Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 14, 2025 06:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Sveti Jeronim
PostPostano: Pon ruj 30, 2019 09:32 

Crkveni naučitelj, pisac, pokornik i prevoditelj Svetog pisma na latinski jezik. Poznata je njegova molitva: „Oprosti mi Bože jer sam Dalmatinac!“.

https://hkm.hr/svetac-dana/sveti-jeronim/

O mjestu rođenja ovog sveca puno se raspravljalo i tijekom minulih stoljeća. Pavlin iz Štrigove (u Međimurju, latinski Stridon) iz 18. st. Josip Bedeković napisao je knjigu, koju je nedavno s latinskog preveo čakovečki profesor Marko Rašić, a knjiga donosi 62 poglavlja s cjelokupnom povijesti Ilirika, Dalmacije i Međimurja, a zatim i životopis ovoga sveca u 32 poglavlja. Autor dokazuje da je sv. Jeronim rođen upravo u Štrigovi, mjestu koje od nekada krasi crkva posvećena sv. Jeronimu, s dva tornja, kraj koje je u prošlosti djelovao pavlinski red, a crkva je bila hodočasnička.
Crkvu krase freske poznatog baroknog slikara Ivana Rangera, također pavlina, što znači da je i u prošlosti bila znamenita i važna.
Iz povijesnih spisa se dosad znalo da je rodno mjesto sv. Jeronima bilo Stridon, "na granici rimskih provincija Panonije i Dalmacije, blizu grada Emone" (današnja Ljubljana).

https://www.strigova.info/crkva-sv-jeronima/

http://www.h-r-z.hr/index.php/djelatnos ... -u-trigovi

Vrh

PostPostano: Ned lis 06, 2019 16:34 

Iduće godine obilježava se 1600. obljetnica smrti svetog Jeronima, a nedavno je na njegov blagdan 30. rujna papa proglasio Treću nedjelju kroz godinu - Nedjeljom Božje Riječi. (Iduće godine pada na 26. siječnja.)

Sveti Jeronim je običavao reći: "Nepoznavanje Svetog Pisma nepoznavanje je Krista".

Papa je predložio neke moguće inicijative povodom tog blagdana: tiskanje i dijeljenje Biblija (ili bar nekih biblijskih knjiga) obiteljima, kateheze o Božjoj Riječi, obnova propovijedanja prema Evanđeljima...

Prošle godine sam bila uključena u mrežu čitanja Biblije u cjelini kroz 365 dana i bilo je jedinstveno iskustvo...
https://zenavrsna.com/citanje-biblije-365-dana/8553

Vrh

PostPostano: Pet lis 11, 2019 21:03 

Knjiga dr. Berljaka o sv. Jeronimu rođenom u Štrigovi

Bula pape Nikole V. za crkvu rodnoga mjesta svetoga Jeronima u Štrigovi“ naslov je najnovije knjige crkvenog pravnika prof. dr. Matije Berljaka, profesora emeritusa Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavljene uoči predstojećeg blagdana crkvenog naučitelja sv. Jeronima, te o 1600. obljetnici od smrti sv. Jeronima i 572. obljetnici izdanja spomenute bule pape Nikole V.

Kako navodi dr. Berljak, bula pape Nikole V. Gloriosus Deus in sanctis suis (Bog slavan u svecima svojim) izdana je u Rimu 10. studenoga 1447. godine za crkvu rodnoga mjesta svetoga Jeronima u Štrigovi (Stridonium), u Međimurju, ali njezin original nije dostupan javnosti. Otkrićem uredskog, radnog primjerka bule, pohranjenog u Vatikanskom tajnom arhivu, omogućeno je čitanje sadržaja kojeg je pisar pape Nikole V. prepisao u Svečani primjerak bule.

Prof. Berljak u knjizi na 128 stranica istražuje i objašnjava sve okolnosti oko nastanka spomenute Bule, saznaje tko je bio molitelj za njezino izdavanje, kao i o povodu njezina izdavanja, analizira sadržaj, stilski oblik i značenje Bule, posebno se osvrćući na rodno mjesto i očinski dom te crkvu Sv. Jeronima prema papi Nikoli V. U prvom dijelu knjige objavljen je preslik rukopisnog Uredskog, radnog primjerka bule pape Nikole V. i njezin tiskani prijepis, kojeg je načinio vrsni svećenik arhivist Andrija Lukinović 2004. godine, zatim tiskane prijepise Svečanog primjerka bule koje su načinili Mihael Bombardi 1718. godine i Josip Bedeković 1752. godine, i hrvatski prijevod Bedekovićevog prijepisa bule koji je načinio Marko Rašić 2017. godine.

Objavom tih preslika iznimno vrijednog i zanimljivog, a gotovo nepoznatog, rukopisnog latinskog izvornika bule pape Nikole V. uvelike je proširena mogućnost izravnije komunikacije s rodnim mjestom velikoga crkvenoga učitelja svetoga Jeronima tj. sa Štrigovom u Međimurju u nekadašnjoj Zagrebačkoj nad/biskupiji, a danas u Varaždinskoj biskupiji. Kako prof. Berljak piše u zaključku knjige, „nakana nam je da se do sada skriveni, malo poznati i još manje vrednovani, veoma važan povijesni izvor, tj. spomenuta Papina Bula – koliko je nama poznato jedina isprava takve vrste u Međimurju pa i šire – otkrije ljubiteljima znanosti, povijesne istine te pripomogne proučavanju i štovanju spomenutog Sveca i mjesta njegova rođenja“.

Bula je dragocjeni povijesni izvor koji jasno pokazuje veliku ljubav Rimskoga prvosvećenika prema sv. Jeronimu, jer on je, kako piše u Buli, „uzvišeniji od ostalih“ svetaca, budući je „proslavio svetu majku Crkvu“, pa je stoga poput „goruće svjetiljke postavljen na svijećnjak u domu Gospodnjem“, navodi dr. Berljak, pojašnjavajući da papa Nikola V. s poštovanjem govori i o gradu Štrigovi i o banu kraljevine Slavonije grofu Fridriku Celjskom, ujedno vladaru Celja, Ortenbera i Zagorja, koji je – razmišljajući o vlastitom spasenju i želeći nagomilati veliko blago u nebeskim stvarima dao projektirati i sagraditi te svečano i bogato opremiti – crkvu posvećenu sv. Jeronimu, i to na mjestu gdje je bila Jeronima roditeljska kuća u kojoj je on bio othranjen i odgojen.

Papa u Buli ističe da je ona upućena svim Kristovim vjernicima, a da je povod Buli novosagrađena crkva na mjestu gdje je bio roditeljski dom sv. Jeronima te da želi da se spomenuta crkva još više posjećuje i da se poveća pobožnost vjernika prema Svecu. Da bi se postigao spomenuti cilj papa Nikola V. Bulom podjeljuje posebne milosti i određene oproste župljanima i hodočasnicima koji se pokaju i ispovjede te iz pobožnosti posjete na blagdan sv. Jeronima crkvu njemu posvećenu u Štrigovi, te daruju materijalna sredstva za njezino održavanje. To govori da je, do tada već poznata hodočasnička crkva podignuta u čast sv. Jeronimu u Štrigovi na neki način, podijeljenim posebnim Papinim oprostima, postaje mjesto posebnih milosti – svetište sv. Jeronima.

Za autor knjige dr. Berljaka, značajno je da papa Nikola V. u Buli govori o ubikaciji rodnoga mjesta sv. Jeronima te ističe da je Štrigova bila „očinski dom samoga sveca u kojoj je bio othranjen i odgojen“. Prema toj činjenici, Štrigova je jedino mjesto na svijetu koje ima potvrdu jednoga pape da se upravo u tom mjestu rodio sv. Jeronim. U Štrigovi, u Jeronimovu zavičaju, ne samo župljani nego i vjernici iz drugih krajeva posebno štuju i to od davnina „svoga vjeroispovjednika“ Jeronima.

ika.hkm.hr

Slika

Vrh

PostPostano: Sri stu 27, 2019 16:02 

Prošle godine sam bila uključena u mrežu čitanja Biblije u cjelini kroz 365 dana i bilo je jedinstveno iskustvo...
https://zenavrsna.com/citanje-biblije-365-dana/8553

O sutra ponovno počinje projekt pa me podsjetilo na ovaj vaš post.

https://zenavrsna.com/citanje-biblije-3 ... z_OVuTcf_4

Vrh

PostPostano: Sri stu 27, 2019 21:11 

Hvala ti, nisam ovo znala...

Zanimljivo je da sam tijekom čitanja malo zašla s planiranog puta (nešto sam čitala brže, nešto sporije), ali uvijek se poklopilo da se čitanja sadržajno slažu i kao nadopunjuju pa me to fasciniralo.. Pola sata čitanja dnevno stvarno smiruje i kao da liječi...

Prije čitanja sam uvijek rekla:
"Dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše svojih vjernika
i užezi u nama oganj svoje ljubavi."

To mi je osobno bilo jako važno, jer kad bih to rekla nisam upadala u rastresenost tijekom čitanja.. Svaki put sam osjećala da me sveto pismo iznutra obnavlja..

Osim tog predloženog plana ima i drugih načina, npr. ovaj s 5 dana viška svaki mjesec da se nadoknadi što je propušteno:
https://biblija-govori.hr/wp-content/up ... /25x12.pdf

Jedino još nisam pročitala do kraja proroka Ezekiela... Izuzetno teška knjiga, ne samo za shvaćanje, nego i za čitanje.

Vrh

PostPostano: Sri sij 01, 2020 15:16 

Evo od danas, 1. siječnja, dostupan je još jedan ciklus (s drugačijim datumima)

https://muzevnibudite.com/biblija-kroz- ... uoTqenY35Y

Vrh

PostPostano: Čet sij 02, 2020 11:46 

Hvala ti Dea za ovo.Možda je to šansa da počnem ponovo.Jer već sam neko vrijeme čitala,pa sam,razočarana u molitve,prestala...

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2021 20:29 

Na ovoj temi sam u početku spominjala knjigu o. Josipa Bedekovića, pavlina iz 18. st. čije veliko narativno djelo o povijesti Ilirika i životu svetog Jeronima "Natale solum..." intrigira i danas... Nema sumnje da je riječ o vrlo učenom pavlinu koji je proučavao mnoga djela onoga doba i u svom radu koristio istraživanja drugih, a i sam se bavio "putopisnim" istraživačkim radom.

No, je li on možda negdje i pogriješio?
Ne želim reći da je pogriješio oko lokacije antičkog grada Stridona - ostavljam to pitanje još otvorenim (na radost naših Dalmatinaca) - jer je njegova knjiga bacila svjetlo i na druge krajeve Hrvatske koji su se nekoć također nazivali Dalmacijom (rimskom provincijom).
Od Bedekovića naime potječu teorije i o drugim antičkim gradovima koji su dosad bili više-manje nepoznati (neistraženi). Tako na dva mjesta u svojoj knjizi tvrdi da se na mjestu Čakovca nalazila antička Aquama. Međutim, stariji izvori na koje se poziva ne potvrđuju njegovu pretpostavku. On ih je jednostavno pogrešno iščitao. Tako bečki geograf Wolfgang Lazius na kojeg se Bedeković poziva zapravo rimsku Aquamu smješta u mađarski grad Zakany (nekoć hrvatski Sakon - poznat u 16. stoljeću po jednom slavnom sastanku važnih ličnosti - LINK).
Naši povjesničari su uzalud godinama tražili oko Čakovca ostatke stare Aquame, koju spominje Antonijev itinerar da je smještena na ušću Mure u Dravu, a Drava je prije 18. st. tekla malo južnije (ispod Legrada), pa je i ušće bilo na drugom mjestu.
(W. Lazius - LINK)

Zašto je Bedeković slučajno pogriješio?
Razmak od 2 stoljeća i sasvim drugačija kartografija učinila je da je on stari hrvatski (nekoć poznati, a zatim potpuno zaboravljeni) gradić Sakon zamijenio za, u 18. st. puno poznatiji, Čakovec. Demantira ga sam njegov izvor: bečki kartograf i istražitelj rimskih spomenika 16. st., spomenuti W. Lazius koji u istom odlomku opisuje i stari grad Bononiu (Ludbreg), Leonatu (vjerojatno Legrad) i Aquamu (Sakon).
Kad se pogleda sam smještaj Sakona, oko predivnih pitomih jezera, puno je jasnije zašto bi baš tu mogla biti rimska ostavština koju su nekoć s pravom zvali Aqua-ma...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata