Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto stu 28, 2023 21:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vaše mišljenje o ovom članku?
Anketa je završila: Čet srp 24, 2014 09:33.
Slažem se i to je istina 50%  50%  [ 2 ]
ne slažem se 50%  50%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 4
Autor Poruka
PostPostano: Uto tra 15, 2014 09:33 

http://www.index.hr/clanak.aspx?category=vijesti&id=707631
što mislite o ovom članku?
Što je papa mislio reći?
Prikazuju li novinari to na pogrešan način?
Meni se čini nekako sumnjivo i neobično, gotovo šokantno, ali je djelomice i točno..

Vrh

PostPostano: Uto tra 15, 2014 15:04 
Administrator

Ne možemo iz protucrkvenih izvora tražiti što je papa želio reći, ovdje se sugerira da je govorio o nekakvoj političkoj katoličkoj desnici, koja uobičajeno smeta takvim portalima. No ako želimo čuti što je papa nama rekao, preporučam radije čitati iz katoličkih izvora:
http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/pa ... 006e3_iLQ1

Vrh

PostPostano: Uto tra 15, 2014 15:56 

Da, slažem se, iako je teško takve izvore ignorirati jer su nasrtljivi i ekspdndiraju u medijskom prostoru.
Baš zato jer mi se članak činio jeftin, a ne pouzdan jer se u neprijateljskom tonu spominje ta "ideološka kršćanska desnica" a u komentarima je govor protiv pape, Bozanića i kršćana, i otvorio ovu temu.
Hvala za članak o istoj temi, samo sa katoličkog portala. Puno mi se više sviđa kako te iste riječi tamo interpretiraju i objašnjavaju. Bilo bi lijepo da su i nekršćanski portali i stranice isto slobodni od netrpeljivosti prema religiji i od netolerancije.

Vrh

PostPostano: Uto tra 15, 2014 17:49 

Na indexu krivo interpretiraju Papine riječi, jer čak i ako je Papa nekad kao kardinal u Argentini kritizirao "katoličku desnicu" to je činio samo zato jer se ta desnica (bogata i nacionalistička) otuđila od siromašnog naroda i nije više svojim postupcima svjedočila vjeru (a imala je političku vlast i moć, imala je priliku koju je upropastila).

Kod nas je situacija bila posve drugačija, u Jugoslaviji je desnica bila progonjena, nakon 2. svjetskog rata katolički intelektualni krug je razbijen, a i danas pozivanje na demokršćanstvo u politici je fraza i sve samo ne konkretno djelovanje. Može se nabrojiti na prste jedne ruke koliko mi imamo aktivnih političara - iskrenih vjernika. Dakle, situacija koju index sugerira da je Papa tako mislio kod nas uopće ne prolazi.

Papa je zapravo lijepo rekao kako molitva sprječava da vjera postane kruta ideologija. Molitva je dar Duha Svetoga, a političari često "nemaju vremena" za sabranost, mir i molitvu...

Vrh

PostPostano: Uto tra 15, 2014 20:25 

adrijana je napisao/la:
Papa je zapravo lijepo rekao kako molitva sprječava da vjera postane kruta ideologija.

Da, neđutim molitva isto, iako je to i malo offtopic, ima mnogo toga načemu valja poraditi.
Sv. Toma Akvinski imao je primjerice jednom viziju kada je ušao u crkvu (otprilike ovako):
tri vjernika koji su molili, i do svakog je bio anđeo i nešto pisao, kod prvog zlatom jer je on molio i razmišljao o tome, kod drugog tintom jer je on pazio na riječi i izgovor ali ne kao prvi na bit molitve, a kod trećeg je pisao vodom jer on nije pazio i mislio je na svjetovne događaje.
Pa neka nam Gospodin svima dâ "da naši anđeli uvijek pišu zlatom" pa da postignemo onakvo kršćanstvo na kakvo papa upućuje :-) !

Vrh

PostPostano: Sri tra 16, 2014 12:37 

Matija je napisao/la:
Da, neđutim molitva isto, iako je to i malo offtopic, ima mnogo toga načemu valja poraditi.
Sv. Toma Akvinski imao je primjerice jednom viziju kada je ušao u crkvu (otprilike ovako):
tri vjernika koji su molili, i do svakog je bio anđeo i nešto pisao, kod prvog zlatom jer je on molio i razmišljao o tome, kod drugog tintom jer je on pazio na riječi i izgovor ali ne kao prvi na bit molitve, a kod trećeg je pisao vodom jer on nije pazio i mislio je na svjetovne događaje.
Pa neka nam Gospodin svima dâ "da naši anđeli uvijek pišu zlatom" pa da postignemo onakvo kršćanstvo na kakvo papa upućuje :-) !

Ovaj offtopic mi se baš sviđa, istina je to što si napisao... 8)

Vrh

PostPostano: Sub svi 23, 2015 20:14 

dali se sad može reći da Papa više za ljevicu kada će uskoro proglasiti biskupa Oskara romera za blaženog a sprema se i za još neke kršćanske revolucionare proglasiti blaženim a time se rehabilizira i teologija osnobođenja , meni je ovo nešto novo i nekako bliže evanđelju.

Vrh

PostPostano: Sub svi 23, 2015 22:21 

dali se sad može reći da Papa više za ljevicu kada će uskoro proglasiti biskupa Oskara romera za blaženog a sprema se i za još neke kršćanske revolucionare proglasiti blaženim a time se rehabilizira i teologija osnobođenja , meni je ovo nešto novo i nekako bliže evanđelju.

Ajme, svašta si napisao. Biskup Romero je prolio svoju krv za oltarom, a ubijen je jer se borio za siromahe i to sigurno nije nikakvo proklamiranje teologije oslobođenja koja je jako "očijukala" s marksizmom. Nazvati revolucionarima one kojima su siromasi bili na srcu može samo ako je i Isus bio revolucionar, jer su mu siromasi bili jako prirasli srcu. Uostalom borba za pravednost je dužnost svakog kršćanina.

Vrh

PostPostano: Pon srp 11, 2016 23:47 

Slažem se da je papa dobro rekao da je molitva potrebna da vjera ne bude kruta ideologija, jer uostalom svatko je individua za sebe i ne može se nametati ideologija kako će se moliti, uostalom svatko ima svoj način molitve. Kod nas nema poznatih iskrenih vjernika jer je na prvom mjestu materijalizam, a ako i ima nešto duhovno u tim osobama zaborave na prave vrijednosti i u njima proradi želja za još većim bogatstvom i nemaju sluha za potrebne u duhu i materijalnom, :;

Vrh

PostPostano: Sri srp 13, 2016 14:34 

Isus nije idol,netko koga gledaš na televiziji želeći da se što prije upoznaš s njim jer mu se diviš i htio bi biti baš poput njega.A uopće ga ne poznaš i tko zna kakav je zapravo.
Isusa gledaš svaki dan ako mu dopustiš da djeluje u tvom životu,već si ga upoznao,tj.upoznaješ ga tako što ti On poklanja tu milost.Što bi ti poklonio neki idol?Samo autogram i jednom bi ti samo to ostalo.Isus poklanja cijeloga sebe i to zauvijek,zauvijek ste prijatelji.Ne možeš sa idolom biti prijatelj.Zato Isus ne spada u ideologiju,jer mu se mnogi dive i žele biti poput Njega,što savršeniji,vršiti sve zapovijedi Božje,sve po evanđeljima i tako dalje i imaju potrebu sve ispravljati i na kraju postaju veliki kritičari koji ne služe Isusu nego stvarno plaše ljude.Dobro je rekao papa Franjo:"U ideologiji ne postoji Isus:u svojoj nježnosti,ljubavi i blagosti.Pravi kršćanin sluša Isusa i prvenstveno vrši volju Božju i zapovijed ljubavi.Sama sam bila učenik ideoloških stavova i misli(neznam jesam li još uvijek),napast je to,kad želiš da bližnji upozna Istinu.Ali na kraju shvatiš da bližnjega najbolje privedeš Istini molitvom i primjerom.
Eto kažite mi jesam li u pravu i u skladu s našim katoličkim naukom.

Vrh

PostPostano: Čet srp 14, 2016 08:30 

Isus nije idol,netko koga gledaš na televiziji želeći da se što prije upoznaš s njim jer mu se diviš i htio bi biti baš poput njega.A uopće ga ne poznaš i tko zna kakav je zapravo.
Isusa gledaš svaki dan ako mu dopustiš da djeluje u tvom životu,već si ga upoznao,tj.upoznaješ ga tako što ti On poklanja tu milost.Što bi ti poklonio neki idol?Samo autogram i jednom bi ti samo to ostalo.Isus poklanja cijeloga sebe i to zauvijek,zauvijek ste prijatelji.Ne možeš sa idolom biti prijatelj.Zato Isus ne spada u ideologiju,jer mu se mnogi dive i žele biti poput Njega,što savršeniji,vršiti sve zapovijedi Božje,sve po evanđeljima i tako dalje i imaju potrebu sve ispravljati i na kraju postaju veliki kritičari koji ne služe Isusu nego stvarno plaše ljude.Dobro je rekao papa Franjo:"U ideologiji ne postoji Isus:u svojoj nježnosti,ljubavi i blagosti.Pravi kršćanin sluša Isusa i prvenstveno vrši volju Božju i zapovijed ljubavi.Sama sam bila učenik ideoloških stavova i misli(neznam jesam li još uvijek),napast je to,kad želiš da bližnji upozna Istinu.Ali na kraju shvatiš da bližnjega najbolje privedeš Istini molitvom i primjerom.
Eto kažite mi jesam li u pravu i u skladu s našim katoličkim naukom.

Ako NE VIDIMO Isusa u svojom bližnjima, u ljudima iz naše svakodnevnice, uzalud tlapnje...
Uz drugi bold citata: ne samo iz iskustva, smatram da polako prolaze vremena kad smo onima oko sebe, slabije vjerski "potkovanima" svojim riječima tumačili i Evanđelje i sve iz Biblije, napose evanđeoske savjete, a o Isusu kao Osobi i Otkupitelju pogotovo. Riječi - u ovoj buri i navali tolikih informacija i tvrdnji preko svih sredstava i javnog i privatnog informiranja - riječi su postale šuplje. Najčešće nevjerodostojne i u "težinu" istinitosti riječi je prečesno i besmisleno ulaziti (pri ocjenjivanju).
Ma, pročitajmo poslanicu apost. Jakova o vjeri i djelima (Jak 2,14)). Kratka, jasna, a sažeta istina i poruka svim kršćanima. Pridodajmo tomu Isusov Manifest - treba li išta više?

Vrh

PostPostano: Ned srp 01, 2018 11:15 

Slažem se s papom. To sam shvatio ako bih išao za crkvenjaka (laike koje se percipira i koji su izgradili reputaciju povezanosti sa crkvom i katoličanstvom) da Isus daje besplatno.
I da besplatno zaista i znači besplatno i to svima.
Isus nije prodavao ideologiju koja bi eventualno bila za političke ili društvene potrebe onoga doba i koja bi zahtijevala ljudsku žrtvu (kao uostalom više manje i svaka ideologija).
Ne smije se to razvodnjavati, dovoditi u pitanje i sl, radi možda kakvih interesa i pozicija moći.
Tako sam nekako ja to shvatio.

Vrh

PostPostano: Pon srp 02, 2018 22:10 

Slažem se s papom. To sam shvatio ako bih išao za crkvenjaka (laike koje se percipira i koji su izgradili reputaciju povezanosti sa crkvom i katoličanstvom) da Isus daje besplatno.
I da besplatno zaista i znači besplatno i to svima.
Isus nije prodavao ideologiju koja bi eventualno bila za političke ili društvene potrebe onoga doba i koja bi zahtijevala ljudsku žrtvu (kao uostalom više manje i svaka ideologija).
Ne smije se to razvodnjavati, dovoditi u pitanje i sl, radi možda kakvih interesa i pozicija moći.
Tako sam nekako ja to shvatio.

Dugo nisam bila na ovoj temi, hvala ti za ovaj važan sažetak...

Vrh

PostPostano: Pon srp 30, 2018 09:40 

Također i Isus nije ostavio niti trunku mogućnosti za osvetu čak niti prema Židovskoj vjerskoj i političkoj eliti onoga doba, niti Rimskoj.
Zna se što je Isus ostavio i to moraju kupci jasno znati.

Sve ostalo što traži neku vrstu ljudske žrtve je ljudska (human made) ideologija i neka prodaje svatko svoju ideologiju ako vjeruje da ta ideologija vodi ka prosperitetu pojedinca i društva i neka jasno istakne cijenu svoje ideologije i dopusti kupcima da razmisle i odluče.
To je kupčevo tumačenje i razumjevanje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata