Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 02:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lip 04, 2008 15:25 

Posljednjih godina Vatikan je nastojao da kršćanske, te posebno katoličke vrijednosti moraju biti jače izražene u pravnim propisima Europske unije na različitim razinama.
Međutim u novi ustav EU nije uvrštena tvrdnja o kršćanskim korijenima Europe. Naši biskupi u Hrvatskoj tumače da se ipak, u čl. 51 jamče svi međunarodni ugovori koji postoje u zemljama koje ulaze u EU, pa tako i ugovori koji jamče vjerske slobode i prava Crkava i vjerskih zajednica u Europi. To je važno, jer to jamči i Katoličkoj Crkvi stečena prava. Međutim postoje slučajevi kad se ovakvo tumačenje osporava kao npr. u Slovačkoj.
Mislite li da je stav EU diskriminirajući prema nama vjernicima, osobito prema katolicima? Da li se iza toga što se EU predstavlja kao sekularizirana zajednica država nastoje poništiti vjerske slobode i stečena prava?

Vrh

PostPostano: Sri lip 04, 2008 18:51 

Sto se tice EU i njihove koncepcije ( protestantska ) nimalo nije ohrabrujuca za nas krscane katolike. Zasto? Zato sto su u nekim drzavama legalizovali prodaju lakih droga, istospolni brak, abortus vec odavno i sl. posasti. Kako se distancirati pravno, huhovno i na svaki drugi dostojan nacin da nam mladez ne dolazi u kontakt stakvima.

Zadnja izmjena: kokobill; Pon lip 09, 2008 19:35; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri lip 04, 2008 20:24 

Ja sam ZA!
Trebalo bi pogledati mozda kakva nam poboljsanja stizu u EU.

Vrh

PostPostano: Pon lip 16, 2008 07:28 

crusader je napisao/la:
Ja sam ZA!
Trebalo bi pogledati mozda kakva nam poboljsanja stizu u EU.

Probaj nam ti navesti kakva poboljšanja stižu?

Vrh

PostPostano: Pon lip 16, 2008 07:49 

Koji je potez napravila katolicka Irska?
Dal je stopirala prosirenje, zabranu primanja novih clanica? :roll:

Vrh

PostPostano: Pon lip 16, 2008 10:08 

To je sad politika ali sudeći po izjavama povjerenika za proširenje Ollia Rehna i slovenskog ministara vanjskih poslova Dimitrija Rupela, referendum u Irskoj nema izravne veze s proširenjem i neće utjecati na hrvatski put prema Europskoj uniji.
Ali mislim da irci, nisu zbog Hrvatske i zato što su većina katolici, rekli EU ustavu - NE.

Vrh

PostPostano: Pon lip 16, 2008 11:24 

Barnaba je napisao/la:
To je sad politika ali sudeći po izjavama povjerenika za proširenje Ollia Rehna i slovenskog ministara vanjskih poslova Dimitrija Rupela, referendum u Irskoj nema izravne veze s proširenjem i neće utjecati na hrvatski put prema Europskoj uniji.
Ali mislim da irci, nisu zbog Hrvatske i zato što su većina katolici, rekli EU ustavu - NE.

Pa sad mi nist nije jasno! Zasto su uopce izlazili na referendum, ako njihova odluka nema efekat.

Vrh

PostPostano: Pon lip 16, 2008 11:36 

Nema efekt na naše pristupanje u EU.
Na samu EU i njen ustroj ima. Pitanje je što EU donosi vjernicima? Neki protestanti su požurili s slavljem jer navodno katolički svećenik više neće smjeti ići na blagoslov kuća.

Vrh

PostPostano: Pon lip 16, 2008 11:50 
Administrator

Barnaba je napisao/la:
Neki protestanti su požurili s slavljem jer navodno katolički svećenik više neće smjeti ići na blagoslov kuća.

Ustvari, neće moći ići na blagoslov nenajavljeno, isto kao što ni Jehovini svjedoci više neće smjeti zvoniti na vrata, jer će se to smatrati ometanjem. Ukoliko je svećenik dogovorio blagoslov, naravno da će moći doći.

Vrh

PostPostano: Pon lip 16, 2008 13:40 

Giovi je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Neki protestanti su požurili s slavljem jer navodno katolički svećenik više neće smjeti ići na blagoslov kuća.

Ustvari, neće moći ići na blagoslov nenajavljeno, isto kao što ni Jehovini svjedoci više neće smjeti zvoniti na vrata, jer će se to smatrati ometanjem. Ukoliko je svećenik dogovorio blagoslov, naravno da će moći doći.

Svecenik nikada nije ulazio u nevjernicki dom, a u vjernicki je uvijek dobro dosao. To su samo trice i kucine EU i nist vise.

Vrh

PostPostano: Uto lip 17, 2008 06:30 

To je istina i kod nas je običaj takav da se svećenika dočekuje ispred kuće stana i uvodi ga se dom. Nema tu nikakve prisile i nije nikada išao okolo, zvonio i nudio blagoslov.

Vrh

PostPostano: Sri lip 25, 2008 17:15 

Ova i ovakva EU je stvorena samo iz interesa (materialnog)velikih i ništa drugo.Pa zar vam nije to jasno zašto bih mu trebala jedna mala Hrvatska ili bilo koja druga država.Pa u parlamentu svi će imati broj članova proporcionalno broju stanovnika.Ali želim reći jednu stvar iz ropstva smo izišli milošću Božijom ali smo brzo zaboravili Boga i zato idemo u ropstvo.Nisam to ja izmislio nego mi to objavi svesilni i silno je ime njegovo.Ima toga još ali to ćemo ostaviti za poslje.

Vrh

PostPostano: Sri lip 25, 2008 19:41 

http://derstandard.at/?url=/?id=3389987

Evo nesto za one,koji znaju citati Njemacki...(mozda i ne propada ovdje ,ova tema..?)

Vrh

PostPostano: Pon ožu 09, 2009 09:37 

Europa diskriminira kršćane i to je toliko očito da ni OSSE (organizacija za sigurnost i suradnju u Europi) više ne može zatvarati oči pred tim, te je održana konferencija na tu temu, kaže Radio Vatikan:
http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=271221
„Na Zapadu je diskriminacija povezana s odgojem. Često se događa da nastavnici svojim učenicima priznaju da su vjernici, a to onda postaje razlog za diskriminaciju u odgojnome području. Osim toga ima zakona koji, čini se, žele ograničiti mogućnost Crkvi da propovijeda vlastitu antropologiju, svjetonazor i, naročito, želi se nametnuti laicističko gledanje koje vjeru smatra privatnim činom bez ikakvog javnoga utjecaja“

Vrh

PostPostano: Pon ožu 09, 2009 12:57 

Kod nas u Srbiji mišljenja su podeljena. Jedan deo je za EU (ni sam ne zna zašto), a drugi je protiv EU (opet ne znaju zašto). Svaki potez EU se dobro odmerava. Oni koji su zaljubljeni u EU u svemu vide dobro, a oni koji su protiv vide zlo. Pravi put je negde u sredini. Evropa treba da stvori i svoju evropsku kulturu, a to je po meni težak posao-gotovo nemoguć. Nas u Evropi ima svakakvih (Latina, Grka, Franaka, Germana, Slovena, Katolika, Protestanata, Pravoslavnih, Muslimana...) i u tom koktelu je veoma teško naći nešto zajedničko. Pogotovo zbog činjenice da je u Evropi skoro svaki narod ratovao sa svima ostalima.

Ja se iskreno ne plašim. Hrišćanstvo je nastalo u Imperiji koja je bila možda čak i lošija od EU i traje već 2000 godina. A gde je Imperija danas? U muzejima i na staranicama istorijskih knjiga.

Činjenica je (i postaje sve jasnija) da je upravo ta Evropa mnogo zla nanela mom narodu. I sada se licemerno uvija stalno nas ćuškajući i izmišljajući neke nove uslove. U EU ima jako malo poštenih država-ostalo su licemeri. To i nije stvar država i naroda nego političara. Ali kao što je propala Imperija propašće i EU, ali prvo je moramo krstiti...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata