Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto stu 28, 2023 20:35

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Treba li Hrvatska prihvatiti afričke i azijske imigrante?
1.Treba prihvatiti sve koji to traže i provesti europski prijedlog o kvotama za imigrante 19%  19%  [ 3 ]
2.Treba prihvatiti samo one za koje sama procijeni da su dobrodošli kod nas i zadržati pravo da sama o tome odlučuje 69%  69%  [ 11 ]
3.Ne znam što da mislim o tome 13%  13%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 16
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 10, 2015 15:43 

http://www.dnevno.hr/vjera/iz-zivota-crkve/u-srcu-krscanstva-islamisti-u-vatikanu-na-trgu-svetog-petra-828237

Vidio sam! Bradati "turisti" sa zastavom ISIL-a pred Vatikanom. Čak niti Attilini Huni nisu nadirali na Rim s nečim takvim.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 13, 2015 17:07 

A gle ovo.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 18, 2015 06:21 

Da je Milanović bio pametan poslušao bi U ime obitelji! Govorili su kako rješiti koja dolazi ali sdp oholica ne sluša glas razuma.
Kod:
http://narod.hr/hrvatska/kriza-migranata-da-je-milanovic-bio-pametan-poslusao-bi-u-ime-obitelji
http://narod.hr/hrvatska/kriza-migranat ... e-obitelji

Vrh

PostPostano: Pet ruj 18, 2015 16:39 

Da je Milanović bio pametan poslušao bi U ime obitelji! Govorili su kako rješiti koja dolazi ali sdp oholica ne sluša glas razuma.
Kod:
http://narod.hr/hrvatska/kriza-migranata-da-je-milanovic-bio-pametan-poslusao-bi-u-ime-obitelji
http://narod.hr/hrvatska/kriza-migranat ... e-obitelji

Ništa čudno. Takvi su i Zokijevi glasači, susrećem se s njima redovito.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 18, 2015 21:14 
Administrator

Kako je ovo pitanje jako aktualno, neovisno o mogućim političkim rješenjima zanimljivo je pročitati izjavu komisije HBK Justitia et pax:

"5. Na ratovima i nemirima ugroženim i opustošenim područjima Bliskog istoka stradali su i još uvijek stradavaju milijuni ljudi, među kojima je i veliki broj pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina. Među njima je i veliki broj kršćana koji su izloženi ubijanjima i masovnim progonima. Podsjećamo na trajnu opredijeljenost Katoličke Crkve i Svetog Oca za uspostavu pravde i mira kao i na zaštitu kršćana te očuvanje kršćanskih civilizacijskih vrijednosti, kako na području Bliskog istoka koje se s pravom smatra „kolijevkom kršćanstva“, tako i na područjima u koja su naša braća i sestre izbjegli. No, uvjetovanje pomoći i pružanja zaštite izbjeglicama na temelju njihove vjerske pripadnosti bilo bi u suprotnosti ne samo s načelom nediskriminacije izbjeglica po međunarodnom pravu, već i s temeljnim postulatima kršćanstva.

6. Kad je u pitanju pružanje pomoći ljudima u potrebi, Sveto pismo ne ostavlja prostor za različita tumačenja: „Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u zemlji egipatskoj. Ja sam Gospodin Bog vaš.“ (Lev 19, 33-34). I sam Isus Krist nedvosmisleno nas je poučio kad je na pitanje: "Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?", odgovorio: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Usp. Mt 25, 37-40)."

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2015 14:53 

A ne bi bilo loše pročitati niti izjavu Damira Kajina u Saboru, koji je pogodio točno u sridu. Iako se s dotičnim ne slažem u mnogočemu, ovaj put je stvarno u pravu, jedini koji je, uz Boru Grubišića, rekao pravu istinu. Zato ne srljati kao guske u maglu - to vrijedi i za naše biskupe.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2015 22:27 

Kako je ovo pitanje jako aktualno, neovisno o mogućim političkim rješenjima zanimljivo je pročitati izjavu komisije HBK Justitia et pax:

"5. Na ratovima i nemirima ugroženim i opustošenim područjima Bliskog istoka stradali su i još uvijek stradavaju milijuni ljudi, među kojima je i veliki broj pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina. Među njima je i veliki broj kršćana koji su izloženi ubijanjima i masovnim progonima. Podsjećamo na trajnu opredijeljenost Katoličke Crkve i Svetog Oca za uspostavu pravde i mira kao i na zaštitu kršćana te očuvanje kršćanskih civilizacijskih vrijednosti, kako na području Bliskog istoka koje se s pravom smatra „kolijevkom kršćanstva“, tako i na područjima u koja su naša braća i sestre izbjegli. No, uvjetovanje pomoći i pružanja zaštite izbjeglicama na temelju njihove vjerske pripadnosti bilo bi u suprotnosti ne samo s načelom nediskriminacije izbjeglica po međunarodnom pravu, već i s temeljnim postulatima kršćanstva.

6. Kad je u pitanju pružanje pomoći ljudima u potrebi, Sveto pismo ne ostavlja prostor za različita tumačenja: „Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u zemlji egipatskoj. Ja sam Gospodin Bog vaš.“ (Lev 19, 33-34). I sam Isus Krist nedvosmisleno nas je poučio kad je na pitanje: "Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?", odgovorio: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Usp. Mt 25, 37-40)."

Ali ovi nisu ni gladni ni žedni,lijepo se vidi na njima a i koliko vidim bacaju i vodu i hranu kad su nezadovoljni.Ovo je savršeno isplanirana invazija bez ispaljenog metka a mi se hvalimo humanošću dok oni pjevaju Kroatija past će ti demokratija i primamo ih samo da svijet vidi kako smo dobri.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2015 10:34 

"Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?"
"Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"

"Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kada daješ milostinju - neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti!". (Mt 5,43 - 6, 4)

ili:
"...Nego, velim vama koji slušate:
Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju."
"Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj."
"I kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima."
"Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje. ednako tako, ako dobro činite svojim dobročiniteljima, kakvo li vam uzdarje? I grešnici to isto čine. Ako pozajmljujete samo onima od kojih se nadate dobiti, kakvo li vam uzdarje? I grešnici grešnicima pozajmljuju da im se jednako vrati."
"Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostiv i prema nezahvalnicima i prema opakima."
"Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan."(Lk 6,27-36)
- - -
Ne razmišljamo li (reagiramo i djelujemo) previše svjetovnjački, mimo našeg znanja kako se trebalo postaviti prema bilo čemu?

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2015 13:56 

Evo, pa vi primajte buduće napadače - http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/ ... deo-832342

BTW. Zdrave, kad si ti tako veliki čovjekoljubac bi li onda najprije bio čovjekoljubac prema svom narodu, svojoj civilizaciji, kojoj prijeti uništenje? Ili još bolje, što ne uzmeš ovih nekoliko muslimana sebi u kuću... Kladim se da bi po tebi Vukovar pao u roku od 24 sata da si bio zapovjednik umjesto generala Blage Zadre. :roll:

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2015 19:14 

1. Nisam znao da je u Hrvatskoj ratno stanje...To si valjda čuo od Hebranga???( Koji bi bio domoljub da se pridružio Njavri...)
2. Da sam za Domovinskog rata dobio muslimane ili židove udomio bih i njih, no došli su mi kršćani.
3. Suživot, prihvaćanje bližnjega bez obzira na vjeru, politički stav, rasu - što je to po tvom fundamentalističom stavu/mišljenju/uvjerenju?
4. ...pročitaj, jer očito nisi:
viewtopic.php?f=22&t=1926#p36301

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2015 19:52 

1. Nisam znao da je u Hrvatskoj ratno stanje...To si valjda čuo od Hebranga???( Koji bi bio domoljub da se pridružio Njavri...)
2. Da sam za Domovinskog rata dobio muslimane ili židove udomio bih i njih, no došli su mi kršćani.
3. Suživot, prihvaćanje bližnjega bez obzira na vjeru, politički stav, rasu - što je to po tvom fundamentalističom stavu/mišljenju/uvjerenju?
4. ...pročitaj, jer očito nisi:
viewtopic.php?f=22&t=1926#p36301

Udomi si onda ovoga bradonju iz Al Akse, naivčino...

Valjda je tebi takvom, kao da si ispao sa Woodstocka, fašistički komentar i g. Tihomira Dujmovića u Slobodnoj.

Kad smo već kod citata, evo što rekoše Urban II. I Benedikt XVI:

Urban II:
Citat:
“Morate požuriti da biste pomogli svojoj istočnoj braći koja trebaju vašu pomoć i koju su usrdno zatražili”, objavio je Urban II. mnoštvu okupljenu na poljani ispred gradskih vrata, “jer njih su Turci… napali, kao što mnogi od vas već znaju, i prodrli na rimski teritorij do one točke na Sredozemlju koja se zove Ruka sv. Jure. Oni prisvajaju sve više kršćanskih zemalja, pobijedili su sedam puta u isto toliko bitaka, mnoge su pobili ili zarobili, crkve uništili i Božje kraljevstvo opustošili. Ako dopustite da oni i dalje nastave, onda će oni, sebi prepušteni, Božji vjerni narod posve porobiti. I stoga vas opominjem, ne, ne ja, opominje vas Bog, vas, vjesnike Krista, vas, ljude iz svakoga staleža, svejedno vitezove ili pješake, bogate ili siromašne, da istrijebite ovu bezvrijednu rasu iz naših zemalja i pravodobno pomognete kršćanskomu narodu.”

Benedikt XVI:
Citat:
"U Dijalozima što ih je izdao profesor Theodor Khoury, car u svojem sedmom razgovoru počinje govor o temi 'đihad' (sveti rat). Car je sigurno znao da u 2. suri 256 stoji: u stvarima vjere nema prisile - to je jedna od ranih sura iz vremena u kojem je, kako nam poznavaoci kažu, sam Muhamed još bio bez moći i ugrožen. No car je, dakako, poznavao i u Kuranu sadržane odredbe - nastale kasnije - o svetom ratu.

Bez upuštanja u pojedinosti o različitom gledanju na 'posjedovatelje pisma' i 'nevjernika', car Manuel se svojem sugovorniku jednostavno obraća sa središnjim pitanjem o odnosu religije i sile u začuđujuće oštrom govoru i iznenađujuće oštrom obliku. On kaže, citiram: 'Pokaži mi što je nova donio Muhamed, i naći ćeš, tako je rekao, samo loše i nehumano, kao što je to da je on propisao da se vjera, koju je on propovijedao, proširi mačem'.

Onda car, nakon što je tako udario, opširno opravdava misao zašto je širenje vjere silom nesmisleno. To protuslovi Božjoj biti i biti duše. Citiram još jednom doslovno: 'Bogu se ne sviđa krv i kad se ne djeluje prema umu, to je protivno Božjoj biti. Vjera je plod duše, a ne tijela. Kad netko nekoga želi privesti vjeri, potrebna mu je sposobnost dobrog govora i pravilnog mišljenja, a ne sile i prijetnje. Da se umna duša uvjeri, nije potrebna ruka, ubojito oruđe niti inače neko sredstvo kojim se nekome može prijetiti smrću'."

Usput, vezano uz izbjeglice koje je primio papa - dotični su sirijski krišćani, a ne muslimani, za koje lezbo aktivistice daju slijedeće naputke. Pa ti sad misli.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2015 13:52 
Administrator

Upozoravam da se umjesto osobnim prozivanjem bavimo temom. Često se one koji pomognu smatra "naivčinama", kao da su pomogli zato jer ne znaju tko su ti migranti ili možda nisu svjesni moguće opasnosti. Pa tako i za papu i biskupe, da oni sigurno ne znaju pravu situaciju, pa zato pozivaju na pomoć.
No oni pozivaju na pomoć unatoč toga što su svjesni situacije. Biskup Košić je tako jasno izjavio:
"Oni sigurno jesu svojevrsna, ne bih rekao opasnost, nego činjenica. Migracija je počela i ona će se događati. Oni dolaze, donose svoje običaje i vjeru i tako će živjeti u Europi. Europa stari, to možemo vidjeti i u Hrvatskoj, iz koje naši ljudi odlaze u Njemačku na posao, a drugi će doći. Zemlja je za svakog čovjeka jednaka i svatko ima pravo na njoj živjeti. Papa govori o zemlji kao o zajedničkoj kući koja je naša, a mi je uređujemo. (...) A zašto se migracije događaju, to bi trebali odgovoriti političari koji vuku konce. Mi ne pitamo zašto taj čovjek dolazi, je li mu to nasušna potreba ili dolazi iz drugih razloga.

Islamizacija Europe je već počela, a sad će se pojačati. U Njemačkoj vidite džamije kojih prije 50 godina nije bilo. No, čudno je da Saudijska Arabija ne želi primiti izbjeglice, a spremna je sagraditi nekoliko stotina džamija u Njemačkoj. Islamizacija je na djelu, ali mi to ne gledamo kao na prijetnju. To je ispit nama kršćanima, katolicima, kakvi smo mi zapravo vjernici? Zašto bismo se nekoga bojali ako smo pravi vjernici? Očito je da je među nama kršćanima oslabila vjera.
(...)pitanje je možemo li mi te ljude opskrbiti na dulje vrijeme. Možemo im pomoći ako idu dalje, ako su u prolazu, ali teško je nešto trajnije. Čovjeku u nevolji uvijek treba pomoći. Treba pokazati da smo ljudi i kršćani. Ne treba se bojati, sve dobro što činimo uračunava se u pozitivni konto našeg života."

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2015 19:55 

Ne, hrvatska zemlja nije svačija, ne moja kuća nije svačija, nego moja, pa da bi se netko prema njoj odnosio kao prčiji koju može davati svakome kako mu puhne. To je zemlja za koju su naši preci krvarili 1400 godina, branili ju od islamske i ostalih invazija, a da bi, između ostalog i biskup Košić (kojeg iznimno cijenim) i biskup Uzinić mogli u njoj slobodno živjeti i ispovijedati našu katoličku vjeru.

Da, otvoreno ću reći - ja ne želim da se Hrvati žene s muslimanima iz arapskih zemalja, ne želim njihove običaje i njihovu (ne)kulturu. A što se tiče nezaustavljivosti migracije, neka se malo raspitaju, neka upitaju Australce, primjerice, kako se navedeni problem rješava.

I još lupi takvu nebulozu kako islamizaciju Europe ne vidi kao prijetnju... Da je tako govorio Urban II., ne bi bilo ni Prvog križarskog rata, ni obrane Bizanta, koji bi tako pao tristo godina prije, i Europa se uopće ne bi pripremila za tursku invaziju (a veliku pobjedu Karla Martela nad saracenskim osvajačima 732. godine u bici kod Toursa da i ne spominjemo). Da nije bilo Urbana i križara, već bi stoljećima minaret bio usred Zagreba, Beča, Berlina, Londona,...

I u kakvoj su to nevolji "izbjeglice" iz Bangladeša, Irana i x zemalja na ovoj divljoj karavani što prolazi kroz Europu ne mareći ni za najosnovniji zakon zemlje, prikazan kroz ignoriranje državne granice, kao da je nema. Kako što se ponašaju u tome, tako će se ponašati kad dođu i na svoja odredišta. Nekulturno i divlje...

Da, "izbjeglicama" (iako je tu najmanje izbjeglica, već je riječ o družini koja je krenula kad je netko pritisnuo "botun") treba pomoći, no tako da ostanu u susjednim zemljama odakle su otišli (naravno, to ne vrijedi za 156 milijuna Bangladešana koji će krenuti svaki čas, jer je njima susjedna zemlja Indija xd) i da im se skupi humanitarna pomoć (plan g. Orbana o 3 mlrd USD).

Eto, sad me nazovite nacistom ili još nekim drugim milanovićevskim epitetom.... no ja sebe smatram realistom, koji ne želi ovo.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 23, 2015 09:48 

Miroslav: ja ne želim da se Hrvati žene s muslimanima iz arapskih zemalja, ne želim njihove običaje i njihovu (ne)kulturu....

Miroslave, razmisli!
Suludim idejama opsednuti, od moći i bogatstva gotovo totalno do kretenizma izbezumljeni moćnici svijeta pokrenuše kotač povijesti, kojeg neće zaustaviti ničije htjenje, bojazni…
Islamizacija Europe je ne samo teoretski gotova stvar - mada još u fazi kreiranja.
Sjeti(mo) se kako su se ponašali i osjećali prvi kršćani u židovskom i/ili poganskom okruženju!
Je li Isus bježao od Samarijanaca, tada Židovima većih neprijatelje i od samog okupatora-Rima…
Sad je vrijeme da ako još nismo, sve naučeno iz Evanđelja, ali ne i življeno, konačno počnemo "pretakati" u svoja srca; da živimo (konačno) slijedeći SVE Kristove riječi - Evanđelje; da se Bogu vratimo dušom i tijelom; srcem i željom; djelima i molitvama…Da budemo istinski Božja djeca koja rade za Kristovo kraljevstvo na zemlji, jer "Ni vlas (s glave) vam neće propasti"! Ne da neće PASTI, nego NEĆE PROPASTI.
Jesmo li spremni na to? Znamo da Bog NEMA DRUGIH RUKU, osim naših. Započnimo mi, a onda će i sam Bog preuzeti "stvar u svoje ruke", ali kad to On bude htio. Uzalud naše "Ja želim. Ja ne želim". Nekad je dovoljno pokazati dobru volju…
Vrijeme je…Sve brže leti…Pazimo li uopće na svoje želje, planove, prohtjeve koliko su u skladu s Božjim? Jer moglo bi nam se dogoditi da nam bude rečeno kao Petru: "Odlazi od mene, Sotono, jer ti nije do Božjeg nego ljudskog"!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 23, 2015 10:37 

Zdrave, veliki si ti filozof, moga bi u politiku. :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata