Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto stu 28, 2023 19:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Vigilare udruga
PostPostano: Čet tra 12, 2012 20:48 

Pridružen: Ned ožu 07, 2010 16:23
Postovi: 241
Lokacija: Brodsko Posavska županija
Ovo sam trebao staviti neki dan ali se nisam sjetio.


Poštovani i dragi prijatelji,
Vjerujemo da pratite javnu raspravu oko promjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Podržavate li najavljena zakonska rješenja?

Podržavate li rješenje da istospolni parovi „usvajaju“ zamrznute embrije i imaju pravo na umjetnu oplodnju, tj. podržavate li „kao normalno“ da dijete ima „dvije mame ili dva tate“?

Podržavate li zakon koji bi, ako se usvoji, bio jedan od najliberalnijih zakona u Europi? Podržavate li manipulacije začetim ljudskim bićima? Podržavate li doniranje spolnih stanica, stvaranje viška embrija i njihovo zamrzavanje, a nakon određenog vremena „čuvanja“ (pet godina!) njihovo uništavanje (tj. usmrćivanje), odnosno doniranje „zainteresiranim“ pojedincima…?

Smatrate li da je začeto dijete stvar s kojom se može postupati ovisno o trenutnim potrebama i interesima?

Ako vam se to sve ne sviđa, pozivamo Vas da

KLIKNITE OVDJE i potpišete Deklaraciju o početku i zaštiti ljudskoga života!
http://vigilare.org/peticija/
Informacije o Deklaraciji šaljite drugima!

Hvala!

Krešimir Miletić i Vigilare team
095/830 6391 ili 098/163 1295
embrij@vigilare.org
http://www.vigilare.org

Facebook stranica

_________________
Tražite kraljevstvo nebesko sve ostalo će vam se dodati !!!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet tra 12, 2012 20:50 

Pridružen: Ned ožu 07, 2010 16:23
Postovi: 241
Lokacija: Brodsko Posavska županija
Dragi prijatelji!

Svima hvala na velikom trudu koji ste uložili i ulažete u prikupljanju potpisa za Deklaraciju.
Sve koji možete i koji ste u Zagrebu POZIVAMO SUTRA na Konferenciju za novinare i tribinu o čemu službeni poziv koji smo uputili svim medijima prosljeđujemo i vama…


Konferencija za novinare i tribina:
„A gdje je javna rasprava o Zakonu o MPO?“
Tražimo redovitu proceduru u Hrvatskom saboru

Zakoni koji diraju u područje poštivanja prava na život, dostojanstva ljudske osobe i prava djece ne donose se na temelju političke ucjene, po žurnom postupku i bez javne rasprave!

Gdje:
Tribina grada Zagreb, Kaptol 27
U petak 13. travnja 2012. u 17 sati

Prvo dio:
17.00 – 17.20 sati: kratke izjave za medije

· g. Krešimir Miletić, Voditelj građanske inicijative „I ja sam bio embrij“

· prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za medicinski potpomognutu oplodnju

· predstavnici vjerskih zajednica (Katoličke Crkve, Pravoslavne Crkve, Islamske zajednice)

· predstavnici oporbenih stranaka (HDZ, HDSSB, HSP, Hrvatski laburisti)

(imena predstavnika vjerskih zajednica i oporbenih stranaka dostavit ćemo naknadno)

Drugi dio:
17.20 – 18.30 sati: kratka analiza prijedloga Zakona za javnost


Što:
Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je donošenje izmjena Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), rezultat čega nije najavljena izmjena, nego potpuno novi zakon. Najavio je da će sadržaj teksta zakona biti rezultat posljednjih dostignuća znanosti i struke na ovom području kroz rad novoimenovanog Povjerenstva. O ključnom kriteriju izbora članova Povjerenstva mogli smo čuti od samog predsjednika Vlade, g. Zorana Milanovića tijekom prvog aktualnog sata u Hrvatskom saboru 18. siječnja 2012., kada je otvoreno izjavio da je to pitanje 'točno određenog svjetonazora s kojim su pobijedili na izborima’.

No, 28. 3. 2012. cjelokupna hrvatska javnost bila je svjedokom da doista struka (Povjerenstvo) neće odlučivati o sadržaju zakona, već će on biti rezultat čiste političke ucjene i diktature određenog svjetonazora (ucjena HNS-a) te da će se bez šire javne rasprave uputiti u Sabor po žurnom postupku.

No čak i nakon očite ucjene ('Mi u HNS-u nećemo podržati ovakav zakon…') i nakon što je zakon s 'političkim naputcima' poprimio potpuno nov sadržaj, ministar je i nadalje najavljivao javnu raspravu.

A kako se javna rasprava može provesti ako prijedlog Zakona nije objavljen i dostupan javnosti?
Misli li ministar da je riječ o javnoj raspravi kad o temi prozbore ministrice Opačić i Pusić?
Zašto ministar Rajko Ostojić nije na razgovor o temi MPO primio predstavnike građanske inicijative „I ja sam bio embrij“, iako je javno rekao da će to učiniti?
Zašto prijedlog Zakona ide po žurnom postupku i zašto se želi uskratiti pravo na javnu raspravu i kroz Sabor hrvatskim građanima nametnuti Zakon koji:
- Krši temeljna ljudska prava zajamčena Ustavom RH, Općom Deklaracijom o ljudskim pravima i Europskom poveljom o ljudskim pravima,

- Krši Konvenciju o pravima djeteta,

- dodatno umnaža već postojeće probleme na koje nitko nema zadovoljavajući odgovor (12.000 zamrznutih embrija s potpuno neizvjesnom budućnošću uz tendenciju daljnjeg povećanja broja)?Gdje su osnovna demokratska načela da se čuju sve zainteresirane strane? Gdje je parlamentarna procedura u kojoj bi se o ovakvim delikatnim temama postigao široki društveni konsenzus, a ne nametala partijska stega i ideologija?

Zakoni koji diraju u područje poštivanja prava na život, dostojanstva ljudske osobe i prava djece ne donose se na temelju političke ucjene, po žurnom postupku i bez javne rasprave!


Krešimir Miletić i Vigilare team

Kontakt: 095/830 6391 ili 098/163 1295

_________________
Tražite kraljevstvo nebesko sve ostalo će vam se dodati !!!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet tra 12, 2012 20:56 

Pridružen: Ned ožu 07, 2010 16:23
Postovi: 241
Lokacija: Brodsko Posavska županija
Građanska inicijativa „i ja sam bio embrij“
Dragi prijatelji!


1. Zahvaljujemo Vam što ste potpisali Deklaraciju o pravu i zaštiti ljudskoga života, kao i onima od Vas koji su izrazili spremnost i sami prikupljati potpise. U potpunoj medijskoj blokadi ove naše akcije (priopćenja za javnost poslana su u sve hrvatske medije) u samo tjedan dana prikupljeno je nekoliko tisuća potpisa, a oni pristižu i dalje.

2. Protivno svim najavama u medijima od strane hrvatskih vlasti da će zakon biti donesen u lipnju, prema našim saznanjima i provjerenim informacijama (od petka!) Vlada ima namjeru zakon donijeti na sjednici hrvatskog Sabora od 16. travnja 2012. i to po HITNOM postupku (a o u čemu neke oporbene stranke još nisu obaviještene!): i to bez predstavljanja zakonskih rješenja javnosti, bez javne rasprave, bez dva čitanja u Saboru…, uz uskraćivanje prava građanima na izjašnjavanje o tako važnim pitanjima koja se ne odnose npr. na šume, nego zadiru u područje života i pitanje roditeljstva.

3. O kakvim se zakonskim rješenjima radi, možete vidjeti na http://www.vigilare.org i preuzeti cijeli tekst prijedloga zakona, kao i pravnu analizu napravljenu za ovu našu akciju, a tu analizu Vam šaljemo sada i u prilogu. Pozivamo Vam i da pročitate analitički tekst o posljedicama ovakvog zakona na http://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/k ... a-savjest/
Važno je istaknuti da Vlada nikada i nigdje nije objavila cjeloviti tekst zakona, već u javnost plasira određenu „maglu“, te zakon bez informiranja građana želi na brzinu progurati… Mi smo jedini koji smo ga, čim smo ga pribavili, i postavili na mrežnu stranicu, uz stručnu analizu.

4. Pozivamo Vas stoga još jednom da u pokušaju zaustavljanja donošenja ovog suludog, strašnog i opasnog zakona udružimo svoje snage i napore. Sada je potrebno da svatko od Vas nađe barem još 20 osoba koje bi potpisale Deklaraciju (roditelji, braća, sestre, rođaci, prijatelji, susjedi…) i da nam njihova imena pošaljete najkasnije do četvrtka 12. travnja u 24 sata. Znamo da je vremena malo, ali učinimo što je moguće. Znamo također da su neki započeli prikupljati potpise i znamo da smo kao rok odredili 30. travnja, ali „igre“ onih na vlasti ostavile su nas u nevjerici i šoku... Ako uspijete i manje od tog broja, sve je dobro, a ako uspijete i više – i to je još bolje. U privitku Vam šaljemo FORMULAR u word formatu, tako da ga možete sami ispuniti i poslati nam ga kao privitak. Važno je da za osobe koje ne koriste Internet, u posljednju kolonu umjesto njihovog e-maila navedete njihov broj telefona. Nakon četvrtka kad prikupimo potpise, obratit ćemo se javnosti!!! Idućih dana ćemo Vas izvijestiti o planiranim akcijama i reakcijama…

Želeći Vam sretan Uskrs, srdačno vas pozdravljamo i zahvaljujemo!

Zakon o medecinski potpomognutoj oplodnji,
https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=8 ... sp=safe&zw

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=8 ... sp=safe&zw


Možda nisam sve najbolje prenio ali barem sam se trudio :)

_________________
Tražite kraljevstvo nebesko sve ostalo će vam se dodati !!!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet tra 13, 2012 16:06 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4218
:) Hvala ti, alojzije, na ovim pismima i što mogu nego dodati k tome - za one koji nisu upućeni zbog čega katolici baš tako gledaju na medicinsku oplodnju - kratke odgovore na aktualna pitanja u dokumentu "Dar života" ("Donum vitae").

Tu se najbolje vidi da zahtjevi ove Udruge i nas ostalih vjernika nisu nikakav ekskluzivizam niti konzervativnost kao što se pokušava etiketirati (s najviših državnih razina), nego stav koji dolazi iz općeljudskih vrijednosti i važi za sve ljude koji drže do svog dostojanstva i dostojanstva drugih...


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet tra 13, 2012 19:44 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4218
8) Danas je održana i javna tribina na tu temu:

G. Krešimir Miletić, voditelj građanske inicijative „I ja sam bio embrij“ je rekao da je, bez obzira na osobne stavove pojedinaca oko čina umjetne oplodnje, razorno za demokraciju i demokratska načela da se jedno ovako delikatno pitanje ljudskih i obiteljskih prava pokušava uređivati u tajnosti i bez široke javne rasprave. Zakoni koji diraju u područje poštivanja prava na život, dostojanstva ljudske osobe i prava djece na obitelj sastavljenu od mame, tate i djeteta ne donose se na temelju političke ucjene, po žurnom postupku i bez javne rasprave! Uz to je naglasio da je suludo da ministar govori o javnoj raspravi kada prijedlog Zakon uopće nije nigdje javno dostupan.

Istaknuo je da je u manje od tjedan dana u potpunoj medijskoj blokadi, više od 15 tisuća građana potpisalo online peticiju o Deklaraciji o početku i zaštiti ljudskog života, te se izjasnilo protiv hitnog postupka donošenja Zakona u Saboru, te da će se potpise nastaviti prikupljati po cijeloj Hrvatskoj. Među inim stručnjacima koji su potpisali Deklaraciju su stotine liječnika, među kojima ravnatelji bolnica i klinika, a posebno deseci poznatih ginekologa iz Petrove bolnice u Zagrebu, koji ističu važnost donošenja Zakona bez hitnog postupka.

http://vigilare.org/novosti.html#izjava

a jučer je reagirala i komisija Iustitia et pax HBK o tome, a i drugim problemima koji se prešućuju u javnosti:

...
Ne postoje nikakvi razlozi da se zakoni poput Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, o HRT-u kao i prijedlozi strategija na nekim drugim područjima, kao što je kultura, nalaze u javnoj raspravi samo nekoliko dana i predlažu po hitnom postupku. Pri tome se u javnosti na neprimjeren način stvara dojam kako su prijedlozi ovih važnih zakonskih rješenja ne samo u skladu sa zakonima Europske unije, nego da se upravo kao takva traže od strane Unije. Treba jasno reći javnosti da u većini područja koja ovi zakoni reguliraju ne postoji, osim određenih preporuka, obvezatno zakonsko rješenje Europske unije, niti se ono traži. Svaka članica EU ima pravo tražiti na tim područjima najbolja i najprimjerenija zakonska rješenja koja poštujući temeljna ljudska prava i slobode poštuju i moralnu i etičku tradiciju i kulturu određenog društva te viziju osobe i društva koja iz takvih načela proizlazi.

Iznošenjem suprotnih tvrdnji hrvatska se javnost dovodi u zabludu. Neki od ovih prijedloga su isto tako veoma važni za život osobe i društva da traže i izjašnjavanje građana na referendumu, a ne hitni postupak.

Upravo stoga pozivamo posebice medije da budu u službi demokracije i općeprihvaćenih vrijednosti, dajući dovoljno prostora različitim promišljanjima, ne etiketirajući stavove Crkava i drugih vjerskih zajednica kao zaostale i neprimjerene modernom društvu. Odbijanjem potrebne javne rasprave i dijaloga s civilnim društvom i Crkvama se između ostaloga krši stečevina Europske unije koja obvezuje institucije na dijalog s Crkvama i vjerskim zajednicama. Time se onemogućuje uvid u mnoge argumente koji pridonose poštivanju dostojanstva ljudske osobe, pravednosti, solidarnosti i suprotstavlja se diktatu određenih interesnih skupina.

U ovom teškom moralnom, socijalnom i gospodarskom trenutku hrvatskoga društva koje traži mnoge bolne mjere, ali i konsenzus kao put izlaska iz krize, nije dobro dijeliti društvo na ovako važnim pitanjima stvarajući dojam nesigurnosti i zaobilazeći činjenicu da u ovom času postoje mnogo teža gospodarska i socijalna pitanja koja treba hitno rješavati.

Napominjući još jednom kako u većini ovih prijedloga nema razloga za hitni postupak, ponovno pozivamo cjelokupno hrvatsko društvo, a posebice Hrvatsku vladu i Sabor da otvore javni prostor i ostave dovoljno potrebnog vremena za temeljitu, smirenu i argumentiranu raspravu o svim ovim važnim pitanjima.

U Sisku, 12. travnja 2012.

Mons. Vlado Košić,

predsjednik Komisije
http://www.hbk.hr/?type=vijest&ID=385


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon tra 23, 2012 17:47 

Pridružen: Ned ožu 07, 2010 16:23
Postovi: 241
Lokacija: Brodsko Posavska županija
Poštovani,


Obavještavamo Vas da će u večerašnjoj emisiji 'In medias res', na HRT 1 s početkom u 20 sati nastupiti Krešimir Miletić, voditelj građanske inicijative 'I ja sam bio embrij'.
S poštovanjem,

Vigilare tim

_________________
Tražite kraljevstvo nebesko sve ostalo će vam se dodati !!!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto tra 24, 2012 14:08 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4218
alojzije je napisao/la:
Poštovani,


Obavještavamo Vas da će u večerašnjoj emisiji 'In medias res', na HRT 1 s početkom u 20 sati nastupiti Krešimir Miletić, voditelj građanske inicijative 'I ja sam bio embrij'.
S poštovanjem,

Vigilare tim

Nisam stigla gledati, može ukratko o čemu je bila emisija i dojmovi...?


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto tra 24, 2012 15:00 

Pridružen: Sub vel 14, 2009 20:30
Postovi: 2092
adrijana je napisao/la:
alojzije je napisao/la:
Poštovani,


Obavještavamo Vas da će u večerašnjoj emisiji 'In medias res', na HRT 1 s početkom u 20 sati nastupiti Krešimir Miletić, voditelj građanske inicijative 'I ja sam bio embrij'.
S poštovanjem,

Vigilare tim

Nisam stigla gledati, može ukratko o čemu je bila emisija i dojmovi...?

Emisija je bila o potpomognutoj oplodnji, tj. o novom zakonu, a bilo je 5 prema 1, 5 zagovornika kojima argumenti nisu baš nešto značili i 1 koji je imao pune ruke posla se s time boriti. Nisam gledala do kraja, jer me ta vrsta diskutiranja živcirala - vodila je Rendeli koja je "gurala" stav relativizma tipa treba ljudima izać u susret.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto tra 24, 2012 18:42 

Pridružen: Čet sij 14, 2010 11:10
Postovi: 273
Ljudi, možete potpisivati peticije, održavati predavanja, konferencije za novinare. Možete organizirati prosvjede, možete štrajkati glađu, možete tužiti Ostoića, Zoxa i cijelu Vladu Sudu za ljudska prava u Strassbourgu, ali ovaj Zakon prolazi sviđalo se to kome ili ne.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto tra 24, 2012 19:49 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4218
SDPovac je napisao/la:
Ljudi, možete potpisivati peticije, održavati predavanja, konferencije za novinare. Možete organizirati prosvjede, možete štrajkati glađu, možete tužiti Ostoića, Zoxa i cijelu Vladu Sudu za ljudska prava u Strassbourgu, ali ovaj Zakon prolazi sviđalo se to kome ili ne.

Pitanje koje bi nas trebalo zabrinuti je: je li taj zakon MORALAN, a ne SVIĐA li se nekome ili ne.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto tra 24, 2012 20:46 

Pridružen: Sub vel 14, 2009 20:30
Postovi: 2092
SDPovac je napisao/la:
Ljudi, možete potpisivati peticije, održavati predavanja, konferencije za novinare. Možete organizirati prosvjede, možete štrajkati glađu, možete tužiti Ostoića, Zoxa i cijelu Vladu Sudu za ljudska prava u Strassbourgu, ali ovaj Zakon prolazi sviđalo se to kome ili ne.

I tako će ovaj ludi narod imati zakon po kojemu će se "proizvodit" djeca i trošit silni novci zbog nekih, ali istovremeno i ubijat oni koji će bit nekvalitetn, nepotrebni, višak. Ajme, civilizacije :cry:


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet tra 26, 2012 09:26 
Avatar korisnika

Pridružen: Sri lip 24, 2009 15:19
Postovi: 395
SDPovac je napisao/la:
Ljudi, možete potpisivati peticije, održavati predavanja, konferencije za novinare. Možete organizirati prosvjede, možete štrajkati glađu, možete tužiti Ostoića, Zoxa i cijelu Vladu Sudu za ljudska prava u Strassbourgu, ali ovaj Zakon prolazi sviđalo se to kome ili ne.


Taj vam zakon ne služi nimalo na čast. Odgovarat ćete zbog njega pred Bogom kad dođe vrijeme.

_________________
Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati! Što tko sije, to će i žeti! (Gal 6:7)


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet tra 26, 2012 22:25 

Pridružen: Pet pro 24, 2010 11:57
Postovi: 107
adrijana je napisao/la:
alojzije je napisao/la:
Poštovani,


Obavještavamo Vas da će u večerašnjoj emisiji 'In medias res', na HRT 1 s početkom u 20 sati nastupiti Krešimir Miletić, voditelj građanske inicijative 'I ja sam bio embrij'.
S poštovanjem,

Vigilare tim

Nisam stigla gledati, može ukratko o čemu je bila emisija i dojmovi...?


Tu možete pogledati, ako niste stigli i ako imate volje gledati tu nepošteno u korist nemorala naštimanu emisiju :

http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=539&cHash=c1b9a0a88e

Kliknite na In medias res i tada nađite dolje na plavoj strelici datum
23. 4. 2012. i to je ta emisija.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet tra 27, 2012 19:52 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4218
Hvala... Kad se sve skupa zbroji (vladini hitni postupci + medijska kampanja) dođe se do toga da je svrha svega čisti profit određenih lobija i biva u pravu ovaj doktor koji tvrdi da su Zakon radili ustvari biznismeni:

...budimo posve iskreni, što se tiče postupaka medicinski pomognute oplodnje, u igri je veliki biznis. Stvorena je gotovo korporativna mreža državnih i privatnih klinika koji rade te postupke uz pomoć farmaceutske industrije koja na tim postupcima dobro zarađuje. Primarni motiv je zarada, a potom ostalo. Zapravo, isti su kreatori kao i prethodnog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, radili su ga u tajnosti, bez uključivanja drugih stručnjaka, a u njemu su brojni apsurdi pa čak idu do te mjere da je moguć incest, zatim tu su kršenja dječjih prava, kršenje antidiskriminacijskog zakona i niz drugih nelogičnosti. (LINK)

To se ne događa samo kod nas, nego svugdje u svijetu pa se ne trebamo osjećati usamljeni, čak i ako jedan u tv-studiju ispravno govori, bolje i jedan nego nijedan... 8)


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet tra 27, 2012 20:46 
Avatar korisnika

Pridružen: Sri tra 25, 2012 10:04
Postovi: 13
Podržavam stav katoličke crkve taj novi zakon nije ni malo dobar za ljudsko biće.


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr