bar posjetili baptisti." u tom trenutku kreće priča "kakav katolički bar to su protestanti ..."
Nisam rekao za emanuel da su protestanti, ako na to ciljaš, samo da su pod jakim utjecajem protestantizma što se vidi u njihovom izboru glazbe.
Ako bi protestant ušao u katolički bar, taj protestant ne bi magično postao katolik, ili obrnuto, bar ne bi magično postao protestantski. Druge stvari govore što je katoličko, a što nije. Naveo sam već neke od stvari prema kojima se razlučuje, valjda je to zdravorazumski jasno.
Lucijan Antun je napisao/la:
Onda sigurno znaš da u liturgiji izvodimo Bachove i Haendelove skladbe, a obojica su bili uvjereni protestanti. Mozart i Haydn bili su krštenjem katolici, a ujedno i masoni. Treba li njihove skladbe izbaciti iz naše liturgije?
Pa zapravo dosta slabo se izvode, bar u mom iskustvu. Ali rekao sam da samo podrijetlo nije ključno (iako može biti važno), važna je namjena, umjetnička vrijednost, glazbeni stil itd. Ako su te skladbe pisane za liturgiju (a ono što se izvodi u liturgiji valjda je), i ako ima primjeren tekst i glazbeni stil, onda je u redu. Napisao sam to već za protestantsku glazbu općenito.
Ali ni Bach ni Handel, ni Mozart ni Haydn ne spadaju pod polifoniju i korale koji su ideal (posebno gregorijanski korali koji su vlastiti obredu) prema kojima treba stremiti, kako to navodi i Sabor, i koje posebno treba obdržavati u liturgiji. Ne znači da druge stvari nisu dopuštene, ali u određenoj mjeri i s jasnim kriterijima. Ne izmišljam ja toplu vodu.