atheos je napisao/la:
sara je napisao/la:
O, da i te kako ima veze je li nešto zgurano na rub satnice. Možeš pričat što hoćeš, ali to je tako. Ako bi vjeronauk bio maknut iz škole, onda su ateisti privilegirani, jer se šalje neverbalna poruka kako je religioznost nešto marginalno, nešto što je tako, na rubu društvene važnosti.
Odgovoriti ću tebi Sara jer je pitanje vjeronuka za tebe stvar "iz prve ruke", a u stanju si diskutirati s neistomišljenikom bez komentara koji su ispod svake civilizacijske razine.
Očigledno je da vjernici ni milimetar ne žele odstupiti od postojećeg modela vjeronauka u školi, ali isto tako je očigledno da nevjernicima ovakav model izuzetno smeta i smatraju ga diskriminirajućim. Nije to nikakav hir nevjernika ili neki akt mržnje prema vjernicima, nevjernici i sekularisti ga doživljavaju kao nepravdu. Razumno bi bilo da se nađe neko kompromisno riješenje koje bi djelomično zadovoljavalo obje strane, a da pri tome svaka strana malo popusti. Postojeći model je maksimalistički model koji ide isključivo u korist vjernika, a da se želje ostalih pri tome ignoriraju. Moj bi skromni prijedlog bio da se vjeronauk stavi na kraj školskog sata iz praktičnih razloga i da se nađe način da formalno-pravno ne bude uključen u školski sustav kako bi se očuvao ustavni princip sekularnosti države (koji možda nekima od vas smeta, ali isti ostaje civilizacijska stečevina). OK, neka ostanu i ocjene, ako to može motivirati učenike, ali te ocjene ne bi trebale ulaziti u prosjek.
Ako je ovaj prijedlog vjernicima neprihvatljiv, onda ne vidim kojim ćete načinom uvjeriti nevjernike i sekulariste da odustanu od vlastitih maksimalističkih zahtijeva (izbacivanje vjeronauka iz škola). Isključivost i nerazumjevanje rađa isključivost i nerazumjevanje. To bi vam moglo i dati djelomično objašnjenje pretjeranog napada na crkvu od strane internet mass medija, bez da otvarate temu "Hajka".
Apsolutno mi je neprihvatljiv, jer mi je neprihvatljivo da se ugađa dvojici učenika na uštrb njih 24. To ti je recimo omjer kod mene.
Crkva smeta jer je usprkos svom smeću koje se našlo i "ispod njezinih tepiha" jedina koja naviješta istinu i to se onako, negdje ispod zna. Društvo je u potpunom rasulu, moralnom, a dobrim dijelom i u ostalim područjima. Smatram od iznimne važnost ono što vjeronauk može dati toj djeci - moralni orijentir o istini i laži. Prema tome, dokle god bi se trebalo 24 učenika zakidat da bi se udovoljavalo dvojici, ideje poput tvojih smatram nedemokratskima i nepoštenima.
Što se medija tiče, nema poštenja, jer se svaka izjava biskupa čupa iz konteksta i pridaju joj se drugačija značenja, a što god se radi u službi je hajke. Možemo tu spomenuti pitanje o Crkvenim financijama, a da se ne spominje silan niz onih koji ni na koji način društvu ne koriste osim uskih, svojih interesa ili onaj famozni oniks i izgradnja zgrade HBK itd. Poštenja ni u tragovima