To su bili modernisti onog vremena, a ljagu neupućeni i zločesti preslikavaju na svu Crkvu. Nešto mi je ta situacija poznata

Jednako zlo mogu biti i modernizam i tradicionalizam ako se uzmu na isključiv način.
Poznato ti je koliko u novije vrijeme od drugog vatikanskog do danas imamo tredicionalističkih sekta tipa Lefeberovci, bratstvo sv. Pia X i sl. a toga je bilo i u prošlosti.
Ja sam po svom profilu umjereno tradicionalan pa mi je u teološkim pogledu uzor Ratzinger.
Nekad sam bio i neumjereno tradicionalan pa sam zaglibio skoro u sekti ( nekakva braća iz Roženice koja imaju svoje lokalni seosko ukazanje BDM i koji propovijedaju isključivo primanje pričesti na koljenima a ako svećenik odbije onda se ne pričeščuju).
Znak neumjerenom oblika jednog ili drugog je neizdrživa potreba na ukazivanje zla kod onih drugih te pretjerano opravdavanje svega kod sebe to imamo i kad se domoljublje shvati na isključiv način ( inače sam i umjereni domoljub jer dolazim iz krajeva gdje je to uobičajeno ponašanje a moje ime i prezime je takvo da ne može biti Hrvatskie).
Imamo puno napasti da nam nešto postane idol na nasvjestan način a opasnost može biti i veća kad je to nešto dobro, poželjno, moralno, časno itd. npr. domoljublje a u tvom i mom nekadašnjem slučaju tradicionalizam ( ovo IZAM već sugerira nekakvu opasnost sl. modern -izam).
Pogledaj na primjer pisanja normalnih katolika tipa Andreja, početnik, viz sl. s koliko slobode, ljubavi i oštroumnosti donose zaključke naravno da i njih kritiziran kad mi svojim pisanjem " gluposti" pruže priliku ali to na kraju bude na dobro i korist svih.
Na žalost u Crkvu a posebno u Hrvatskoj ušla je podjela na tradicionalisti i moderniste a mi bi trebali biti oni koje neće najesti na to nego pokušati objasniti ljudima što je bitno u vjeri a što je manje bitno bez obzira što je to nešto samo po sebi dobro i korisno.
U tom smislu i blaži oblik modernizma a koji se u svemu drži crkvenog učiteljstva može biti koristan ili ti progresivan tako da bi bilo idealno kad bi ova dva elementa u suradnji izgrađivala crkvu zapravo to oni i čine recimo Ratzinger i Rahner ni jedan ni za dlaku ne odstupa od učiteljstva a izgrađuju svaki na svoj specifičan način.
Ako bi smo iz ondašnjeg kuta gledanja trebali ocijeniti Tomu Akvinskog onda bi ga svi sigurno ocijenili za velikog modernistu jer u to vrijeme govoriti tako je moglo biti proglašeno za herezu a takvih problema su imali gotovo svi sveci.
Gledajući i Isusa samo iz političke perspektive moglo bi se zaključiti da je bio u neprestanom ratu sa tradicijom, domoljubljem, crkvenom vlašću i sl. pa bi i Njega mogli uzeti za modernistu...ali naravno to bi se dogodilo.kad bi bili ateisti i kad bi Isusa držali samo za običnog čovjeka ali budući da smo.vjernici sve nam je jasno jer znamo da je Isus Bogočovjek i iznad svih filozofskih određenja ali.da.sve.ono.što je korisno ne osuđuje.
Crkveni oci su uzeli puno toga iz poganske grčke filozofije da bi bolje pojasnili kršćanskui nauk, zamislimo sada reakciju neumjerenim tradicionalista njihovog vremena kad su vidjeli da neki uzimaju proučavati pogansku filozofiju te još uzimaju.njihove termine da bi objasnili kršćansku nauku, nije li to čista hereza.