Adrijana,možeš li malo pobliže o tome što ne bi bilo o.k.kod udruge"Vigilare"?Ne znam za taj backgrounde?Jer povremeno ih i ja dotiram(kako mogu,iako su mi poslali uplatnice kao za struju).Činilo mi se da rade dobre stvari...Ton pisama je malo prilagođen,valjda,naivnijem-neškolovanijem puku,pa daju neka odlikovanja i sl.,ali,eto,mislim,ako tako bolje prolazi...
Donirala sam i ja nekoliko puta, a pogotovo moja mama. Kod nje sam vidjela kako ide taj niz: najprije šalju sliku Gospe Fatimske, zatim lučicu (Tvoje svjetlo u Fatimi), pa časopis, pa kalendar, pa krunicu, pa onda uvijek za nešto doniraj... A ljudi kao moja draga majka čim vide te lijepe stvari odmah misle da moraju nešto i uplatiti, mada otvoreno piše da traže tek donacije...
Mogu reći sada, kao što sam napisala i prije, da sam gotovo 99% sigurna da su oni zapravo tradicionalisti, a evo i zašto:
-njihov zaštitni znak (zlatni lav na crvenom polju) i način prikupljanja donacija identični su američkom udruženju "Tradition, Family and Property", a na internetu se može otvoreno naći sve o njima (kako su nastali, koji su im stavovi i ciljevi, zatim te iste slike Gospe Fatimske koje kruže svijetom i identičan gore naveden niz)
-na youtubu se mogu naći prilozi o njihovim okupljanjima i sastancima i točno se vidi da oni slave misu na tradicionalan način (svećenik leđima okrenut prema narodu)
-biskup Uzinić je za jedne novine izjavio, upitan za komentar o udruzi Vigilare, "da oni nisu dio Katoličke crkve"
-Ivo Josipović je za jedne novine izjavio, upitan za komentar o udruzi Vigilare, "da se ne slaže s njihovim svjetonazorom, jer oni zagovaraju jedan vid teokracije"
A poznavajući taj pojam i koliko je vezan uz tradicionaliste mislim da je u pravu, iako nije ništa dublje komentirao.
-pogledala sam kalendar koji su za Božić slali ljudima: tek na prvi pogled je to katolički kalendar... Podebljali su neke blaženike i svece koji su najviše štovani u krugovima tradicionalista i još nešto neobjašnjivo, kalendar je tematski vezan za obljetnice slavnih povijesnih bitaka s Turcima (datumi se posebno ističu u kalendaru) i kao da podsjećaju ljude da ih trebaju slaviti
Još nešto meni znakovito: udruga se u svojim pismima zalaže da će prikupljene donacije uložiti u borbu za nerođenu djecu, bioetička i aktualna moralna pitanja i ne radi se o maloj stvari kad navode da im je cilj prikupiti milijun i pol kuna (mislim da ne pretjeruju - pretendiraju da Zaklada bude ogromna). Prva stvar: začudilo me kad je udruga izišla iz inicijative "Istinom protiv Istanbulske" a pridružila se inicijativi "Narod odlučuje". Pošto sam volontirala za obje, znam razliku: Istanbulska je pitanje svjetonazora i katoličkog morala, a "Narod odlučuje" mijenja samo izborni zakon (tipično političko pitanje koje ne mora donijeti rezultate u vidu jačanja katoličkog utjecaja u javnom životu). Istina, može, ali ne mora. Mogu tom promjenom zakona doći na vlast male izrazito radikalne lijeve ili desne stranke, već kako će narod glasati - neka promjena u moralnim pitanjima se uopće ne garantira. Osobno, žao mi je Kristine Pavlović što je ostala bez vrijednog dijela Zaklade koja je puno mogla pomoći inicijativi i vidim iz njenih cirkularnih pisama da je bila itekako razočarana podjelom. Ali srećom, obje inicijative su uspjele...