Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto stu 28, 2023 20:42

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub svi 19, 2018 23:29 

Zanima me nesto vise nauciti o socijalnom nauku RKC, ali i drugih krscanskih crkava. Protestanata, pravoslavaca. Nauciti nesto o enciklici Rerum Novarum i ostalim temeljnim dokumentima RKC na kojima se gradi socijalno djelovanje krscana. Posebno me zanima naucitio nesto vise o krscanskim socijalistima (katolickim, protestantskim... pravoslavnim ako postoje i kod njih).

Dosta sam citao o baksijskom sveceniku don Jose Maria Arizmendiarrieti koji je utemeljio najvece poduzece u radnickom vlasnistvu na svijetu (preko 100.000 zaposlenih koji sami upravljaju poduzecem), kao i o protestantskim socijalistima koji su sredinom 19. stoljeca utemeljili u Britaniji i danas najvecu potrosacku zadrugu na svijetu (prodajni lanac u vlasnistvu kupaca). No ne znam puno o teorijskim osnovama tih socijalnih pokreta.

https://www.co-operative.coop/about-us/history
https://www.mondragon-corporation.com/en/about-us/

Mozete li preporuciti neke korisne izvore?

Vrh

PostPostano: Sri svi 23, 2018 07:27 

To pitas ne toliko sto te to zanima nego da pucanstvu predstavis cime se bavis i das do znanja da socijalizam ipak nije antikrscanski kao sto se to prikazuje.Slazem se s time, ali nema generalnkg stava kod katolika kojeg se svi drze i u jednostavnijim stvarima a pogotovo u ovakvoj temi.Ti to znas, ali izvodis egocentricnu predstavu.Nisi bedast da sam ne mozes naci ovo sto tu pitas.

Vrh

PostPostano: Čet svi 24, 2018 23:55 

Osobno mislim da problem nije u socijalizmu, neko u komunizmu. Komunizam je unazadio pred-marksisticku socijalisticku misao za 150 godina, ali praksu nije niti dotakao. Stovise, praksa izvornog pred-marksistickog socijalizma radnickih i potrosackih zadruga se nesmetano razvijala unutar kapitalistickog drustva i trzista. Ja jesam doista pratio te trendove, ali nisam previse upoznat s ideoloskim temeljima koji sezu u krscanske socijalne teorije (katolicke, protestantske, svjedno). Stoga na tom tragu vrlo zahvalan za neki naslov koji na sazet nacin daje pregled socijalnih ucenja krscanskih crkava.

Meni je poznato da su Rochdalski pioniri osnovali danas najvecu potrosacku zadrugu na svijetu (trgovacki lanac u vlasnistvu preko 7,5 mil. britanskih obitelji)... ali ne znam sto su oni citali, kojim izvorima su se nadahnjivali i sl. Takodjer znam da je katolicki svecenik Jose Maria Arizmendiarrieta napravio vise za radnicko samoupravljanje nego sve komunisticke vlade u 20. st. zajedno, ali ne znam na kojim temeljima je on gradio baskijsko radnicko samoupravljanje...

Stoga, svaki izvor dobrodosao!

Vrh

PostPostano: Sri stu 14, 2018 23:16 

Evo jos jednog zanimljivog doprinosa Katolicke crkve borbi za radnicka prava i jednakost u svijetu - Kolping International

U Sloveniji jako razvijen pokret, a u Njemackoj i Austriji jos i vise!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata