Krizostom je napisao/la:
Pisem na ovoj temi jer nisam katolik. Adventist sam - inace novi trend u posljednje vrijeme da sve vise i vise adventista odbacuje trojstvo, medju njima i ja. Drugoj strani uvijek predbacujem da je za njih Sin titula, metafora, kazem im da je jedan od trojice bogova uzeo ulogu Sina i odigrao dobru predstavu - jer su ti bogovi iste starosti, ko-vjecni. Ja s druge strane vjerujem da je Isus rodjen, ili bukvalno proizisao iz Oca negdje u vjecnosti, to tvrdi i Mihej 5,2 - njegov ISKON; IZLAZAK; PORIJEKLO je starih davnina. Sada nama toj manjini predbacuju da vjerujemo kao katolici. S druge strane procitao sam jedan clanak iz katolickog casopisa "Zivo vrelo" na temu "Rodjen nestvoren". I tamo dobro objasnjava rodjenje, npr. kaze rijec "gennesio" znaci "izlaziti iz nekoga". No, onda clanak objasnjava da oni koji vjeruju da je Isus imao pocetak su heretici i onda spominju neko "vjecno radjanje" sto je za mene opet veca misterija nego trojstvo - kako mozes biti rodjen a da nemas pocetak. Znaci za mene je Isus rodjenjem naslijedio sve od Oca pa i bozanstvo, ali to se desilo negdje u vjecnosti, jer tek sa stvaranjem mi imamo vrijeme. Na kraju pitam vas na forumu - je li katolicko trojstvo kao i prostestanstko - sva tri bica su iste starosti, ko-vjecne ili vjerujete kao i u ovom clanku da je Isus bukvalno rodjen ili proizisao iz Oca, kao neko vjecno radjanje bez pocetka? Hvala svima koji ce odgvoriti! Clanak moze procitati ovjde
http://www.hilp.hr/dokumenti_zivo_vrelo ... 107010.pdfSin je suvječan Ocu. Rađanje sina iz Oca se može pokazati slikom Izvora i Rijeke. Izvor (Otac) jeste jedino počelo, no Rijeka (Sin) teče od kada Izvor "radi", a to je oduvijek. Inače, evo jedan odgovor na tvrdnju da Isus nije pravi Bog:
Razliku između Sina i stvorenja najlakše ćemo razumjeti kroz čovjekovu analogiju. Čovjek rađa dijete, a pravi robota. Ako bi taj robot i imao nekakvu umjetnu inteligenciju, on i dalje ne bi bio čovjek. Tj. čovjekovo dijete ima istu narav (bit) svog oca, narav čovjeka. Ništa što čovjek načini ne može imati narav čovjeka. To je ono što govori i nicejsko vjerovanje „istobitan s Ocem“. Čim je Sin Božji, to znači da je istobitan s Ocem jer ono što je stvoreno od Oca nema Očevu bit (narav). Čovjek nema Očevu bit jer je od Boga stvoren (načinjen).
Ljudi, primanjem krsne milosti, po Kristu, postaju posinovljena djeca Božja. Dakle, ne djeca u smislu da ih je Otac rodio, nego u smislu da nas je Otac usvojio. I po tom usvojenju mi postajemo Kristovi subaštinici, dakle, oni koji imaju udjela u onome što Sinu pripada po njegovoj naravi.
To su dobro razumjeli i stari židovi. To je, u ostalom, razlog zašto je Isus i ubijen:
„Odgovoriše mu Židovi: »
Mi imamo Zakon i po Zakonu on mora umrijeti jer se pravio Sinom Božjim.«” (Iv 19,7)
Da je Isus za sebe rekao da je prorok, ili da je stvorenje najveće na svijetu, ili bilo što slično, židovski glavari bi ga prihvatili ili ga barem ne bi kamenovali (jer to ne bi bila hula na Boga) . Ali on to nije rekao za sebe, one je za sebe rekao da je Sin Božji, dakle, da je Božje naravi, dakle, da je Bog. I u tome se sastojala ta „hula“ zbog koje je Isus uopće osuđen.
Slično vidimo i ranije kada Isus govori da su On i Otac, jedno. Također su ga Židovi htjeli kamenovati jer su dobro razumjeli što im govori… „
Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti – čovjek – sebe Bogom praviš…“ A „hula“ se ponovo sastojala u tome da se Isus nazivao „Sinom Božjim“:
„
Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve.
Ja i Otac jedno smo.«
Židovi ponovno pograbiše kamenje da ga kamenuju. Isus im odgovori: »Mnoga vam dobra djela Očeva pokazah. Za koje me od tih djela kamenujete?« Odgovoriše mu Židovi:
»Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti – čovjek – sebe Bogom praviš.« Odgovori im Isus:
»Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste! Ako bogovima nazva one kojima je riječ Božja upravljena – a Pismo se ne može dokinuti – kako onda vi onome kog Otac posveti i posla na svijet
možete reći: ‘Huliš!’ – zbog toga što rekoh: ‘Sin sam Božji!’? Ako ne činim djela Oca svoga, nemojte mi vjerovati. Ali ako činim, sve ako meni i ne vjerujete, djelima vjerujte pa uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu.«“ (Iv 10,28-38)
To je o pojmu, smislu i značenju izričaja „Sin Božji“.
Shvatiti izričaj „Sin Božji“ u bilo kojem drugom smislu bi značilo da su židovski glavari imali ispravnu vjeru da Isus ne može biti Bog, te da su ga zbog svoje ispravne vjere ubili. E sada, zašto bi netko vjerovao u Isusa ako misli da su oni čuveni glavari svećenički koji su ga ubili imali ispravnu vjeru, to ja doista ne mogu objasniti. Nemoj mi reći da ti imaš istu vjeru koju imaju i ti koji su ubili Isusa, da Isus ne može biti Bog?