Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 14, 2025 05:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 238 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet svi 29, 2015 21:47 

To je moje tumačenje a ne naše!

Moguće je I jedno I drugo!

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2015 16:15 

Piše: Nikola Kuzmičić

Ekumenizam

. Razjedi-njenost nas koji smo kršćani, toliko obezvrjeđuje naše govorenje da nam svatko s pravom može zamjeriti ne-autentičnost. Zato je bitno da mi koji smo kršćani molimo i djelujemo kako bi kršćani bili jedinstveni.

Smisao ekumenizma je da svi mi koji smo kršćani postanemo što kršćanskiji. Da postanemo što sličniji Kristu. Da se što više približimo Kristu. A kad svatko od nas bude bliži Kristu, bit ćemo bliži i jedni drugima.

Smisao ekumenizma nije u uniformiranoj jednoobraznosti, nego u zajedništvu vjere, nade i ljubavi koje široki spektar posebnosti ne razdvaja, nego obogaćuje.

Smisao ekumenizma je u otvorenom dijalogu. Zato, svaki put kada svojim gimnazijalcima govorim o ekumenizmu, skrenem im pozornost na riječi koje se kriju u pojmu ekumenizam. Dakako da im usput spomenem kako zvuči ta riječ kada se pročita odostraga, ali za nas kršćane ionako je bitnije ono što je s prave strane. Kada se riječ ekumenizam podijeli na više riječi, dobijemo – E, kume, N iza M.

Dobijemo rečenicu koja nam objašnjava kakav bi trebao biti ekumenski dijalog. Prije svega, oslovljavamo se s kume, što nam posvješćuje činjenicu našega duhovnog srodstva. Ma koliko fizički, povijesno, politički ili kulturno bili različiti, puno je važnije ono što nas ujedinjuje. Naše duhovno srodstvo.

E je, barem u južnim krajevima naše domovine, uzvik kojim iskazujemo iznenađenje ili ushit zbog otkrića. U slučaju ekumenizma to je uzvik kojim ispovijedamo istinu da je poticaj za molitvu i ekumensko nastojanje nadahnuće Duha Svetoga. Po ljudskoj naravi, sklonosti i pameti stvaramo razdore i neprijateljstva, a Bog nas, Duhom svoga Sina, potiče na jedinstvo i ljubav. Tek kada to otkrijemo, tek kada toga postanemo svjesni, bit ćemo sposobni za ekumenizam.

U abecedi je slovo N iza slova M. Netko bi možda na ovom mjestu smatrao prikladnim napomenuti da je i u azbuci raspored ovih slova isti. To bi nas moglo dovesti na prag istine da je između kršćanskih Crkava nemjerljivo više onoga što nas spaja od onoga što nas razdvaja. No, mi ćemo radije svoje misli usmjeriti u drugom pravcu.

Simboličko spominjanje redoslijeda slova govori nam o nužnoj potrebi da se sve stavi na svoje mjesto. Ekumenski dijalog ne može biti plodonosan ukoliko sve stvari nisu postavljene na svoje mjesto. Ne smiju se, u ime jedinstva za kojim težimo, prešućivati bolne rane razdora. Ne smiju se, u ime vremena koje ima nastati, zanemarivati vrijeme koje je prošlo niti potreba suočavanja s onim što se u njemu dogodilo.

Stavljanje stvari na svoje mjesto je zapravo put obraćenja. Zato je potrebno neprestano posvješćivati da je poziv na ekumenizam poziv na obraćenje. Nemoguće je prihvatiti drugoga bez obraćenja srca i misli. Bez čišćenja srca i misli. No, neučinkovito je proglasiti srce i misli čistima. Potrebno je poduzeti napor da se očiste. Jedino ako na takav način pristupamo ekumenizmu, stvari neće poći naopako i naše ekumenske molitve i djelovanja neće postati – mazine muke.

Vrh

PostPostano: Uto lip 13, 2023 19:45 

raskoli su nastajali oko različitih tumačenja doktrinalnih pitanja, tumačenja nauka KC isl.
kažeš da krenemo od polazne točke -raskola...u potpunosti se slažem
samo tako se može riješiti to pitanje

raskol je krenuo u njemačkoj oko pitanja kupovanja oprosta grijeha
i onda na toj platformi protestanti su pretjerali i krenuli u druge "ispravke" prakse u katoličkoj Crkvi...povod je recimo bio dobar, ali su posljedice bile loše u daljnjim postupcima reformiranih

KC već odavno ne prakticira tzv. kupovinu oprosta grijeha....znači nauk KC je ispravan , kao i praksa življenja toga nauka
ako se KC već vratila na ispravne pozicije , to onda trebaju učiniti i reformirani
KC više nema prostora za nikakve ustupke ...kada to počme, onda će kliznuti u krivovjerje i odstupiti od ispravnog nauka vjere!
u tome je sva stvar i sve kvake oko pitanja ekumenizma i tko treba činiti ustupke i u kome smjeru

Ovo što pišeš je neistina. Crkva NIKADA u povijesti nije prakticirala naplaćivanje indulgencija. Postojali su izolirani slučajevi u kojima s pojedini svećenici to činili, međutim i tada su išli protivno Crkvi.

Vrh

PostPostano: Sri lip 14, 2023 17:13 

To su bili modernisti onog vremena, a ljagu neupućeni i zločesti preslikavaju na svu Crkvu. Nešto mi je ta situacija poznata :??

Vrh

PostPostano: Čet lip 15, 2023 09:33 

To su bili modernisti onog vremena, a ljagu neupućeni i zločesti preslikavaju na svu Crkvu. Nešto mi je ta situacija poznata :??

Jednako zlo mogu biti i modernizam i tradicionalizam ako se uzmu na isključiv način.

Poznato ti je koliko u novije vrijeme od drugog vatikanskog do danas imamo tredicionalističkih sekta tipa Lefeberovci, bratstvo sv. Pia X i sl. a toga je bilo i u prošlosti.

Ja sam po svom profilu umjereno tradicionalan pa mi je u teološkim pogledu uzor Ratzinger.

Nekad sam bio i neumjereno tradicionalan pa sam zaglibio skoro u sekti ( nekakva braća iz Roženice koja imaju svoje lokalni seosko ukazanje BDM i koji propovijedaju isključivo primanje pričesti na koljenima a ako svećenik odbije onda se ne pričeščuju).

Znak neumjerenom oblika jednog ili drugog je neizdrživa potreba na ukazivanje zla kod onih drugih te pretjerano opravdavanje svega kod sebe to imamo i kad se domoljublje shvati na isključiv način ( inače sam i umjereni domoljub jer dolazim iz krajeva gdje je to uobičajeno ponašanje a moje ime i prezime je takvo da ne može biti Hrvatskie).

Imamo puno napasti da nam nešto postane idol na nasvjestan način a opasnost može biti i veća kad je to nešto dobro, poželjno, moralno, časno itd. npr. domoljublje a u tvom i mom nekadašnjem slučaju tradicionalizam ( ovo IZAM već sugerira nekakvu opasnost sl. modern -izam).

Pogledaj na primjer pisanja normalnih katolika tipa Andreja, početnik, viz sl. s koliko slobode, ljubavi i oštroumnosti donose zaključke naravno da i njih kritiziran kad mi svojim pisanjem " gluposti" pruže priliku ali to na kraju bude na dobro i korist svih.

Na žalost u Crkvu a posebno u Hrvatskoj ušla je podjela na tradicionalisti i moderniste a mi bi trebali biti oni koje neće najesti na to nego pokušati objasniti ljudima što je bitno u vjeri a što je manje bitno bez obzira što je to nešto samo po sebi dobro i korisno.

U tom smislu i blaži oblik modernizma a koji se u svemu drži crkvenog učiteljstva može biti koristan ili ti progresivan tako da bi bilo idealno kad bi ova dva elementa u suradnji izgrađivala crkvu zapravo to oni i čine recimo Ratzinger i Rahner ni jedan ni za dlaku ne odstupa od učiteljstva a izgrađuju svaki na svoj specifičan način.

Ako bi smo iz ondašnjeg kuta gledanja trebali ocijeniti Tomu Akvinskog onda bi ga svi sigurno ocijenili za velikog modernistu jer u to vrijeme govoriti tako je moglo biti proglašeno za herezu a takvih problema su imali gotovo svi sveci.

Gledajući i Isusa samo iz političke perspektive moglo bi se zaključiti da je bio u neprestanom ratu sa tradicijom, domoljubljem, crkvenom vlašću i sl. pa bi i Njega mogli uzeti za modernistu...ali naravno to bi se dogodilo.kad bi bili ateisti i kad bi Isusa držali samo za običnog čovjeka ali budući da smo.vjernici sve nam je jasno jer znamo da je Isus Bogočovjek i iznad svih filozofskih određenja ali.da.sve.ono.što je korisno ne osuđuje.

Crkveni oci su uzeli puno toga iz poganske grčke filozofije da bi bolje pojasnili kršćanskui nauk, zamislimo sada reakciju neumjerenim tradicionalista njihovog vremena kad su vidjeli da neki uzimaju proučavati pogansku filozofiju te još uzimaju.njihove termine da bi objasnili kršćansku nauku, nije li to čista hereza.

Vrh

PostPostano: Čet lip 15, 2023 17:55 

Istinski normalni vjernici bi se trebali zabrinuti ako bi ih ti hvalio. Jedna od tih kojima se diviš je kmečala da se ne koriste ispravni termini, meni je to nedostojanstveno. Hvala ti što mene ne hvališ.

Vrh

PostPostano: Čet lip 15, 2023 18:00 

Istinski normalni vjernici bi se trebali zabrinuti ako bi ih ti hvalio. Jedna od tih kojima se diviš je kmečala da se ne koriste ispravni termini, meni je to nedostojanstveno. Hvala ti što mene ne hvališ.

Ne bude li tvoje ja u meni i obrnuto nećemo moći biti odnosno već nismo u Kristu zato pazi da ne povrediš bližnje.

Vrh

PostPostano: Čet lip 15, 2023 18:07 

Što je s onim tvojim bulažnjenjima o mrtvom forumu pa vrijeđanjima admina s Đavio, prijetnjama kako ćeš ići itd.? Sad si u nekoj drugoj osobi? No već sam ti rekla kako me tvoj modernizam i ostale gluposti jednostavno ne zanimaju. To što si ovako prikriveno nasilan kad te žena odbije nije moj problem. Odi i kmeči opet.

Vrh

PostPostano: Čet lip 15, 2023 18:27 

Što je s onim tvojim bulažnjenjima o mrtvom forumu pa vrijeđanjima admina s Đavio, prijetnjama kako ćeš ići itd.? Sad si u nekoj drugoj osobi? No već sam ti rekla kako me tvoj modernizam i ostale gluposti jednostavno ne zanimaju. To što si ovako prikriveno nasilan kad te žena odbije nije moj problem. Odi i kmeči opet.

Zašto nasilan?

Što kaže pjesma, bio sam pijanac.

Admin me je "etiketirao" kao ne katolički element pošto ne mogu pisati na podforumu odgovori ali pisano je : nepravdu strpljivo podnositi.
Bio sam prije još i grublji prema njemu tako toliko da ga je Andreja morala braniti, mislim da niko nije više puta baniran od mene a vjerojatno ću i sada biti što je zapravo i dobro da se malo odmorim.

Problem je ako sam ne katolički element a Crkva je jedna onda sam izgubljen ali ako jesam što će mo onda (:

I nije uredu od mene što sam ga nazvao Đaovi jednom sam na nekom drugom forumu nekoga ko se zove Tomatino nazvao Teletino mislio sam da je to simpa nakon čega me ne sestra izmeđunebaizemlje prijavila i dobio sam trajni ban.

I Isus je neke nazivao budalama i mnoge gore uvrede prema tadašnjoj kulturi veliko vrijeđanje bližnjeg ali to je bilo iz ljubavi.

Bitno mi je da nikog ne mrzim i sa uvredama želim zapravo dobro ali to nije kulturno ni pristojno znam.

Vrh

PostPostano: Čet lip 15, 2023 19:55 

kopitar je napisao/la:

Bitno mi je da nikog ne mrzim i sa uvredama želim zapravo dobro ali to nije kulturno ni pristojno znam.

Svaki nasilnik misli kako je dobar i kako zapravo čini dobro, no zlom se ne može činiti dobro.

Vrh

PostPostano: Pet lip 16, 2023 00:24 

Zašto nasilan?

Što kaže pjesma, bio sam pijanac.

Admin me je "etiketirao" kao ne katolički element pošto ne mogu pisati na podforumu odgovori ali pisano je : nepravdu strpljivo podnositi.
Bio sam prije još i grublji prema njemu tako toliko da ga je Andreja morala braniti, mislim da niko nije više puta baniran od mene a vjerojatno ću i sada biti što je zapravo i dobro da se malo odmorim.

Problem je ako sam ne katolički element a Crkva je jedna onda sam izgubljen ali ako jesam što će mo onda (:

I nije uredu od mene što sam ga nazvao Đaovi jednom sam na nekom drugom forumu nekoga ko se zove Tomatino nazvao Teletino mislio sam da je to simpa nakon čega me ne sestra izmeđunebaizemlje prijavila i dobio sam trajni ban.

I Isus je neke nazivao budalama i mnoge gore uvrede prema tadašnjoj kulturi veliko vrijeđanje bližnjeg ali to je bilo iz ljubavi.

Aj ne.... Rekla bih nešto, ali ipak, katolički forum :;
Najmanja stvar što si pogrdno nazvao forumaša, pa si, kao, zbog toga baniran. Svađao si se s većinom, stavljao stalno čirilićne postove, prenosio izjave forumaša na druge forume, a mislim da si na kraju baniran jer si se hvalio da ti nitko ništa ne može i da si ti moderator. Ovo samo istine radi, ispravak netočnog navoda.

Vrh

PostPostano: Pet srp 07, 2023 13:09 

Aj ne.... Rekla bih nešto, ali ipak, katolički forum :;
Najmanja stvar što si pogrdno nazvao forumaša, pa si, kao, zbog toga baniran. Svađao si se s većinom, stavljao stalno čirilićne postove, prenosio izjave forumaša na druge forume, a mislim da si na kraju baniran jer si se hvalio da ti nitko ništa ne može i da si ti moderator. Ovo samo istine radi, ispravak netočnog navoda.

Ne znam što je prevagnulo, vjerojatno više prijava od iste osobe ili više njh ali znam da sam nakon što sam mjesto Tomatino napisao Teletino odmah bio blokiran.

Vrh

PostPostano: Sub pro 09, 2023 21:25 

Da li možemo biti istinski kršćani ako nam nije stalo do ekumenizma?
Piše da je ova tema vezana uz nekatolike pa bi neko mogao pogrješno shvatiti da se to nas katolika ne tiče.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 17, 2024 09:08 

Jesu li na pomolu nevolje za moderni Rim? Kopti prekinuli ekumenske razgovore zbog “promjene stava” Rima o homoseksualnosti! https://www.quovadisecclesia.com/kopti- ... sualnosti/

Vrh

PostPostano: Pon ožu 18, 2024 14:44 

Jesu li na pomolu nevolje za moderni Rim? Kopti prekinuli ekumenske razgovore zbog “promjene stava” Rima o homoseksualnosti! https://www.quovadisecclesia.com/kopti- ... sualnosti/

Kopti su zanimljivi...oni mislim jedini imaju u kanonu Knjigu Henokovu...zanimljiva knjiga!
preko njih je ta knjiga došla na zapad i prevedena ostatku svijeta

nažalost , danas Afrika mora učiti zapad šta je hereza a šta nije :??
modernizam koji se već desetlječima uvlači u sam vrh KC je stražno zlo

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 238 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata