Citat:
Crkva se odupire prekidu trudnoće isključivo zato jer po njenom nauku duša postoji i po njenom nauku ona se sjedinjuje s tijelom u trenutku začeća. Ovaj stav Crkva nije izabrala na bazi znanstvenih spoznaja i radi tih spoznaja, pošto je taj stav bio prisutan u crkvenom nauku i prije nego je znanost objasnila mehanizme ljudskog začeća i embriogeneze. Crkva koristi argument genetike samo da bi imala argument više u podršku svojeg nauka, uobičajeno birajući selektivno argumente iz znanosti kako joj više pašu.
Crkveni je stav legitiman, ja ga potpuno razumijem iako se s njim ne slažem. Ali ne mogu prihvatiti tvrdnje da znanost podržava katolički nauk, jer to nije istina. Znanost je dokazala da je zigota živa, da ima svu genetsku informaciju da se izgradi u čovjeka i da ima veliku vjerojatnost (oko 60-70%) da se razvije u čovjeka. Ali nije dokazala da je to čovjek, jer po znanstvenim činjenicama zigota je "samo" potencijalni čovjek, nešto što će se razviti u čovjeka u budućnosti. Suludo bi bilo tvrditi da je stav znanosti jednak crkvenom nauku. Kao što znanost ne tvrdi da je žir=hrast ili da je jaje=kokoš tako ne tvrdi da je zigota=čovjek. Nešto što će se razviti u budućnosti nije isto što i postojanje u sadašnjosti, to je stvar elementarne logike.
Kada živa zigota postaje čovjekom, je isključivo filozofsko pitanje, a ne znanstveno i ovisi o filozofsko/teološkom sustavu kojeg izaberemo. Ne postoji objektivni odgovor.
Zašto tolika bol i razočaranost, što znanost podupire ono što je Crkva davno prije govorila, pa to nije zato što je Crkva rekla, nego se i znanost sama uvjerila!!
Iskreno, mislio sam da si pametniji. Ovakvo trkeljanje nisam dugo čitao.
Citat:
Istina, život počinje začećem van svake sumnje. Ali upitno je da li čovjek "počinje" začećem? To ovisi o filozofskom stavu kojeg izaberemo. Ne treba miješati "početak" života i "početak" čovjeka.
Ja još nisam čuo da je neka žena rodila konja ili kupus!! Pa ne da vjerujem nego sam uvjeren da će svaka roditi čovjeka, naravno n odraslog, ali mu treba dati priliku kao i što smo je svi mi dobili od učenja hodnaja pa i u školi, jer poslije svakog pada nas nisu ubili i potjerali kući, već su vjerovali da ćemo s vremenom i to naučiti.
Kao i što ti svom sinu daješ priliku da i strpljiv si s njime jer si uvjeren i niti najmanje se nebrineš da će dostići nešto što trenutno ne može, jer je to normalno.
Tako bi i embrijima , novom životu ili novim osobama trebalo dati puno manje vremena da nam dokažu da su oni ljudi.
Jer da nisu, nebi se tako trošile spirale , kontracep. tablete, i nebi zamrzavali nešto u što nevjeruju da je čovjek.
Inače, ćemu sve to?!?!?!?!?!?!?
Zato mislim da ovo govoriš po svom uvjerenju, ili da prevariš savjest, nikako zato što si uvjeren u to. I to mi nemoš dokazati!!