adrijana je napisao/la:
atheos je napisao/la:
Iskreno, ovo je prvi video uopce gdje vidim prosvjednike katolike, koji bivaju privedeni od policije, tako da pretpostavljam nije neka pojava koja je difuzno prisutna u EU i siri se kao kuga. Stoga i dalje drzim da je tvoj osjecaj progonjenosti katolika umisljen.
Imamo na forumu teme o kristijanofobiji u nas i u Europi, imamo temu o antikatolicizmu kao biznisu, tako da je ovakva tvoja diskusija čisto tvoje vlastite subjektivne naravi, a nema veze sa činjenicama
Ne slazem se. Mislim da se dvije stvari kvalitativno vrlo, vrlo jako razlikuju i mozda je tu veliki problem zasto se katolici osjecaju progonjenima, jer ne percipiraju tu razliku.
Cinjenice koje su opisane na temi "kristijanofobija" i "antikatolicizam kao biznis" su u stvari napadi nekih mass medija protiv Crkve ili pisanja nekih kolumnista koji vrlo kriticno opisuju pojavnosti vezane za Crkvu. U istu skupinu spadaju i umjetnicki performansi okrenuti protiv Crkve. Ako si primjetila ovdje nije pitanje oganicenja osnovnih prava katolika, ovdje je pitanje slobode govora/pisanja/izrazavanja koja je iskoristena za djelovanje protiv Crkve. Ne ulazim sada u diskusiju da li je to djelovanje opravdano ili ne. Dakle, katolici bi se u tom slucaju morali osjecati uvrijedjeni, ali ne progonjeni. Po mom misljenju, katolici bi u tom slucaju morali vrsiti protudjelovanje, koristeci iste instrumente slobode izrazavanja, a ne pozivati se na zabranu slobode suprotne strane. Zabraniti suprotnoj strani da izrazi svoje misljenje je nemoguce, jer joj je to pravo zagarantirano zakonom.
Barnaba pak tvrdi da se katolici u EU progone, sto bi kvalitativno bilo vrlo razlicito. Progon bi znacio sprijecavanje najavljenog prosvjeda ili okupljanja, zabrana slobode izarazavanja svog misljenja u mass medijima, zabrana vjerskih obreda, fizicko ugrozavanje i sl. Kad bi pricali o Koptima u Egiptu slozio bi se s njim, ali o katolicima u EU....
Da rezimiram, negativno izrazavanje prema katolicima zakonski nije progon, ali zakidanje bilo kakvog izrazavanja katolika bi zakonski bio progon.
Posto mislim da sam ipak nesto naucio na ovom forumu, pretpostavljam da po uvjerenjma katolika tu nema bitne razlike i upravo se iz toga radja osjecaj ugrozenosti i progona. Uvrijediti simbol vjere je grijeh, negativno se izraziti prema nekom aspektu katolicke etike jest grijeh, posto moral dolazi od Boga, djelovati protiv djelovanja Crkve jest grijeh posto je sirenje katolicizma misija dana od Boga itd.
Mislim da se osjecaj ugrozenosti i progona kod katolika radja jer vecina populacije EU i SAD ne dijeli vise krscansku etiku u potpunosti, vec pojedinci uzimaju iz nje ono sto im pase. Ista ta vecina populacije ne prihvaca mogucnost zabrane izrazavanja jedne strane kao zastitu druge strane. To je naravno katolicima nepojmljivo, jer je njima Vjera i sve sto iz nje slijedi sveto, time i iznad sekularnih zakona.
adrijana je napisao/la:
atheos je napisao/la:
Shvacam da sirovo izivljavanje nad simbolima krscanstva moze samo izazvati bijes, razdor i zlo. Ali ako postavimo granice, tko ce odrediti te granice?
Kad bi shvaćao, ne bi na taj način pitao. Borbeni ateisti sigurno ne mogu te granice odrediti i to je suvišno raspravljati.
Kad bi shvacao, ne bi bio ovdje da naucim. Nisam tvrdio da je na ateistima da odrede te granice, mislio sam nesto drugo. Ocigledno nije suvisno o tme raspravljati, jer si mi postavila to pitanje na "mojoj" temi. Odgovoriti cu ti cim budem imao vise vremena, idem sad spavati.