A misliš li da država uopće propisuje kakvu verziju morala...
Ona djeca koja idu na vjeronauk (a to je izborni predmet) uče katolički moral, a što uče ona djeca koja ne idu na vjeronauk? Država to ne propisuje...
Uče predmet etiku. Barem je tako bilo u srednjoj koju sam pohađao
Citat:
Iz hrvatskog jezika ono malo tekstova o moralnim pitanjima izostavljeno je "jer se ne treba djeci moralizirati", društveni predmeti imaju samo kulturološku dimenziju (Božić, Uskrs i sl.), matematika, priroda - potpuno znanstveni predmeti...
Pa to i jesu znanstveni predmeti. Ono što je najgore, što su sami sebi svrha pa nije ni čudo da tu stradavaju djeca jer su djeca poradi predmeta a ne predmeti poradi djece.
Citat:
Jedina šansa nam je vjeronauk, i zato je vjeronauk najvažniji predmet...
Ah! I svaki profesor na faxu misli da je njegov predmet najvažniji...
Ok, shvaćam što se želi reći, no mislim da se mene nije shvatilo. Čak i kada bi uveli "moraliziranje" na navedenim predmetima, "moralizirale" bi osobe upitnog morala. Kako će jedna nastavnica, koja je dobila posao preko veze, učiti djecu da se trebaju puno truditi i raditi kako bi zaslužili svoje radno mjesto?
...ili ako postavimo pitanje spolnog odgoja... Da ne koristim proste izraze, jasno je na što ciljam.
Dakle, zbog strančarenja i nemorala nositelja političkih funkcija, imamo loš kadar u školi. Ili prevedeno: i kada bi zamijenili stare puške sa novima, naši vojnici bi jednako loše gađali.