Citat:
Sinke, tu se doista radi o tome kako će katolik živjeti svoju vjeru u EU, što nije i jest politika, jer mu politika na određeni način život može otežati, iz razloga što svim mehanizmima promiče određene vrijednosti koje su u neskladu s katoličkom vjerom.
Moraš shvatiti da mi, kao i svaka druga religija, imamo specifične etičke principe koji možda nisu opće prihvaćeni. Moramo osvijestiti da drugi možda ne misle da život počinje začećem, ili da je homoseksualni odnos pogrešan- i dok možemo davati svoje argumente, nitko ih neće uvažiti u sekularnom društvu ako ostavimo dojam da su religijski specifični. Židovi i Muslimani bi, da ih ima dovoljno, mogli u EU smanjiti potrošnju svinjetine, jer bi rekli da je njeno jedenje vrijednost u sukobu s vjerom koju drže.
Citat:
E, tu se pojavljuje ona misao koju si na nekoj drugoj temi sam prenio, da će katolička vjera procvasti onda kada iziđe iz samostana na ulice. Sad moj Sinke, ako si ti katolik i ako sam ja katolik, u toj istoj EU ćemo propovijedati životom i stavovima, bez obzira prezir i otpor koji ćemo u tom slučaju nužno doživjeti.
Nemoj me krivo shvatiti vezano za ovaj prezir i otpor, jer ne kažem da je smisao iznošenja stava prozivati drugoga, štoviše to bi bilo pogrešno i u neskladu s našom vjerom. Međutim samo iznošenje stava i kršćanski život katolika u "europski nastrojenoj okolini", tu istu okolninu prozivaju.
Ja se slažem, ali potrebno je možda usaditi svijest o EU kao automatiziranoj sekularnoj državi koja uvelike polaže na protokolu. Kad netko veli svoje mišljenje, i stigne mu otpor, ne treba tu dramatizirati- sve je to dio normalnih procesa u strukturi te organizacije. Nema tu nekakvih masonskih zavjera protiv Crkve, netko jednostavno može imati mišljenje da Katolicizam u nekim stvarima nije u pravu i položiti svoje glasove na kontru. Ovo nije nužno napad na Crkvu, i ovo se mora osvijestiti, jer ćemo tek tada moći poimati prave napade na Crkvu, i smjer iz kojeg dolaze.