goran je napisao/la:
Iako sam dugo smatrao da je to izvrsna ideja. Čak sam se jedno vrijeme htjeo priključiti jednoj takvoj inicijativi (osnivanje katoličke škole).
U zadnje vrijeme sam sve čvršći u mišljenju da to nije dobra ideja.
Potaknulo me na to nedavna problematika o Zdravstvenom odgoju, gdje je gospođa Vesna Mihoković - Puhovski jednom prilikom izjavila, "osnujte si katoličke škole i tamo si učite djecu šta želite, a ostavite javne škole".
I s otvaranjem privatnih katoličkih škola kao da to i radimo.
Sada sam uglavnom za inicijative da se borim da se u javnim školama omogući prostor za podučavanje u skladu sa mojim (našim) svjetonazorom.
Imam osjećaj kada se osjećamo ugroženi, bježimo u svoj kut, zatvaramo se u vlastite krugove.
Nisu stvari crno-bijele, i ipak su djeca u pitanju i ne bi trebalo djecu stavljati na frontu,
Ali ne mogu se oteti dojmu kada otvorimo katoličku školu kao da smo rekli "ovdje mora biti katoličko, a drugdje ne mora". Ma mora i drugdje. Mora se i onom djetetu u javnom školstvu osigurati odgoj u skladu sa vrijednostima njegovih roditelja. Bio on katolički ili ateistički ili .....
Ne mislim da jedna ili dvije katoličke škole u državi daju za pravo da se nas kršćane ne pita kakve javne škole želimo. Ja bih svoje malo dijete upisala u katoličku školu kad bi mi bila lokacijski dostupna jer sam na primjeru starije djece naučila da na ponašanje djece u pubertetskoj dobi velik utjecaj imaju vršnjaci i vi sve više osjećate bespomoćnost pred licemjerjem institucija kad je riječ o kasnim izlascima (sprega mjesnih vlasti i vlasnika noćnih klubova) i odnosu prema spolnosti (Durex financira one kampanje o safe-sexu). Teške su to borbe...mačem na vjetrenjače. Teško tu bitku možete dobiti sami. katolička škola mogla bi predstavljati dobru infrastrukturu roditeljima za odgoj sretne i zadovoljne osobe. Jer danas su se mladi izborili za sva svoja prava ali naša mladež nije sretna i zadovoljna.