Ma ja samo zelim ukazati na cinjenicu da je danas Isus s nama i poducava nas izravno, a sutra ga vise nema i mi polako pocinjemo mijenjati neke njegove prakse i ucenja, a to si objasnjavamo "poslanjem Duha Svetoga"?! Mos' mislit'... zar sada Duh Sveti najednom poducava drugacije nego Isus? Zar se Isus predomislio pa nam preko Duha Svetoga javlja da mijenja svoja vlastita ucenja?! Meni je to potpuno neuvjerljivo objasnjenje. Da je Isus htio drugacije postupati pa zar ne bi sam tako postupao. Sta ce mu Duh Sveti po kojem sada mijenja svoja vlastita ucenja i postupanja.
Dakle, ja bih bio jako oprezan sa svim tim Duhovima Svetima, ukazanjima i vizijama koje su nakon Isusa imali njegovi ucenici. I na osnovu cega su oni doista mijenjali i prilagodjavali njegovo izvorno ucenje u oblik koji danas poznajemo. A tu su praksu uveli vec prvi njegovi ucenici (Djela apostolska i sl.).
A to da je bilo prilicno veselo u ranoj krscanskoj zajednici, svjedoci i cinjenica da imamo na desetke apokrifnih evandjelja... po Judi, po Tomi, po Mariji, po Jakovu... Ocito je bilo nekoliko desetina nezavisnih crkava koje su sve djelovale u isto vrijeme i svaka je imala svoja tumacenja, nadahnuca, vizije, intervencije Duha Svetoga... Jedan poprilican krscanski new age koji je cvjetao dobrih 200-300 godina nakon Isusa.
Jesi li siguran da Isus nikad nije to zapovijedio? A tko je onda rekao: "Idite i učinite
sve narode mojim učenicima!" (Mt 28, 19), ili "Idite u cijeli svijet i propovijedajte moje evanđelje
svemu stvorenju! (Mk 16, 15), zatim
"Ovako stoji pisano: da Krist mora trpjeti i treći dan uskrsnuti od mrtvih; da se u njegovo ime mora propovijedati obraćenje i oproštenje grijeha
svim narodima, počevši od Jeruzalema." (Lk 24, 47)
Dakle, ovo su citati Isusovih riječi iz triju evanđelja, a psalme i proročke knjige iz Starog zavjeta neću sad navoditi da te ne zatrpavam citatima... Ali dajem preporuku za čitanje.
Konfuzija u prva tri stoljeća kršćanstva nije bila takva kao što navodiš. Rano se shvatilo da je pravo kršćanstvo
jedino u zajedništvu s apostolima i njihovim učenicima, starješinama prvih crkvi i prvim biskupima. Dakle,
gdje su apostoli (ili još uže: gdje je Petar), tu je i prava Crkva. Bilo je i tada individualaca, drugih "učitelja", odvojenih pokreta, ali ništa od toga nije dugo opstalo - najviše se širila Crkva u zajedništvu s apostolima.
A kušnji je bilo mnogo. Iz tog vremena potječe izjava "Izvan Crkve nema spasenja. Tko ima Boga za Oca, taj ima i Crkvu za majku." (sv. Ciprijan). Pravi kontekst ove proročke izjave su progoni prvih kršćana, koji su jako obeshrabrivali pojedince koji su smatrali da mogu biti dobri Isusovi učenici i ako iziđu iz Crkve (zbog straha od progona). Tu je nastala izjava koja se u puno navrata pokazala točnom "Izvan Crkve nema spasenja." I na kraju, Isusova oporuka i želja su zajedništvo svih vjernika (vidi: Molitva u Getsemanskom vrtu).