atheos je napisao/la:
npr. protivljenje uporabi prezervativa u Africi-širenje AIDSa
Ovo je zaista bolno vidjeti. U drugu temu ili oftopik jer je vrlo nepoštena i nepromišljena (bar se nadam) izjava.
(EDIT: Rasprava o tome premještena na Upotreba prezervativa u Africi
Admin)Što se tiće tog umjetnika i općenito prava na izražavanje osobno sam uvjeren kako bi ono ipak trebalo ostati ograničeno. Zašto? Zato što su nužno licemjerna i jer će netko tog prava imati u izobilju dok drugi neće.
Kada bih bio apostol prava na izražavanje svim bi se silama borio na pravo neonacista da se izražavaju gdje god žele i kako god žele. Hitlera kao javnu ličnost velikog utjecaja na tijek povijesti ne smijem ovjenčati lovorikom i posuti zlatom. Što je, priznat ćemo, pristojnije nego zasuti nekoga drekom.
Neke stvari, kao veličanje Hitlera, su zabranjene zakonom i dobro da jesu. Takav bi se zakon u svakom zdravom društvu trebao odnositi na bilo kakvo vrijeđanje tuđih osječaja.
Te stvari već ulaze u sferu slobode pojedinca. Ukoliko čin proizašao iz moje posvemašnje slobode ograničava i narušava slobodu drugoga onda meni taj čin ne bi trebao biti dozvoljen.
Kada bi sve bilo dozvoljeno to bi značilo da od svakoga tražimo da bude indiferentan prema stvarima koje se tiču njega samoga. To je savršeno nemoguće i neizvedivo. Najbolji su primjer oni koji se za te neke hiperslobode zalažu, a ako netko učini nešto što ne odgovara njihovim očicama, onda krenu osude i optužbe...
Jednostavno u izgradnji, stvaranju i održavanju zdravog društva ne možemo prihvaćati vrijeđanje i omalovažavanje bilo čijih vrijednosti.
Super mi je onaj češki film "Dugmetari", tojest njegov početak kada japanac prvi put čuje za psovku pa kad ga jedan tjera da psuju vrijeme jer kiši, ovaj se pita zar ne bismo samo mogli reći da je vrijeme loše?
Isto tako, ako netko misli da Crkva čini zlo po nekom pitanju zašto mora činiti gadarije nad slikom Isusa iz Nazareta? Ne može li jednostavno ukazati na zlo koje vidi?