Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub ruj 07, 2024 21:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Uto sij 24, 2012 18:19 

Citat:
Krivo. Po materijalistickom svjetonazoru, sama cinjenica da mozak postoji je "dovoljan razlog" da se individuu smatra covjekom. Nebitno je da li mozak funkcionira vise ili manje efikasno, da li je ostecen ili ne itd. Da banaliziram cisto radi boljeg razumjevanja: ako ima mozga, ima covjeka, u suprotnom to nije covjek.

Ovo mi nema nikakve logike, i skroz je prozirno da je to više izgovor nego argument. Što mi je više smješno. Ako to nije čovjek, što onda to sklanjaju? Možda se boje da ne postane čovjekom, jer oplođena stanica velikom brzino se razvija u čovjeka i kako je Giovi gore napisao:
Moderna biološka i medicinska postignuća govore da je začeće jedini presudni trenutak u nastajanju novog čovjeka. Tu je određen genetski zakonik, svojstvo i obilježje nove osobe. U tom su trenutku unaprijed određena svojstva novog pojedinca: boja kože, očiju, kose, izraz lica, tjelesni izgled... U tom trenutku novi je pojedinac, čovjek, određen konačno i nepovratno.
Sva novost nakon začeća sastoji se u razvijanju i dozrijevanju novog bića. Kasnije više nema nikakve bitne promjene, nikakve genetske izmjene. Zahvaljujući urođenom počelu usmjerenosti određenom cilju, započeti će život proći od zigote preko fetusa do odraslog čovjeka, samo ako ga nešto ili netko na tom putu nasilno ne spriječi.

Tako da je ov s mozgom čista glupost i protivno svakoj logici. Uglavnom to je jeftini argument, da bi materijalisti oprali ruke a i savjest, jer tako kad se sami uvjer u to, a uvjere se izovaranjem 100 puta te laži koja nakon toga prelazi u istinu.
Ja ne znam tko to normalan puši te fore!!

Citat:
Ne mogu se složiti s ovom tvrdnjom, atheose. Smatram da među Katolicima ima određeni broj broj onih koji smatraju da ovakvo tumačenje nije ispravno. Kao primjer opet ću navesti prof. Primorca koji je u svojim nastupima i istupima za vrijeme kada je, najprije kao ministar, a onda i kao predsjednički kandidat, više puta isticao svoju privrženost Katoličkoj Crkvi i njenim vrijednostima (jasno, nećemo znati je li to radio iskreno i iz srca ili iz populizma), a koji je u spominjanom slučaju javno dao podršku roditeljima u njihovom naumu.

Ja nerazumijem šta ti trpaš stalno Primorca pod "naučitelja Crkve", kad je on samo jedan od "vjernika" koji eto ode na Misu, ali mu je ipak najbitnije i najvažnije što on osobno misli i kakav si stav uzme ma što naučiteljstvo reklo!
Sad tko se god pojavi na Misi, njegovo mišljneje i stavovi su i stavovi te Crkve, e prijatelju to nije tako, u to se možemo uvjeriti svaki dan bar stotinu puta!!

Vrh

PostPostano: Uto sij 24, 2012 22:31 
Administrator

atheos je napisao/la:
Ako se uzme u obzir postojanje duse i ako se pretpostavi da se ona sjedinjuje sa zigotom u trenutku zaceca, tad covjek "nastaje" u trenutku zaceca. Ako dusa ne postoji, onda jedini nacin kojim se moze definirati covjeka je funkcioniranje njegovog mozga. Ako dusa ne postoji, covjek "nastaje" u vremenskom periodu kad se mozdane funkcije pocinju odvijati, a to je 10-12 tjedan.

U objašnjenju Crkvenog stava koji sam prenio nigdje uopće nije spomenuta duša. Stav koji ti navodiš, o funkcioniranju mozga, ili bilo čega što još nije razvijeno u nekom stadiju, ali će zbog jasne genetske usmjerenosti sigurno biti razvijeno - ako se nasilno ne prekine, vrlo je jasno objašnjen. Postojanje duše nije uvijet da se osobom smatra čovjek od svog začeća, stoga se ne treba čuditi što su i neki ateisti za poštivanje života od samog njegovog početka.

U vezi Ustavnog suda, on je 2009 poslao upit kada nastaje život vezano uz zakon o medicinskoj oplodnji. Ministarstvo zdravstva je zabranilo zamrzavanje zametaka jer je zametak živo biće i ima pravo na život, koje mu Ustavni sud mora zaštititi, a Etičko povjerenstvo Petrove bolnice je odgovorilo da život počinje spojem muške i ženske spolne stanice, tj. začećem.

Što se tiče konkretnog slučaja iz emisije, Crkva je u takvim osjetljivim situacijama uvijek za život.
Crkveno učiteljstvo odbacuje umjetnu oplodnju, no isto tako razlikuje etičnost određenih načina oplodnje. (usp. KKC 2377)
Treba ponoviti da je u specifičnim situacijama, ako je život ugrožen, Crkva uvijek za život i pritom je svaki život jednako vrijedan (dakle i onaj najmanji).

Vrh

PostPostano: Pon sij 30, 2012 18:27 

Neke "građanske" udruge podržale su ministrovu kontroverznu izjavu kritizirajući Zakon koji je donesen "pod utjecajem Katoličke crkve".
Ispada po njima da je Crkva u našem društvu jedina na strani života od samog početka, tj. začeća.
Znači, Crkva jedina po ovom pitanju brani moralnost, a tu je i znanost na njenoj strani...
Samo što ideologičari to jedini ne vide...

* * *

Youtube - "I ja sam bio embrij"

Vrh

PostPostano: Sri vel 01, 2012 14:11 

Evo obitelji koja je bila u Misiji: Zajedno i čiji sam slučaj ja prenio na ovaj forum. Ovi ljudi će sve učiniti da i dalje ovaj smješak bude s njima i u tome imaju moju punu potporu.

http://www.24sata.hr/politika/borba-za- ... a-9-251991

Vrh

PostPostano: Sri vel 01, 2012 15:40 

SDPovac je napisao/la:
Evo obitelji koja je bila u Misiji: Zajedno i čiji sam slučaj ja prenio na ovaj forum. Ovi ljudi će sve učiniti da i dalje ovaj smješak bude s njima i u tome imaju moju punu potporu.

http://www.24sata.hr/politika/borba-za- ... a-9-251991

Prešao si sve granice degutantnosti u eksploataciji nesreće ove obitelji da bi opravdao nečovječnu politiku SDP prema umjetnoj oplodnji.
Ja osobno potpuno razumijem čežnju i želju ovih ljudi da izliječe svoje dijete, jer bolest djeteta je grozna stvar za roditelje koji se po naravi stvari trude, osigurati, svojoj djeci bolju budućnost. To stanje u kojem, spomenuti roditelji jesu, se jednostavno ne da opisati i svatko tko to nije iskusio niti će iskusiti, bi se odista trebao smatrati povlaštenim. No i u brizi za djecu postoje granice jer ma kako to nekom zvučalo nije zdravlje važnija stvar od spasenja duše! Pa u slučaju da je cijena zdravlja jednog djeteta, smrt drugog djeteta, onda bi roditelji morali smoći snage da se odupru toj napasti. Zbog težine kušnji koje čovjeka u životu mogu zadesiti, stvarno nije bez razloga zaziv u molitvi "Očenaša" i treba se odista vapiti "Ne uvedi nas u napast nego izbavi nas od zla"!

Vrh

PostPostano: Čet vel 02, 2012 16:14 

Barnaba je napisao/la:
No i u brizi za djecu postoje granice jer ma kako to nekom zvučalo nije zdravlje važnija stvar od spasenja duše! Pa u slučaju da je cijena zdravlja jednog djeteta, smrt drugog djeteta, onda bi roditelji morali smoći snage da se odupru toj napasti. Zbog težine kušnji koje čovjeka u životu mogu zadesiti, stvarno nije bez razloga zaziv u molitvi "Očenaša" i treba se odista vapiti "Ne uvedi nas u napast nego izbavi nas od zla"!

Molim te da mi, ako za to imaš snage, jasno napišeš da li se slažeš da se ovom djetetu pomogne na način koji je opisan ili ne. Očekujem jasan odgovor, ili da ili ne bez suvišnog filozofiranja. Osobno sam stekao dojam na temelju ovog citata da je tvoj odgovor "ne".

Vrh

PostPostano: Čet vel 02, 2012 16:24 

Još jedan zanimljiv članak o ovoj temi:

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/1 ... brija.html

Vrh

PostPostano: Čet vel 02, 2012 17:10 

SDPovac je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
No i u brizi za djecu postoje granice jer ma kako to nekom zvučalo nije zdravlje važnija stvar od spasenja duše! Pa u slučaju da je cijena zdravlja jednog djeteta, smrt drugog djeteta, onda bi roditelji morali smoći snage da se odupru toj napasti. Zbog težine kušnji koje čovjeka u životu mogu zadesiti, stvarno nije bez razloga zaziv u molitvi "Očenaša" i treba se odista vapiti "Ne uvedi nas u napast nego izbavi nas od zla"!

Molim te da mi, ako za to imaš snage, jasno napišeš da li se slažeš da se ovom djetetu pomogne na način koji je opisan ili ne. Očekujem jasan odgovor, ili da ili ne bez suvišnog filozofiranja. Osobno sam stekao dojam na temelju ovog citata da je tvoj odgovor "ne".

Pa što ti nije jasno? Da je moje dijete u toj situaciji ja sigurno ne bi pristao na to. Djetetu bi pomagao da živi što kvalitetnije u skladu sa svojom bolešću. I bolest može biti dostojanstvena i sretstvo za spasenje duše i tog djeteta i ljudi oko njega.

SDPovac je napisao/la:
Još jedan zanimljiv članak o ovoj temi:

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/1 ... brija.html

Mislim da si zaboravio kako ovo nije antikatolički forum da se lijepe takvi linkovi bez komentara. Nego napiši što je to tvoj drug Ostojić rekao a što je u skladu s katoličkim naukom. Ti si se prvo predstavljao katolikom pa me zanima jesi li to još uvijek ili si samo SDPeovski glasnogovornik ovdje? Isto tako molim jasan i nedvosmislen odgovor s da ili ne!

Vrh

PostPostano: Čet vel 02, 2012 22:43 

Kolika je samo bedastoća izjava da nas Europa sili na promjenu „konzervativnog zakona“ i mi odmah moramo pristati na štošta… Koje politikantske izjave ministra… Roditeljima se šalje poruka: glavno da ste vi nama dali glasove na izborima, mi ćemo se za vas potruditi da radite s nerođenom djecom što hoćete… Kad se zaželite imajte djecu, kad ih ne želite više ostavite ih kod nas u zamrzivaču … posve nesmetano i posve zakonski… Prema djeci se može znači ponašati kao da su običan proizvod koji kupiš kad zaželiš, a riješiš ga se kad ti postane teret… Mi neki koji smo jednom davno čitali „Vrli novi svijet“ sigurno imamo fobije od toga jer previše čitamo.
Ako je istinit podatak što oni kažu: da je u RH svaka šesta žena neplodna, onda je to znak da je već stigla pravedna Božja ruka, a ako će državi previše slabiti natalitet, tko zna, možda jednog dana pusti iz hladnjaka onih 100 000 zamrznutih embrija pa ih odštanca kao na proizvodnoj traci, pa da se obistine sve Huxleyeve crne slutnje koje je opisao još 1931. g.

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2012 14:02 

Giovi je napisao/la:
U objašnjenju Crkvenog stava koji sam prenio nigdje uopće nije spomenuta duša. Stav koji ti navodiš, o funkcioniranju mozga, ili bilo čega što još nije razvijeno u nekom stadiju, ali će zbog jasne genetske usmjerenosti sigurno biti razvijeno - ako se nasilno ne prekine, vrlo je jasno objašnjen. Postojanje duše nije uvijet da se osobom smatra čovjek od svog začeća, stoga se ne treba čuditi što su i neki ateisti za poštivanje života od samog njegovog početka.

adrijana je napisao/la:
Znači, Crkva jedina po ovom pitanju brani moralnost, a tu je i znanost na njenoj strani...

Crkva se odupire prekidu trudnoće isključivo zato jer po njenom nauku duša postoji i po njenom nauku ona se sjedinjuje s tijelom u trenutku začeća. Ovaj stav Crkva nije izabrala na bazi znanstvenih spoznaja i radi tih spoznaja, pošto je taj stav bio prisutan u crkvenom nauku i prije nego je znanost objasnila mehanizme ljudskog začeća i embriogeneze. Crkva koristi argument genetike samo da bi imala argument više u podršku svojeg nauka, uobičajeno birajući selektivno argumente iz znanosti kako joj više pašu.

Crkveni je stav legitiman, ja ga potpuno razumijem iako se s njim ne slažem. Ali ne mogu prihvatiti tvrdnje da znanost podržava katolički nauk, jer to nije istina. Znanost je dokazala da je zigota živa, da ima svu genetsku informaciju da se izgradi u čovjeka i da ima veliku vjerojatnost (oko 60-70%) da se razvije u čovjeka. Ali nije dokazala da je to čovjek, jer po znanstvenim činjenicama zigota je "samo" potencijalni čovjek, nešto što će se razviti u čovjeka u budućnosti. Suludo bi bilo tvrditi da je stav znanosti jednak crkvenom nauku. Kao što znanost ne tvrdi da je žir=hrast ili da je jaje=kokoš tako ne tvrdi da je zigota=čovjek. Nešto što će se razviti u budućnosti nije isto što i postojanje u sadašnjosti, to je stvar elementarne logike.

Kada živa zigota postaje čovjekom, je isključivo filozofsko pitanje, a ne znanstveno i ovisi o filozofsko/teološkom sustavu kojeg izaberemo. Ne postoji objektivni odgovor.

Giovi je napisao/la:
U vezi Ustavnog suda, on je 2009 poslao upit kada nastaje život vezano uz zakon o medicinskoj oplodnji. Ministarstvo zdravstva je zabranilo zamrzavanje zametaka jer je zametak živo biće i ima pravo na život, koje mu Ustavni sud mora zaštititi, a Etičko povjerenstvo Petrove bolnice je odgovorilo da život počinje spojem muške i ženske spolne stanice, tj. začećem.

Istina, život počinje začećem van svake sumnje. Ali upitno je da li čovjek "počinje" začećem? To ovisi o filozofskom stavu kojeg izaberemo. Ne treba miješati "početak" života i "početak" čovjeka.

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2012 14:39 

Citat:
Crkva se odupire prekidu trudnoće isključivo zato jer po njenom nauku duša postoji i po njenom nauku ona se sjedinjuje s tijelom u trenutku začeća. Ovaj stav Crkva nije izabrala na bazi znanstvenih spoznaja i radi tih spoznaja, pošto je taj stav bio prisutan u crkvenom nauku i prije nego je znanost objasnila mehanizme ljudskog začeća i embriogeneze. Crkva koristi argument genetike samo da bi imala argument više u podršku svojeg nauka, uobičajeno birajući selektivno argumente iz znanosti kako joj više pašu.

Crkveni je stav legitiman, ja ga potpuno razumijem iako se s njim ne slažem. Ali ne mogu prihvatiti tvrdnje da znanost podržava katolički nauk, jer to nije istina. Znanost je dokazala da je zigota živa, da ima svu genetsku informaciju da se izgradi u čovjeka i da ima veliku vjerojatnost (oko 60-70%) da se razvije u čovjeka. Ali nije dokazala da je to čovjek, jer po znanstvenim činjenicama zigota je "samo" potencijalni čovjek, nešto što će se razviti u čovjeka u budućnosti. Suludo bi bilo tvrditi da je stav znanosti jednak crkvenom nauku. Kao što znanost ne tvrdi da je žir=hrast ili da je jaje=kokoš tako ne tvrdi da je zigota=čovjek. Nešto što će se razviti u budućnosti nije isto što i postojanje u sadašnjosti, to je stvar elementarne logike.

Kada živa zigota postaje čovjekom, je isključivo filozofsko pitanje, a ne znanstveno i ovisi o filozofsko/teološkom sustavu kojeg izaberemo. Ne postoji objektivni odgovor.

Zašto tolika bol i razočaranost, što znanost podupire ono što je Crkva davno prije govorila, pa to nije zato što je Crkva rekla, nego se i znanost sama uvjerila!!
Iskreno, mislio sam da si pametniji. Ovakvo trkeljanje nisam dugo čitao.

Citat:
Istina, život počinje začećem van svake sumnje. Ali upitno je da li čovjek "počinje" začećem? To ovisi o filozofskom stavu kojeg izaberemo. Ne treba miješati "početak" života i "početak" čovjeka.

Ja još nisam čuo da je neka žena rodila konja ili kupus!! Pa ne da vjerujem nego sam uvjeren da će svaka roditi čovjeka, naravno n odraslog, ali mu treba dati priliku kao i što smo je svi mi dobili od učenja hodnaja pa i u školi, jer poslije svakog pada nas nisu ubili i potjerali kući, već su vjerovali da ćemo s vremenom i to naučiti.
Kao i što ti svom sinu daješ priliku da i strpljiv si s njime jer si uvjeren i niti najmanje se nebrineš da će dostići nešto što trenutno ne može, jer je to normalno.
Tako bi i embrijima , novom životu ili novim osobama trebalo dati puno manje vremena da nam dokažu da su oni ljudi.
Jer da nisu, nebi se tako trošile spirale , kontracep. tablete, i nebi zamrzavali nešto u što nevjeruju da je čovjek.
Inače, ćemu sve to?!?!?!?!?!?!?
Zato mislim da ovo govoriš po svom uvjerenju, ili da prevariš savjest, nikako zato što si uvjeren u to. I to mi nemoš dokazati!!

Vrh

PostPostano: Ned vel 05, 2012 15:02 

Uz Dan života, posebno preporučujem jedan tekst mr. sc. Josipa Markotića

Što 21. stoljeće doista kaže o početku života, zamrzavanju embrija i umjetnoj oplodnji

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata