Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 00:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 14, 2010 21:11 

Pa ovako svatko ocekuje neke svoje kriterije gleda iz raznih razloga ovako i onako. Što se tiče izbornih kampanja mislim da bi Crkva u vrijeme kampanje trebala šutjeti. Jer Crkva (biskupi i svećenici) su biskupi i župnici lijevih i desnih i srednjih. Ni jedni nisu tako dobri i uzorni da bi se moglo upirati prstom i pokazati kao uzor.
Na žalost nemamo izgrađenih katoličkih ličnosti (ajme a gdje ih ima) Pratim situaciju na Zapadu što nam sve ti vjernici (katolici, protestanti, anglikanci donose..) I ja sam odlucio nikad više na izbore.. Osim akd bude referendum za Eu i onda idem glasat protiv!" I mislim da bi se crkveni ljuidi trebali distancirati potpuno od politike posvetiti se odgoju za vjeru. To je moje razmišljanje i stav.

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 22:38 

Moj Matula, ako nećeš na izbore - pa to će ti biti grijeh!!! (:::
Dakako da si i ti čuo to kukavičje jaje podmetnuto zadnjeg dana pred izbore. Projurio sam kroz Ž.Bezića i njegovo "Kršćansko savršenstvo". Znaš da je obradio ama baš sve, no ni riječi o dužnosti građana da uopće mora na izbore(referendum, odlučivati kad je u pitanju politika), mada ističe itekakvu potrebu zalaganja za opće dobro. Točno TO, za dobro! A ako će predloženo "dobro" biti opet biranje manjeg od dva zla - neupitno je: osobna savjest je na prvome mjestu. Stoga ni ne glasam jer po savjesti ne mogu.
Okani se ti westerna i prati ovo predziđe Europe(Lijepu našu). A ako T. Ivančić(čitao si to, zar ne) trvdi "Ne dao Bog da nas"(ta EU)"primi" - zna on itekako dobro što kaže. Dakle, evo ti ruke - nećemo na referendum za ulazak u EU?
A ako ostane stanje kakvo je, misliš li da će nas uopće itko pitati? Kao i za ovu novu "ljubavnu idilu" Kosor-Pahor!
Sneni, mislim da i ti, kao "crkvenjak", ipak razumiješ potrebu i mogućnost sa župljanima malo porazgovarati, barem na sastanku ŽPV-a ili ŽEV-a? - o osobinama budućih kandidata za parlamentarne izbore, što ti misliš?
Nikakav nagovor(otvoreni, pogotovo agresivni), samo usmjeravanje…što je u tome loše? Pa to je čak tvoja pastirska dužnost(mislim na potrebu izbjegavanja biranja manjeg od dva loša zla).
Ali gdje se pogriješilo sada da se to ne ponovi? Nema odgovora? Barnaba, onda gasiš temu?

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 23:04 

Zdrave, čini mi se da postavljaš stvari: ako nije kao ja onda ne valja... A ti zaboravljaš onu da kad se pojavi oblak na zapadu - dođe kiša... i sve ove poplave i snijegovi došli sa zapada... čudno ..

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 09:50 

Barnaba,

možda griješim, no ja sam stekao dojam da je upravo to što je Primorac morao raditi ne ono što i kako je htio, već ono što mu je predsjednik vlade nametnuo bio razlog ostavke na mjesto ministra. U svakom slučaju, ostajem pri svom. Primorac mi je djelovao iskreno, brižan otac skladne obitelji koja živi po vjerskim načelima.

No isto tako, kao što napisah, pošto živimo u materijalnom svijetu, u društvu liberalnog kapitalizma, odabrao sam kako jesam zbog toga što sam smatrao i smatram da se duhovna snaga i unutarnji mir koji nam je svima potreban treba dobivati u crkvi i vjeri, a da su za poslove vođenja države, ponavljam, U OVOM TRENU, neke druge kvalitete ipak ispred vjerske podobnosti.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 12:42 

Katolik-SDPovac je napisao/la:
Barnaba,

možda griješim, no ja sam stekao dojam da je upravo to što je Primorac morao raditi ne ono što i kako je htio, već ono što mu je predsjednik vlade nametnuo bio razlog ostavke na mjesto ministra. U svakom slučaju, ostajem pri svom. Primorac mi je djelovao iskreno, brižan otac skladne obitelji koja živi po vjerskim načelima.

Ukoliko je kandidat praktično pokazao da netko može na njega utjecati (pa bio to i predsjednik vlade) da on odstupi od svojih kršćanskih načela ne treba mu vjerovati, ma koliko se trudio da ostavi dojam. Isti slučaj je s Hebrangom koji je jasno rekao da će u slučaju odabira između posluha Crkvi ili EU-komisiji, odabrati komisiju jer je to u interesu Hrvatske. Tu bi pridodao i Miroslava Tuđmana koji se u svom javnom djelovanju vrlo rijetko očituje kao vjernik i to pred izbore. Njegovo djelovanje u obavještajnoj zajednici je dokaz da je morao znati za događaje koji su doveli do lopovske privatizacije a da on nije učinio gotovo ništa da to spriječi.

No isto tako, kao što napisah, pošto živimo u materijalnom svijetu, u društvu liberalnog kapitalizma, odabrao sam kako jesam zbog toga što sam smatrao i smatram da se duhovna snaga i unutarnji mir koji nam je svima potreban treba dobivati u crkvi i vjeri, a da su za poslove vođenja države, ponavljam, U OVOM TRENU, neke druge kvalitete ipak ispred vjerske podobnosti.

Nije to uopće odvojena stvar jer vrijednosti koje čovjek živi su mu bitne na svakom polju djelovanja. Budući se u Hrvatskoj baš uspjela nametnuti takva podjela (koja je tebi prihvatljiva) vjernici uopće nemaju priliku odlučivati između vjerodostojnih kandidata.
I novoizabrani predsjednik se gotovo odmah počeo ponašati suprotno od onoga što je zagovarao za vrijeme izbora jer sada npr. traži da ga čuvaju ljudi za koje se zna da su ušli u policiju po stranačkoj pripadnosti a ne zbog stručnosti. Prema tome, itekako je važno da predsjednik bude vjerodostojan i dosljedan, praktični vjernik, no nama takav još nije ponuđen za biranje.

zdrave je napisao/la:
Onda, Barnaba, koji je po tvome najočiti propust/greška iz prvoga kruga i čija?

Ja sam o tome već pisao i tvrdim i dalje da su podbacili katolički mediji i udruge osim udruge GROZD koja je jasno prezentirala prihvatljivost kandidata s pozicija čime se bavi ta udruga.
Glas Koncila nije uopće pridonijeo nikakvom boljem predstavljanju kandidata jer je imao preširoko postavljena pitanja (tipa Branimir Bilić) koje su svi kandidati iskoristili zamuljaju a ne jasno kažu što podržavaju.
I svjetovni mediji nisu predstavili uopće kandidate što dokazuje i činjenica da je Josipović tek poslije pobjede bio predstavljan i puno se o njemu tek tada saznalo.
Što se tiče klera on se istina ne mora (ali i može) direktno uključiti u kampanju ali jasno mora i u to vrijeme promovirati kršćanske vrijednosti.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 12:52 

Oprosti što sam zapilio, ali takav sam... Podjela o kojoj govoriš nije prihvatljiva samo meni već i drugim građanima naše države, naravno da se o moralnim aspektima takve podjele da raspravljati. Da li se možeš složiti sa mnom da novoizabrani predsjednik danas to ne bi bio ako ga ne bi podržali i vjernici?

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 13:21 

Barnaba je napisao/la:
Barnaba,

Ukoliko je kandidat praktično pokazao da netko može na njega utjecati (pa bio to i predsjednik vlade) da on odstupi od svojih kršćanskih načela ne treba mu vjerovati, ma koliko se trudio da ostavi dojam. Isti slučaj je s Hebrangom koji je jasno rekao da će u slučaju odabira između posluha Crkvi ili EU-komisiji, odabrati komisiju jer je to u interesu Hrvatske. Tu bi pridodao i Miroslava Tuđmana koji se u svom javnom djelovanju vrlo rijetko očituje kao vjernik i to pred izbore. Njegovo djelovanje u obavještajnoj zajednici je dokaz da je morao znati za događaje koji su doveli do lopovske privatizacije a da on nije učinio gotovo ništa da to spriječi.

Nije to uopće odvojena stvar jer vrijednosti koje čovjek živi su mu bitne na svakom polju djelovanja. Budući se u Hrvatskoj baš uspjela nametnuti takva podjela (koja je tebi prihvatljiva) vjernici uopće nemaju priliku odlučivati između vjerodostojnih kandidata.
I novoizabrani predsjednik se gotovo odmah počeo ponašati suprotno od onoga što je zagovarao za vrijeme izbora jer sada npr. traži da ga čuvaju ljudi za koje se zna da su ušli u policiju po stranačkoj pripadnosti a ne zbog stručnosti. Prema tome, itekako je važno da predsjednik bude vjerodostojan i dosljedan, praktični vjernik, no nama takav još nije ponuđen za biranje.

zdrave je napisao/la:
Onda, Barnaba, koji je po tvome najočiti propust/greška iz prvoga kruga i čija?

Ja sam o tome već pisao i tvrdim i dalje da su podbacili katolički mediji i udruge osim udruge GROZD koja je jasno prezentirala prihvatljivost kandidata s pozicija čime se bavi ta udruga.
Glas Koncila nije uopće pridonijeo nikakvom boljem predstavljanju kandidata jer je imao preširoko postavljena pitanja (tipa Branimir Bilić) koje su svi kandidati iskoristili zamuljaju a ne jasno kažu što podržavaju.
I svjetovni mediji nisu predstavili uopće kandidate što dokazuje i činjenica da je Josipović tek poslije pobjede bio predstavljan i puno se o njemu tek tada saznalo.
Što se tiče klera on se istina ne mora (ali i može) direktno uključiti u kampanju ali jasno mora i u to vrijeme promovirati kršćanske vrijednosti.

Barnaba, potpisujem svaku tvoju riječ.

Vrh

PostPostano: Sri sij 20, 2010 11:52 

sneni je napisao/la:
Meni je dosta izjava Josipovića da bi uz križ trebalo staviti polumjesec. Koje ludilo. Bilo on mogao to predložiti u jednoj muslimanskoj državi. Neka, ti Hrvati katolici, neka im sada sija polumjesec, pa neće škoditi ni petokraka. Živjeli mi!

Pročitajte, možda će vas zanimati....šta kaže jedan naš vjeroučitelj,
na izbor novog predsjednika...!!

Komentar jednog vjeroučitelja na rezultat izbora

Dragi prijatelji! Ne bojte se. Nisam ja poput pljeve koju vjetar raznosi čas lijevo, čas desno. Nisam ja neki beskičmenjak koji bi za šaku judinih eura ili pak za skok na višu poziciju mijenjao stavove. Svoje stavove živim, bilo to nekima prihvatljivo ili ne. Jer naime, ja ću svoje stavove umnožiti kod Gospodina, u Kraljevstvu nebeskom, tamo gdje niti jedna recesija nema učinka za Kristove dionice. A tu sam najjači. Čemu ovakav naslov.

Prvo, kao katolik sam legalist i čestitam Ivi Josipoviću. Sumnjam da ću dobiti s njime neki intervju (iako smo se to dogovorili kad sam ga imao na Radiju) nakon mojih pismenih promišljanja o njemu i Bandiću, ali eto, svašta je moguće u našoj Hrvatskoj. Dragi moji biskupi, svećenici, vjeroučitelji, dobro jutro. Upravo za Crkvu Katoličku je iznimno što je izbore dobio Josipović. Josipović je agnostik, kozmopolit, erudita liberalnih uvjerenja. Danas je Hrvatska sebi za predsjednika izabrala takvog čovjeka i zato je to dobro. Da napokon Čardak siđe s neba i prizemlji se, a mi teolozi i vjernici počnemo pričati druge priče, jer ove koje smo do sada pričali su ipak, budimo iskreni, bajke. Hrvatska nije u većini katolička Hrvatska. To je agnostička Hrvatska vjernika koji se deklariraju katolicima, a o svojoj vjeri znaju kao što ja znam na koji način se proizvodi uzbekistanska žuta pašta. Jer naši katolici čak i odu nedjeljom katkada na misu, ali u ponedjeljak imaju jogu, u srijedu pročišćuju svoje čakre, u petak odu do bioenergetičara, a u subotu tračaju. Svaki dan čitaju horoskope, a Sveto Pismo im je manje poznato od Alana Forda.

Dobro jutro biskupi i svećenici Crkve moje. Dobro je da je Ivo Josipović pobijedio. Možda nam se sada svima otvore oči. Možda više nećemo muljati biskupe o našoj pastoralnoj uspješnosti, a učenici u školama vjeruju u reinkarnaciju, a ne u uskrsnuće, vjeruju u vanzemaljce i kažu - pakla nema. Dobro jutro, Crkvo moja. Eto nam izvrsne prilike. Sam Bog nam je poslao motiva. Sam Bog nas potiče, upoznajte one koji se zovu mojim učenicima sa naukom Jednoga Boga. Upoznajte one koji se zovu mojim učenicima sa vrijednostima Dekaloga, sa učenjima Crkve koju sam ja eksplicitno osnovao.

Dragi moji biskupi, dobro jutro. Napokon. Dobro jutro. Dobro se osjećam. Snažno. Pun želje i motiva. Kristovi smo. Idemo u nove evangelizacije. Jer nema prave katehizacije bez prave evangelizacije. A mi smo vjernicima gurnuli u ruke katekizam i očekivali kako će oni subotom navečer rasti u vjeri. Pih!

Dobro jutro. Evo… unatoč tome što neki vide tamu, ja ipak vidim kako nadolazi novo svitanje.

Dobro jutro.

(P)Ostanite Kristovi!

Marin Miletić

Vrh

PostPostano: Sri sij 20, 2010 22:26 

Citat:
Josipović je agnostik, kozmopolit, erudita liberalnih uvjerenja.

Dobro je da je Ivo Josipović pobijedio.

Hmm... Niti jedan od tih atributa ne čini mi se nešto dobar, nego više-manje neutralan. Agnostik je - i ima pravo biti, kao što i ja imam pravo biti vjernik, ali koji je njegov životni credo? Kozmopolit je, ali nije izabran za predsjednika multinacionalne kompanije, nego Hrvatske, kakav stav dakle ima prema našim nacionalnim dobrima (uf, rasprodanim...) i vrijednostima? Erudita jest, ali ukoliko se taj erudita takne recimo državnih ugovora s Vatikanom, lako bi mogla većina vjeroučitelja završiti na burzi...

Citat:
Da napokon Čardak siđe s neba i prizemlji se, a mi teolozi i vjernici počnemo pričati druge priče, jer ove koje smo do sada pričali su ipak, budimo iskreni, bajke. Hrvatska nije u većini katolička Hrvatska. To je agnostička Hrvatska vjernika koji se deklariraju katolicima, a o svojoj vjeri znaju kao što ja znam na koji način se proizvodi uzbekistanska žuta pašta. Jer naši katolici čak i odu nedjeljom katkada na misu, ali u ponedjeljak imaju jogu, u srijedu pročišćuju svoje čakre, u petak odu do bioenergetičara, a u subotu tračaju. Svaki dan čitaju horoskope, a Sveto Pismo im je manje poznato od Alana Forda.

Druga strana medalje jest to da mnogi vjeroučitelji i pravi teolozi jesu prilično svjesni u kakvoj situaciji se nalazimo i da ona nije bajna. Pismo mi nekako zvuči kao zazivanje "vremenske nepogode" da bi ljudi okrenuli na pravi put. Za sav new age koji se raširio Hrvatskom ne smatram vjeroučitelje krivcima, puno toga pada na dušu nedostatno odgovornim i zauzetim katoličkim laicima / udrugama / medijima koji premalo govore o tome (ili se jednostavno u silnoj buci informacija kojoj smo izloženi njihov glas nekako ne čuje?).

A predsjednik je dio izvršne vlasti, kod nas još iznimno utjecajna osoba, koja može svojim uzorom, osobnošću potaknuti ljude na dobro ili pak propustiti svoju priliku... ili treće, srozati te odnose, kao što je bio slučaj sa Stipom Mesićem, koji je trivijalizirao predsjedničku fotelju... mislim reći, ulogu.

Vrh

PostPostano: Čet sij 21, 2010 18:25 

Pismo mi izgleda kao zgodan sastavak bez srži problematike o kojoj piše...malo skače na jedno, pa opet spominje nešto deseto, da to onda samo dobro zvuči.
Kako da vidim novo svitanje s predsjednikom kozmopolitom. To što je erudit mi ne znači baš ništa. Bitnije je kako će on svoju načitanost upotrijebiti za dobro Hrvatske. Zar da se radujem što će on kao doktor prava znati napisati ugovor, ako taj ugovor neće biti za opće dobro našeg naroda...a ne obećava, jer znamo da je on autor Saborske deklaracije kojom je predana ingerencija sudu u Haagu da sudi naše branitelje.
Prije nego što su vjernici izašli glasati, trebali su se informirati o ovome, kao i o ostalom djelovanju dotičnog kandidata. Mnogi katolici su mi rekli da su glasali za njega, a kad sam nabrajala činjenice zbog kojih ga ja nisam mogla zaokružiti, rekli su mi da nisu znali za njih.

Vrh

PostPostano: Čet sij 21, 2010 22:51 

Ozana, što misliš, je li pater Smiljan Kožul samo zato preporučio vjernicima da glasaju za Bandića?

Vrh

PostPostano: Čet sij 21, 2010 23:06 

meni se cini da su ljudi jednostavno bili prisiljeni glasati, svatko po onom sto smatra da je vazno za katolika, jer oba kandidata su relativno losa za istinskog vjernika, ne odaju kompletnu osobu, uzor koji bi mogao zastupati interese jedne tradicionalno katolicke zemlje.

Nekome je bilo nezamislivo da covjek koji nema puno opceg znanja niti se izrazava kao drzavnik moze biti na vlasti, koji je vise licio na covjeka koji iskoristava Isusovo ime u vlastite politicke ciljeve nego sto je iskreno skromno imao svoj stav o tome, da on bude predsjednik jedne drzave koja pokusava biti civilizirana....jer civiliziranost i pristojnost je odlika katolika, zar ne?

A nekome je bilo nezamislivo glasati za nekog ko ne prihvaca i nije prepoznao Isusa i koji se ravna po zemaljskim zakonima i mozda igra za drugi tim, protivan Isusu, tko zna.

Koji je dalje od Isusa, to je kljucno pitanje? Svi smo mi blize ili dalje od Njega, ali sto je sa ta dva covjeka?

A tko to moze reci? Sve nam se moze samo ciniti jer nemamo uvid u ljudska srca. Samo Bog to zna. Dogadjalo se da ljudi budu katolici samo "izvana", a iznutra truli, a opet i dojam zna prevariti, mozda je Bandic ipak dobar covjek, samo drugacijeg mentaliteta.
I dogadjalo se da ljudi govore da nisu katolici i zive posteno i moralno i u jednom trenu prepoznaju Isusa kao ucitelja i postanu vjernici. Nadajmo se da je Josipovic dobar covjek.

Uostalom nije na nama da osudjujemo vec da molimo. To je moje misljenje. Treba dati sansu i ovom covjeku koji je sad pobijedio, a tko zna sto ce od njega biti. Pa i sv. Pavao se obratio, kao i puno drugih ljudi. Treba imati vjere.

Ja ne znam nista kakav je tko kao covjek, samo znam da Isus od nas zasigurno puno ocekuje, velika je odgovornost na nama jer MI smo katolici, oni koji bi trebali cuvati od prljavstine i siriti u ljubavi Njegovu crkvu. I siriti. A ne govoriti i misliti na relaciji, mi-oni. Nema toga, svi smo mi Bozja djeca sta god mi mislili.

Vrh

PostPostano: Pet sij 22, 2010 17:19 

zdrave je napisao/la:
Ozana, što misliš, je li pater Smiljan Kožul samo zato preporučio vjernicima da glasaju za Bandića?

Pa vjerujem da je, jer preporučiti nekom da glasa za Bandića, a očito je da on nije kompetenten za ulogu predsjednika, govori samo o tome da se radilo o rušenju ovog drugog.
Purple dobro kaže da ne poznamo nijednoga od njih kao čovjeka, pa ni ne moramo...nego smo se morali informirati o njihovom političkom djelovanju, pa na temelju toga donijeti svoj stav.
Svaku preporuku Linića, Tomca, Smiljana Kožula ili nekih svećenika je trebalo gledati kao njegovo osobno mišljenje s kojim se možemo ili ne moramo složiti

Nama Hrvatima nije trebalo biti bitno koliko je tko od njih vjernik, jer nismo birali biskupa, nego političara. I dalje mislim da predsjednik ne mora biti vjernik, a može zastupati interese hrvatskog naroda što mu i je uloga, ali isto tako sam mišljenja da Josipović neće zastupati naše interese, nego kao kozmopolit, interese vanjskih moćnika.

Vrh

PostPostano: Pet sij 22, 2010 23:10 

ozana55 je napisao/la:

Nama Hrvatima nije trebalo biti bitno koliko je tko od njih vjernik, jer nismo birali biskupa, nego političara. I dalje mislim da predsjednik ne mora biti vjernik, a može zastupati interese hrvatskog naroda što mu i je uloga, ali isto tako sam mišljenja da Josipović neće zastupati naše interese, nego kao kozmopolit, interese vanjskih moćnika.

... ne znam zašto se toliko isticala relacija agnostik-katolik, meni je puno važnija suprotnost bila stranački-nezavisni... Jer da Bandić i nije toliko isticao svoje katolištvo i domoljublje, opet bih glasala za njega jer je izišao kao nezavisni... Ovo o korumpiranosti objašnjavam ovom, nažalost logikom hrvatske stvarnosti: svaki čovjek koji se nađe na nekoj moćnoj i utjecajnoj poziciji na stalnoj je vjetrometini, živimo u državi u kojoj novine otvoreno pišu o korupciji čak i Predsjednika Sabora, pa kud ćeš dalje...? Je li to "istraživačko novinarstvo" ili nečiji skriveni interesi zbog čijeg "bombastičnog" naslova novinar se ne bi libio ni izgubiti sudski spor? Dok to ne bude posve jasno ova nametnuta relacija dvojice posljednjih kandidata: pošten agnostik - korumpiran katolik : za mene neće važiti.

Vrh

PostPostano: Sub sij 23, 2010 09:17 

adrijana, rijetki ljudi razmišljaju ovako kao ti, većina je dozvolila da bude izmanipulirana tim postavkama agnostik- korumpirani katolik, te da sudjeluje u toj strogo dirigiranoj predstavi vođenoj od strane korumpiranih struktura u kojoj su najveću ulogu imali mediji izvršavajući volju političkih i financijskih centara moći.
To su prepoznali Josip Jurčević i Miroslav Tuđman osjetivši na svojoj koži diskriminaciju jer su dobivali puno manje javnog prostora za djelovanje. Stvoren je privid demokratičnosti, a stvarno je vrlo stručno postavljen i odrađen projekt u kojem je od početka godine forsiran i glorificiran Josipović. Uz ostale kandidate su lijepili negativnosti, a za Josipovića zanimljivo niti jedne.
Čak su dan prije izbora iznijeli laž protiv Bandića, poslije ju povikli, ali učinak je ostao.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata