stimrol je napisao/la:
Iako sam agnostik mislim da vjeronauk treba biti u školi dok god to većina ljudi želi. Cjelokupno društvo bi trebalo u školstvu, nametati one sadržaje koje smatra da su potrebni! Kad većina bude ateista, što nije tako daleko, i školski program će biti drugačiji. Takav moj stav proizlazi iz toga što se uvijek moraju poštovati elementi demokracije a ne nametanja stavova.
Ne slažem se s tobom, Stimrol. Protiv sam školskog vjeronauka jednostavno zato što je protuustavan. Ustav RH jasno kaže da su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države (Članak 41. Ustava).
Katolički vjeronauk u državnoj školi krši odvojenost Crkve od države jer se nauk jedne vjerske zajednice (katolika) uči u instituciji jedne sekularne države (školi). Država mora biti neutralni okvir u kojem će ravnopravno djelovati sve društvene i religiozne zajednice (kao kad u matematici tražiš najmanji zajednički nazivnik), stoga se mora nastojati što manje nametati partikularne stavove, pa bili oni i stavovi većine. Tako da bi ukidanje katoličkog vjeronauka, po mom mišljenju, bilo ukidanje privilegije, a ne oduzimanje prava. Ukidanje katoličkog vjeronauka ne bi ni najmanje umanjilo mogućnost da katolici uče vlastiti nauk, pošto se on može slobodno učiti u župi.
Moj bi prijedlog bio da se katolički vjeronauk predaje u župi kao primarno riješenje, te da se predaje u školi ali izvan školskog sustava (bez ocjena i na kraju školskog sata). Isto tako mislim da bi država trebala biti dužna podržati održavanje i župnog i školskog vjeronauka u materijalnom smislu (kako financijski tako i ustupanjem prostora i školskog pribora) u skladu s interesom građana, kao što se to radi sa svakom nevladinom udrugom. Primijeti da bi se mojim prijedlogom u praksi malo što promijenilo osim što se ne bi pisale ocjene i što bi se vjeronauk premjestio kao zadnji sat. Ono što je važno za nevjernike kao ti i ja je to da bi se time sačuvala odvojenost vjere od države. Udaljili bi se od ovog našeg neprirodnog hibrida, gdje su neke stvari sekularne a druge nisu.
Meni je shvatljiv stav katolika na ovom forumu (i kritike koji će sada slijediti), ali oni samo brane svoje interese (usudio bi se reći privilegije). Nije mi shvatljiv tvoj stav gdje ti pristaješ na diskriminaciju samo zato jer su oni formalna većina (ne efektivna). Vidi ovo:
adrijana je napisao/la:
Ako bi ikad ateisti u našem društvu činili većinu stanovništva, a katolika bilo recimo samo 10% kakva bi to bila demokracija koja ne bi i za tih 10% osigurala vjeronauk u školi i to još kao izborni predmet? Ako bi u pojedinim razredima bilo premalen broj vjeroučenika i ako bi se kateheze održavale u župnim dvoranama umjesto u školi, svejedno bi škola i tada trebala priznavati i upisivati ocjenu iz tog predmeta i tretirati ga kao izborni (kao što sada naša država čini recimo za baptiste i druge nekatolike)…
Misliš da bi oni dobrovoljno pristali na umanjenje svojih prava da su oni manjina?