Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet ožu 27, 2025 17:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet srp 13, 2023 17:23 

Potrebno je poticati tradicionalne vrijednosti koje današnje društvo pokušava obezvrijediti. Konferencija o izazovima konzervatizma https://narod.hr/hrvatska/konferencija- ... zvrijediti

Vrh

PostPostano: Ned kol 20, 2023 05:50 

Više nego ikada treba poticati tradicionalno promišljanje vjere i kod samih katolika jer je pogubni modernizam uzeo maha pa moderni vjernici doživljavaju šok (neki to priznaju, a neki neće) kad pročitaju nešto ovakvo kao što je današnje evanđelje.
Ode Isus i povuče se u krajeve tirske i sidonske. I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: "Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!" Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: "Udovolji joj jer viče za nama." On odgovori: "Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova."
Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: "Gospodine, pomozi mi!" On odgovori: "Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima." A ona će: "Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!" Tada joj Isus reče: "O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." I ozdravi joj kći toga časa.
Mt 15,21-28

Izrael je personifikacija Katoličke crkve, a kananka svih onih koji su izvan nje. Tek kad je kananka priznala Isusa koji je prvenstveno poslan Izraelcima bila je uslišana. Što znači tek kad nekatolici i nevjernici priznaju Isusa koji je poslan i jest glava Katoličke Crkve mogu se nadati uslišanju.

Vrh

PostPostano: Ned kol 20, 2023 17:24 

Ali na drugom forumu imam čovjeka koji itekako priznaje Isusa a adventist je i kaže da smo promijenili subotu u nedjelju i da smo zbog tog pod žigom zvijeri. I nema tamo pakla, već nema života nakon smrti onima koji nisu povjerovali. Htjela sam mu dati kontru, ali osim "škrguta zubiju" nisam našla nijedan citat Isusov o Paklu.

Vrh

PostPostano: Ned kol 20, 2023 19:12 

Ne treba obraćati pažnju na heretike i njihove tvrdnje. Vjerojatno se neće pokajati ka svoja krivovjerja pa želi i druge povući u propast. Nije kananka priznala samo Isusa već da je on došao izraelcima i za sebe samo traži mrvice milosti. Imamo sreće što pripadamo novom Izraelu tj. Katoličkoj Crkvi, koju je osnovao Krist i koja traje od njegove smrti i uskrsnuća do dan danas. Žalosno bi bilo vjerovati onima čija je "crkva" osnovana u 19 stoljeću od strane žene koja je više puta pogriješila u svojim tvrdnjama. Eto neka samo odgovori tko su bili Izrealci od Kristove smrti pa do osnivanja adventista? Činjenice i istina su na katoličkoj strani, a ne na strani hereza i šizmatika.

Vrh

PostPostano: Uto kol 22, 2023 11:43 

Baš ću ga pitati, zanima me što će odgovoriti

Vrh

PostPostano: Sri kol 23, 2023 17:05 

Više nego ikada treba poticati tradicionalno promišljanje vjere i kod samih katolika jer je pogubni modernizam uzeo maha pa moderni vjernici doživljavaju šok (neki to priznaju, a neki neće) kad pročitaju nešto ovakvo kao što je današnje evanđelje.
Ode Isus i povuče se u krajeve tirske i sidonske. I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: "Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!" Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: "Udovolji joj jer viče za nama." On odgovori: "Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova."
Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: "Gospodine, pomozi mi!" On odgovori: "Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima." A ona će: "Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!" Tada joj Isus reče: "O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." I ozdravi joj kći toga časa.
Mt 15,21-28

Izrael je personifikacija Katoličke crkve, a kananka svih onih koji su izvan nje. Tek kad je kananka priznala Isusa koji je prvenstveno poslan Izraelcima bila je uslišana. Što znači tek kad nekatolici i nevjernici priznaju Isusa koji je poslan i jest glava Katoličke Crkve mogu se nadati uslišanju.

:wink: Smisao nedjeljnih čitanja (XX. KG) je ipak malko drugačiji.. Sva tri čitanja su povezana i dopunjuju se, kao i psalam s njima.
Prvo čitanje (Izaija) daje uputu Izraelcima da "prihvate tuđinske sinove koji pristaju uz Gospodina" i proročki naviješta:
"...njih ću dovesti na svoju svetu goru i razveseliti u svojem domu molitve. Njihove žrtve paljenice i klanice bit će ugodne na mojem žrtveniku, jer će se dom moj zvati dom molitve za sve narode."

U 2. čitanju sv. Pavao naviješta da je Bog prihvatio pogane (smilovao im se), ali i daje proroštvo da će se smilovati i Izraelu koji ga je odbacio:
"Bog je sve zatvorio u neposlušnost da se svima smiluje."
Izrael je prvi "pozvani", a Božji pozivi su neopozivi (Rim 11, 15).

Psalam je također za Stari zavjet u kojem je nastao proročki:
"Neka te slave narodi, Bože, svi narodi neka te slave!"
Takva univezalnost bila je za Židove nepojmljiva, a sve se to ispunilo tek u kršćanstvu...

Vrh

PostPostano: Sub kol 26, 2023 06:55 

Unatoč jasnim Kristovim riječima i stavu prema nevjernicima. Netko tko želi relativizirati će uvijek nastojati relativizirati i umanjivati jasnoću jer je budimo realni pod utjecajem duha koji želi pomutnju i da se što više ljudi ne spasi. Danas čovjek lako može postati članom Katoličke crkve i za primanje je nebitno tko je kojeg naroda ili nacije. Međutim bitno je li osoba vjernik (pripadnik katoličke Crkve) ili je nevjernik. Nije došao spašavati one koji to ne žele već biraju biti izvan Crkve.
U drugim "crkvama" poput srpske e tamo je nacija bitna pa takva organizacija služi isključivo srpskoj naciji, a zato je i šizmatička.

Vrh

PostPostano: Uto kol 29, 2023 15:40 

Baš ću ga pitati, zanima me što će odgovoriti

On se začudio, o kojim židovima pričam, pa ga je netko pitao zar ne zna da je Isus židov.
No, pomutnja je i među nama.
Danas slušam na r- Mariji Sedma u duhu i s duhom, gdje mladi ljudi, učenici govore o poniznosti. Oduševila me ta mlada (ženska) ekipa, kako zrelo razmišljaju. Pa su spomenule i vrijeme korone, koje su neki naši iskoristili za iskazivanje neposlušnosti Papi i za oholost u tumačenju.
Poslije njih emisija gdje govori baš jedan takav, Božo Barun.

Vrh

PostPostano: Sri kol 30, 2023 20:20 

Ljetni apostolat FSSP-a u Hrvatskoj u kolovozu 2023 traje od 26. kolovoza do 1. rujna. Preostala su još dva dana.
31.08. (četvrtak) ‒ sv. Rajmund Nerođeni, ispovjedalac:
18.00h četvrta kateheza na temu „Stožerne kreposti u životu suvremenog katolika“ u župi sv. Blaža (katehet: Bože Serdarušić, FSSP);
19.00h sveta Misa (celebrant: vlč. Jérôme Bücker, FSSP)

01.09. (petak) ‒ svagdan (kom. sv. Egidije, ispovjedlac, Dvanaestorica svete braće mučenika):
8.00h sveta Misa u župi sv. Blaža (celebrant: vlč. Jérôme Bücker, FSSP)
8.45h druženje s vjernicima i rezime apostolata— mogućnosti za pitanja i sugestije; najave daljnjih planova za budućnost
https://tradicionalnamisa.com/ljetni-ap ... vozu-2023/

Vrh

PostPostano: Sri kol 30, 2023 21:39 

Ljetni apostolat FSSP-a u Hrvatskoj u kolovozu 2023 traje od 26. kolovoza do 1. rujna. Preostala su još dva dana.
31.08. (četvrtak) ‒ sv. Rajmund Nerođeni, ispovjedalac:
18.00h četvrta kateheza na temu „Stožerne kreposti u životu suvremenog katolika“ u župi sv. Blaža (katehet: Bože Serdarušić, FSSP);
19.00h sveta Misa (celebrant: vlč. Jérôme Bücker, FSSP)

01.09. (petak) ‒ svagdan (kom. sv. Egidije, ispovjedlac, Dvanaestorica svete braće mučenika):
8.00h sveta Misa u župi sv. Blaža (celebrant: vlč. Jérôme Bücker, FSSP)
8.45h druženje s vjernicima i rezime apostolata— mogućnosti za pitanja i sugestije; najave daljnjih planova za budućnost
https://tradicionalnamisa.com/ljetni-ap ... vozu-2023/

Hoće li doći Toma blizanac i njegov brat Marko?! :)

Vrh

PostPostano: Ned ruj 03, 2023 05:48 

Neprestano ih spominješ jer im zavidiš ili ih latentno voliš. To nagnuće je grešno iako ne toliko koliko bi bio sam praktički čin koji možda s njima želiš.
Inače na susretima FSSP-a je bilo stvarno lijepo, a to se može vidjeti i na stranici ljudi koje si spomenuo http://tomablizanac.blogspot.com/2023/0 ... -nama.html

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 11:28 

Nije dobro reklamirati tu stranicu jer on negira sv. Faustinu, ni ostala Gospina ukazanja (Lourdes, Fatima) mu ne pašu i svašta još.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 07, 2023 01:14 

Nije dobro reklamirati tu stranicu jer on negira sv. Faustinu, ni ostala Gospina ukazanja (Lourdes, Fatima) mu ne pašu i svašta još.

I zašto zbog toga stranica ne bi mogla biti reklamirana? Strah te tuđih mišljenja ili?
Također, podijeli primjer u kojem mu "ne pašu" spomenuta ukazanja.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 07, 2023 14:19 

I zašto zbog toga stranica ne bi mogla biti reklamirana? Strah te tuđih mišljenja ili?
Također, podijeli primjer u kojem mu "ne pašu" spomenuta ukazanja.

Nije stvar u TUĐIM nego PROTUKATOLIČKIM mišljenjima a ovo je katolički forum. Negdje sam čitala protivljenje dijelu krunice gdje molimo: "...dovedi u Raj sve duše, naročito one kojima je najpotrebnije tvoje milosrđe" jer kao takvi trebaju biti u Paklu, pa to nije od Boga. Ne mogu istraživati cijeli blog, možda i nije od njega. Ali da se protivi viđenjima i proglašenja svetom sv. Faustine, mogu naći i staviti. Da piše ružno o tri zadnje Pape, kao npr. (mrvu, ima puno toga):
"Može li netko zaista tvrditi da je, primjerice, najnovija Franjina deklaracija s onim imamom bitno gora od onoga što je Ivan Pavao II. radio u Asizu. Gdje su prethodnici šaptali ili stidljivo gospodski zaodijevali svoje misli u šuplje fraze, Franjo vulgarno i nesputano viče.

Istina je da naizgled postoji bitna razlika u moralnim pitanjima. Možda bi se moglo uspostaviti neku hermenutiku kontinuiteta npr. oko Wojtyline novokomponirane "teologije tijela" ili protivljenja smrtnoj kazni, Ratzingerovih kondoma za prostitutke i Franjinih brojnih gadosti koje namiguje preljubnicama ili sodomitima."

U posjeti Fatimi izgadio je cijelo svetište, evo djelića gdje je i sv. Ivana Pavla spomenuo...

"Ovo sotonsko ruglo od raspela našeg Gospodina postavljeno je u kolovozu 2007., a nova bazilika otvorena je par mjeseci kasnije. Iz intervjua s autorom tog križa možete saznati ponešto o pozadini projekta. Čini mi se da je spomenik Ivanu Pavlu II. vrlo prikladno postavljen tako da omogućuje kadar poput onog na zadnjoj slici. Papa kojeg svi slave kao velikog svetca umro je prije postavljanja ovog križa, no svatko tko je barem letimično upoznat s njegovom "estetikom", složio bi se da tom šampionu konzervativizma ne bi ni najmanje smetalo ovakvo umjetničko djelo.
Rušitelj katoličke rimske liturgije kleči s druge strane bazilike. "

Ja se smatram konzervativnijom, ali ovakvi ne pripadaju Katoličkoj crkvi. Naravno da je misa na hrvatskom, mislim da ni moja pokojna nona nije čula za nešto drugo. Inzistiranje na stranom, nerazumljivom jeziku, koji nema nikakve veze s jezikom kojim je govorio Isus je u najmanju ruku čudno. Pa i to imaju, ako hoće. Ali proglašavati sve druge krivovjernima...nema druge, neka osnuju sektu.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 07, 2023 17:02 

Nije stvar u TUĐIM nego PROTUKATOLIČKIM mišljenjima a ovo je katolički forum. Negdje sam čitala protivljenje dijelu krunice gdje molimo: "...dovedi u Raj sve duše, naročito one kojima je najpotrebnije tvoje milosrđe" jer kao takvi trebaju biti u Paklu, pa to nije od Boga. Ne mogu istraživati cijeli blog, možda i nije od njega. Ali da se protivi viđenjima i proglašenja svetom sv. Faustine, mogu naći i staviti. Da piše ružno o tri zadnje Pape, kao npr. (mrvu, ima puno toga):
"Može li netko zaista tvrditi da je, primjerice, najnovija Franjina deklaracija s onim imamom bitno gora od onoga što je Ivan Pavao II. radio u Asizu. Gdje su prethodnici šaptali ili stidljivo gospodski zaodijevali svoje misli u šuplje fraze, Franjo vulgarno i nesputano viče.

Istina je da naizgled postoji bitna razlika u moralnim pitanjima. Možda bi se moglo uspostaviti neku hermenutiku kontinuiteta npr. oko Wojtyline novokomponirane "teologije tijela" ili protivljenja smrtnoj kazni, Ratzingerovih kondoma za prostitutke i Franjinih brojnih gadosti koje namiguje preljubnicama ili sodomitima."

U posjeti Fatimi izgadio je cijelo svetište, evo djelića gdje je i sv. Ivana Pavla spomenuo...

"Ovo sotonsko ruglo od raspela našeg Gospodina postavljeno je u kolovozu 2007., a nova bazilika otvorena je par mjeseci kasnije. Iz intervjua s autorom tog križa možete saznati ponešto o pozadini projekta. Čini mi se da je spomenik Ivanu Pavlu II. vrlo prikladno postavljen tako da omogućuje kadar poput onog na zadnjoj slici. Papa kojeg svi slave kao velikog svetca umro je prije postavljanja ovog križa, no svatko tko je barem letimično upoznat s njegovom "estetikom", složio bi se da tom šampionu konzervativizma ne bi ni najmanje smetalo ovakvo umjetničko djelo.
Rušitelj katoličke rimske liturgije kleči s druge strane bazilike. "

Ja se smatram konzervativnijom, ali ovakvi ne pripadaju Katoličkoj crkvi. Naravno da je misa na hrvatskom, mislim da ni moja pokojna nona nije čula za nešto drugo. Inzistiranje na stranom, nerazumljivom jeziku, koji nema nikakve veze s jezikom kojim je govorio Isus je u najmanju ruku čudno. Pa i to imaju, ako hoće. Ali proglašavati sve druge krivovjernima...nema druge, neka osnuju sektu.

U katoličanstvu ne postoji liberalnije ili konzervativnije, već ono što je katoličko ili ono što nije. Ne protivi se "dijelu krunice", već se kritizira dio fatimske molitve jer je neprecizno preveden. Portugalski svećenik, pater Manuel Nunes Formigão napisao je 1921 u knjizi Os Episódios Maravilhosos de Fátima da molitva koju su naučili glasi: "O moj Isuse, oprosti nam naše grijehe i izbavi duše iz čistilišta, a osobito one koje su najnapuštenije. Dakle, poanta je da se radi o pogrešnom i nepreciznom prijevodu, ne vidim ništa "protukatoličko" u tome.
Nadalje, što se Faustine tiče, jednako su "protukatolički", stoga bili nastrojeni i tadašnji svećenici, a i papa Pio XII?
Nadalje, ako je išta u spomenutom protukatoličko, to je svakako zajednička molitva katolika s nekatolicima (spomenut Asiz).

Ne poznaješ materiju o kojoj govoriš. Naglasak nije na jeziku kojim se služi Misa, već u obredu Mise. Misa se služila na narodnom jeziku (kod nas crkvenoslavenski) i prije 2. VK, ali po obredu koji je ostao nepromijenjen kroz povijest Crkve. A što se tiče strašnog i "nerazumljivog" latinskog jezika, što misliš kako su ljudi u prošlosti pratili Misu? Odgovor je vrlo jednostavan, naučili su. I nepismeni seljaci itd. su vrlo dobro razumijeli sv. Misu, iako je bila na tom "stranom, nerazumljivom" jeziku.

I zadnje pitanje, tko si ti da govoriš sto je protukatoličko, ako očito i sama ne razumiješ tematiku o kojoj pišeš?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata