Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon sij 20, 2025 23:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet ožu 02, 2012 22:13 

Zanimaju me argumenti "Za" vjeronauk u školama?
Ako netko zna konkretno, gdje piše nešto o tome!!
Koje je vaše mišljenje!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 03, 2012 22:15 

O tome piše u poruci hrvatskih biskupa o vjeronauku u školi i župnoj katehezi koja se može pročitati na http://www.nku.hbk.hr/dokumenti/poruke- ... vjeronauku

Vrh

PostPostano: Sub ožu 03, 2012 22:19 

Barnaba je napisao/la:
O tome piše u poruci hrvatskih biskupa o vjeronauku u školi i župnoj katehezi koja se može pročitati na http://www.nku.hbk.hr/dokumenti/poruke- ... vjeronauku

Zahvaljujem, na (mom slučaju na promatranju) ovoj informaciji!!
Ali gdje su naši ateisti, fale mi njihova pitanja ovdje i njihov kut gledišta.
Neki dan sam vodio bitku, zbog vjeronauka u školi. Opet ću pa da vježbam.
Dosta šutnje!!

Vrh

PostPostano: Sri ožu 07, 2012 13:37 

Alan Ford je napisao/la:
Zanimaju me argumenti "Za" vjeronauk u školama?
Ako netko zna konkretno, gdje piše nešto o tome!!
Koje je vaše mišljenje!

Kad se već pita za mišljenje, moje je da vjeronauk pripada u školu baš zbog toga jer je školstvo u krizi. A kriza je započela još onda kad se počelo forsirati isključivo obrazovanje, a zanemarivati odgoj. Ne govorim sad o pristupu pojedinog nastavnika, nego o pristupu struktura vlasti prema odgoju. U samim obaveznim programima vrlo je malo etičkih sadržaja (netko ih je davno izbacio pod optužbom da „indoktriniraju“).

Lijepe su sve te stvari koje se danas proklamiraju, uvođenje djece u znanstveni pristup i uloga školstva u jačanju gospodarstva, ali ako ostane samo na tome, ta djeca kad odrastu ne će moći rješavati ključne probleme društva koji su uzrokovani krizom u moralu. Te generacije će se (a to vidim već u svojoj) prilagođavati svim manama i devijacijama (svi kradu, pa ću i ja… svi rade na crno, lažu na izborima, svi varaju, žene se pa rastavljaju, svi su ovisnici o nečemu i to je ok i slično.)

Međutim, ako djecu naučiš da shvate i razumiju 10 Božjih zapovijedi i 7 glavnih grijeha ti si ih zapravo naučio i odgovornom građanstvu, i odgovornom zdravstvenom i spolnom ponašanju i odgoju za medije, pa tek onda ima smisla uvoditi „znanstvene“ činjenice (građanski odgoj, zdravstveno-spolni, informatika i slično).

Vrh

PostPostano: Sri ožu 07, 2012 19:46 

Citat:
Kad se već pita za mišljenje, moje je da vjeronauk pripada u školu baš zbog toga jer je školstvo u krizi. A kriza je započela još onda kad se počelo forsirati isključivo obrazovanje, a zanemarivati odgoj. Ne govorim sad o pristupu pojedinog nastavnika, nego o pristupu struktura vlasti prema odgoju. U samim obaveznim programima vrlo je malo etičkih sadržaja (netko ih je davno izbacio pod optužbom da „indoktriniraju“).

Lijepe su sve te stvari koje se danas proklamiraju, uvođenje djece u znanstveni pristup i uloga školstva u jačanju gospodarstva, ali ako ostane samo na tome, ta djeca kad odrastu ne će moći rješavati ključne probleme društva koji su uzrokovani krizom u moralu. Te generacije će se (a to vidim već u svojoj) prilagođavati svim manama i devijacijama (svi kradu, pa ću i ja… svi rade na crno, lažu na izborima, svi varaju, žene se pa rastavljaju, svi su ovisnici o nečemu i to je ok i slično.)

Međutim, ako djecu naučiš da shvate i razumiju 10 Božjih zapovijedi i 7 glavnih grijeha ti si ih zapravo naučio i odgovornom građanstvu, i odgovornom zdravstvenom i spolnom ponašanju i odgoju za medije, pa tek onda ima smisla uvoditi „znanstvene“ činjenice (građanski odgoj, zdravstveno-spolni, informatika i slično).

Slažem se s tobom, ali teško je na ovakav način bilo što dokazati nekome tko je zagrizao da odlijepi vjeronauk od škole i smjesti ga u Crkvu.
Oni žele ga smjestiti u Crkvu, jer eto smeta i nije mu mjesto u školi.
A zanimljivo je da uvjek u 99% slučajeva govore oni koji imaju jedno, dvoje ili nitijedno djete.
Ne znam nikako što bih o ovome rekao.
Sveli su vjeronauk i vjeru, na nekakvu stvar koja samo smeta i stalno trabunja o nekakvim vrijednostima. I na ništa više!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 10, 2012 08:51 

Alan Ford je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Zahvaljujem, na (mom slučaju na promatranju) ovoj informaciji!!
Ali gdje su naši ateisti, fale mi njihova pitanja ovdje i njihov kut gledišta.
Neki dan sam vodio bitku, zbog vjeronauka u školi. Opet ću pa da vježbam.
Dosta šutnje!!

Gdje su ateisti? Sigurno slave pobjedu ako si ti s njima vodio nekakvu bitku :lol: :lol:
Iako sam agnostik mislim da vjeronauk treba biti u školi dok god to većina ljudi želi. Cjelokupno društvo bi trebalo u školstvu, nametati one sadržaje koje smatra da su potrebni! Kad većina bude ateista, što nije tako daleko, i školski program će biti drugačiji. Takav moj stav proizlazi iz toga što se uvijek moraju poštovati elementi demokracije a ne nametanja stavova.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 10, 2012 10:24 

Citat:
Gdje su ateisti? Sigurno slave pobjedu ako si ti s njima vodio neka
Citat:
kvu bitku :lol: :lol:

Dobar si! Ali nije loše, ako toliko dugo slave, znači da sam im utjerao strah u kosti!! :lol: :lol:

Citat:
Iako sam agnostik mislim da vjeronauk treba biti u školi dok god to većina ljudi želi. Cjelokupno društvo bi trebalo u školstvu, nametati one sadržaje koje smatra da su potrebni! Kad većina bude ateista, što nije tako daleko, i školski program će biti drugačiji. Takav moj stav proizlazi iz toga što se uvijek moraju poštovati elementi demokracije a ne nametanja stavova.

Demokracija, ha,ha, pogotovo otkada je došao sdp!
Ma najviše me smeta kad "vjernici" to izjave, i to oni koji u mom slučaju nemaju djece, razvedeni, imaju ljubavnice, za abortus su, zvižde za svakom i slične stvari, dakle sve moralne vertikale!!
Neki ateisti koje znam, kažu isto što i ti! Iako je vjeronauk izborni predmet, on im itekako smeta, ko da ih netko tjera, i ko da ga oni financiraju milionima!!
Agresivna večina pokazuje posljednje trzaje!! :D

Vrh

PostPostano: Sub ožu 10, 2012 11:48 

Alan Ford je napisao/la:
Citat:
Gdje su ateisti? Sigurno slave pobjedu ako si ti s njima vodio neka
Citat:
kvu bitku :lol: :lol:

Dobar si! Ali nije loše, ako toliko dugo slave, znači da sam im utjerao strah u kosti!! :lol: :lol:

Citat:

Demokracija, ha,ha, pogotovo otkada je došao sdp!
Ma najviše me smeta kad "vjernici" to izjave, i to oni koji u mom slučaju nemaju djece, razvedeni, imaju ljubavnice, za abortus su, zvižde za svakom i slične stvari, dakle sve moralne vertikale!!
Neki ateisti koje znam, kažu isto što i ti! Iako je vjeronauk izborni predmet, on im itekako smeta, ko da ih netko tjera, i ko da ga oni financiraju milionima!!
Agresivna večina pokazuje posljednje trzaje!! :D

Ti da si nekome ateistu utjerao strah u kosti :lol: :lol: Tvoji su argumenti kao i Bandićevi u kampanji za presjednika :lol: onda mu je Josipović rekao da se takvog protukandidata može samo poželjeti! I bio je u pravu. Ti ćeš prije nekog vjernika otjerati iz crkve nego objasniti ateistima ili agnosticima da je vjera potrebna.

Vjeronauk je za mene čisto pitanje demokracije a ne zato što mislim da je potreban. Demokracije ima ili nema a ako je netko želi ukinuti onda bez obzira tko on bio, pa i najveći agnostik, treba se tome usprotiviti.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 10, 2012 12:04 

Citat:
Ti da si nekome ateistu utjerao strah u kosti :lol: :lol: Tvoji su argumenti kao i Bandićevi u kampanji za presjednika :lol: onda mu je Josipović rekao da se takvog protukandidata može samo poželjeti! I bio je u pravu. Ti ćeš prije nekog vjernika otjerati iz crkve nego objasniti ateistima ili agnosticima da je vjera potrebna.

Ooooooooooo, ma vidi ti malog kako on meni spusti! Ma bravo mali! :shock: :shock: :(
Pa šta slave toliko kad sam za poželjeti? Možda misliš da su glupi, što ne kuže koliko sam ja glup?

Ljudi koji žele izbaciti vjeronauk, prvo ne razumiju što je Crkva.
Pa tako ne razumiju niti što je i tko je država!
Ma ja bi izbacio i fiziku i glazbeni i kemiju i drugi strani jezik.
Nitko tko je izašao iz škole nije naučio bolje kreštati, niti zna svirati bilo koji istrument, niti zna govoriti dva strana jezika, a kamoli da zna napraviti molotovljev koktel.
Samo je to sve trošak za državu!! Oh tu predivnu državu, koju toliko svi vole!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 10, 2012 12:14 

Alan Ford je napisao/la:
Citat:

Ooooooooooo, ma vidi ti malog kako on meni spusti! Ma bravo mali! :shock: :shock: :(
Pa šta slave toliko kad sam za poželjeti? Možda misliš da su glupi, što ne kuže koliko sam ja glup?

Ljudi koji žele izbaciti vjeronauk, prvo ne razumiju što je Crkva.
Pa tako ne razumiju niti što je i tko je država!
Ma ja bi izbacio i fiziku i glazbeni i kemiju i drugi strani jezik.
Nitko tko je izašao iz škole nije naučio bolje kreštati, niti zna svirati bilo koji istrument, niti zna govoriti dva strana jezika, a kamoli da zna napraviti molotovljev koktel.
Samo je to sve trošak za državu!! Oh tu predivnu državu, koju toliko svi vole!

Da nisam principijelan sad bi promjenio mišljenje da vjeronauk ne treba biti u školi! Jer ako oni koji ga slušaju budu kao ti onda ne vidim svrhe za njim. Ali ja sam demokratičan pa neka većina odluči jedino je bitno da manjina ima izbor na ići na vjeronauk!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 10, 2012 12:40 

Citat:
Da nisam principijelan sad bi promjenio mišljenje da vjeronauk ne treba biti u školi! Jer ako oni koji ga slušaju budu kao ti onda ne vidim svrhe za njim. Ali ja sam demokratičan pa neka većina odluči jedino je bitno da manjina ima izbor na ići na vjeronauk!

Vjeruj mi nisi ti deomakratičan, ti samo to misliš!!
A baš me zanima kakav sam to ja!? :roll:

Vrh

PostPostano: Sub ožu 10, 2012 17:27 

@Stimrol, molit ću lijepo razgovor bez osobnih konotacija i s više veze s temom.
Demokracija nije iznad svega – da bi ona funkcionirala potrebno je odgajati ljude od malena i to za neke vrijednosti (općeljudske) kao i za odgovornost, a ne samo za slobodu.

Ako bi ikad ateisti u našem društvu činili većinu stanovništva, a katolika bilo recimo samo 10% kakva bi to bila demokracija koja ne bi i za tih 10% osigurala vjeronauk u školi i to još kao izborni predmet? Ako bi u pojedinim razredima bilo premalen broj vjeroučenika i ako bi se kateheze održavale u župnim dvoranama umjesto u školi, svejedno bi škola i tada trebala priznavati i upisivati ocjenu iz tog predmeta i tretirati ga kao izborni (kao što sada naša država čini recimo za baptiste i druge nekatolike)…

Imali smo već primjer (ne tako davne prošlosti) kad su ateisti u manjini donosili zakone protiv većine i kao što ni tada nije bilo demokracije (jer ona podrazumijeva i poštuje pluralnost) tako je ne bi bilo i kad bi većina donosila zakone na štetu koje manjine.
Mi nemamo iskustva u našoj povijesti da su ateisti u pluralnom društvu činili određen značajan postotak u populaciji > u tom slučaju mislim da bi se u školstvo trebao, radi općeg dobra, uvesti novi predmet – etika. Sadašnji školski sustav nažalost smatram manjkavim da bi ateisti i agnostici u redovnom programu svladali i etičke sadržaje. (Bez kojih nema ni demokracije.)

Na ovom linku možete vidjeti u koliko je europskih država vjeronauk danas obavezan predmet u školama (s mogućnošću izuzeća), u koliko je država on konfesionalan, a u koliko nekonfesionalan i kakav je primjer Velike Britanije gdje je obvezan predmet tzv. religijska kultura koja spada u opću kulturu.
http://www.vjeroznanci.com/content/view ... ,hrvatski/

Mislim da ne bi ni našim agnosticima i ateistima naodmet bilo pohađati nastavu barem neke vrste religijske kulture, možda bi poznavanje tuđe vjere i načina vjerovanja moglo smanjiti predrasude prema vjernicima.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 02:24 

stimrol je napisao/la:

Ne slažem se s tobom, Stimrol. Protiv sam školskog vjeronauka jednostavno zato što je protuustavan. Ustav RH jasno kaže da su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države (Članak 41. Ustava).
Katolički vjeronauk u državnoj školi krši odvojenost Crkve od države jer se nauk jedne vjerske zajednice (katolika) uči u instituciji jedne sekularne države (školi). Država mora biti neutralni okvir u kojem će ravnopravno djelovati sve društvene i religiozne zajednice (kao kad u matematici tražiš najmanji zajednički nazivnik), stoga se mora nastojati što manje nametati partikularne stavove, pa bili oni i stavovi većine. Tako da bi ukidanje katoličkog vjeronauka, po mom mišljenju, bilo ukidanje privilegije, a ne oduzimanje prava. Ukidanje katoličkog vjeronauka ne bi ni najmanje umanjilo mogućnost da katolici uče vlastiti nauk, pošto se on može slobodno učiti u župi.

Moj bi prijedlog bio da se katolički vjeronauk predaje u župi kao primarno riješenje, te da se predaje u školi ali izvan školskog sustava (bez ocjena i na kraju školskog sata). Isto tako mislim da bi država trebala biti dužna podržati održavanje i župnog i školskog vjeronauka u materijalnom smislu (kako financijski tako i ustupanjem prostora i školskog pribora) u skladu s interesom građana, kao što se to radi sa svakom nevladinom udrugom. Primijeti da bi se mojim prijedlogom u praksi malo što promijenilo osim što se ne bi pisale ocjene i što bi se vjeronauk premjestio kao zadnji sat. Ono što je važno za nevjernike kao ti i ja je to da bi se time sačuvala odvojenost vjere od države. Udaljili bi se od ovog našeg neprirodnog hibrida, gdje su neke stvari sekularne a druge nisu.

Meni je shvatljiv stav katolika na ovom forumu (i kritike koji će sada slijediti), ali oni samo brane svoje interese (usudio bi se reći privilegije). Nije mi shvatljiv tvoj stav gdje ti pristaješ na diskriminaciju samo zato jer su oni formalna većina (ne efektivna). Vidi ovo:

adrijana je napisao/la:
Ako bi ikad ateisti u našem društvu činili većinu stanovništva, a katolika bilo recimo samo 10% kakva bi to bila demokracija koja ne bi i za tih 10% osigurala vjeronauk u školi i to još kao izborni predmet? Ako bi u pojedinim razredima bilo premalen broj vjeroučenika i ako bi se kateheze održavale u župnim dvoranama umjesto u školi, svejedno bi škola i tada trebala priznavati i upisivati ocjenu iz tog predmeta i tretirati ga kao izborni (kao što sada naša država čini recimo za baptiste i druge nekatolike)…

Misliš da bi oni dobrovoljno pristali na umanjenje svojih prava da su oni manjina?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 08:02 

Atheos ako je tako, onda radikalno treba ukinuti svaku teoriju koja se predaje unutar školskih sati, počevši s teorijom evolucije koja se predaje kao znanstvena istina, a to nije.
Ono što ti nikako da priznaš jest da je ovo društvo nastalo na i iz kršćanstva i bez njega ono uopće nema svoj oblik, jednostavno ne postoji.
Svaki konfesionalni vjeronauk (8 ih je!) odobren je od strane Ministarstva, a ulazi u satnicu u skladu s pedagoškim standardima i dio je europske tradicije.
I takvi zahtjevi, poput tvoga, nameću djeci i roditeljima ateističke stavove - Boga nema, a ako ga ima on je tako nevažan da sve što ga spominje treba izgurat na margine.
Ovi koji su sada na vlasti to i rade, samo nešto opreznije i perfidnije, poput uvođenja tzv. zdravstvenog odgoja koji nije ništa drugo nego učenje klinaca da seks shvate kao zabavu i da se u njima ubija ono duhovno vezano uz spolnost što instinktivno prepoznaju u sebi. A floskula kako će to postići neke dobre rezultate je vrlo prozirna - zemlje s takvim (ne)odgojem imaju više maloljetničkih trudnoća i spolnih bolesti nego mi. Ali... tako se istjeruje Boga iz života djece i mladih i čini ih se duhovno praznima.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 10:27 

Zapravo se slazem s atheosom. Ocijenjivati vjeronauk je glupost. Roditelji i dijeca ga dozivljavaju iskljucivo kao predmet za popravljanje prosijeka. Dakle zadnji sat nastave (ili prvi ako je nastava popodne) bi mogao biti vjeronauk koji bi se trebao predavati u stilu komparativnih religija s nagalscima na matematici, fizici, knjizevnsti i biologiji. Zapravo bi jedan teolog trebao poznavati sve to ako bi htio da mu predmet ne bude "u oblacima". Ima toliko zanimljivih tema:
Kako pomiriti stvaranuje iz Biblije sa suvremenom znanoscu? Hoce li ikad kompjuteri postati svijesni? Kako to da smo slobodni, a mozak 0.2 sekunde prije nego postanemo svijesni odluke vec donio odluku? Zivimo li u matrixu? Moze li Bog djelovati u svijetu bez krsenja zakona svijeta? Sto Crkva govori o umjetnoj oplodnji? Seks izan braka zasto ne?

Mislim da bi vjeonauk trebao evoluirati u predmet slican tv emisiji parlaonica. Nesto gdje bi ucenici vjezbali retoriku.

sara je napisao/la:
Atheos ako je tako, onda radikalno treba ukinuti svaku teoriju koja se predaje unutar školskih sati, počevši s teorijom evolucije koja se predaje kao znanstvena istina, a to nije.

Teorija evolucije je znastvena istina. Ivan Pavao II je rekao da je vise nego hipoteza. Svi katolicki teolozi se slazu da je ispravna slika nastanaka zivota na zemlji teorija evolucije.

sara je napisao/la:
Ono što ti nikako da priznaš jest da je ovo društvo nastalo na i iz kršćanstva i bez njega ono uopće nema svoj oblik, jednostavno ne postoji.
Svaki konfesionalni vjeronauk (8 ih je!) odobren je od strane Ministarstva, a ulazi u satnicu u skladu s pedagoškim standardima i dio je europske tradicije.
I takvi zahtjevi, poput tvoga, nameću djeci i roditeljima ateističke stavove - Boga nema, a ako ga ima on je tako nevažan da sve što ga spominje treba izgurat na margine.
Ovi koji su sada na vlasti to i rade, samo nešto opreznije i perfidnije, poput uvođenja tzv. zdravstvenog odgoja koji nije ništa drugo nego učenje klinaca da seks shvate kao zabavu i da se u njima ubija ono duhovno vezano uz spolnost što instinktivno prepoznaju u sebi. A floskula kako će to postići neke dobre rezultate je vrlo prozirna - zemlje s takvim (ne)odgojem imaju više maloljetničkih trudnoća i spolnih bolesti nego mi. Ali... tako se istjeruje Boga iz života djece i mladih i čini ih se duhovno praznima.

Seksualni odgoj je jos jedan predmet koji je nemoguce ocijenjivati u bilo kojoj reziji.

Zadnja izmjena: Braslav; Ned ožu 11, 2012 10:56; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata