alojzije je napisao/la:
Juče sam proveo dan lobirajući kod roditelja poznanika i mogu reći da sam obeshrabren iako neću odustati. Prvo sam bio kod ravnatelja u školi koji mi nije rekao ni riječ protivljenja jer smo takoreći susjedi , stavio je peticiju na stol i rekao uredu iznijet ču to na vječu učitelja. Ljudi su letargični puštaju da ih voda nosi i ne žele poduzeti baš ništa. Smatraju da nema smisla jer će vladajući učiniti kako su naumili...
Alojzije, nemoj biti obeshrabren. Ravnatelj je bio iznimno fer, nitko uopće ne sumnja da će ove godine kurikulum u provedbi "pasti", više je razloga zato: needuciranost nastavnika, nepostojanje priručnika, kašnjenje s uvođenjem, ali... Radi se o tome da pojedinačna protivljenja spašavaju samo vašu djecu i vi se lako možete dogovoriti s vašom učiteljicom da ona to "malo drugačije izvede ili preskoči". Ravnatelj je tu u puno težoj situaciji jer on mora osigurati i kontrolirati provedbu kurikuluma i malo je opasno javno se suprotstaviti ministru. Tu ga zakon uopće ne štiti.
S druge strane, takvo "veslanje" kurikuluma nije rješenje.
Rješenje je dostaviti potpise udruzi Grozd koja bi mogla povezati vrlo velik broj roditelja u Hrvatskoj koji misle slično i, vjerojatno nakon pravne bitke, srušiti kurikulum. Mi se sada ustvari borimo ne samo za našu djecu nego i za generacije koje dolaze.
Manjkavosti kurikuluma su višestruke: osim neznanstvenosti i nestručnosti, tu je i narušavanje Ustava RH (prava roditelja na odgoj djece), zatim narušavanje Europske konvencije o pravima djeteta i sve ono što su naši biskupi naveli u svom izvještaju.
Ja sam otpočetka bila skeptična prema onim formularima koje bi roditelji trebali odnijeti ravnateljima škole ili tajništvu, jer ne radi se ovdje samo o "dogovoru" određene škole i roditelja. Školama je zabranjeno dogovarati se na taj način. Ravnatelji su dužni kurikulum provesti u praksi - među svom djecom - pa kud puklo, da puklo.
sara je napisao/la:
Meni nitko ništa nije rekao da ne smijem razgovarat s roditeljima, a mislim da nije ni nikomu od mojih kolega u školi.
Predstavnici škola na sastancima i predavanjima od Agencije čuli su svašta. "Ne upuštajte se u rasprave s roditeljima, jer udruge neistinito izvješćuju i manipuliraju." "Za provođenje kurikuluma nije potrebna suglasnost roditelja pa vam ti papiri ništa ne trebaju." "U kurikulumu nema nikakve ideologije, sve je potpuno znanstveno i stručno." "To su pitanja struke, a ne prava roditelja." Ali kad Ustavni sud jednom kaže svoje, promijenit će i oni priču.
A u praksi ima svega i svačega. Bila sam na Grozdovoj tribini u nedjelju i roditelji govore da ima prijetnji neopravdanim satovima (što je jako nepošteno, jer razrednik
mora uvažiti svaku roditeljsku ispričnicu, bez obzira na razlog), a jedan roditelj je naveo slučaj da se na Vijeću roditelja pedagoginja škole jako usprotivila raspravi o ZO i oduzela roditeljima riječ i pravo da postavljaju pitanja - a što je najbolnije, ona kao pedagog nije uopće član Vijeća roditelja i kao takva nema prava ikome oduzimati riječ i nametati svoje teme - samo što roditelji nisu bili upućeni u svoja prava, pa joj nisu dalje proturiječili. A trebali su, jer im upravo institucija "Vijeća roditelja" daje za pravo da iznose svoja mišljenja i da čak provode svoje građanske inicijative, bez ometanja.