Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto stu 28, 2023 20:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet kol 01, 2019 10:55 

To sam i ja rekla,ukoliko je spasila,imati će nagradu na nebu.
Ali,žalosno je,što se upotebljava za dnevnopolitičke razmirice.Čim je film dobio nagradu u Puli i kad vidiš tko je redatelj,sve je jasnije...
To je ekipa što podcjenjuje Stepinca.
Zato ona dođe na ovaj forum.

Pa da, čini se da je taj Dnevnik iskorišten radi propagande..
A ja bih radije pogledala Vrdoljakovog "Generala".. :wink:

Vrh

PostPostano: Čet kol 01, 2019 12:59 

Ovaj slučaj su mogli pokrenuti i službene institucije pa na kraju i Crka ponekad može biti prva u prepoznavanju i pohvali s obzirom da je slučaj poznat već duže vrijeme a više od 2004 g.

O Diani kao što vidite pisao sam puno prije ovog filma i senzacije, što nije slučaj sa vjerskim portalima i novinama tipa bitno net i Glas Koncila i dr.

Portali ni desničarske ni ljevičarske propagande nisu relevantni, nego samo mišljenje struke.
Ja sam pročitao dnevnik sa interneta, preporučam svima da bar pročitaju nekoliko strana te sami vide o čemu se radi.

Zašto neki dovode pitanje usporedbi sa bl. Stepincom ne vidim nikakvog razloga pa ona sama piše o pomoći u svom dnevniku te susret i otvorenost Stepinca u svakom vidu pomoći,smještaja u crkvene prostore itd...

U ovom slučaju kao i za slučaj Jasenovac Crkva i vjernici trebaju biti među prvima u odbrani istine, osudi pokušaja revizionizma ( tz. slučaj trostrukog logora Jasenovac od Vukića gdje se izvrću povijesne činjenice i krajnje nečovječno negiraju žrtve stradanja u logoru).

Crkva i vjernici se moraju odrediti i ograditi od ovakvih stvari jer inače nanosimo nepopravljivu štetu istini i pravdi kao i sveopćoj KC.

Vrh

PostPostano: Pon kol 05, 2019 20:24 

Ovaj slučaj su mogli pokrenuti i službene institucije pa na kraju i Crka ponekad može biti prva u prepoznavanju i pohvali s obzirom da je slučaj poznat već duže vrijeme a više od 2004 g.

O Diani kao što vidite pisao sam puno prije ovog filma i senzacije, što nije slučaj sa vjerskim portalima i novinama tipa bitno net i Glas Koncila i dr.

Portali ni desničarske ni ljevičarske propagande nisu relevantni, nego samo mišljenje struke.
Ja sam pročitao dnevnik sa interneta, preporučam svima da bar pročitaju nekoliko strana te sami vide o čemu se radi.

Zašto neki dovode pitanje usporedbi sa bl. Stepincom ne vidim nikakvog razloga pa ona sama piše o pomoći u svom dnevniku te susret i otvorenost Stepinca u svakom vidu pomoći,smještaja u crkvene prostore itd...

U ovom slučaju kao i za slučaj Jasenovac Crkva i vjernici trebaju biti među prvima u odbrani istine, osudi pokušaja revizionizma ( tz. slučaj trostrukog logora Jasenovac od Vukića gdje se izvrću povijesne činjenice i krajnje nečovječno negiraju žrtve stradanja u logoru).

Crkva i vjernici se moraju odrediti i ograditi od ovakvih stvari jer inače nanosimo nepopravljivu štetu istini i pravdi kao i sveopćoj KC.

Ovaj post sugerira da je krajnja intencija otvaranja ove teme Jasenovac i nametanje krivnje Katoličkoj crkvi (koja je već to ista Kopitarova tema po redu?), tako da slobodno admin može zaključati ovu temu ako to uvidi shodnim, da se ne prepucavamo bez razloga...

Vrh

PostPostano: Uto kol 06, 2019 09:12 

Ovaj post sugerira da je krajnja intencija otvaranja ove teme Jasenovac i nametanje krivnje Katoličkoj crkvi (koja je već to ista Kopitarova tema po redu?), tako da slobodno admin može zaključati ovu temu ako to uvidi shodnim, da se ne prepucavamo bez razloga...

Tema je Diana Budisavljević a ne Jasenovac ali pošto je ona spašavala djecu iz Jasenovca onda je nemoguće izbjeći to mjesto i uzrok njezinog djelovanja.

Što je to toliko sablažnjivo za tebe , da treba moliti za oprost i dati oprost.

Ja nikada na ovom forumu nisam otvarao teme o Jasenovcu, samo nikada ne propuštam gledajući ljudski i kršćanski da uočim što nije dobro i pohvali ono što jeste dobro.

Ti si došla na moju temu se savjetujem da se zatvori jer ti smeta kako neko može imati različito razmišljanje od tvoga ili većine.

Ostajem pri svemu i svakoj pohvali prema ovoj velikoj ženi sa kojom me Gospodin združio u svom tijelu za svu vječnost zajedno sa svima koji izabraše i prepoznaše bližnjega u Bogu.

Vrh

PostPostano: Uto kol 06, 2019 11:45 

Tema je Diana Budisavljević a ne Jasenovac ali pošto je ona spašavala djecu iz Jasenovca onda je nemoguće izbjeći to mjesto i uzrok njezinog djelovanja.

Što je to toliko sablažnjivo za tebe , da treba moliti za oprost i dati oprost.

Ja nikada na ovom forumu nisam otvarao teme o Jasenovcu, samo nikada ne propuštam gledajući ljudski i kršćanski da uočim što nije dobro i pohvali ono što jeste dobro.

Ti si došla na moju temu se savjetujem da se zatvori jer ti smeta kako neko može imati različito razmišljanje od tvoga ili većine.

Ostajem pri svemu i svakoj pohvali prema ovoj velikoj ženi sa kojom me Gospodin združio u svom tijelu za svu vječnost zajedno sa svima koji izabraše i prepoznaše bližnjega u Bogu.

U mom postu koji si propustio komentirati navodim kako je dnevnik upitne autentičnosti, u Glas koncila javljaju se čitatelji koji pišu kako ta djeca nikad ne bi bila spašena da se nije Katolička crkva zauzela za njih, da su to djeca iz ratom zahvaćenih područja Korduna i Banovine, a ne samo iz logora. Jesi li se raspitao i čitao dnevnike koliko je Stepinac spasio ljudi i djece u nemogućim uvjetima, jel ti sablažnjivo moliti za oprost u ime svojih komunističkih drugova zbog montiranog suđenja Stepincu?

Vrh

PostPostano: Uto kol 06, 2019 13:41 

U mom postu koji si propustio komentirati navodim kako je dnevnik upitne autentičnosti, u Glas koncila javljaju se čitatelji koji pišu kako ta djeca nikad ne bi bila spašena da se nije Katolička crkva zauzela za njih, da su to djeca iz ratom zahvaćenih područja Korduna i Banovine, a ne samo iz logora. Jesi li se raspitao i čitao dnevnike koliko je Stepinac spasio ljudi i djece u nemogućim uvjetima, jel ti sablažnjivo moliti za oprost u ime svojih komunističkih drugova zbog montiranog suđenja Stepincu?

Da li je dnevnik upitne autentičnosti ne znam 100 posto kao ni za Stepinčeva ali ne sumnjam u to jer je tako nešto teško izvodljivo. Ako jeste daj dokaz.
Meni to ne predstavlja problem već tebi.

Ne znam koliko je Stepinac spasio djece ali je najbitnije je da je spasio.
GK nije mjerilo za te stvari.
GK je objavljivao nebuloze o trostrukom logoru od Vukića itd. To je nezamislivo i nedopustivo i za najžutiju štampu.

Vrh

PostPostano: Uto kol 06, 2019 16:45 

Da je spasila čak i samo jedno dijete, bila bi među svetima na nebu, a nas ovdje zanimaju istina i činjenice, ne toliko fikcija, romani i filmovi... Vidiš da drugi portali drugačije pišu:

Treba biti beskrajno naivan, poprilično glup (ili i jedno i drugo) pa povjerovati u ovu najnoviju storiju o Diani Budisavljević koja je “iz kandži krvožednih ustaša”, odnosno iz njihovih “logora smrti” spasila desetak tisuća srpske djece, a sve to, naravno, protivno volji ustaškog režima i bez njegova znanja.To jednostavno vrijeđa zdrav razum i normalan čovjek tako nebulozne konstrukcije prihvatiti ne može – ne iz ideoloških, nego logičkih, činjeničnih i zdravorazumskih razloga…
https://www.braniteljski-portal.com/dia ... i-smijesno

Priča o Diani Budisavljević još je jedan dokaz kako se ideologijom, iskrivljavanjem činjenica i nametanjem lažnog kolektivnog sjećanja krivotvori povijest. Cilj je uvijek isti – izokrenuti istinu i žrtvu prikazati kao zločinački narod.

Karmela Devčić za Jutarnji list 4. srpnja 2019. napisala je članak o filmu posvećenom Diani Budisavljavić prenoseći kako je riječ o navodno „istinitoj priči”. U samom članku, međutim, autorica kao da pobija vlastiti naslov o „istinitoj priči”. Evo nekoliko citata:

„Diane Budisavljević nitko se nije sjećao, jedino što je redateljica imala jest njezin dnevnik. Doduše, bila su tu djeca, danas ljudi već zašli u godine starosti. (…) Razgovarali su, kaže, s više od stotinu ljudi. No, Diane se nitko nije sjećao, umrla je 1978., a pokojni su i svi njezini suradnici. Djeca koju su spasili bila su u to doba premala i previše traumatizirana da bi je pamtila. Pamtila ju je Vera Velebit, kći Vladimira Becića, jer je u školu išla s kćerima Diane Budisavljević. No, malo se toga i ona sjećala. (…) Svima preporučam pročitati taj dnevnik. Ne može se nabaviti kao knjiga, ali postoji na internetu…”

Autorica članka jasno navodi kako relevantnih svjedoka nema, te kako je dnevnik jedini izvor, a originalni dnevnik nikome nije dostupan. Tu nastaje problem. Svoj je dnevnik Diana Budisavljević pisala na njemačkom jeziku. 2002. objavljen je pregledni rad „Dnevnik Diane Budisavljević 1941. – 1945.” na hrcak.srce.hr . Ovdje treba istaknuti kako to nije izvorni tekst dnevnika pisanog na njemačkom, nego (nečiji) prijevod na hrvatski. Ipak, kao autorica je navedena pokojna Diana Budisavljević iako je riječ o prijevodu objavljenom 24 godine nakon njezine smrti.

...
https://kamenjar.com/neistina-o-diani-b ... stitucija/

Ako je istina i to što piše jedan kolumnist da je njen suprug bio ujedno i Pavelićev liječnik, te da je ona djecu spašavala uz potporu Ministarstva socijalne skrbi NDH to bi objašnjavalo zašto je komunisti nisu voljeli.. Jer ona bi itekako u protivnom bila "narodni heroj" najmanje... D. Milas ne objašnjava puno zašto su je zapravo komunisti mrzili i ignorirali njen spomen.

Ponavljam još jednom, ako je spasila i jedno jedino dijete, molimo se da je među svetima..

Ovo je moj post od 1.8. Poteškoća s dnevnikom jest što nema svjedoka, što nije dostupan izvorni tekst i što je prijevod objavljen pod njenim imenom prvi put tek 24 godine nakon njene smrti.
Inače, o Dijani i njenim pothvatima mislim sve najbolje...

Vrh

PostPostano: Uto kol 06, 2019 18:05 

Ovo je moj post od 1.8. Poteškoća s dnevnikom jest što nema svjedoka, što nije dostupan izvorni tekst i što je prijevod objavljen pod njenim imenom prvi put tek 24 godine nakon njene smrti.
Inače, o Dijani i njenim pothvatima mislim sve najbolje...

Jutarnji, portali branitelja itd. svaka njima čast ali ja bi rađe neko stručno mišljenje o tom dnevniku.

Vrh

PostPostano: Sri kol 07, 2019 10:49 

Mislim da je vrijeme da se vratiš na svoje pravoslavne forume,ovdje si sve adute ispucao,ne zanima tebe vjera,već si sitni provokator...Kad odletiš odavde,nastavit ćeš svoju zadaću na drugom katoličkom forumu?Ali,uzalud ti trud...

Vrh

PostPostano: Sri kol 07, 2019 13:41 

Mislim da je vrijeme da se vratiš na svoje pravoslavne forume,ovdje si sve adute ispucao,ne zanima tebe vjera,već si sitni provokator...Kad odletiš odavde,nastavit ćeš svoju zadaću na drugom katoličkom forumu?Ali,uzalud ti trud...

S čim se ti konkretno ne slažeš od ovoga što sam pisao i što imaš za priložiti kao argument jer ovo što pišeš je nepotrebno i nedozvoljeno.
Nisam tema ja ...

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2019 13:08 

Krajem svibnja 1942. ponovno odlazi u audijenciju nadbiskupu.

"Nadbiskup će za djecu učiniti sve što je u njegovoj moći. Djeca će biti smještena u ženske samostane", zapisala je u dnevniku 28. svibnja 1942.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/dne ... 75680.aspx

https://www.jutarnji.hr/vijesti/kako-je ... na/174592/

Vrh

PostPostano: Pet kol 16, 2019 19:59 

Vrlo dobar članak na temu gospođe Budisavljević:
https://hu-benedikt.hr/?p=73495
Igor Vukić: Jugoslavenska promidžba iskrivila je povijest

Potpuno je jasno zašto su je komunisti ignorirali...
Slično piše i T. Vuković u GK, njen muž je htio svjedočiti u obranu bl. Stepinca, ali mu je bilo zabranjeno.
Da nije bilo ustaške vlasti, ne bi Dijana nikoga spasila...

Još je film ispao dobar, koliko je sam "Dnevnik" historiografski iskrivljen.

Vrh

PostPostano: Pet kol 16, 2019 20:06 

Vrlo dobar članak na temu gospođe Budisavljević:
https://hu-benedikt.hr/?p=73495
Igor Vukić: Jugoslavenska promidžba iskrivila je povijest

Potpuno je jasno zašto su je komunisti ignorirali...
Slično piše i T. Vuković u GK, njen muž je htio svjedočiti u obranu bl. Stepinca, ali mu je bilo zabranjeno.
Da nije bilo ustaške vlasti, ne bi Dijana nikoga spasila...

Još je film ispao dobar, koliko je sam "Dnevnik" historiografski iskrivljen.

Sestro tvoje me riječi zaprepašćuju jer toliko ne suosjećanje nisam doživio ni od najgorih nacionalista.

Pozivati se na Igora Vukića i njegove priče je kao pozivanje na Dusparu i njegove teorije ravne zemlje.

Poslušaj nekog našeg povjesničara o Jasenovcu i NDH ili bilo kojeg stranog pa onda zaključi.

Ja jednostavno nemam snage za daljnju diskusiju sa tobom barem dok se malo ne smirim.

Vrh

PostPostano: Sub kol 17, 2019 17:51 

Više je vjerojatno da je točno ovo što Igor Vukić kaže, a potpuno je nevjerojatno (čak i dosta naivno) tvrditi da je jedna žena za koju se poslije nikad nije čulo "spasila 7000 djece iz logora".

Sasvim podržavam činjenicu da je ona u tome sudjelovala, ali povijesne okolnosti su bile takve da je tu trebala šira mreža dobrih ljudi i veza s vrhom tadašnje države da se ta djeca spase i udome.

To baca i sasvim drugačije svjetlo na ondašnje pripadnike zloglasnog ustaškog pokreta, službenika Caritasa i Crvenog križa, Katoličke akcije, Križara, dakle svih onih čija su imena odavno zaboravljena i čiji je spomen odavno zatrt. Svi ti ljudi koji su pomagali bili su, kao i Dijana, ljudi od krvi i mesa, ljudi srca i suosjećanja unutar ratnog vihora. Možda su mnogi od njih nastradali nakon rata u kakvoj jami ili u Barbarinom rovu na križnom putu, gdje je nađeno mnogo dječjih kostura i djevojačkih pletenica... Kome su bili prijetnja oni takvi nenaoružani, i zašto se dugo držalo da su "legitiman cilj" u ime iskrivljenog "antifašizma"?

A možda su upravo oni, uz Dijanu, spašavali srpsku djecu, kao i svu ostalu djecu, ali "prijeki sud" nikoga nije pitao... Da su živi, i oni bi pisali dnevnike i mogli svjedočiti za Dijanu, a sada ovako ipak nema drugih svjedoka - osim loše prevedenog Dnevnika. Zašto Dijana nikad nije objavila dnevnik u bivšoj SFRJ?... Jer bi previše činjenica isplivalo na površinu.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 16, 2019 15:30 

Više je vjerojatno da je točno ovo što Igor Vukić kaže, a potpuno je nevjerojatno (čak i dosta naivno) tvrditi da je jedna žena za koju se poslije nikad nije čulo "spasila 7000 djece iz logora".

Sasvim podržavam činjenicu da je ona u tome sudjelovala, ali povijesne okolnosti su bile takve da je tu trebala šira mreža dobrih ljudi i veza s vrhom tadašnje države da se ta djeca spase i udome.

To baca i sasvim drugačije svjetlo na ondašnje pripadnike zloglasnog ustaškog pokreta, službenika Caritasa i Crvenog križa, Katoličke akcije, Križara, dakle svih onih čija su imena odavno zaboravljena i čiji je spomen odavno zatrt. Svi ti ljudi koji su pomagali bili su, kao i Dijana, ljudi od krvi i mesa, ljudi srca i suosjećanja unutar ratnog vihora. Možda su mnogi od njih nastradali nakon rata u kakvoj jami ili u Barbarinom rovu na križnom putu, gdje je nađeno mnogo dječjih kostura i djevojačkih pletenica... Kome su bili prijetnja oni takvi nenaoružani, i zašto se dugo držalo da su "legitiman cilj" u ime iskrivljenog "antifašizma"?

A možda su upravo oni, uz Dijanu, spašavali srpsku djecu, kao i svu ostalu djecu, ali "prijeki sud" nikoga nije pitao... Da su živi, i oni bi pisali dnevnike i mogli svjedočiti za Dijanu, a sada ovako ipak nema drugih svjedoka - osim loše prevedenog Dnevnika. Zašto Dijana nikad nije objavila dnevnik u bivšoj SFRJ?... Jer bi previše činjenica isplivalo na površinu.

Citat:

Igor Vukić može slobodno iznositi svoje mišljenje kao što može i nekakav Duspara ili dr. Miroljub o teologiji ili dr. Terezin o evoluciji.

Citat:

a potpuno je nevjerojatno (čak i dosta naivno) tvrditi da je jedna žena za koju se poslije nikad nije čulo "spasila 7000 djece iz logora".

Najbolje bi bilo konzultirati struku oko ovoga pitanja za sada znamo da je postojala takva osoba i da je imala takvo polje djelovala.

Citat:

To niko ne dovodi u pitanje ...da je imala pomoć od dotičnih.

Citat:

Ovo niko ne osporava. Osim onih koji imaju ideološki pristup.

Citat:

A možda su upravo oni, uz Dijanu, spašavali srpsku djecu, kao i svu ostalu djecu, ali "prijeki sud" nikoga nije pitao... Da su živi, i oni bi pisali dnevnike i mogli svjedočiti za Dijanu, a sada ovako ipak nema drugih svjedoka - osim loše prevedenog Dnevnika. Zašto Dijana nikad nije objavila dnevnik u bivšoj SFRJ?... Jer bi previše činjenica isplivalo na površinu

Zašto bi sumnjali da nisu ...ovo niko normalan ne dovodi u pitanje. Svi oni koji su na bilo koji način pomagali trebalo bi gledati kao na konkretne osobe a ne kao pripadnike određenih grupa.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata