Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 21, 2025 00:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 28, 2013 19:01 
Administrator

Otvorena je prva katolička osnovna škola u Zagrebu (na Pešćenici), prijave su još sutra:
http://katolickaskola.com

Čini mi se da će tu biti bolji odgoj djece, u katoličkom duhu, bez državnog "preodgoja" i loših primjera oko sebe, a opet možda je s druge strane nekad korisno suočavati se s problemima u "običnim" školama.
Što mislite o tome?

Vrh

PostPostano: Sri svi 29, 2013 07:56 

Zanima me zna li netko od vas sustav financiranje takve osnovne škole i tko se tamo može upisati. Da li ovu školu država financira u potpunosti, djelomično ili nimalo? Da li ona kao takva predstavlja rasterećenje javnih financija ili ne? I drugo, kakva je uloga prosvjetnih vlasti u kontroli nastavnog procesa, pretpostavljam da je to jednako kao i u javnim školama.

Vrh

PostPostano: Sri svi 29, 2013 09:19 

Observer je napisao/la:
Zanima me zna li netko od vas sustav financiranje takve osnovne škole i tko se tamo može upisati. Da li ovu školu država financira u potpunosti, djelomično ili nimalo? Da li ona kao takva predstavlja rasterećenje javnih financija ili ne? I drugo, kakva je uloga prosvjetnih vlasti u kontroli nastavnog procesa, pretpostavljam da je to jednako kao i u javnim školama.

Pravilo je da se može upisati svako dijete, ali vjerujem (nadam se) da katolici imaju prednost. Naravno da predstavlja rsterećenje, jer država ovakvim školama daje samo za plaće učitelja i ne znam da li za materijane troškove, zgradu i sve oko nje daje vjerska zajednica. Planovi i programi moraju ići na odobrenje.

Vrh

PostPostano: Sri svi 29, 2013 10:53 

Iako sam dugo smatrao da je to izvrsna ideja. Čak sam se jedno vrijeme htjeo priključiti jednoj takvoj inicijativi (osnivanje katoličke škole).
U zadnje vrijeme sam sve čvršći u mišljenju da to nije dobra ideja.
Potaknulo me na to nedavna problematika o Zdravstvenom odgoju, gdje je gospođa Vesna Mihoković - Puhovski jednom prilikom izjavila, "osnujte si katoličke škole i tamo si učite djecu šta želite, a ostavite javne škole".
I s otvaranjem privatnih katoličkih škola kao da to i radimo.
Sada sam uglavnom za inicijative da se borim da se u javnim školama omogući prostor za podučavanje u skladu sa mojim (našim) svjetonazorom.
Imam osjećaj kada se osjećamo ugroženi, bježimo u svoj kut, zatvaramo se u vlastite krugove.

Nisu stvari crno-bijele, i ipak su djeca u pitanju i ne bi trebalo djecu stavljati na frontu,
Ali ne mogu se oteti dojmu kada otvorimo katoličku školu kao da smo rekli "ovdje mora biti katoličko, a drugdje ne mora". Ma mora i drugdje. Mora se i onom djetetu u javnom školstvu osigurati odgoj u skladu sa vrijednostima njegovih roditelja. Bio on katolički ili ateistički ili .....

Vrh

PostPostano: Sri svi 29, 2013 12:46 

Ja mislim da je to dobra ideja, jer u Hrvatskoj naprosto nema kapaciteta ni mogućnosti da privatne škole ili pak škole koje osniva netko tko nije država (poput Crkve) mogu u cjelosti zamijeniti javne škole.
Javne škole ćemo uvijek imati, jer će biti previše ljudi koji neće moći plaćati školarine u privatnim školama.

Vrh

PostPostano: Pet svi 31, 2013 12:00 

Mislim da je naša zadaća prvenstveno osigurati poštovanje vjerničkih vrijednosti u javnim školama koje ne smiju biti ostavljene na nemilost agresivnog sekularizma.
Katoličke osnovne škole nisu rješenje jer se i njima može nametnuti sadržaj koji je neprimjeren vjernicima. Takvih slučajeva je bilo u svijetu pa su neke odabrale radije zatvaranje nego poučavanje takvih sadržaja.
Možda bi korisnije bilo uložiti u programe koji bi ojačali laikat i promovirali katoličke vrijednosti.

Vrh

PostPostano: Ned lip 02, 2013 11:52 
Administrator

Lucijan Antun je napisao/la:
Javne škole ćemo uvijek imati, jer će biti previše ljudi koji neće moći plaćati školarine u privatnim školama.

Školarina je besplatna, baš je danas na misi bila obavijest o tome, plaća se prehrana, a ne znam kako je s prijevozom koji je kažu osiguran.

Vrh

PostPostano: Uto lip 04, 2013 15:44 

Sigurno se plaća i produženi boravak, kao i u javnim školama.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2013 10:40 

Radost i uzbuđenje u učionicama Prve katoličke škole u Zagrebu
Kod:
http://laudato.hr/Vijesti/Hrvatska/Radost-i-uzbu%C4%91enje-u-ucionicama-Prve-katolicke-sko.aspx

http://laudato.hr/Vijesti/Hrvatska/Rado ... e-sko.aspx

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2013 11:00 

Zanimljivo bi bilo saznati da li je obvezatan predmet zdravstveni odgoj, po ovome novom programu što ga je propisao ministar. Pretpostavljam da su svi predmet isti za sve škole s pravom javnosti.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2013 15:09 
Administrator

Observer je napisao/la:
Zanimljivo bi bilo saznati da li je obvezatan predmet zdravstveni odgoj, po ovome novom programu što ga je propisao ministar. Pretpostavljam da su svi predmet isti za sve škole s pravom javnosti.

Ideološko nametanje ne može biti obvezatno niti u jednoj školi. U katoličkoj školi se pogotovo neće mimo Zakona, Ustava i prava roditelja nametati Jovanovićeva ideologija, već nuditi samo znanstvene informacije i katolički odgoj kojeg su roditelji izabrali, kako piše i na stranicama škole:
"Našim učenicima se predlaže Krist kao model i kriterij života. (...)
RODITELJI su prvi i posljednji odgovorni za odgoj i obrazovanje vlastite djece."

Evo i kratki promotivni video o školi:
http://player.vimeo.com/video/73557812? ... autoplay=1

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2013 20:12 

goran je napisao/la:
Iako sam dugo smatrao da je to izvrsna ideja. Čak sam se jedno vrijeme htjeo priključiti jednoj takvoj inicijativi (osnivanje katoličke škole).
U zadnje vrijeme sam sve čvršći u mišljenju da to nije dobra ideja.
Potaknulo me na to nedavna problematika o Zdravstvenom odgoju, gdje je gospođa Vesna Mihoković - Puhovski jednom prilikom izjavila, "osnujte si katoličke škole i tamo si učite djecu šta želite, a ostavite javne škole".
I s otvaranjem privatnih katoličkih škola kao da to i radimo.
Sada sam uglavnom za inicijative da se borim da se u javnim školama omogući prostor za podučavanje u skladu sa mojim (našim) svjetonazorom.
Imam osjećaj kada se osjećamo ugroženi, bježimo u svoj kut, zatvaramo se u vlastite krugove.

Nisu stvari crno-bijele, i ipak su djeca u pitanju i ne bi trebalo djecu stavljati na frontu,
Ali ne mogu se oteti dojmu kada otvorimo katoličku školu kao da smo rekli "ovdje mora biti katoličko, a drugdje ne mora". Ma mora i drugdje. Mora se i onom djetetu u javnom školstvu osigurati odgoj u skladu sa vrijednostima njegovih roditelja. Bio on katolički ili ateistički ili .....

Ne mislim da jedna ili dvije katoličke škole u državi daju za pravo da se nas kršćane ne pita kakve javne škole želimo. Ja bih svoje malo dijete upisala u katoličku školu kad bi mi bila lokacijski dostupna jer sam na primjeru starije djece naučila da na ponašanje djece u pubertetskoj dobi velik utjecaj imaju vršnjaci i vi sve više osjećate bespomoćnost pred licemjerjem institucija kad je riječ o kasnim izlascima (sprega mjesnih vlasti i vlasnika noćnih klubova) i odnosu prema spolnosti (Durex financira one kampanje o safe-sexu). Teške su to borbe...mačem na vjetrenjače. Teško tu bitku možete dobiti sami. katolička škola mogla bi predstavljati dobru infrastrukturu roditeljima za odgoj sretne i zadovoljne osobe. Jer danas su se mladi izborili za sva svoja prava ali naša mladež nije sretna i zadovoljna.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 05, 2013 22:23 
Administrator

Evo još malo o školi iz medija:
http://www.vecernji.hr/zagreb/katolicka ... nak-608440

"Iako bi neki pretpostavili da je uvjet za upis bio krsni list, takvo pravilo ne postoji. – Nikada nikoga nismo pitali je li katolik ili nije. (...)
Nismo nikoga provjeravali i pitali koje je vjeroispovijesti jer to nije uvjet za pohađanje ove škole. Više pažnje posvećujemo odgoju nego tome kako se tko izjašnjava"

"Program po kojem rade je program Ministarstva znanosti i obrazovanja, a ako on bude uvjetovao i uvođenje zdravstvenog odgoja, u školi će se provoditi.
– Nemamo vjeronauk pet puta tjedno, nego jedanput, a što se tiče zdravstvenog odgoja, imat ćemo ga kao i druge škole, no imat ćemo svoj pristup tom predmetu, kršćanski – kazao je ravnatelj."

Vrh

PostPostano: Ned ruj 29, 2013 09:29 

Poznajem jednu mladu profesoricu u toj školi, kaže da imaju jako dobru atmosferu u zbornici i s učenicima. Djecu dovoze autobusima iz cijeloga Zagreba, malo to traje dok ih pokupe, a nakon nastave vrate, ali organizacijski dobro funkcionira.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata