Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon sij 26, 2026 18:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 193 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri svi 07, 2008 13:47 

S obzirom da mnogi tvrde za svoju Crkvu da je prava, da li to znači da će se spasiti samo pripadnici tih crkvava...što je sa ostalima? Isus je rekao Tko vjeruje u mene, živjet će....što je sve dovoljno za spasenje?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 13:50 

Pozdravljam te John i želim dobrodošlicu na forum. Kako se da zaključiti iz tvog nastupa ti nisi katolik pa bih te zamolio da prvo kažeš kojoj denominaciji pripadaš?
Mislim da to ne bi trebao biti problem.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 13:54 

pripadam kršćanskoj adventističkoj crkvi....još nešto?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 14:02 

John Wicliffe je napisao/la:

Ne ništa za sada, mi već imamo članicu iz adventističke crkve i imali smo neke nesporazume s njom ali ne znači da to mora biti slučaj i s tobom. Još jednom ti želim dobrodošlicu.
Što se odgovora tiče, naravno da spasenje nije rezervirano za katolike niti je činjenica da će svaki katolik biti spašen. Dakle formalno članstvo u katoličkoj crkvi nije garancija 100% spasenja. Moguće je da čovvjek bude kraj izvora milosti a da se svojom voljom ne napije iz tog izvora.

Mi katolici vjerujemo da je milost Božja potrebna za spasenje
Katekizam kaže:
1996 Nase opravdanje dolazi od Bozje milosti. Milost je naklonost, nicim zasluzena pomoc koju nam Bog daje da bismo odgovorili njegovu pozivu: da postanemo sinovi i kceri Bozje, posinci, sudionici bozanske naravi i zivota vjecnoga.

Zadnja izmjena: Barnaba; Sri svi 07, 2008 14:26; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 14:21 

Wycliffe, a ne Wicliffe

Citat:
S obzirom da mnogi tvrde za svoju Crkvu da je prava, da li to znači da će se spasiti samo pripadnici tih crkvava...što je sa ostalima? Isus je rekao Tko vjeruje u mene, živjet će....što je sve dovoljno za spasenje?

Onda neka svaki cvrsto povjeruje da ce biti spasen.

Zadnja izmjena: crusader; Sri svi 07, 2008 14:32; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 14:57 

crusader je napisao/la:
Onda neka svaki cvrsto povjeruje da ce biti spasen.

Misliš da se čovjek svojom voljom, može spasiti, na taj način?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 23:02 

John Wicliffe je napisao/la:

...Da još nešto...
adventistićkoj zajednici sedmog dana ili....?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 08, 2008 07:19 

Moram biti potpuno iskren s tobom John Wicliffe, shvaćam tvoju zabrinutost koja izvire iz tvog pitanja „Tko će biti spašen“ jer se nalaziš u zajednici koja je nastala puno kasnije od nastanka Crkve na Apostolskoj baštini. Pravoslavni i Katolički vjernici su odista na izvoru vjere i tim je veća njihova odgovornost u prihvaćanju milosti koja im se daje. Dok pripadnici tvoje adventističke crkve, pored prihvaćanja milosti spasenja lako mogu biti u prilici da sami sebe osude na nespašavanje. To može biti slučaj kad aktivno nastoje preobratiti Kršćanske vjernike na svoje uvjerenje, kroz vaše tzv. evangelizacije. Tako bivaju odgovorni ne samo za sebe već i za one koje dovode u zabludu i sablazan. Ti najbolje znaš koji su motivi postavljanja tvog pitanja i ja neću pretpostavljati ništa. Potpuno si slobodan u odabiru svojeg vjerovanja i potpuno pred Bogom odgovoran za svoje vjerovanje ali i odgovoran ako druge uvjeravaš u zablude kao što je pisano u Evanđelju po Marku 9-ta glava, redak 42:
"Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more."

Vrh

Naslov:
PostPostano: Ned svi 11, 2008 12:14 

Citat:
Misliš da se čovjek svojom voljom, može spasiti, na taj način?

cineci dobro drugima i sebi, naravno da moze.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Ned svi 11, 2008 20:29 

crusader je napisao/la:

cineci dobro drugima i sebi, naravno da moze.

...Zar samo dobra djela, otvaraju vrata Raja...?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Ned svi 11, 2008 21:25 

Sektaši se neće spasiti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Ned svi 11, 2008 22:08 

Kad smo kod morala...
Moral može spasiti, ali moralizam uništava.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon svi 12, 2008 07:28 

Bog je definitivno gospodar života i smrti pa samim tim i spasenja čovječjeg. Spašeni će biti mnogi nekatolici koji su radili po svojoj savjesti i oni koji nisu sablaznili vjernike. U njegovoj je moći da kroz čistilište spasi i takve ljude. U čistilištu će mnogi shvatiti zablude u kojima su bili. Božje ljubav je neizmjerna i hvala mu ne tome što ne želi da se ni jedan maleni izgubi već da bude spašen. Stoga je iz tog razloga i zapisano u Bibliji "Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more." Božja je milost bezgranična pa i prema onima koji, u nekim svojim tzv evangelizacijama, Svetu Crkvu Katoličku, Crkvu koju je Krist utemeljio nazivaju babilonskom bludnicom a Papu antikristom, takvi će dugo vrlo dugo vremena provesti u čistilištu prije nego budu spašeni upotpunosti.

Zadnja izmjena: Barnaba; Pon svi 12, 2008 08:11; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 15, 2008 21:12 

ja smatram da će se svatko ko živi po svojoj savjesti spasiti,bio on Katolik,Pravoslavac,Protestant,pripadnik neke druge vjere ili čak ateist

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 15, 2008 21:49 

Gutaperka je napisao/la:
ja smatram da će se svatko ko živi po svojoj savjesti spasiti,bio on Katolik,Pravoslavac,Protestant,pripadnik neke druge vjere ili čak ateist

Pozdravljam te Gutaperka, dobrodošla nam i potpisujem!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 193 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata