Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub lis 05, 2024 16:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet stu 22, 2012 17:54 
Administrator

Neki dan sam pričao sa učiteljicom (i razrednicom) koja mi je prenijela da je u njezinoj školi polovica učitelja potpisala Grozdov Apel za kvalitetan zdravstveni odgoj, u kojem piše kako su određeni sadržaji "suprotni mojem sustavu vrijednosti" i "ne želim učenicima nametati (spolni) odgoj kakav njihovi roditelji ne žele".
Rekla mi je da ona sigurno neće naučavati to što je u kurikulumu spolnog odgoja, pa što bude. Stekao sam dojam da se taj sustav vrijednosti itekako tiče i učitelja i da se od njih očekuje da predaju djeci o rodnoj ideologiji i sl. prema programu, bez obziora na vlastiti stav.

Vrh

PostPostano: Čet stu 22, 2012 18:57 

Tako je, u postu viewtopic.php?p=23656#p23656 stavila sam prijedlog Agencije ovlaštene od strane ministra kako oni žele da se taj modul obrađuje. Vidi se jasno da se zahtijeva od učitelja da uvjeravaju djecu kako djevojčice žele zapravo jednog dana postati automehaničari, a da je za dječake idealno zanimanje cvjećar i slično. Žele da se briše ikakva razlika između ženskih i muških zanimanja, tj. razlika među rodovima.

U takozvanim "igrama uloga" djevojčice bi se trebale učiti pred svojim roditeljima (navodno zatucanim ili zločestim konzervativcima) koje će pak glumiti druga djeca ili pak sam učitelj (?) - braniti svoje želje da odaberu neko sasvim muško zanimanje.
Prvo, djevojčice u toj dobi uopće nemaju nikakvih želja ni preferencija za muškim zanimanjima - što bi značilo da se radi o manipulativnom odgoju i iskorištavanju dječje potrebe za čistom igrom da bi se indirektno nametala rodna ideologija.
Drugo, ovdje se ne radi o nikakvom humanističkom "rušenju stereotipova" o muškim i ženskim zanimanjima, jer je stereotip recimo da žene ne smiju biti (ili ne mogu biti uspješni) arhitekti ili arheolozi, ali ako se žene naprimjer tjera da budu zidari, krovopokrivači, automehaničari ili vojnici - mimo svojih želja - onda je to nametanje rodne ideologije.
Treće, nakon takve "bezazlene" igre uloga "roditelja i djece" što bi djeca mogla ponijeti sa sobom kući? Naravno stereotip: roditelji su nemogući i zločesti - ukoliko mi ne dopuste i ispune sve moje želje.
Sama odgojnost uopće takve metode je upitna i diskutabilna.

Vrh

PostPostano: Pet stu 23, 2012 16:59 

Giovi je napisao/la:
Neki dan sam pričao sa učiteljicom (i razrednicom) koja mi je prenijela da je u njezinoj školi polovica učitelja potpisala Grozdov Apel za kvalitetan zdravstveni odgoj, u kojem piše kako su određeni sadržaji "suprotni mojem sustavu vrijednosti" i "ne želim učenicima nametati (spolni) odgoj kakav njihovi roditelji ne žele".
Rekla mi je da ona sigurno neće naučavati to što je u kurikulumu spolnog odgoja, pa što bude. Stekao sam dojam da se taj sustav vrijednosti itekako tiče i učitelja i da se od njih očekuje da predaju djeci o rodnoj ideologiji i sl. prema programu, bez obziora na vlastiti stav.

Nije upitno da dosta učitelja neće naučavati spolni odgoj. Problem je što će škola angažirati vanjske suradnike, koji će npr. biti iz neke lezbo ili slične udruge. I onda će ti vanjski suradnici djeci tumačiti što je normalno. Bilo bi suludo da npr. jedan vjeroučitelj ili vjeroučiteljica koji su razrednici djeci predaju ovu verziju zdravstvenog odgoja. Da bi ministar i pederlobi bili sigurni da će se predavati točno po programu, ili će postojati nekakvo kontrolno tijelo koje će nadgledati što predaju profesori. Ili će u škole dovoditi vanjske suradnike za koje su sigurni da su u stanju sodomizirati djecu bez imalo grižnje savjesti.

Vrh

PostPostano: Pet stu 23, 2012 22:23 

toni1 je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

Nije upitno da dosta učitelja neće naučavati spolni odgoj. Problem je što će škola angažirati vanjske suradnike, koji će npr. biti iz neke lezbo ili slične udruge. I onda će ti vanjski suradnici djeci tumačiti što je normalno. Bilo bi suludo da npr. jedan vjeroučitelj ili vjeroučiteljica koji su razrednici djeci predaju ovu verziju zdravstvenog odgoja. Da bi ministar i pederlobi bili sigurni da će se predavati točno po programu, ili će postojati nekakvo kontrolno tijelo koje će nadgledati što predaju profesori. Ili će u škole dovoditi vanjske suradnike za koje su sigurni da su u stanju sodomizirati djecu bez imalo grižnje savjesti.

Uistinu, kod mene u školi nitko od razrednika ne mora držati satove razrednika s temama kpje ne želi. Dovoljno je da to kaže i radit će stručni suradnici. Tako nitko ne može reći da ga se tjera radit protivno vlastitoj savjesti. A što to roditelji uistinu žele, nažalost, ne znam. Vidjet ću što kažu roditelji u mom razredu, ali za sada se niti jedan roditelj niej pomakao ni za milimetar.

Vrh

PostPostano: Pet stu 23, 2012 22:50 

sara je napisao/la:
Uistinu, kod mene u školi nitko od razrednika ne mora držati satove razrednika s temama kpje ne želi. Dovoljno je da to kaže i radit će stručni suradnici. Tako nitko ne može reći da ga se tjera radit protivno vlastitoj savjesti. A što to roditelji uistinu žele, nažalost, ne znam. Vidjet ću što kažu roditelji u mom razredu, ali za sada se niti jedan roditelj niej pomakao ni za milimetar.

Na predavanju koje je održano u dvorani ST nadbiskupiskog sjemeništa pročitalo se ovo:
http://www.udruga-grozd.hr/images/file/ ... odgoju.pdf

Uvjeren sam ako se ovo podijeli roditeljima i pročita im se što se sprema u novom odgoju, da neće biti roditelja koji neće na kraju izlaganja potpisati ovo:

http://www.udruga-grozd.hr/images/file/ ... 202012.pdf

Na žalost mnogi roditelji ili nisu upoznati s programom ili misle da će njihovo obrazovanje rješavati netko drugi ili da ovo što se uvelo u škole i nije tako strašno.
Kod nas u školi još nije bilo roditeljskih sastanaka. I koliko sam upoznat jako malo ljudi je odnilo od Vigilarea (obrazac za roditelje) na protokol u tajništvo i obavijestilo razrednike da djeca neće pohađati predmet zdravstvenog odgoja.
Na žalost.

Vrh

PostPostano: Pet stu 23, 2012 23:04 

A koliko će sve skupa daleko ići dovoljno je pročitati i ovu vijest:
http://www.bitno.net/vijesti/bruxelles- ... h-razlika/

P.S. Prošli vikend sam bio u prilici razgovarati sa jednim starim svećenikom kojeg izrazito cijenim (svetac :D ). I dotakli smo se teme o odgoju. Njegovo je mišljenje da u budućnosti možemo očekivati policiju za djecu. Znači bane ti policija u kuću i nađe da nije izvađeno rublje iz perilice i da nije usisan i opran pod u kući. Uzme ti dijete uz opravdanje da uvjeti u kojima dijete živi nije primjereno, čak štoviše jako je loše, i dijete da na skrb homo paru. Predviđanja jesu apokaliptična, ali da nam je ko prije dvadesetak i više godina pričao o rodno spolnoj ideologiji svak bi na tu priču odmahnuo rukom. Uz komentar: Pričaš gluposti. Nema teorije da takve gluposti postoje u svijetu.

Vrh

PostPostano: Sub stu 24, 2012 09:18 

toni1 je napisao/la:
sara je napisao/la:

Na predavanju koje je održano u dvorani ST nadbiskupiskog sjemeništa pročitalo se ovo:
http://www.udruga-grozd.hr/images/file/ ... odgoju.pdf

Uvjeren sam ako se ovo podijeli roditeljima i pročita im se što se sprema u novom odgoju, da neće biti roditelja koji neće na kraju izlaganja potpisati ovo:

http://www.udruga-grozd.hr/images/file/ ... 202012.pdf

Na žalost mnogi roditelji ili nisu upoznati s programom ili misle da će njihovo obrazovanje rješavati netko drugi ili da ovo što se uvelo u škole i nije tako strašno.
Kod nas u školi još nije bilo roditeljskih sastanaka. I koliko sam upoznat jako malo ljudi je odnilo od Vigilarea (obrazac za roditelje) na protokol u tajništvo i obavijestilo razrednike da djeca neće pohađati predmet zdravstvenog odgoja.
Na žalost.

Na žalost, mnoge roditelje nije osobito briga, a jedan dio njih ima logiku kako je svejedno što u školi pričaju, doma će bit drugačije. Mnogi se još sjećaju odgoja u socijalističko vrijeme - u školi jedno, doma drugo. Meni je ono u školi bilo tako svejedno, ali na mnoge je ostavilo utjecaja.
No, ako roditelji ne reagiraju na ono o čijoj štetnosti nema sporenja - elektronički aparati u dječjoj sobi - a to znam jer već dvije godine govorim roditeljima pa ništa, teško je očekivati da će se u ovome pokrenuti.

Vrh

PostPostano: Pon stu 26, 2012 14:52 

Na svu sreću ima i suprotnih primjera pa ohrabruje činjenica da se vjernici koji su povezani u zdrave zajednice ipak opiru nametanju ideološkog odgoja. To je osobito važno jer je razrednicima zabranjeno da roditeljima govore svoje mišljenje ili otvaraju raspravu o takvom „odgoju“ te su mnogi roditelji uljuljkani da se to njihovog djeteta previše ne tiče.
Mogu posvjedočiti o velikoj angažiranosti obiteljske zajednice, neokatekumena i karizmatika koji su potaknuli roditelje da zatraže objašnjenja od škola i usprotive se ideološkom namatanju ovakvog „odgoja“. Ponovo se pokazuje kako je velika važnost u povezivanju vjernika jer bez toga su pojedinci lako manipulirani od strane Jovanovićeve klike koja izrazito podlo i bezobzirno nameće ideološki odgoj. Pretpostavljam da je teško u sredinama gdje nema povezanosti vjernika u takve oblike vjerskog života bilo u formalnom ili neformalnom obliku. Nikoga ne bi trebalo biti sramota svjedočiti svoju vjeru ili tražiti svoja roditeljska prava kao pojedinac, ali potpora i poticaj grupe ljudi koja ima iste poglede na život pokazuje se od presudne važnosti.

Vrh

PostPostano: Pon stu 26, 2012 21:21 

Barnaba je napisao/la:
To je osobito važno jer je razrednicima zabranjeno da roditeljima govore svoje mišljenje ili otvaraju raspravu o takvom „odgoju“ te su mnogi roditelji uljuljkani da se to njihovog djeteta previše ne tiče.

Da, a baš bi to zastrašivanje učitelja trebalo signalizirati roditeljima da s programom nešto nije u redu.
Dosjetili se neki da umjesto te metode "flaster na usta" idu baš sazivat roditeljske sastanke s tom temom, na kojima će roditelje uvjeravati o prijekoj potrebi baš takvog izuzetno moralnog zdravstvenog odgoja.
Baš zato se roditelji ne bi trebali smesti. U četvrte razrede OŠ su doista uvedene transrodne vježbe: potpuno neznanstvene i nestručne stvari, neviđene u našem školstvu. Uopće ne sumnjam da će čak i mnogi liberalni pedagozi i učitelji nastojati to prešutjeti.

Postoji nekoliko paralelnih građanskih inicijativa u vezi ovog problema, i čak i ako roditelji isprva dožive neupjeh jer bi ravnatelj mogao baciti u koš njihovo očitovanje o ZO (on je ipak po sili zakona dužan provoditi ministrove odredbe), ništa nije kasno.
Najučinkovitijom smatram inicijativu Grozda o informiranju na Vijećima roditelja i na sastancima i povezivanju sa što širim krugom roditelja, te skupljanje potpisa protivljenja Ministarstvu.

Vrh

PostPostano: Uto stu 27, 2012 06:49 

Juče sam proveo dan lobirajući kod roditelja poznanika i mogu reći da sam obeshrabren iako neću odustati. Prvo sam bio kod ravnatelja u školi koji mi nije rekao ni riječ protivljenja jer smo takoreći susjedi , stavio je peticiju na stol i rekao uredu iznijet ču to na vječu učitelja. Ljudi su letargični puštaju da ih voda nosi i ne žele poduzeti baš ništa. Smatraju da nema smisla jer će vladajući učiniti kako su naumili...

Vrh

PostPostano: Uto stu 27, 2012 08:35 

Barnaba je napisao/la:
Na svu sreću ima i suprotnih primjera pa ohrabruje činjenica da se vjernici koji su povezani u zdrave zajednice ipak opiru nametanju ideološkog odgoja. To je osobito važno jer je razrednicima zabranjeno da roditeljima govore svoje mišljenje ili otvaraju raspravu o takvom „odgoju“ te su mnogi roditelji uljuljkani da se to njihovog djeteta previše ne tiče.
Mogu posvjedočiti o velikoj angažiranosti obiteljske zajednice, neokatekumena i karizmatika koji su potaknuli roditelje da zatraže objašnjenja od škola i usprotive se ideološkom namatanju ovakvog „odgoja“. Ponovo se pokazuje kako je velika važnost u povezivanju vjernika jer bez toga su pojedinci lako manipulirani od strane Jovanovićeve klike koja izrazito podlo i bezobzirno nameće ideološki odgoj. Pretpostavljam da je teško u sredinama gdje nema povezanosti vjernika u takve oblike vjerskog života bilo u formalnom ili neformalnom obliku. Nikoga ne bi trebalo biti sramota svjedočiti svoju vjeru ili tražiti svoja roditeljska prava kao pojedinac, ali potpora i poticaj grupe ljudi koja ima iste poglede na život pokazuje se od presudne važnosti.

Meni nitko ništa nije rekao da ne smijem razgovarat s roditeljima, a mislim da nije ni nikomu od mojih kolega u školi.

Vrh

PostPostano: Uto stu 27, 2012 09:24 

sara je napisao/la:
Meni nitko ništa nije rekao da ne smijem razgovarat s roditeljima, a mislim da nije ni nikomu od mojih kolega u školi.

Razgovor može biti o bilo čemu, ali provjeri s pedagoginjom smiju li razrednici roditeljima sugerirati nešto (uputiti ih na njihova prava i ukazati na štetnost) u vezi "odgoja".

Vrh

PostPostano: Uto stu 27, 2012 14:42 

alojzije je napisao/la:
Juče sam proveo dan lobirajući kod roditelja poznanika i mogu reći da sam obeshrabren iako neću odustati. Prvo sam bio kod ravnatelja u školi koji mi nije rekao ni riječ protivljenja jer smo takoreći susjedi , stavio je peticiju na stol i rekao uredu iznijet ču to na vječu učitelja. Ljudi su letargični puštaju da ih voda nosi i ne žele poduzeti baš ništa. Smatraju da nema smisla jer će vladajući učiniti kako su naumili...

Alojzije, nemoj biti obeshrabren. Ravnatelj je bio iznimno fer, nitko uopće ne sumnja da će ove godine kurikulum u provedbi "pasti", više je razloga zato: needuciranost nastavnika, nepostojanje priručnika, kašnjenje s uvođenjem, ali... Radi se o tome da pojedinačna protivljenja spašavaju samo vašu djecu i vi se lako možete dogovoriti s vašom učiteljicom da ona to "malo drugačije izvede ili preskoči". Ravnatelj je tu u puno težoj situaciji jer on mora osigurati i kontrolirati provedbu kurikuluma i malo je opasno javno se suprotstaviti ministru. Tu ga zakon uopće ne štiti.
S druge strane, takvo "veslanje" kurikuluma nije rješenje.
Rješenje je dostaviti potpise udruzi Grozd koja bi mogla povezati vrlo velik broj roditelja u Hrvatskoj koji misle slično i, vjerojatno nakon pravne bitke, srušiti kurikulum. Mi se sada ustvari borimo ne samo za našu djecu nego i za generacije koje dolaze.
Manjkavosti kurikuluma su višestruke: osim neznanstvenosti i nestručnosti, tu je i narušavanje Ustava RH (prava roditelja na odgoj djece), zatim narušavanje Europske konvencije o pravima djeteta i sve ono što su naši biskupi naveli u svom izvještaju.

Ja sam otpočetka bila skeptična prema onim formularima koje bi roditelji trebali odnijeti ravnateljima škole ili tajništvu, jer ne radi se ovdje samo o "dogovoru" određene škole i roditelja. Školama je zabranjeno dogovarati se na taj način. Ravnatelji su dužni kurikulum provesti u praksi - među svom djecom - pa kud puklo, da puklo.

sara je napisao/la:

Predstavnici škola na sastancima i predavanjima od Agencije čuli su svašta. "Ne upuštajte se u rasprave s roditeljima, jer udruge neistinito izvješćuju i manipuliraju." "Za provođenje kurikuluma nije potrebna suglasnost roditelja pa vam ti papiri ništa ne trebaju." "U kurikulumu nema nikakve ideologije, sve je potpuno znanstveno i stručno." "To su pitanja struke, a ne prava roditelja." Ali kad Ustavni sud jednom kaže svoje, promijenit će i oni priču.

A u praksi ima svega i svačega. Bila sam na Grozdovoj tribini u nedjelju i roditelji govore da ima prijetnji neopravdanim satovima (što je jako nepošteno, jer razrednik mora uvažiti svaku roditeljsku ispričnicu, bez obzira na razlog), a jedan roditelj je naveo slučaj da se na Vijeću roditelja pedagoginja škole jako usprotivila raspravi o ZO i oduzela roditeljima riječ i pravo da postavljaju pitanja - a što je najbolnije, ona kao pedagog nije uopće član Vijeća roditelja i kao takva nema prava ikome oduzimati riječ i nametati svoje teme - samo što roditelji nisu bili upućeni u svoja prava, pa joj nisu dalje proturiječili. A trebali su, jer im upravo institucija "Vijeća roditelja" daje za pravo da iznose svoja mišljenja i da čak provode svoje građanske inicijative, bez ometanja.

Vrh

PostPostano: Uto stu 27, 2012 17:46 

Pošto mi za sada idu dvoje od petero dijece u školu, 1 i 2 razred, i ja sam u vijeću roditelja, i još radim u školi(tehnička služba) što misliš što mi je konkretno najbolje učiniti?? Mi ćemo iza nove godine imati sastanak vjeća roditelja baš zbog ove teme!

Vrh

PostPostano: Uto stu 27, 2012 19:43 

Alan Ford je napisao/la:
Pošto mi za sada idu dvoje od petero dijece u školu, 1 i 2 razred, i ja sam u vijeću roditelja, i još radim u školi(tehnička služba) što misliš što mi je konkretno najbolje učiniti?? Mi ćemo iza nove godine imati sastanak vjeća roditelja baš zbog ove teme!

Konkretno, preuzmite prezentaciju sa stranice http://www.udruga-grozd.hr i obrasce za potpise roditelja. U dogovoru s predsjednikom Vijeća roditelja prikažite prezentaciju svim prisutnima i podijelite članovima Vijeća obrazac za potpise. Dogovorite se da i ostali članovi, svaki u svom razredu, informira roditelje i također skupi potpise. Tako ćete konkretno moći znati koliko vas je ukupno u školi tko se protivi Kurikulumu, a s tim informacijama može se i pred ravnatelja i pred ministra.
Javite se Grozdu mailom ili telefonski jer su spremni pomoći oko organizacije takvih sastanaka, dat će vam sve upute i informacije.
Više o tome piše ovdje: http://www.udruga-grozd.hr/component/op ... _roditelja

Obrazac za potpise popunjava se za svako dijete zasebno, znači ako imate dvoje djece, njihova imena odvojeno upišite i dvaput se potpišite.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata