Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri pro 11, 2024 06:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto lis 16, 2018 18:54 

Papa Franjo je jucer kanonizirao nadbiskupa Oscara Romera kojege su 1980. godine u El Salvadoru ubili clanovi vojne hunte koju su podrzavale SAD. Nadbiskup Romero je ubijen samo nekoliko tjedana nakon sto je poslao pismo americkom predsjedniku Jimmyju Carteru s molbom da povuce vojnu potporu SAD desnicarskoj vojnoj hunti u El Salvadoru i samo dan nakon svoje poznate propovijedi u kojoj je javno pozvao salvadorsku vojsku da prestanu s ugnjetavanjem svoje siromasne zemlje.

Zanimljiv prilog o tom dogadjaju mozete vidjeti na americkom medijskom portalu Democracy Now.

Vrh

PostPostano: Sub lis 20, 2018 21:57 

Postavlja se pitanje je li papa Franjo malčice pristran?
Po istom kriteriju naš nadbiskup Alojzije Stepinac već je odavno trebao biti kanoniziran...

Vrh

PostPostano: Ned lis 21, 2018 00:22 

Postavlja se pitanje je li papa Franjo malčice pristran?
Po istom kriteriju naš nadbiskup Alojzije Stepinac već je odavno trebao biti kanoniziran...

Nije jer treba prvo doći do pomirenja i iskrenog žaljenja za sve zlo što smo počinili jedni drugima .... jer Isus kaže ostavi svoj dar ( ostavi priznavanje) i pomiri se sa bratom.

Ne želimo da se zbog priznavanja još više udaljimo bolje pričekati i moliti za pomirenje.

Vrh

PostPostano: Ned lis 21, 2018 20:44 

Nije jer treba prvo doći do pomirenja i iskrenog žaljenja za sve zlo što smo počinili jedni drugima .... jer Isus kaže ostavi svoj dar ( ostavi priznavanje) i pomiri se sa bratom.

Ne želimo da se zbog priznavanja još više udaljimo bolje pričekati i moliti za pomirenje.

Mislim da ne treba ići tim redoslijedom... :roll:
Mi smo se itekako "pomirili" sa braćom Srbima pod komunističkom čizmom, pak je opet bio rat koji nema veze sa Stepincem.
Njega su osudili i trovali komunisti i masoni, i jedino istina može biti put k pomirenju.
Znači, nikakva komunistička propaganda...

Trebao li je nadbiskup Romero čekati da se obrate njegovi progonitelji da bi svijet "priznao" njegovo mučeništvo?
Sigurno ne.
Mučenik ili jesi ili nisi.

Zajedničko Stepincu i Romeru je što su obojica djelovali u teškim političkim okolnostima.
Za Romera je bilo moralno presudno je li on i koliko sudjelovao u militantnoj "teologiji oslobođenja", dok je kod Stepinca situacija puno jasnija.

Vrh

PostPostano: Uto lis 23, 2018 08:19 

Mislim da ne treba ići tim redoslijedom... :roll:
Mi smo se itekako "pomirili" sa braćom Srbima pod komunističkom čizmom, pak je opet bio rat koji nema veze sa Stepincem.
Njega su osudili i trovali komunisti i masoni, i jedino istina može biti put k pomirenju.
Znači, nikakva komunistička propaganda...

Trebao li je nadbiskup Romero čekati da se obrate njegovi progonitelji da bi svijet "priznao" njegovo mučeništvo?
Sigurno ne.
Mučenik ili jesi ili nisi.

Zajedničko Stepincu i Romeru je što su obojica djelovali u teškim političkim okolnostima.
Za Romera je bilo moralno presudno je li on i koliko sudjelovao u militantnoj "teologiji oslobođenja", dok je kod Stepinca situacija puno jasnija.

Nekako mi je više evanđeosko da je pomirenje bitnije od proglašenja svecem onog koji je i onako svet .

I stoga potpuno podržavam Papu koji traži da se pomirimo sa braćom pa tek onda prenesemo dar.

Svi drugi europski narodi su ovo učinili čak su se i biskupi Poljske prvi ispričali biskupima Njemačke.

Hrvatska još nije prošla i učinila ono što su Njemačka i dr. zemlje pod nacizmom i fašizmom učinile a to je priznavanje i isprika za zločine 2. svjetskog rata.

To je od velikog značaja zbog čišćenja savjesti da se nešto slično ne ponovi i da ne dođe di pokušaja revizionističkiog ponašanja do kojeg je na žalost došlo.

Vrh

PostPostano: Čet lis 25, 2018 20:41 

Nekako mi je više evanđeosko da je pomirenje bitnije od proglašenja svecem onog koji je i onako svet .

I stoga potpuno podržavam Papu koji traži da se pomirimo sa braćom pa tek onda prenesemo dar.

Svi drugi europski narodi su ovo učinili čak su se i biskupi Poljske prvi ispričali biskupima Njemačke.

Hrvatska još nije prošla i učinila ono što su Njemačka i dr. zemlje pod nacizmom i fašizmom učinile a to je priznavanje i isprika za zločine 2. svjetskog rata.

To je od velikog značaja zbog čišćenja savjesti da se nešto slično ne ponovi i da ne dođe di pokušaja revizionističkiog ponašanja do kojeg je na žalost došlo.

Bojim se
a) ili te krivo razumijem
b) ili si fulao polovicu povijesti

:roll: :evil:

Tema je:
za pravo pomirenje potrebna je uspostava pravde, a ne ovakva propaganda
pomirenje i daljnji tijek povijesti uopće ne utječu i nisu presudni za nečiju kanonizaciju.

Vrh

PostPostano: Pet lis 26, 2018 21:05 

Bojim se
a) ili te krivo razumijem
b) ili si fulao polovicu povijesti

:roll: :evil:

Tema je:
za pravo pomirenje potrebna je uspostava pravde, a ne ovakva propaganda
pomirenje i daljnji tijek povijesti uopće ne utječu i nisu presudni za nečiju kanonizaciju.

Ja sam za Kristov put....
Zamoliti braću za oprost za Jasenovac i sve druge zločine koje su počinili Hrvatski nacisti - ustaše.

Zaustavljati svaki pokušaj revizionizma i relativizama prema povjesti i žrtvama te u tome Crkva i vjernici trebamaju prvi pružiti primjer i pokrenuti takvu inicijativu.

Vrh

PostPostano: Ned lis 28, 2018 15:03 

Ja sam za Kristov put....
Zamoliti braću za oprost za Jasenovac i sve druge zločine koje su počinili Hrvatski nacisti - ustaše.

Zaustavljati svaki pokušaj revizionizma i relativizama prema povjesti i žrtvama te u tome Crkva i vjernici trebamaju prvi pružiti primjer i pokrenuti takvu inicijativu.

Kristov put je sagledati istinite činjenice. Stepincu se sudilo u montiranom procesu, svećenici su zatvarani, ubijani, bio je križni put potpuno prema fatimskim proročanstvima. Desetljećima se nametala krivnja da je Crkva kriva za Jasenovac (a krivci su pobjegli), a Kristov put nije širiti rane niti žrtvu ponižavati, a kamoli još žrtvu dodatno optuživati i "u ime Krista" tražiti da se žrtva ispriča krvniku.
Isus to ne traži od nas, pa nemoj ni ti glumiti suca, jer nećeš biti pravedan...

Vrh

PostPostano: Ned lis 28, 2018 23:01 

Kristov put je sagledati istinite činjenice. Stepincu se sudilo u montiranom procesu, svećenici su zatvarani, ubijani, bio je križni put potpuno prema fatimskim proročanstvima. Desetljećima se nametala krivnja da je Crkva kriva za Jasenovac (a krivci su pobjegli), a Kristov put nije širiti rane niti žrtvu ponižavati, a kamoli još žrtvu dodatno optuživati i "u ime Krista" tražiti da se žrtva ispriča krvniku.
Isus to ne traži od nas, pa nemoj ni ti glumiti suca, jer nećeš biti pravedan...

Ko treba napraviti prvi korak ka pomirenju , daje do pape Franje on bi to već napravio.

Naši biskupi ako žele istinski slijediti Krista trebaju prvi to učiniti.

Vrh

PostPostano: Pon lis 29, 2018 20:27 

Slazem se s Kopitarom. Treba krenuti od sebe i svojih grijeha, lako je druge suocavati s njihovim grijesima.

Romero je stradao u mnogo jasnijoj situaciji. Bila je nacisticka hunta koja je tlacila narod. On je javno progovorio protiv toga, ubili su ga.

Kod nas je mnogo zamrsenija situacija. Stepinac nije nikada tako jasno i nedvomsisleno osudio ustasku strahovladu i zlocine kao Romero fasisticku diktaturu u Salvadoru. Vrlo je sramezljivo spasavao tek pokojeg Zidova, Srbina ili Roma. Mogao je staviti cijelu masineriju Crkve u pogon za spasavanje mnogih, ali nije. Mozemo samo zamisliti koju bi operaciju spasavanja pokrenuo jedan Schindler da je bio nadbiskup zagrebacki u to doba. Konacno, mogao je i Stepinac kao vlc. Rittig, zupnik crkve sv. Marka u Zagrebu, kao Vadimir Nazor i Ivan Goran Kovacic, kao cijeli ansambl HNK, kao pola Zagreba... otici u partizane, ali nije. Dobro, sve je to bio njegov osobni izbor. I to baca sjenu na njegov lik, nista vise.

Kasnije se mnogo hrabrije ponio protiv komunista, ali istini za volju oni ga nisu ubili. Utamnicili su ga, kasnije je umro prirodnom smrcu. Mislim da je bio jedan veliki borac protiv komunizma, i za to mu treba odati priznanje. Ako ga zbog toga RKC zeli proglasiti svecem, nema problema. Zasluzio je to kao borac protiv komunizma. Ali protiv fasizma se nije bas istakao, koje god hvalospjeve sada katolicki tisak pokusavao nabajati o njemu u II svjetskom ratu.

Vrh

PostPostano: Sri lis 31, 2018 11:25 

Slazem se s Kopitarom. Treba krenuti od sebe i svojih grijeha, lako je druge suocavati s njihovim grijesima.

Romero je stradao u mnogo jasnijoj situaciji. Bila je nacisticka hunta koja je tlacila narod. On je javno progovorio protiv toga, ubili su ga.

Kod nas je mnogo zamrsenija situacija. Stepinac nije nikada tako jasno i nedvomsisleno osudio ustasku strahovladu i zlocine kao Romero fasisticku diktaturu u Salvadoru. Vrlo je sramezljivo spasavao tek pokojeg Zidova, Srbina ili Roma. Mogao je staviti cijelu masineriju Crkve u pogon za spasavanje mnogih, ali nije. Mozemo samo zamisliti koju bi operaciju spasavanja pokrenuo jedan Schindler da je bio nadbiskup zagrebacki u to doba. Konacno, mogao je i Stepinac kao vlc. Rittig, zupnik crkve sv. Marka u Zagrebu, kao Vadimir Nazor i Ivan Goran Kovacic, kao cijeli ansambl HNK, kao pola Zagreba... otici u partizane, ali nije. Dobro, sve je to bio njegov osobni izbor. I to baca sjenu na njegov lik, nista vise.

Kasnije se mnogo hrabrije ponio protiv komunista, ali istini za volju oni ga nisu ubili. Utamnicili su ga, kasnije je umro prirodnom smrcu. Mislim da je bio jedan veliki borac protiv komunizma, i za to mu treba odati priznanje. Ako ga zbog toga RKC zeli proglasiti svecem, nema problema. Zasluzio je to kao borac protiv komunizma. Ali protiv fasizma se nije bas istakao, koje god hvalospjeve sada katolicki tisak pokusavao nabajati o njemu u II svjetskom ratu.

Upravo je to ono što SPC osporava oko proglašenja svetim blaženog Alojzija Stepinca a Papa Franjo je želio da to bude povod istinskom i pravom pomirenju između dvije crkve i naroda.
Ali nažalost ostali smo u uskim okvirima svoje sebičnosti i nismo iskoristili priliku da se pokajemi i zatražio oprost za 2. svjetski rat .
To bi potaklo i drugu stranu da i ona učini isto za svoj dio tereta krivnje.

Vrh

PostPostano: Sri lis 31, 2018 21:32 

Upravo je to ono što SPC osporava oko proglašenja svetim blaženog Alojzija Stepinca a Papa Franjo je želio da to bude povod istinskom i pravom pomirenju između dvije crkve i naroda.
Ali nažalost ostali smo u uskim okvirima svoje sebičnosti i nismo iskoristili priliku da se pokajemi i zatražio oprost za 2. svjetski rat .
To bi potaklo i drugu stranu da i ona učini isto za svoj dio tereta krivnje.

Stvar je u tome da SPC nije nadležna u pitanjima kanonizacije bilo kojeg sveca u KC, kao što ni oni ne pitaju papu Franju dok proglašavaju svoje svece. Da je papa Franjo zaista znao o čemu se tu radi, najprije bi preispitao samu vjerodostojnost "sudaca" iz sestrinske nam Crkve. Jedini razlog da ga opravdam jest pokušaj odgađanja tek da se dozna i s druge strane Dunava prava istina o Stepincu koja je desetljećima bila izokretana, prekrajana i sakaćena. Stoga ne čudi što ju mnogi ljudi još i danas ne znaju, ali možda jedino kod Boga neznanje opravdava.

Ne bih se složila da se Stepinac više istakao kao "borac protiv komunizma" nego protiv fašizma. Njega su osudili prebrzo nakon rata, čim su komunisti došli na vlast, prebrzo da bi mu uopće dali vremena da im postane pravi neprijatelj. Htjeli su ga montiranim procesom zaplašiti da bi, uslijed prijetnji, odvojio Crkvu u Hrvatskoj od Rima. Godinama su ga u zatvoru trovali da bi, eto, naposlijetku mogli reći: eh, umro je prirodnom smrću... Tijekom rata on je spašavao Srbe i Židove "iza kulisa" jer da je to činio javno, otišla bi glava i njemu i njegovim štićenicima, i time bi načinio veću štetu kako Crkvi tako i onima koje je želio zaštititi.

Da je Stepinac bio "politički ratoboran" kao nadbiskup Romero, prije ili kasnije, od fašista ili komunista, završio bi možda istom sudbinom. I onda bi se preispitivali njegovi govori, mogući "govori mržnje", poticaji na nasilje, oružje ili odmazdu, kao kod nadbiskupa Romera koji se previše uživio u ulogu ovozemaljskog spasitelja siromašnih... Međutim, Stepinac je više bio "vjernički pastir" negoli "politički Mesija", kao što i dolikuje Kristovom pastiru.

Vrh

PostPostano: Čet stu 01, 2018 20:35 

Hrvatska, tj Republika Hrvatska se nema sto ispricavati nekome za zlocine iz 2. svjetskog rata. Zasto - jer bi time priznala da postoji poveznica izmedju NDH i danasnje Hrvatske, sto povjesno i pravno nije tocno i samo bi izazvalo daljne provokacije onih koji bezuspjesno pokusavaju pronalaziti poveznice. Iako je vecina naroda podrzala NDH u prvim danima postojanja, zato jer je ljudima dojadila velikosrpska pljacka naroda za vrijeme prve Jugoslavije, medjutim pokazalo se vrlo brzo kakva ce ta drzava biti - jos gora i velika vecina naroda nije suradjivala sa nametnutim vlastima.

Danasnja Hrvatska nastala je u 2. svjetskom ratu, i da, stvorili su je komunisti i vjerujem da su imali samo najbolje namjere i sigurno nisu ocekivali nove velikosprske pokusaje osvjanja 45 godina kasnije. Medjutim svoje plemenite namjere su komunisti vrlo brzo okaljali sa zlocinima ucinjenim iza rata.

Medjutim, situacija je kao sto se iz kratkog prikaza moze vidjeti vrlo zapetljana. Ali i dalje odgovorno tvrdim - danasnja Hrvatska se nema kome sta ispricavati. Evo meni je recimo djed bio u ustasama - ali kakve ja imam veze s njim? Hocu se ja ispricavati nekome ako je on nesto nekome napravio?

Vrh

PostPostano: Pet stu 02, 2018 15:44 

Osim Romera na isti dan proglašeno je još svetaca.U Hrvata je naravno zbog politikanstva najznačajniji Romero po profilu blizak Stepincu.Zbog takvog mentaliteta i jos ponekih hrvatskih mentalitetnih bisera Stepinac nije proglašen svetim.

Vrh

PostPostano: Sub stu 03, 2018 13:15 

Hrvatska, tj Republika Hrvatska se nema sto ispricavati nekome za zlocine iz 2. svjetskog rata. Zasto - jer bi time priznala da postoji poveznica izmedju NDH i danasnje Hrvatske, sto povjesno i pravno nije tocno i samo bi izazvalo daljne provokacije onih koji bezuspjesno pokusavaju pronalaziti poveznice. Iako je vecina naroda podrzala NDH u prvim danima postojanja, zato jer je ljudima dojadila velikosrpska pljacka naroda za vrijeme prve Jugoslavije, medjutim pokazalo se vrlo brzo kakva ce ta drzava biti - jos gora i velika vecina naroda nije suradjivala sa nametnutim vlastima.

Danasnja Hrvatska nastala je u 2. svjetskom ratu, i da, stvorili su je komunisti i vjerujem da su imali samo najbolje namjere i sigurno nisu ocekivali nove velikosprske pokusaje osvjanja 45 godina kasnije. Medjutim svoje plemenite namjere su komunisti vrlo brzo okaljali sa zlocinima ucinjenim iza rata.

Medjutim, situacija je kao sto se iz kratkog prikaza moze vidjeti vrlo zapetljana. Ali i dalje odgovorno tvrdim - danasnja Hrvatska se nema kome sta ispricavati. Evo meni je recimo djed bio u ustasama - ali kakve ja imam veze s njim? Hocu se ja ispricavati nekome ako je on nesto nekome napravio?

Hm... to je retorika kavu imaju i srpski nacionalisti. U tome uopce nema razlike izmedju srpskih i hrvatskih nacionalista.

Medjutim, stvar je u tome da se mi moramo (bez obzira jesmo li Srbi ili Hrvati) ispricavati za zlocine koje smo ucinili:

a) sami osobno
b) nasi izravni srodnici, clanovi obitelji i sl.
c) ili koji su ucinjeni samo u nase ime

Postoje mnogi Srbi koji sami nisu, niti su clanovi njihovih obitelji ikada sudjelovali u bilo kojem cetnickom zlocinu. Koji nisu niti rijecju podrzavali nikada velikosrpsku ideologiju (dapace, koji su joj se opirali) i sl. ali su zlocini ucinjeni u njihovo ime. Takav Srbin, ako je imalo normalan ce odavati postovanje zrtvama na Ovcari i u Srebrenici, na mjestima stradanja nevinih koje su pocinili fasisti u njegovom narodu u njegovo ime.

Isto tako postoje brojni Hrvati koji osobno ili obiteljski nemaju nista s ustaskim zlocinima, ali ako su imalo normalni ce odavati postovanje zrtvama ustaskih zlocina itd.

Stvar je u tome da se mi kroz to osudjivanje zlocina (vlastitih ili onih koje su drugi ucinili u nase ime) odricemo sudjelovanja u zlocinu. priznajemo da je zlocin ucinjen i odricemo ga se.

To je slicno kao i u psihologiji, ili u vjerskoj ispovjedi. Da bi se covjek oslobodio nekog svojeg grijeha, on ga prvo mora priznati. Prvo se mora s njim suociti. Ne mozes reci... pa dobro, ja samo popijem pokoju rakiju, nisam los covjek, kakvi su drugi, ima i gorih.... ako tako pocnes svoju ispovjed ili terapiju, kako ce se ikada rijesiti alkoholizma?!

Tako je i sa zlima ustastva i cetnistva. Ako na pocetku vec pocnemo relativizirati... nemamo se mi kome ispricavati... onda zavrsimo zajedno s ustasama i cetnicima u istom kolu. A kao sto dobro znamo, mnogi predstavnici visokog klera jednako u Hrvatskoj i u Srbiji sasvim skladno plesu u tom klerofasistickom kolu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata