Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 21, 2025 05:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 38 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Pet vel 16, 2024 00:47 

Nemam ambicije biti uzor. Slijedi Krista.

Vrh

PostPostano: Pet vel 16, 2024 00:51 

Ovo je strava, izmijenio si post, maknuo riječi "govna" da ne bi tko vidio tvoj pravi izričaj... :?
U što se pretvara forum :roll:
Nema druge, pridružiti ću te drugom "tradicionalistu" na ignore, takvi unose smutnju i nemir. Aj zbogom.

Vrh

PostPostano: Pet vel 16, 2024 01:01 

Ovo je strava, izmijenio si post, maknuo riječi "govna" da ne bi tko vidio tvoj pravi izričaj... :?
U što se pretvara forum :roll:
Nema druge, pridružiti ću te drugom "tradicionalistu" na ignore, takvi unose smutnju i nemir. Aj zbogom.

Tako TotusTuus kapitulira. Uzdignute glave.

P.S. Što se tiče ovog izraza, Totus je u pravu. Vratio sam ga na original, ljudi moraju vidjeti moje pravo lice.

Vrh

PostPostano: Pet vel 16, 2024 21:55 

Po čemu je to poziv na linč? Ekstremno korumpirani svećenici, s prijestupima koji nisu samo povrede discipline nego krivična djela nisu pojedinačni slučajevi nego gotovo stihijski pojava. Zašto bi razgovor o tome bio ocjenjivanje? Zar to nije stvarni problem, s obzirom da su posljedice katastrofalne. Crkve su prazne, Župe, biskupije, čitava katolička zajednica umire. To više nije kriza, nego nešto puno dublje i teže s čim se u dvije tisuće godina nismo susreli. Iako nisu jedini uzrok, svećenički skandali imaju veliki udio među uzrocima te katastrofe. S tim da problem nisu toliko postupci pojedinih svećenika koliko sustavno prikrivanje zlotvora.
S tim dolazimo do srži problema. Ti bi razgovor o tome proglasila pokušajem linča (stvarno ne znam na osnovu čega) zato jer ti je neugodno da se počne razgovarati i prikrivanju, o onima koji prikrivaju, i o tome u kom pravcu vode tragovi prikrivanja.
A posebno bi bila interesantna tema, s obzirom na konzervativno-progresistički sraz u Crkvi, koji je evidentan, da pokušamo analizirati skandalozne svećenike s obzirom na tu ideološku razdjelnicu, posebno one koji su višeg ranga, pa su time i njihova gledišta i doktrinarne afilijacije detaljnije poznati. Do kakvih bi to zaključaka samo dovelo.

Pa linč je u tome što se spominje ime i prezime osobe u jako negativnom kontekstu i poziva na "vrednovanje" (tj. izrugivanje) njegovih djela, a kako i sam kasnije tvrdiš: katolici ne bi trebali suditi osobu, nego grijeh. Znači, možemo razgovarati o problemu i to ne treba zataškavati, pa u tradiciji imamo toliko slučajeva svećeničkog zakazivanja, ali forumski lov na vještice s imenom i prezimenom nije vjernički način.
Eto, još u 13./14. stoljeću je nastao spjev Svit se konča o raznim grijesima klera..
Kad bismo više čitali Evanđelje, a manje neke portale koji samo huškaju na unutarcrkveni sraz bilo bi više jedinstva među nama (a i u Crkvi)... :wink:

Vrh

PostPostano: Pet vel 16, 2024 22:02 

Danas je bilo mirno jer Kopitar slavi Sretenje, a i lijepo je vidjeti okretanje poeziji forumskog para.

Vrh

PostPostano: Sub vel 17, 2024 07:57 

Danas je bilo mirno jer Kopitar slavi Sretenje, a i lijepo je vidjeti okretanje poeziji forumskog para.

Zanimljivo je to što ti znaš bolje od mene o njihovim praznicima i svaki put me iznenadiš jer ja doista to ne pratim.

Ja sam upoznao pravoslavlje u smislu istočnih otaca i nešto novijeg isihazma itd. ali me njihovi praktični djelovi vjere nisu toliko zanimali, liturgiju sam upoznao preko grkokatolika i lijepo je vidjeti tu raznolikost.

Mislim da ih je vrlo lako upoznati dovoljno je proučiti samo istočne oce, njima je možda malo teže jer im je teško razumjeti naše pobožnosti i značenja kao što su Presveto srce Isusovo, Bezgrešnog srce Marijino, zatim klanjanje pred presvetim itd. zapadne oce čitaju do raskola tako da bolje poznaju Augustina od većine naših vjernika i općenito oni baš čitaju oce kao dio svoje pobožnosti dok je kod nas više na snazi pobožne prakse a manje čitanje Pisma i otaca. U svakom slučaju i od njih se može nešto naučiti.

Vrh

PostPostano: Sub vel 17, 2024 10:52 

I danas će biti mir na forumu bar dok se kopitar ne vrati s ljevičarskog prosvjeda.
Inače je on budući nije katolik pomiješao grkokatolike i šizmatike. Krkokatolička liturgija je Katolička liturgija kao i crkveni oci i svetci prije 1054. No ne može to shvatiti netko tko slavi svetosavlje i duge bitne stvari miješa.

Vrh

PostPostano: Sub vel 17, 2024 12:31 
Administrator

Pošto je tema prešla u offtopic i vrijeđanje, zaključavam temu i molim sve da počnu raspravljati konstruktivno, da to bude nešto korisno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 38 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata