adrijana je napisao/la:
U tumačenju ovog novog nigerijskog zakona zato uzmite u obzir što je ustvari "vjenčanje", jer sam o tome govorila, a ne o zatvorima.
Zao mi je ako ti je promaklo, ali
"zatvori" su upravo ono o cemu je rijec.
Znam da nisi razumjela, zato ne drzim protiv tebe nista sto si u pocetku rekla.
Ali sada si svjesna razlike izmedju:
-
institucionaliziranja --- Izjednacavanje hetero i gej parova pred zakonom (o tome u Nigeriji nema ni govora!);
-
tolerancije/ignoriranja --- Ne priznavanje gay bracne zajednice kao legalno vazece (kao sto je bilo do sada);
-
kriminalizacije --- Ono sto zakon o kojem pricamo znaci:
Zatvaranje na 10 do 14 godina onih koji obave ceremoniju.
Sad kad znas, koje je tvoje misljenje o tom zakonu?
adrijana je napisao/la:
Pored ostalih prava koje ljudska osoba ima samim time što je čovjek, zbog čega bi neka država trebala dopuštati "vjenčanje" dvaju muškaraca ili dviju žena?
Legalizacija nema veze s temom... Relevantno pitanje bi bilo:
"Zbog čega bi neka država trebala tesko kaznjavati "vjenčanje" dvaju muškaraca ili dviju žena?"- Podsjetimo se,
ceremonija je samo simbolicna - istospolni brak nije bio priznat u Nigeriji ni prije.
Ne pricamo o pravu na legalni brak, nego o ljudskom pravu da ne budes zatocen 10-14 godina.
Tvojih 5 tocaka:
adrijana je napisao/la:
Što se tiče dotične zemlje kao prvo, oni sami kažu, to uopće ne spada u kulturnu tradiciju Afrike.
Ako se misli na progon homoseksualaca, mislim da to
spada u kulturnu tradiciju Afrike, ali ne vidim zasto bi se trebalo nastaviti.
Ako se misli na istospolni brak, u pravu su... Ali ni islam ni krscanstvo nisu nekad spadali u kulturnu tradiciju Afrike.
adrijana je napisao/la:
Kao drugo, još nijedan gay u Nigeriji nije nastradao pod šerijatskim zakonom muslimana, koji jest takav kakav je (nažalost), ali u praksi dosad nije primijenjen (na sreću).
I meni je drago ako nije primijenjen
formalno,
ali mislim da to ima dosta veze s time sto se homoseksualci s pravom boje "izaci"
i sa cinjenicom da formalnosti nisu potrebne kada se one za koje se zna da su homoseksualci moze zatuci bez straha od pravnog gonjenja.
adrijana je napisao/la:
Treće, Zimbabwe je zemlja koja je zabranila izmjenjivanje nježnosti gay-osoba, a ne Nigerija.
Nigerija nema (jos) legalizirane iste sisteme progona homoseksualaca, ali progoni ih se i mimo zakona.
Oni za koje se zna da su homoseksualci, su uvijek u strahu od premlacivanja ili neceg goreg, znajuci da zakon zatvara oci, ili mirno gleda.
adrijana je napisao/la:
Četvrto, Nigerija je zemlja koja pati od epidemije AIDS-a.
Mislis da to ima veze sa odnosom zakona prema braku?
adrijana je napisao/la:
Peto, oduzimanjem prava na ženidbu Nigerijci su uzeli si pravo i zabraniti gay-clubove i udruge koje promiču gay-"prava" kao što je gay-vjenčanje, gay-pride i sl., koliko sam ja čitala o tome, a to je velika šteta jer su strani lobiji time izgubili područje za širenje svojih naprednih ideja.
Homoseksualci su u jako teskoj poziciji u toj drzavi i osnovna ljudska prava im se gaze svaki dan.
Situacija je puno gora ako ih se sprijecava i da se medjusobno podrzavaju, ili uopce upoznaju.
Da li dobro shvacam da se radi o sarkazmu i da pozdravljas tu zabranu?
adrijana je napisao/la:
Što se tiče Katekizma KC u njemu nema opravdanja za legalizaciju homoseksualnih brakova, a katolici su pozvani razlikovati osobu (kojoj se treba pružiti pomoć) od samog čina.
Jos jednom, nije rijec o
legalizaciji, nego
kriminalizaciji. Ogromna razlika.
adrijana je napisao/la:
Moralna nadmoć?
Nigerijcima se ozakonjenjem gay-brakova uvjetovala se i humanitarna pomoć od strane visokih britanskih dužnosnika koji misle da čitav svijet mora plesati kako oni sviraju.
A Nigerijci su napravili po svom.
Britanci su zatim podigli veliku medijsku bruku oko toga, dok recimo isti šute o svojim interesima u "opravdanom" naoružavanju nekih afričkih država u kojima su jake terorističke grupacije.
Vrlo dvolično.
Ocekuj dvolicnost (i trolicnost i multi-licnost) gdje god ima politike.
Ne pada mi na pamet kategoricki braniti EU ili Veliku Britaniji, ali opet:
Humanitarna pomoc se ne uvjetuje
"ozakonjenjem gay-brakova".
Nitko od njih ne trazi da legaliziraju gay-brak (odnosno priznaju ga pred zakonom),
vec samo da postuju ljudska prava ako netko zeli imati prsten na ruci iz simbolike.
adrijana je napisao/la:
Sjetite se malo što se u našoj Hrvatskoj zbiva.
Gay-udruge razvlače po sudovima vjeroučitelje i svećenike zbog navodnih riječi o homoseksualnosti kao bolesti.
Sve jasno.
Druga tema.